Skip to main content

Kulturell opplevelsesreise til Georgia - med fokus på arkeologi og historiske monumenter

Merk: frist for påmelding er 1. august 2024.

Georgia er en uoppdaget skatt, som ligger på den historiske silkeveien der øst møter vest og med fantastisk natur, historie og en særegen tradisjon. Georgia er blant våre eldste sivilisasjoner. Her har man sunget flerstemt polyfon sang i mer enn 2 000 år, produsert vin i over 8 000 år, og her levde Homo Georgicus allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunne kultur og historie er kirken, folkesang og-dans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet, dypt forankret i den georgiske folkesjelen.

Vi skal ta dere med på en arkeologisk reise inn i den fascinerende gamle georgiske kulturen og historien, en kulturell smeltedigel som peker i utallige retninger mot store imperier og fordums sivilisasjoner. Dere skal også få oppleve et utvalg av skattene i den gamle georgiske kulturen som fortsatt definerer Georgia som nasjon den dag i dag. Enestående religiøse og historiske monumenter, verdens eldste vinkultur, uavbrutt gjennom 8000 år, en unik polyfon folkesangtradisjon fra førkristen tid og en særegen bordtradisjon som alltid har vært en bærebjelke i de sosiale relasjonene. Samtidig, hvilken plass har denne historien i dagens Georgia med både politiske, økonomiske og sosiale utfordringer?

Høydepunkter:
-
Georgias hovedstad Tbilisi
- De spektakulære Vardziahulene
- Baginetis Armaztsikhe, Grakliani Hill og antikkens Dzalisi
- The National Museum of Georgia
- Vinsmaking på vingården Chateau Mukhrani
- Mtskheta – landets historiske hovedstad
- Svetitskhoveli-kirken (UNESCO)
- Tradisjonell georgisk folkesang og musikk
- Lokalkjente Svend Waage er Vista Travels reiseleder på turen

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Tbilisi

  Oppmøte på Oslo lufthavn om ettermiddagen. Vi flyr med Turkish Airlines til Tbilisi, med ankomst neste dag. Mellomlanding og flybytte i Istanbul.

 • Dag 2: Tbilisi – vi blir kjent med byen

  Vi ankommer Tbilisi grytidlig om morgenen og har transfer fra flyplassen til hotellet. Innsjekk, frokost og noen timers søvn. Tbilisi er strategisk lokalisert på den historiske Silkeveien i grenselandet mellom Asia og Europa. Byen utviklet seg til et viktig industrielt, kulturelt og sosialt sentrum og handelssentrum i regionen. Tbilisis befolkning har alltid hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn, noe som spesielt er synlig i den gamle historiske bydelen.

  Tblisi


  Dagen begynner med en vandring nettopp i den gamle, historiske delen av Tbilisi. Vi opplever noen av de viktigste monumentene og områdene i gamlebyen, og gjør oss kjent i hjertet av gamlebyen med Meidanplassen og de berømte svovelbadene. I dette første møtet med gamlebyen ser vi hvordan den restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. Tilbake på hotellet har du et par timer til egen disposisjon.

  Fra gamlebyen i Tblisi


  Kanskje det er godt med en hvil etter en kort natt, eller kanskje du vil benytte anledningen til å oppleve mer av Tbilisis unike atmosfære og mangfold? Vi møtes på hotellet på ettermiddagen klare for velkomstmiddag i en av gamlebyens bedre restauranter. Her blir dere introdusert til det varierte og smaksrike georgiske kjøkkenet, georgisk bord- og vintradisjon og kultur generelt. Vi tar kvelden i rimelig tid etter en kort natt og en begivenhetsrik dag. (F, L, M)

  Tbilisi – vi blir kjent med byen
 • Dag 3: Tbilisi – Museum of Georgia og byopplevelser

  Etter frokost vandrer vi til det som på Knut Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Hamsun bodde da han besøkte Tbilisi. Bare et steinkast unna finner vi det tidligere «Grand Hotel» hvor den norske forfatteren, komponisten og «femme fatal», Dagny Juel, ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med besøket til Tbilisi. Deretter besøker vi Museum of Georgia som ligger i nærheten. Museet har en rekke utstillinger, blant annet en avdeling med gullskattene, som er unike samlinger georgiske kunst- og kulturgjenstander som går tilbake flere tusen år før vår tidsregning. Vi ser også paleolitikum, den eldre steinalder-utstillingen. Etter museumsbesøket har vi tid på egen hånd. Opplev mangfoldige Tbilisi med museer, kirker og andre severdigheter.

  Gagmlebyen i Tblisi


  Reiseleder står til disposisjon med hjelp og forslag for den som måtte ønske det. Reiseleder vil også kunne arrangere frivillige ekskursjoner hvis det skulle være interesse for det. Tidlig på kvelden møtes vi alle på hotellet for avgang til felles middag. (F, M)

  Frihetsplassen i Tblisi

 • Dag 4: Arkeologiske severdigheter, Mtskheta og mineralvannsbyen Borjomi

  Etter en god frokost og utsjekk fra hotellet, setter vi kursen mot åssiden Bagineti i utkanten av den historiske hovedstaden Mtskheta. Her finner vi den arkeologiske severdigheten Armaztsikhe, eller Armaziborgen, med utgravninger som går tilbake til hellenistisk tid tre – firehundre år f.kr. Armazi var datidens viktigste hedenske guddom i det som var det iberiske kongedømmet med Armaztsikhe som sin akropolis. Vi fortsetter til den historiske hovedstaden Mtskheta hvor vi blant annet finner Svetitskhoveli som tidligere var Georgias hovedkirke og som, sammen med Djvari-kirken på en høyde utenfor byen, står på er på UNESCOs verdensarvliste.

  Mtskheta ligger hvor elvene Mtkvari og Aragvi møtes


  Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at Jesu kjortel skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i en viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og betydningen ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening, før vi avslutter besøket i Mtskheta med lunsj.

  Svetitskhoveli, tidligere Georgias hovedkirke


  Etter lunsj setter vi kursen vestover, og en drøy halvtime senere kommer vi til den arkeologiske utgravningen Grakliani Hill, som ligger i utkanten av landsbyen Igoeti. Utgravingen har avdekket en opptil 3000 år gammelt bosetting med blant annet tempel for fruktbarhetsgudinnen, samt rester av graver og bosetninger. I tillegg er det funnet titusenvis av gjenstander som qvevri (vinamfora), krukker, barneleker, våpen og farmakologisk utstyr. Et av de mest interessante funnene er kanskje likevel en helt egen skrift, datert tilbake til nesten 1000 f.Kr. og godt over 1000 år eldre enn det som inntil da var regnet som de eldste skriftlige kildene i Kaukasus. Til slutt ankommer vi byen Borjomi kjent for mineralvannet med samme navn, og som var et viktig rekreasjons-område i det tidligere Sovjetunionen. Vi sjekker inn på det fasjonable hotellet Crowne Plaza. Kvelden er til fri disposisjon med flotte muligheter for rekreasjon og vandring i Borjomi-parken. Vi kan smake Borjomivann fra de naturlige kildene og nyte hotellets gode fasiliteter. (F, L)

  Crown Plaza i Borjomi

 • Dag 5: De spektakulære Vardziahulene

  Vi har tidlig avreise til Vardzia, som er en av Georgias flotteste historiske severdigheter og et monument over Georgias storhetstid under Dronning Tamar, som regjerte fra 1184 til 1213. Hulekomplekset er hugget ut i en stor fjellvegg og bestod opprinnelig av flere tusen ulike rom over tretten plan.

  De spektakulære Vardziahulene


  Etter et kraftig jordskjelv på slutten av 1200-tallet, ble store deler av hulekomplekset ødelagt, men hundrevis av tilgjengelige rom, inkludert kirker, oppholdsrom, lagringsrom, ganger og apotek m.m., gjør dette til en spektakulær opplevelse. Etter drøyt to timers kjøring gjennom frodige skogområder og åpne områder med vulkansk fjellandskap, ankommer vi komplekset. Vi opplever Vardzia med sine fantastiske rom, ganger og kirker, og lærer hvilken rolle det spilte gjennom århundrene etter at det ble bygget.

  En kirke fra 1180 i Vardziahulene


  Etter besøket, nyter vi lunsj i nærheten av hulebyen, før vi setter kursen tilbake mot Borjomi. Vi er tilbake på hotellet om ettermiddagen, og har et par timer til egen disposisjon. Om kvelden samles vi til felles middag med spennende retter. Under middagen blir vi underholdt av folkesangere dedikert for oss, mens vi nyter bordets gleder slik man tradisjonelt gjør ved det georgiske bord. (F, L, M)

 • Dag 6: Antikkens Dzalisi, vinsmaking og retur til Tbilisi

  Etter frokost blir det utsjekk fra hotellet og avreise mot Tbilisi. Etter et par timers kjøring ankommer vi Dzalisi. I dette området skal det ha eksistert et bysamfunn som dekket ca. 70 hektar - funnene dateres tilbake til det 2. århundre f.Kr. Denne byen skal ha spilt en viktig rolle i det iberiske riket, datidens kongedømme i den østlige delen av Georgia. Her viser arkeologiske utgravninger rester etter slott, militærbrakker og andre bygninger, i tillegg til termiske bad i romersk stil med oppvarmet gulv, avanserte vanntilførselssystemer m.m. Tempelet har et unikt totusen år gammelt mosaikkgulv, som viser figurene fra gresk mytologi - prinsesse Ariadne og guden for vinproduksjon og fruktbarhet, Dionysos. Etter en liten kjøretur kommer vi til Chateau Mukhrani, det staselige godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni.

  Chateau Mukhrani


  Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon. Det blir vinsmaking med fokus på Chateau Mukhranis georgiske viner produsert med moderne teknologi, men også smak av vin produsert med den 8000 år gamle georgiske qvevri-teknologien.

  Vinsmaking på Chateau Mukhrani


  Deretter setter vi kursen videre mot Tbilisi. På veien besøker vi kirken Djvari, som ligger på en høyde med fantastisk utsikt over den historiske hovedstaden Mtskheta, hvor elvene Mtkvari (fra vest) og Aragvi (fra Kaukasusfjellene) møtes. Djvari har en spesiell posisjon både arkitektonisk, historisk og som religiøst symbol. Vi ankommer Tbilisi sen ettermiddag/tidlig kveld. Etter innsjekking på hotellet har vi resten av ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon. (F, L)

 • Dag 7: Tbilisi og avslutningsmiddag

  For de som ønsker det, tar vi gondolbanen opp til Narikalaborgen, hvor vi kan nyte en flott panoramautsikt over Tbilisi.

  Gondolbanen opp til Narikalaborgen


  Vi rusler opp til statuen av Mor Georgia, og vandrer deretter langs Nariakalaborgen og nedover til sentrum av gamle Tbilisi.

  Statuen av Mor Georgia fra 1958


  Resten av dagen frem til avslutningsmiddagen, har vi til fri disposisjon for spennende byopplevelser, severdigheter og shopping. Om kvelden blir det avskjedsmiddag, hvor ettertanke, oppsummering og den gode praten er i sentrum. (F, M)

  Kveld i Tblisi

 • Dag 8: Tbilisi – Oslo

  Etter frokost er tiden kommet for å ta farvel med Georgia for denne gang. Transfer til flyplassen. Vi flyr hjem med Turkish Airlines med flybytte i Istanbul og ankomst Oslo samme ettermiddag.

  F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag

 • Georgisk vin- og bordtradisjon

  Vinen og bordtradisjonen spiller en viktig rolle i georgieres hverdag: For en vanlig georgisk bonde i de vinproduserende områdene er vinen en naturlig del av produksjonen, og tradisjonelt så har de fleste en qvevri eller to i hagen til egen produksjon og eget forbruk. Qvevri er store leirkrukker som graves ned i bakken, kun med åpningen synlig i bakkenivå. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i qvevrien uten noen tilsetningsstoffer, og dette er måten georgiere har produsert vin på i mer enn 8000 år. Georgiere byr alltid sine gjester til bords og der har vinen en sentral plass. Det georgiske tradisjonelle bordet er en fascinerende symbiose av vin, et meget godt og variert kjøkken, skåle- og taletradisjoner samt folkesang og poesi. For 1000 år siden da kongene etablerte akademier i gresk stil var nettopp bordtradisjonen et eget fag. Det georgiske bord – eller Supra – som det heter, er stedet hvor sang, dans, taler, den gode samtale og diskusjon møtes. Her etableres nye vennskap og gamle bånd styrkes. Det georgiske bordet er på mange måter en helt sentral arena for både dannelse og utdannelse, og det er ikke til å undres at barna er med helt fra de er små. Vinen er også et helt sentralt symbol i den georgisk ortodokse kirken. Betegnende nok er tittelen på en av de mest kjente kirkehymnene: «Du er min vinranke».

Bildegalleri

Prisinformasjon

Merk: frist for påmelding er 1. august 2024.

Alt dette er inkludert:
- Fly Oslo-Tbilisi t/r 
- Flyskatter
- Transfer fra/til flyplassen i Tbilisi
- 7 overnattinger på gode hoteller inkludert frokost
- Tidlig innsjekk med frokost ankomstdagen
- 4 lunsjer  
- 4 middager inkludert vann/mineralvann
- Vin eller øl til middagene
- Folkesangere dedikert for oss under én middag
- Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
- En flaske vann hver dag under reisen rundt i Georgia
- All landtransport med egen buss og sjåfør
- Svend Waage som Vista Travels reiseleder - samt ekstra lokalguide
- Inngang og eventuelle ekstraguider ved felles besøk til museer/severdigheter i henhold til program

Prisen inkluderer ikke: 
- Tips til lokale guider og sjåfører på utfluktene
- Drikkevarer og måltider ut over det som er nevnt under inkludert
- Reise- og avbestillingsforsikring
 

Hoteller på reisen:
ibis Styles Tbilisi Center 4*
Crowne Plaza Borjomi 5*

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
12.10.2024OsloKulturell opplevelsesreise til Georgia - med fokus på arkeologi og historiske monumenter
Reiseledere: Svend Waage
8 dagerMer enn 824 550,-Bestill