Skip to main content
Image: Budapest

Seks land og fire hovedsteder langs Donau – fra Wien til Jernporten

Vi seiler østover på Donau, selve dronningen blant europeiske elver, fra staselige Wien til den imponerende Jernporten. I løpet av elleve begivenhetsrike dager seiler vi gjennom Østerrike, Ungarn, Kroatia, Serbia, Romania og Slovakia og besøker fire vakre hovedsteder, som har vokst frem ved den mektige elven. Underveis står kulturelle og historiske høydepunkter i kø, omkranset av skiftende og vakker natur. Med et stort antall spennende utflukter er man sikret uforglemmelige opplevelser. 
Nyt livet langs Donau om bord i det nye femstjerners skipet MS Viva Two. Med sitt all-inclusive-konsept blir opplevelsen førsteklasses.

Høydepunkter:
- Seks spennende land
- Budapest med sine monumentale bygninger
- Den imponerende Jernporten
- Sjarmerende Bratislava
- Beograd – den hvite byen
- Livet langs Donau
- Luksuriøst all-inclusive-skip hvor drikkevarer og tips er inkludert

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Wien

  Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn og sammen flyr vi til Wien. Herfra har vi busstransport til kaien hvor MS VIVA Two venter. Etter at vi har sjekket inn og funnet oss til rette i lugaren, møtes vi til en velkomstdrink og presentasjon av skipets besetning, før vi går til middag. Skipet har allerede kastet loss, og cruiset på Donau er i gang.

 • Dag 2: Kalocsa – Mohacs

  Ved lunsjtider ankommer vi Kalocsa, en av de eldste byene i Ungarn. Byen er senter for ungarsk folkekunst, og i kunstmuseet kan du blant annet se broderier med typiske ungarske motiver.

  Paprika-museum i Kalocsa


  Det vil være mulig å kjøpe en valgfri utflukt til Puszta, den ungarske prærien som har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1999. På denne turen får du se sjeldne dyrearter, samt overvære et av de beste hesteshowene i landet. Skipet seiler videre sen ettermiddag.

 • Dag 3: Osijek

  I dag våkner vi opp i Osijek, Kroatias fjerde største by, som ligger nær sammenløpet av elvene Drava og Donau. Byen ble først nevnt i år 1196, da det som den gang var Kroatia, ble forent med kongeriket Ungarn.

  Peter Paul katedralen i Osijek


  På 1800-tallet var Osijek Kroatias største by, med en sterk økonomi og blomstrende kultur. I dag er byen mest kjent for Tvrda, den barokke festningen fra 1700-tallet og det vakre torget med St. Peter og St. Paul-katedralen fra 1898. Skipet seiler videre mot Serbia tidlig ettermiddag.

  Tvrda, den barokke festningen

 • Dag 4: Beograd

  Tidlig om morgenen har skipet lagt til kai i Beograd. Beograd var hovedstad i tidligere Jugoslavia, men er i dag hovedstad i republikken Serbia. Byen ligger strategisk til der elvene Sava og Donau møtes, midt mellom to tidligere imperier, det habsburgske og det ottomanske. Mer enn fire årtusener med røff balkanhistorie har skapt en stolt og interessant by. De mest kjente landemerkene i Beograd er den imponerende Kalemegdan-festningen, den ortodokse St. Sava-kirken, Chukur-fontenen, parlamentet og Markuskirken.

  St. Sava-kirken i Beograd


  Besøk gjerne Skadarlija-distriktet, Beograds Montmartre, med brosteinsgater, kunstgallerier, antikvitetsbutikker og kafeer. Skipet seiler videre sent om kvelden.

  Ada-broen som ligger der elvene Donau og Sava møtes i Beograd

 • Dag 5: Golubac – Jernporten – Donji Milanovac

  I dag kommer vi til området langs Donau som kalles Jernporten, en over hundre kilometer lang kløft omgitt av vill og vakker natur. Her møter Balkanfjellene fjellkjeden Karpatene, og vannmassene tvinges mellom nesten loddrette klipper. Denne strekningen var tidligere fryktet av sjøfolk på grunn av skarpe steiner og farlige strømmer, som gjorde det vanskelig å navigere fartøyene. I 1972 åpnet demningen Jernporten 1, den største demningen langs Donau, etterfulgt av demningen Jernporten 2 i 1984. Dette hydroelektriske anlegget, med et avansert system av sluser, er et av de største kraftverkene i Europa. Da Donau ble demmet opp resulterte det i at vannstanden vest for demningen økte med hele tretti meter og seilasen på elven ble trygg.

  Jernporten


  På den serbiske bredden av elven får vi et glimt av Tabula Trajana, en marmorplakett som hedrer den romerske veien som en gang knyttet Roma til provinsen Dacia. Da den siste og vanskeligste delen av Trajans vei sto ferdig i år 100, ble det hugget inn en inskripsjon i stein for å markere at arbeidet var ferdig. Tabula Trajana ble senere flyttet hit for å unngå å bli ødelagt av vannstanden som steg betraktelig etter byggingen av vannkraftverk.

  Tabula Trajana


  Ved inngangen til kløften, ligger den serbiske havnebyen Golubac, som er mest kjent for sin festning med ni tårn. Dette er middelalderens best bevarte festning, og du kan bli med på en valgfri tur i land for å betrakte den imponerende borgen, som ligger idyllisk plassert ved elvebredden. Tidlig ettermiddag legger vi til kai ved Donji Milanovac, en liten by omgitt av vakker natur. Skipet ligger ved kai over natten.

  Golubac festningen

 • Dag 6: Donji Milanovac – Kostolac

  Ved frokosttider begynner skipet seilasen tilbake på Donau og ankommer Kostolac tidlig ettermiddag. Restene av Viminacium, hovedstaden i den romerske provinsen Moesia Superior, ligger rett utenfor Kostolac. Det arkeologiske stedet med brede gater, luksuriøse villaer, omfattende bad og et amfiteater, ble nylig åpnet for publikum. Det vil være mulig å kjøpe en valgfri utflukt hit. Skipet seiler videre ved middagstider.

  2000 år gammel romersk mosaikk i Viminacium

 • Dag 7: Novi Sad – Ilok

  Skipet har lagt til kai i Novi Sad tidlig om morgenen. Novi Sad er den nest største byen i Serbia og det kulturelle og historiske sentrum i Vojvodina-regionen. Novi Sad er en livlig universitetsby med mange parker og et stort antall hyggelige butikker, kafeer og restauranter.

  Frihetsplassen i Novi Sad


  Byen var under Det østerriksk-ungarske riket, noe som spesielt er synlig i byens arkitektur og kultur. Inkludert i prisen er en byrundtur i Novi Sad hvor vi får se severdigheter som byens historiske sentrum og Petrovaradin-festningen, den største i sitt slag i Europa i det 17. århundre. Utenfor byen, på Fruska Gora-fjellet står det imponerende Krusedol-klosteret. Klosteret er kjent for sine fresker fra 1500-tallet, og er gravplass for kjente personer som kong Milan Obrenovic og hertuginne Ljubica. Vi kjører tilbake til skipet for lunsj og seiler videre mot Ilok, som vi ankommer tidlig ettermiddag. Ilok er en liten middelalderby, beliggende på en høyde med fantastisk utsikt over Donau. Byen er omgitt av endeløse vinmarker, og i gamlebyen finner du flere vinkjellere, samt Ilok bymuseum. Skipet seiler videre ved middagstider.

  Petrovaradin-festningen i Novi Sad

 • Dag 8: Baja – Kalocsa – Budapest

  Skipet ankommer Ungarn og Baja tidlig om morgenen. Etter et kort stopp, hvor de som ønsker å være med til vinbyen Hajos går i land, fortsetter skipet mot Kalocsa. Hajos har over tusen vinkjellere, og vi får gå gjennom gamle, små kjellere, høre byens historie og selvfølgelige, smake vinen. Returen fra Hajos til Kalocsa er med en mindre båt. Skipet seiler videre fra Kalocsa ved lunsjtider. Sent om kvelden seiler skipet inn til Budapest. Få steder er så vakkert opplyst som Budapest når mørket senker seg, så innseilingen til byen er absolutt verd å få med seg.

  Hajos er kjent for sine fargerike vinkjellere

 • Dag 9: Budapest – Esztergom

  Budapest besto opprinnelig av to byer, Buda og Pest, beliggende på hver sin side av elven. På østsiden av Donau, i Pest, ligger Helteplassen, det vakre operahuset, St. Stefansbasilikaen, og den imponerende parlamentsbygningen i nygotisk stil.

  Den imponerende parlamentsbygningen


  Buda, på vestsiden av elven, er mer kupert. Her ligger mange flotte bygninger, blant annet Mattias-kirken og Fiskerbastionen med storslått utsikt over byen. Skipet seiler videre ved lunsjtider og har et lite stopp ved Esztergom ved middagstider, for å plukke opp gjestene som har vært med på utflukten fra Budpest til Visegrad, Szentendre og Esztergomkatedralen.

  Fiskerbastionen, hvor man har fantastisk utsikt over byen

 • Dag 10: Bratislava – Hainburg

  Ved frokosttider ankommer vi Slovakias hovedstad Bratislava. De største severdighetene i det unge landets hovedstad er den godt bevarte gamlebyen og middelalderslottet Bratislavsky Hrad. Dikteren Bjørnstjerne Bjørnson har også satt sitt preg på byen ved å få en gate oppkalt etter seg, som takk for sin kamp for slovakenes rettigheter i forrige århundre. I Bratislavas historiske bykjerne kan du se den gamle byporten, Michaelsporten, nasjonalteateret, skulpturer, fontener og små torg. Her ligger også St. Martin-katedralen, som fra 1563 til 1830 var kroningskirke for de ungarske kongene.

  St. Martin-katedralen troner på toppen av byen


  Skipet seiler videre ved lunsjtider og ankommer Hainburg i Østerrike tidlig ettermiddag. Hainburg ligger ved elven Leithas utløp i Donau og er den østligste byen i Østerrike. Byen, med sine trange gater, historiske bygninger fra flere tidsepoker og imponerende middelalderfestninger, er som en pittoresk inngangsport til fortiden. Om kvelden legger skipet ut på siste strekke tilbake mot Wien.

  Hainburg ligger ved elven Leithas utløp i Donau

 • Dag 11: Wien – Oslo

  Skipet legger til kai i Wien midt på natten. Etter en god frokost tar vi farvel med skipet og har busstransport til flyplassen og fly tilbake til Oslo.

 • VIDEOPRESENTASJON AV SKIPET

 • VIKTIG INFORMASJON

  Helse
  Elvecruise er ikke tilrettelagt for personer med gangbesvær/bevegelseshemming. Ilandstigning skjer via en smal landgang og noen ganger kan skip ligge fortøyd side om side. Selv om de fleste har heis, vil det være en del trappetrinn på skipet. På utfluktene er det ofte mye gåing av både kortere og lengre varighet, og disse foregår ofte på brostein eller annet ujevnt underlag. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.

  Forbehold
  Elver er naturbaserte og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Det gis ikke refusjon for endringer i programmet forårsaket av force majeure.
  Det tas forbehold om endringer i program og flytider, samt justering av prisen som følge av økning i oljepriser, valuta­kurser, skatter og avgifter og andre uforutsette faktorer vi ikke har kontroll over.

Bildegalleri

All-inclusive

All-inclusive-konseptet til rederiet omfatter følgende:

 • Alle måltider om bord inkludert frokostbuffet, lunsj og middag (flere-retters menyer servert ved bordet) og snacks. 
 • Velkommen ombord cocktail og Captain's Farewell-middag
 • Alkoholfrie drikker inkludert mineralvann, brus, juice, en rekke kaffevarianter, te, kakao
 • Gjennom hele dagen utvalg av alkoholholdige drikker (musserende vin, aperol, hvitvin, rødvin, rosé, champagne, diverse øl, long-drinks, cocktailer, brennevin, likører)
 • High Tea (ettermiddagste) én gang i løpet av cruiset. Et utvalg av søte og salte delikatesser, for eksempel scones, smørbrød, cupcakes, sjokolade, makroner og eksklusive teer
 • Minibar i lugaren som fylles daglig med vann, brus og øl
 • Velkomstflaske musserende vin i lugaren ved innsjekk
 • Gjenbrukbar vannflaske
 • Wi-Fi (merk: på elvecruise kan dekningsforholdene variere avhengig av topografien)
 • Tips
 • Toppmoderne hodetelefoner til bruk på utflukter i land


Prisinformasjon

Alt dette er inkludert:
- Fly Oslo – Wien t/r 
- Flyskatter
- Transport flyplass–skip t/r
- Ti netters cruise i utvendig lugar
- Havneavgifter
- Tips til skipets mannskap
- Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
- Mulighet for måltider (lunsj eller middag) i skipets bistro
- Minibar på lugaren
- Drikke til måltider og i baren (soft drinks, vin og andre alkoholholdige drikker)
- Gjenbrukbar vannflaske
- Velkomstflaske musserende vin i lugaren ved innsjekking
- High Tea (ettermiddagste) serveres én gang i løpet av cruiset 
- Utflukt til Novi Sad og Krusedol-klosteret
- Norsk reiseleder fra Vista Travel

Prisen inkluderer ikke: 
- Utfluktspakke (fire utflukter)
- Øvrige utflukter 
- Personlige behandlinger i skipets velværesalong
- Tips til ev. sjåfører og lokalguider på utflukter
- Reise- og avbestillingsforsikring

Utfluktspakke
Utfluktspakken består av fire utflukter. Ved å forhåndskjøpe pakken er du garantert plass og engelsktalende lokalguide. Det er mulig å kjøpe utfluktene enkeltvis om bord, men man risikerer at noen av utfluktene er utsolgt. Vista Travels reiseleder vil være med og oversetter for de som ønsker det. Eventuelle valgfrie utflukter kan kun bestilles om bord. 

Utfluktspakke med fire utflukter kr 1 500.


Program utflukter
Viségrad Castle, Esztergom Basilica & Szentendre

Vi besøker Szentendre, en sjarmerende kunstnerby med gammel arkitektur og mange flotte historiske monumenter, før vi fortsetter mot Visegrád. Visegrád er en liten landsby med bare 1500 innbyggere, men med mye historie og mange severdigheter. Landemerket er Visegrád slott som står majestetisk på en bakketopp over landsbyen. Herfra er det en halvtimes tid til Esztergom hvor vi besøker den imponerende Esztergomkatedralen fra 1856. Den nyklassisistiske kirken er den største kirken i Ungarn, og skattkammeret inneholder fortsatt gamle klær og liturgiske gjenstander fra den karolingiske perioden.
Turens varighet: 5 timer

Budapest
City Tour - Buda or Pest?

Vi starter på Budasiden hvor bussen tar oss med langs Gellert-høyden til slottshøyden og det tidligere kongelige slottet. Herfra har du en fantastisk utsikt over Donau og Pest-distriktet. Videre går turen til Matthiaskirken, Fishermen's Bastion og de sjarmerende smugene i den pittoreske gamlebyen i Buda. Vi krysser Donau på den gamle kjedebroen fra 1849, kjører forbi den imponerende St. Stefanskirken fra 1800-tallet, og gjennom de brede bulevardene frem til Helteplassen med sine monumentale bygninger. Vi passerer også den nygotiske parlamentsbygningen, et av byens landemerker, før vi returnerer til skipet.
Turens varighet: 3, 5 timer

Bratislava
City Tour with tasting

Bli kjent med hovedstaden i det unge Slovakia på denne utflukten. Bratislava ligger nær grensen der Slovakia, Ungarn og Østerrike møtes og har alltid vært en smeltedigel av forskjellige folk og kulturer. Gamlebyen, med vakre gater og bygninger i gotisk barokkstil har en unik stemning. I tillegg til en omvisning, vil du få muligheten til å smake på slovakiske spesialiteter. 
Turens varighet: 2, 5 timer

Beograd
City tour/walk

På denne utflukten skal vi bli kjent med den serbiske hovedstaden Beograd. Vi spaserer gjennom Kalemegdan-parken, festningen og fortsetter deretter til Republikkplassen, hvor vi nyter en forfriskende drink på en kafé. Turen fortsetter med buss, hvor vi passerer de viktigste severdighetene i byen. Vi vil se rytterstatuen av Prince Milos Obrenovic og beundre de praktfulle bygningene til Nasjonalmuseet og Nationaltheatret, Terezije-plassen og den monumentale bygningen til nasjonalforsamlingen. Vi tar et fotostopp ved St. Sava-katedralen, kjent for sine fantastiske kuppelmosaikker, og som er den største ortodokse kirken i verden.
Turens varighet: 3,5 timer

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
12.09.2024OsloSeks land og fire hovedsteder langs Donau – fra Wien til Jernporten med MS VIVA Two11 dagerFullbooket, venteliste29 980,-Book på venteliste

Skip

MS VIVA Two
MS VIVA Two er et nytt , elegant 5* elvecruiseskip med en luksuriøs atmosfære (sjøsatt mars 2023). Skipet har et gjennomført design i nordisk stil. Det gode kjøkkenet, all-inclusive konseptet, den ven...