Skip to main content

Langtidsferie på Kypros

Velkommen til Kypros - en av Middelhavets mest solrike øyer. I oktober og november, når temperaturen er mild og behagelig og roen har senket seg etter sommerens turistsesong, kan du oppleve øyas skjønnhet, historie og kultur på sitt aller beste.  Nyt de gyllengule sandstrendene med glitrende klart vann, den vakre naturen, kulturskattene, de kulinariske opplevelsene og ikke minst, den kypriotiske gjestfriheten.

Høydepunkter:
- Melpo Antia Hotel & Suites 4*
- Halvpensjon - frokost og middag hver dag
- Sentralt og kort vei til strand
- Pafos – Afrodites fødested
- Nicosia – den delte byen
- Vin og kypriotisk mat i Troodosfjellene – i hjertet av Kypros 
- Erfaren norsk reiseleder til stede under hele oppholdet

Velkommen til Ayia Napa og Kypros, solens og kjærlighetens øy. Vi skal bo på Hotel Melpo Antia som ligger midt i hjertet av Ayia Napa, nær byens hovedattraksjon, klosteret, og bare noen hundre meter fra havnen og Pantahou-stranden. Byens koselige fiskehavn er omkranset av restauranter og tavernaer, som tilbyr både kypriotiske og internasjonale retter. 
I og rundt Ayia Napa finnes fine turmuligheter, enten du velger å spasere i sentrumsgatene, i naturen i nærområdet, eller langs den syv kilometer lange promenaden langs Middelhavet. 

Fra strandpromenaden i Ayia Napa


Ayia Napa, som betyr Den hellige skogen i dalen, har eksistert siden romersk tid, og har utviklet seg fra en liten fiskerlandsby til en komplett ferieby. Det var først og fremst de fantastiske strendene som strekker seg gyllengule ut i det krystallklare vannet, som fikk de første turistene til å komme hit. Nå kommer mange skandinaver tilbake år etter år og blir ofte værende hele vinteren for å nyte solen etter at høysesongens trengsel er over. 

Utreise
Vi flyr direkte til Larnaca, hovedflyplassen på Kypros. Ved ankomst venter en buss som kjører oss til hotellet. Kjøretiden er ca. 45 minutter.

Måltider og drikke inkludert
Vi har halvpensjon inkludert. Frokostbuffeten har et bredt utvalg av internasjonale og lokale frokostspesialiteter - varm havregrøt, egg i alle varianter, pølser, bacon, diverse croissanter og hjemmelagde bakverk, frisk frukt og fruktsalat, pannekaker, frokostblandinger, oster, syltetøy og honning, ferske grønnsaker, yoghurt, juice, et utvalg av kaffe og te og mye mer.
Den rikholdige middagsbuffeten har forskjellige tema hver kveld. Til middagen er et glass vin inkludert.
Det kypriotiske kjøkkenet har et fundament i middelhavsmaten - grønnsaker, grillet kjøtt og fisk med smak av sitron, yoghurt, persille og hvitløk. I tillegg er det også vanlig med urtekrydder som mynte, koriander, kanel og kryddernellik. Kulturmiksen på Kypros gjenspeiler seg i maten der måltidene ofte består av mange småretter, meze, med f.eks. pitabrød og hummus, sardiner, blekksprut, grillet halloumi og moussaka. Til forrett spiser man ofte suppe eller ulike typer meze, til hovedrett grillede retter eller gryteretter. Kypriotene legger sin ære i å lage god mat til sine gjester, og bruker selvfølgelig kun friske råvarer av beste kvalitet.
Middelhavsøya har vintradisjoner som strekker seg flere tusen år tilbake, og med et stabilt klima og over 300 solskinnsdager i året, har de nærmest perfekte vekstforhold for vinranker. Dessertvinen Commandaria anses å være verdens eldste vinnavn som fortsatt er i produksjon.

Klima
Kypros har et deilig middelhavsklima med svært milde vintrer og varme, tørre somrer. Med en beliggenhet sørøst i Middelhavet, er Kypros et av de mest solrike stedene i Europa med 330 regnfrie dager i året. Det er fortsatt varmt på Kypros i oktober med en gjennomsnittstemperatur på 27 grader. I november begynner temperaturen å synke noe, men du kan forvente behagelige temperaturer som ligger rundt 22 grader.  Oktober og november er en fin tid for de som foretrekker litt mildere temperaturer.

Prisnivå og shopping
Mat, drikke og klær har et betydelig lavere prisnivå enn i Norge. Kypriotiske matvarer som halloumi, olivenolje, nøtter m.m. er rimelig og av høy kvalitet. Benytt gjerne muligheten til å kjøpe billige briller når du besøker Kypros. Sølv og skinnvarer er også billig. På høsten, i slutten av sesongen, er det ofte salg på sommerklær o.l.    

Utflukter og aktiviteter    
En ukentlig utflukt med lokalguide er inkludert i prisen. Utenom de inkluderte utfluktene vil reiselederen legge opp fellesutflukter og aktiviteter som du selv velger om du vil delta på.

Romerske ruiner i Pafos

Reiseleder
Vista Travels norske reiseleder bor på hotellet. Reiselederen vil være behjelpelig med alle små og store spørsmål, og fungerer som kjentmann i området. På dager hvor det ikke er fellesutflukter vil reiselederen ha et fast trefftid. Da kan du få tips og råd om aktiviteter og utfluktsmål.

Fritekstsøk

Utflukter og aktiviteter

En ukentlig utflukt med lokalguide er inkludert i prisen. Utenom de inkluderte utfluktene vil reiselederen legge opp fellesutflukter og aktiviteter som du selv velger om du vil delta på.

Nikosia – den delte byen
Greskkyprioter og tyrkiskkyprioter har vært adskilt i sør- og nord-Nikosia som følge av en politisk krise i perioden 1955-64. Tyrkia invaderte Kypros i 1974 og okkuperte den nordlige delen av øya, inkludert nordlige Nikosia. I dag er nord-Nikosia hovedstad for Nord-Kypros, en stat anerkjent kun av Tyrkia, mens syd-Nikosia er hovedstad for den greskkypriotiske befolkningen. "Den grønne linjen", som deler byen, består av to murer, med et slags ingenmannsland mellom. Inne i dette ingenmannslandet vokser alt av planter fritt, noe som har gitt navn til skillelinjen.

Nikosia - den delte byen


Kypros’ mest interessante by har mye å by på - uansett om du er opptatt av folkeliv, historie, severdigheter eller shopping. Byen har et historisk sentrum fra 1600-tallet. I gamlebyen, på innsiden av en stjerneformet gammel festningsmur, finner du trange brosteinsgater og fine, gamle mursteinshus, og det er hit bussen kjører oss. Her kan du rusle rundt i fred og ro og utforske shoppingmuligheter og kultur i de sjarmerende smugene og i gågatene. Benytt gjerne anledningen til å kjøpe litt kypriotisk håndverk. I denne delen av byen skygger trekroner og store parasoller for den varme solen. Slå deg ned på en uteservering, slapp av med noe kaldt å drikke til gresk bakgrunnsmusikk og se på folkelivet. Utenfor den gamle bydelen ligger den venetianske bymuren med aner helt tilbake til 1560-tallet. Den gamle vollgraven er i dag et grøntområde med mange forskjellige planter.  

Ved den gamle festningen i Nikosia


Vi ser statuen av Makarios, som var en gresk-kypriotisk erkebiskop, statsmann og politiker, og som fungerte som Kypros første president mellom 1960 og 1977.  Vi besøker også den vakre Johannes-katedralen, som har fantastiske veggmalerier.  I løpet av dagen får du vite mer om Nikosia, Kypros’ moderne historie og ”Den grønne linjen” som deler byen. Husk gode sko og klær som dekker knær og skuldre for å få adgang til kirker og klostre. For de som ønsker, er det mulig å gå over til den tyrkiske siden på egen hånd. Husk i så fall å ha med deg passet.

Lania, Omodos og Troodosfjellene
Bli med til Kypros’ hjerte. Vi starter etter frokost og setter kursen mot den lille, vakre landsbyen Lania ved foten av Troodosfjellene.

Lania ved foten av Troodosfjellene


Ifølge historien har Lania fått navnet sitt fra Lana, datter av den greske guden for vin og nytelse, Dionysos, og landsbyen er en av landets viktigste vinprodusenter. Lania er kjent for den høye kvaliteten på sine druer og viner, men også for alle atelierene som ligger i den koselige, gamle bydelen. Videre fortsetter vi mot Troodosfjellene hvor vi besøker en vingård og får anledning til å teste de ulike vinene som produseres.  Neste stopp er i den vakre landsbyen Omodos med brosteinsgater som snor seg blant gamle og stedstypiske bygninger. Her spiser vi lunsj på en lokal taverna og kan nyte både den kypriotiske maten og atmosfæren.

Fra sjarmerende Omodos


Vi besøker også klosteret «Det hellige kors» som opprinnelig var bygget som et kapell, men som allerede i år 327 var etablert som et kloster.  Vi rusler rundt i sentrum og kan stikke innom de mange koselige butikkene, besøke den gamle vinpressen, eller bare sette oss ned og se på livet i landsbyen.

Pafos – Afrodites fødested.
I dag drar vi til Pafos, en kystby med småbyatmosfære og historiske severdigheter. Vi gjør et stopp ved Afrodites klippe, hvor sagnet sier at Afrodite, den greske gudinnen for skjønnhet, kjærlighet og elskov, ble født.

Afrodites klippe ved Pafos


Deretter kjører vi inn til Pafos by som var øyas hovedstad i gresk-romersk tid. Her vil vi blant annet få se få se et antikt romersk teater, katakomber og flere middelalderkirker.

Imponerende godt bevart mosaikk i Theseus-huset, ved den arkeologiske parken i Kato Pafos (UNESCO)


Du får litt tid på egen hånd til å rusle rundt i den vakre fiskehavnen, før vi setter kursen mot landsbyen Kuklia hvor vi spiser lunsj på en lokal taverna.

Sjarmerende Pafos
 

Melpo Antia Hotel & Suites

Melpo Antia Hotel & Suites er et moderne og lekkert 4-stjerners hotell med en unik beliggenhet midt i hjertet av Ayia Napa. Selv om hotellet ligger sentralt, får du en følelse av fred og ro når du slapper av i de hyggelige bassengområdene. Her finner du også hotellets bassengbar med et stort utvalg av forfriskninger. I hotellets innbydende spa, kan du skjemme deg selv bort med deilige behandlinger eller slappe av i badstuen.
I tillegg til frokost- og buffetrestauranten, har hotellet flere kafeer og restauranter, blant annet en meze-restaurant og en japansk restaurant.
Rommene på Melpo Antia er nylig redesignet og er elegante og moderne med en minimalistisk stil. De er utstyrt med aircondition, kjøleskap, kaffe- og tekoker, elektronisk safe, TV, wifi, hårføner og bad med badekar eller dusj. Alle rom har balkong med bord og stoler. Studioene er på cirka 27 m² og leilighetene med separat soverom på cirka 35 m².

Link til hotellets hjemmeside: https://melpoantia.com/en/home/

Bildegalleri

Prisinformasjon

Prisen inkluderer:
- Fly Oslo–Kypros t/r med Norwegian
- Flyskatter
- Transport fra og til flyplassen på Kypros
- 21 netter i valgte romkategori på Melpo Antia Hotel & Suites
- Frokost og middag hver dag, inkludert et glass vin til middag
- Aktiviteter
- En utflukt pr. uke i henhold til beskrivelse
- Lokalguide på utfluktene
- Erfaren norsk reiseleder på stedet

Prisen inkluderer ikke:
- Måltider og drikkevarer utover det som er nevnt over
- Reise- og avbestillingsforsikring
 

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
29.10.2024OsloLangtidsferie på Kypros - 3 uker
Reiseledere: Eva Størksen
22 dager122 980,-Bestill
05.11.2024OsloLangtidsferie på Kypros - 3 uker
Reiseledere: Eva Størksen
22 dager822 980,-Bestill
18.02.2025OsloLangtidsferie på Kypros - 3 uker
Reiseledere: Eva Størksen
22 dagerMer enn 822 980,-Bestill
25.02.2025OsloLangtidsferie på Kypros - 3 uker
Reiseledere: Eva Størksen
22 dagerMer enn 822 980,-Bestill