Skip to main content

Syv land og fem hovedsteder langs Donau. Fra Bucuresti til Wien med MS Fidelio

Opplev livet langs Donau – Øst-Europas livsnerve, om bord i et førsteklasses skip. I løpet av elleve begivenhetsrike dager seiler vi igjennom syv land, og besøker fem vakre hovedsteder som har vokst frem ved den mektige elven. Donau er selve dronningen blant Europas elver, og har bragt liv, handel, oppdagelser og kultur med seg fra utspringet i Schwarzwald til den ender i Svartehavet. Vi starter i Bucuresti og ender i staselige Wien. Underveis står kulturelle og historiske høydepunkter i kø, omkranset av skiftende og vakker natur. Med et stort antall spennende utflukter er man sikret uforglemmelige opplevelser.

Høydepunkter:
- Fem interessante hovedsteder
- Keiserbyen Wien
- Budapest med sine monumentale bygninger
- Det overdådige parlamentspalasset i Bucuresti
- Den imponerende Jernporten
- Sjarmerende Bratislava
- Universitetsbyen Novi Sad
- Beograd – den hvite byen
- Livet langs Donau

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Bucuresti – Turnu Magurele

  Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn tidlig om morgenen. Sammen flyr vi til Bucuresti med flybytte underveis. Fra flyplassen kjører vi inn til Bucuresti for en byrundtur. Vi kjører blant annet forbi Revolusjonsplassen, Nasjonalteatret, Athenaeum og Folkets Hus som ble bygget av president Ceausescu, og som er den største parlamentsbygningen i verden. Fra Bucuresti er det cirka 2,5 timers kjøretur til Turnu Magurele hvor vårt skip MS Fidelio venter. Etter at vi har sjekket inn og funnet oss til rette i lugaren, møtes vi til en velkomstdrink og presentasjon av skipets besetning, før vi går til middag. Samtidig seiler skipet av gårde på cruisets første etappe.

  Oslo – Bucuresti – Turnu Magurele
 • Dag 2: Vidin

  Vi tilbringer en avslappende formiddag om bord, før vi ankommer Vidin i Bulgaria etter lunsj. Vidin er den eldste bulgarske byen langs Donau, og på 1300-tallet var byen, da med navnet Budin eller Bdin, hovedstad i et eget tsarrike. Byggingen av Baba Vida-festningen, byens historiske landemerke, startet allerede i det 10. århundre. Du kan være med på en valgfri byvandring hvor dere også besøker festningen.

  Baba Vida-festningen


  Skipet seiler videre ved middagstider.

 • Dag 3: Jernporten

  I dag kommer vi til området langs Donau som kalles Jernporten, en over hundre kilometer lang kløft omgitt av vill og vakker natur. Her møter Balkanfjellene fjellkjeden Karpatene, og vannmassene tvinges mellom nesten loddrette klipper.

  Jernporten


  Denne strekningen var tidligere fryktet av sjøfolk på grunn av skarpe steiner og farlige strømmer, som gjorde det vanskelig å navigere fartøyene. I 1972 åpnet demningen Jernporten 1, den største demningen langs Donau, etterfulgt av demningen Jernporten 2 i 1984. Dette hydroelektriske anlegget, med et avansert system av sluser, er et av de største kraftverkene i Europa. Da Donau ble demmet opp resulterte det i at vannstanden vest for demningen økte med hele tretti meter og seilasen på elven ble trygg. På den serbiske bredden av elven får vi et glimt av Tabula Trajana, en marmorplakett som hedrer den romerske veien som en gang knyttet Roma til provinsen Dacia. Da den siste og vanskeligste delen av Trajans vei sto ferdig i år 100, ble det hugget inn en inskripsjon i stein for å markere at arbeidet var ferdig. Tabula Trajana ble senere flyttet hit for å unngå å bli ødelagt av vannstanden som steg betraktelig etter byggingen av vannkraftverk.

  Tabula Trajana

 • Dag 4: Beograd

  Når vi våkner i dag, har skipet lagt til kai i Beograd. Beograd var hovedstad i tidligere Jugoslavia, men er i dag hovedstad i republikken Serbia. Byen ligger strategisk til der elvene Sava og Donau møtes, midt mellom to tidligere imperier, det habsburgske og det ottomanske.

  Beograd - der elvene Donau og Sava møtes


  Mer enn fire årtusener med røff balkanhistorie har skapt en stolt og interessant by. Etter frokost kan du være med på en byrundtur* med buss og til fots. Vi vil kjøre forbi de mest kjente landemerkene, slik som den imponerende Kalemegdan-festningen, den ortodokse St. Sava-kirken, Chukur-fontenen, parlamentet og Markuskirken. Vi får litt tid til å rusle rundt i sentrum på egen hånd. Du har ettermiddagen til egne opplevelser. Besøk gjerne Skadarlija-distriktet, Beograds Montmartre, med brosteinsgater, kunstgallerier, antikvitetsbutikker og kafeer. Skipet seiler videre sent om kvelden.

  Beograd
 • Dag 5: Novi Sad – Vukovar

  Skipet legger til kai i Novi Sad grytidlig om morgenen. Novi Sad er den nest største byen i Serbia og det kulturelle og historiske sentrum i Vojvodina-regionen. Novi Sad er en livlig universitetsby med mange parker og et stort antall hyggelige butikker, kafeer og restauranter. Byen var under Det østerriksk-ungarske riket, noe som spesielt er synlig i byens arkitektur og kultur.

  Torget i Novi Sad


  Du kan bli med på en valgfri byvandring hvor man spaserer forbi markedet, fortsetter gjennom byens historiske sentrum og opp til byens mest dominerende byggverk, Petrovaradin-festningen, den største i sitt slag i Europa i det 17. århundre.

  Petrovaradin-festningen


  Ved lunsjtider seiler skipet videre til Vukovar, med ankomst om ettermiddagen. Vukovar ligger ved den serbisk-kroatiske grensen, der den lille bielven Vuka renner ut i Donau, og er Kroatias største elvehavneby. Under Balkankrigen ble Vukovar beleiret og beskutt av serbiske styrker i 87 døgn. Byen var nærmest helt ødelagt da den til slutt ble invadert i november 1991, og har derfor fått kallenavnet «heltenes by». Her kan du bli med på en valgfri byvandring hvor man ser spor etter krigen, men også noen historiske bygninger fra tiden da Vukovar var del av det habsburgske riket. Skipet seiler videre om kvelden.

  Novi Sad – Vukovar
 • Dag 6: Mohachs – Pecs

  Mohacs er en liten by i sørlige Ungarn med en dramatisk historie. I 1526 led habsburgerkongen Ludvig II et knusende nederlag mot osmanerne fra Tyrkia i slaget ved Mohacs. Dette slaget anses for å være innledningen på De osmansk-habsburgske krigene, som varte i over 250 år. Fra Mohacs kan du bli med på en valgfri utflukt til Pecs som var europeisk kulturhovedstad i 2010, og som er kjent for sine mange gallerier, museer og historiske ruiner. Byvandringen i Pecs starter med en kirkekonsert i den gamle Peter Paul-katedralen, bygget på 1000-tallet. Etterpå spaserer man rundt i byen, blant vakre middelalderhus i Kaptalan-gaten, til Lorant-palasset og rådhuset.

  Katedralen i Pecs


  Før dere returnerer til skipet får du litt tid på egen hånd til å rusle langs den hyggelige gågaten Ferencesek Street med mange koselige butikker og kafeer. Skipet seiler videre ved lunsjtider.

 • Dag 7: Budapest

  Vi ankommer Ungarns vakre hovedstad om morgenen. Innseilingen til Budapest er absolutt verd å få med seg, da mange av byens severdigheter og flotteste byggverk ligger langs elven. Budapest besto opprinnelig av to byer, Buda og Pest, beliggende på hver sin side av elven. På østsiden av Donau, i Pest, ligger Helteplassen, det vakre operahuset, St. Stefansbasilikaen, og den imponerende parlamentsbygningen i nygotisk stil. Buda, på vestsiden av elven, er mer kupert. Her ligger mange flotte bygninger, blant annet Mattias-kirken og Fiskerbastionen med storslått utsikt over byen. Disse får vi se på dagens byrundtur*, og vi får også høre litt om byens interessante historie. Resten av dagen til fri disposisjon. Ta gjerne en tur i land etter middag og opplev nattelivet i byen.

  Budapest
 • Dag 8: Budapest

  I dag har du mulighet til å bli bedre kjent med byen på egen hånd. Kanskje frister det med et besøk til et av byens elegante termalbad? Med over hundre varme kilder har Budapest en spahistorie som strekker seg tilbake til romernes tid. Gellértbadet er det mest kjente med både utendørs og innendørs bassenger, som alle holder 36 grader.

  Fra termalbadet i Hotel Gellert


  Budapest er også en bra by for shopping. Her ligger tradisjonelle markeder side om side med moderne shoppingsentre. Vanligvis ligger skipet i gangavstand fra gågaten Váci utca, og i enden av den finner du den store markedshallen Nagycsarnok, Budapests største innendørs matmarked. Selve markedshallen er bygget i jugendstil og stod klar i mars 1897. Mest imponerende er kanskje det store utvalget av ungarsk mat og vin man finner i hallen.

  Markedshallen Nagycsarnok


  Under Buda-slottet finnes en av byens mest fascinerende og unike severdigheter. Under andre verdenskrig ble hulegangene under slottet først brukt som tilfluktsrom og senere som et sykehus i de bombesikre hulene. Under revolusjonen på 1950-tallet ble sykehuset igjen tatt i bruk, og er i dag et museum hvor man kan se møbler, instrumenter og en rekke voksfigurer. Om kvelden kaster skipet loss for å fortsette seilasen på Donau, akkompagnert av de vakkert opplyste monumentale bygningene i byen.

  Budapest
 • Dag 9: Bratislava

  Vi tilbringer en avslappende formiddag om bord. Underveis passerer vi Gabcikovo, som er den største slusen i den øvre delen av Donau. Etter lunsj ankommer vi Slovakias hovedstad Bratislava. De største severdighetene i det unge landets hovedstad er den godt bevarte gamlebyen og middelalderslottet Bratislavsky Hrad. Dikteren Bjørnstjerne Bjørnson har også satt sitt preg på byen ved å få en gate oppkalt etter seg, som takk for sin kamp for slovakenes rettigheter i forrige århundre.

  Bratislava


  Byvandringen* inkluderer både de historiske og moderne landemerker, deriblant St. Martin katedralen, som fra 1563 til 1830 var kroningskirke for de ungarske kongene. Vi spaserer fra den gamle byporten, Michaelsporten, gjennom den historiske bykjernen, forbi nasjonalteateret, skulpturer, fontener og små torg. Etter byvandringen har du litt tid til å rusle rundt og utforske Bratislava på egen hånd. I kveld kan vi nyte kapteinens middag mens vi seiler ut fra Bratislava.

 • Dag 10: Wien

  I løpet av natten har vi ankommet Østerrikes hovedstad Wien, som er synonym med skjønnhet, sjarm og eleganse.

  Wien


  Etter frokost er det byrundtur* med buss og til fots, en fin måte å få oversikt over de største severdighetene i den gamle keiserbyen. Vi kjører på Wiener Ringstrasse som omkranser den historiske bykjernen og ser arkitektoniske perler som Statsoperaen, Rådhuset, Parlamentet og universitetet. I gamlebyen fortsetter rundturen til fots, forbi Den spanske rideskolen og Hofburgpalasset til Stefansdomen. Det blir tid til å rusle litt rundt i gågatene i sentrum på egen hånd før vi returnerer til skipet for lunsj.

  Rådhuset i Wien


  Om ettermiddagen kan du utforske byen i ditt eget tempo. Besøk gjerne en av Wiens mange kafeer og smak på Sachertorte, byens berømte kulinariske spesialitet. Skipet blir liggende ved kai her i Wien over natten.

  Wien
 • Dag 11: Wien – Oslo

  Etter en god frokost tar vi farvel med skipet. Busstransport til flyplassen i Wien og fly til Oslo.

 • VIKTIG INFORMASJON

  Helse
  Elvecruise er ikke tilrettelagt for personer med gangbesvær/bevegelseshemming. Ilandstigning skjer via en smal landgang og noen ganger kan skip ligge fortøyd side om side. Selv om de fleste har heis, vil det være en del trappetrinn på skipet. På utfluktene er det ofte mye gåing av både kortere og lengre varighet, og disse foregår ofte på brostein eller annet ujevnt underlag. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.

  Forbehold
  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Det gis ikke refusjon for endringer i programmet forårsaket av force majeure.

  Det tas forbehold om endringer i program og flytider, samt justering av prisen som følge av økning i oljepriser, valuta­kurser, skatter og avgifter og andre uforutsette faktorer vi ikke har kontroll over.

Bildegalleri

Prisinformasjon

Prisen inkluderer:
- Flyreise Oslo–Bucuresti/Wien-Oslo (fly fra andre byer på forespørsel)
- Flyskatter
- Transport flyplass–skip t/r
- Byrundtur i Bucuresti ved ankomst
- Havneavgifter 
- Ti netters cruise i utvendig lugar
- Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
- Ett glass øl eller vin til lunsj og middag
- Velkomstdrink
- Underholdning om bord  
- Norsk reiseleder fra Vista Travel 

Prisen inkluderer ikke:
- Øvrige drikkervarer 
- Utfluktspakke (fire utflukter)
- Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
- Reise- og avbestillingsforsikring

Tips
I reiselivsnæringen utenfor Skandinavia er tips en viktig del av inntektsgrunnlaget for de ansatte. Når det gjelder tips til mannskapet, er rederiets anbefaling 10 euro pr. person pr. dag. Selv om tips er frivillig, oppfordrer vi våre gjester til å følge rederiets anbefaling. Det er også vanlig å tipse lokale guider og sjåfører på utfluktene. Et par euro til guiden og litt mindre til sjåføren.   

Utfluktspakke med fire utflukter kr 2500

Utfluktspakke
Utfluktspakken består av fire utflukter, merket med stjerne (*) i programmet. Ved å forhåndskjøpe pakken er du garantert plass og engelsktalende lokalguide. Vista Travels reiseleder vil være med og oversetter for de som ønsker det. 
Det er mulig å kjøpe utfluktene enkeltvis om bord, men samlet vil de være dyrere enn om man forhåndskjøper pakken. I tillegg risikerer man at noen av utfluktene er utsolgt. Eventuelle valgfrie utflukter kan kun bestilles om bord.

Program utflukter:

  Dag   Sted Utfluktspakke Valgfrie utflukter (kjøpes om bord)
1 Bucuresti    
2 Vidin   Byvandring
3 Jernporten    
4 Beograd Byrundtur med buss og til fots   
5 Novi Sad   Byvandring
5 Vukovar   Byvandring
6 Mohachs   Pecs
7 Budapest Byrundtur med buss og til fots    
8 Budapest    
9 Bratislava     Byvandring  
10 Wien Byrundtur med buss og til fots  
11 Wien    

 

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
09.09.2024OsloSyv land og fem hovedsteder langs Donau. Fra Bucuresti til Wien med MS Fidelio
Reiseledere: Elbjørg Haugsdal
11 dagerFullbooket, venteliste23 980,-Book på venteliste
29.09.2024OsloSyv land og fem hovedsteder langs Donau. Fra Bucuresti til Wien med MS Fidelio
Reiseledere: Elbjørg Haugsdal
11 dagerFullbooket, venteliste23 980,-Book på venteliste

Skip

MS Fidelio
Fasilitetene består av restaurant, panoramasalong med bar, resepsjon, jacuzzi, sauna, trimrom og soldekk. Wi-Fi mot gebyr. Lugarene er romslige (14 m²) og har bad med dusj, hårtørrer, TV, telefon og a...