Skip to main content

Belmond Royal Scotsman – en togreise utenom det vanlige

Opplevelser beskrevet av Vista Travels togekspert Thomas Bjerknes´studietur i juni 2019.Dag 1 – 18. juni 2019
Endelig er dagen her. Jeg skal ut å reise med et av verdens mest luksuriøse privattog, Belmond Royal Scotsman. Togreisen min på tre dager og 2 netter, er nesten identisk med ruten Taste of the Highlands som er en av de 10 reiserutene Royal Scotsman vanligvis tilbyr.
På reisen mot det skotske høylandet, flyr jeg direkte fra Oslo til Edinburgh med Norwegian. Enklere kan det ikke bli. Fra flyplassen i Edinburgh er det 20-35 minutter inn til byen, og jeg kan velge mellom buss, trikk og taxi. Valget mitt faller på trikken (Edinburgh airport tram: https://edinburghtrams.com/plan-a-journey/edinburgh-airport ) som har trikkestopp rett ved ankomst- og avgangsterminalen. Det er en overbygd gangvei fra terminalen til trikkestoppet, så du slipper å bekymre deg for å bli våt på eventuelle regnværsdager. 35 raske minutter senere går jeg av på St Andrew Square som ligger 300 meter fra The Balmoral.
Det anbefales å bo på The Balmoral før du starter reisen din med Royal Scotsman, da det er på dette hotellet innsjekkingen til toget foregår, og det er også her du leverer bagasjen din før togreisen.

The Balmoral:
The Balmoral er et legendarisk, femstjerners luksushotell med et klokketårn som er byens landemerke. Hotellet ligger perfekt til i hjertet av Edinburgh, med både det største handlestrøket og Waverley stasjon mindre enn 5 minutters gange unna. The Balmoral ble åpnet i 1902, da under navnet The North British Station Hotel og ble den gang omtalt som et av de store jernbanehotellene, og som en kuriositet kan jeg fortelle at hotellets ikoniske klokke ble stilt tre minutter for raskt, slik at folk ikke skulle miste togene sine. Slik er det fortsatt i dag. 
Mange av de ærverdige rommene har utsikt mot Edinburgh Castle eller mot gamlebyen. Hotellet tilbyr flere romkategorier, alle elegante og med unik atmosfære.
Restaurant Number One har en gourmetmeny, mens Brasserie Prince by Alain Roux tilbyr en klassisk fransk meny med skotske råvarer i en mer uformell atmosfære. Ikke gå glipp av den overdådige og prisbelønte Afternoon Tea som serveres i avslappende omgivelser i Palm Court. Bar Prince serverer innovative cocktailer, mens SCOTCH tilbyr over 500 varianter av skotsk whisky.
The Balmoral Spa har badstue, tyrkisk bad, 5 behandlingsrom og treningsstudio.

 
Om ettermiddagen møter jeg de to andre reisebyråagentene, samt en representant fra Belmond, som jeg skal reise sammen med, og vi får en omvisning på The Balmoral av hotellets Director of Sales & Marketing. Etter omvisningen spiser vi en nydelig middag i Brasserie Prince. 

Dag 2
Etter en særdeles god frokost, som blir servert i Brasserie Prince, har jeg noen timer til disposisjon før innsjekkingen på Royal Scotsman begynner. Jeg velger å spasere opp til Edinburgh Castle for å bruke noen timer til å utforske festningen og museet National War Museum. Edinburgh Castle er en gammel festning på Castle Rock i sentrum av Edinburgh. Festningen har vært benyttet av ulike militære styrker siden forhistoriske tider, og stedets beliggenhet var forutsetningen for bydannelsen av den nåværende hovedstaden i Skottland. Edinburgh Castle er en fantastisk festning med utsikt over hele Edinburgh. Krigsmuseet er også interessant, der det blant annet er utstilt en norsk offiseruniform fra andre verdenskrig (fra den norske brigaden i Skottland). I 12-tiden samler vi oss på The Balmoral og innsjekkingsprosedyren til Royal Scotsman begynner. Selve innsjekkingen skjer inne på hotellet hvor jeg leverer fra meg min billett/voucher og bagasje. Vi blir tilbudt noe å drikke mens vi venter på at alle skal bli sjekket inn, noe som ikke tar lang tid, da toget tar maksimum 36 passasjerer. Togverten gir oss litt generell informasjon før hele gruppen samles til felles gange de få minuttene fra hotellet til Edinburgh Waverley Station, hvor toget står klart.

Vi ønskes velkommen til Royal Scotsman av en sekkepipemusiker som står utenfor toget - nå føler jeg virkelig at mitt skotske eventyr begynner idet jeg går om bord i luksustoget som skal ta meg med inn i hjertet av det skotske høylandet. Vel om bord og med et glass champagne i hånden, blir jeg fulgt til kupeen min hvor bagasjen allerede er på plass. Kupeen er romslig, har separate senger, et skrivebord, privat bad med dusj og toalett. Jeg finner meg kjapt til rette i den elegante kupeen som er innredet i edvardiansk stil med lakkert mahogni og skotskrutete tekstiler. Med slik fordums overdådighet skal jeg nok trives! Og med en dedikert togvertinne som kommer for å klargjøre kupeen til natten, vil det nok heller ikke bli noe problem å sove etter hvert. Men først skal toget inspiseres og oppleves.Vi samler oss i den bakerste vognen, The Observation Car hvor det serveres te, eller mer champagne, mens vi får informasjon om turen og toget, og har anledning til å stille spørsmål. 
Fra observasjonsvognen skal jeg senere nyte det røffe skotske landskapet som farer forbi, mens jeg sitter komfortabelt i en myk lenestol med en aperitiff og noen kanapeer før middag – eller kanskje jeg går ut på balkongen? Tilbake til informasjonsmøtet. På denne turen er alt inkludert, både om bord og på utfluktene, og i stolt skotsk tradisjon har de over 60 sorter whisky i baren. De som ønsker, kan gjerne få smaksprøver med grundig innføring i alt om skotsk whisky fra de fremragende bartenderne som jobber på toget. Jeg har derimot planer om å teste ut Dior Spa Royal Scotsman (et samarbeid med Dior som bevis på Christian Diors store kjærlighet til Skottland) for å nyte, slappe av - og kanskje forynges. Spa-vognen har to nydelige behandlingsrom, stylet med fransk maisons ikoniske burgunder toile de Jouy-motiv. For første gang i livet får jeg en holistisk full-body-massasje mens toget snirkler seg mellom Skottlands fryktinngytende topper og gjennom dramatiske daler. Jeg ble kanskje ikke noe yngre, men avslappende og deilig, var det. Mens jeg slapper av på kupeen min, skifter kulissene utenfor vinduet fra rullende åser, via speilblanke innsjøer til skremmende slott på ruvende fjelltopper. Og alle disse stedsnavnene som får tungen min til å slå krøll på seg, Forteviot, Pitlorchy, Druimuachdar… Senere på kvelden kommer vi frem til stasjonen ved Boat of Garten hvor toget skal stå i ro for natten. Nå har alle gjestene skiftet til middagsantrekk, herrene i dressjakke med slips og damene i kjoler. Om bord på Royal Scotsman står kulinariske herligheter i sentrum og serveres i de to spisevognene, Raven og Swift. Maten er en ode til skotske smaker – og en ren nytelse.Etter middagen går jeg tilbake til observasjonsvognen og hører på skotsk folkemusikk mens jeg drikker min kaffe og får plass til litt ost og petit fours, før jeg trekker meg tilbake til kupeen som nå er klargjort for natten. Mett av både fantastiske inntrykk, og mat, er jeg klar for en god nattes søvn i elegante omgivelser.

  

Dag 3
Jeg våkner opp i naturskjønne omgivelser og er klar for frokost. Frokostmenyen er rikholdig, og jeg klarer knapt å bestemme meg for hva jeg skal spise. Uansett valg, maten smaker fortreffelig. Etter frokost reiser vi med buss til Rothiemurchus-eiendommen i hjertet av Cairngorms nasjonalpark, for en smak av det ville og naturtro Skottland. Her kan vi velge hva vi ønsker å gjøre, leirdueskyting, fiske eller en omvisning på eiendommen. Jeg velger leirdueskyting. Dette er gøy for gutten Thomas!
Vi får en varm velkomst av vertene, blir servert forfriskninger i deres jakthytte, og får innblikk i noen av de rike historiene til Rothiemurchus historiske eiendom og Drumintoul Lodge. For meg som nordmann er det spesielt interessant å høre om eiendommen sin unike kobling til Norge fra andre verdenskrig. Det var her Linge-kompaniet trente før tungtvannsaksjonen ved Vedmork (ref: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Kompani_Linge ) Men det morsomste ved hele besøket her, var visitten innom toalettet (!) – her henger det et bilde av Kong Haakon VII og kronprins Olav sammen med noen medlemmer av Linge-kompaniet. Jeg gjenskaper øyeblikket så godt jeg kan, med meg selv som kongen.Vi returnerer til toget for lunsj, nok en kulinarisk opplevelse, og reiser videre mot Culloden Battlefield, stedet for den siste væpnede trefningen mellom engelskmenn og skotter, og samtidig det siste feltslaget på britisk jord. Etter dette nederlaget oppgav skottene sin selvstendighetskamp.Etter å ha vært på slagmarken, trenger vi litt whisky, så da passer det perfekt å dra videre til Tomatin Highland Whisky, et av de eldste whisky-destilleriene i Skottland. Her skal vi få et innblikk i hvordan de produserer sine prisvinnende whiskyer, etterfulgt av smaksprøver.Tilbake om bord i toget nyter jeg det spektakulære landskapet på veien sør gjennom Aberdeenshire og Angus før jeg finner fram smokingen og gjør meg klar til kveldens gallamiddag. Maten er igjen utsøkt, flott presentert og laget av de aller beste råvarer. Dag 4
Reisen går videre sydover gjennom det tidligere kongeriket Fife og over den spektakulære Forth Railway Bridge som står på UNESCOs verdensarvliste. Vi er tilbake i Edinburgh tidlig på formiddagen, og det er på tide å ta farvel med den eksepsjonelt serviceinnstilte besetningen om bord og mitt veldig hyggelige reisefølge disse dagene. Bagasjen min settes på The Balmoral, og jeg bruker tiden frem til flyavgang til å utforske Edinburgh litt mer.  
Med fantastiske opplevelser som vil gi meg minner for livet, går jeg om bord i direkteflyet tilbake til Oslo og hverdagen.

Thomas Bjerknes, 2019.

Les mer om Belmond Royal Scotsman her
 

Fritekstsøk