Skip to main content

Elvecruise fra St. Petersburg til Moskva

Tsarens vannveier

Pensjonert kontre­admiral Geir A. M. Osen, som er reiseleder og foredragsholder på mange av Vista Travels avganger forteller her om reisen.

Russland er et fantastisk land og på dette elvecruiset får du med deg de to viktigste byene som begge byr på et enormt innhold både med historie, museer og landemerker. Den røde plass, Kreml, Vinterpalasset, det blir mange gjensyn med steder du kjenner fra TV, men vi skal også innom steder du kanskje ikke ville ha reist til på egen hånd, forteller Geir A. M. Osen.I tillegg skal vi stifte bekjentskap med den russiske landsbygden og besøke byer som har preget landets historie. Dette er en tur full av spennende kontraster hvor også relasjonen mellom Russland og Norge vil komme godt frem. Mange av vikingkongene var gift i dette området. Jeg skal holde foredrag om hendelser få har hørt om, det er mange spennende og interessante historier å øse av, sier han forventningsfullt.  

Veiviser i særklasse
Geir Osen er ingen hvem som helst. Den pensjonerte kontreadmiralen er med som reiseleder og foredragsholder når vi følger tsarens vannveier fra St. Petersburg til Moskva. Han har blant annet jobbet som forsvarsattache ved den norske ambassaden i Moskva og har også vært sjef for NATOs militære delegasjon i samme by. Få kjenner historien og har kulturen bedre under huden enn han.

Land, by og unike besøk
Cruiset går på elvene Neva, Svir og Volga og over Europas to største innsjøer: Ladoga og Onega.
Dette er en tur hvor du kan slappe av om bord mens du seiler fra en by til en annen, fortsetter han. – Vi skal blant annet besøke landets eldste by, Jaroslav som står på UNESCOs verdensarvliste. En annet interessant post på programmet er Uglitsj, som er best kjent for et mørkt kapittel i landets historie. Det var her Ivan den grusommes sønn ble drept. Den røde Dimitrijkirken, kalt Blodskirken på folkemunne, er reist til minne om den bestialske hendelsen. Etter at muren falt og kommunismen ble ryddet av veien, har religionen blomstret. Særlig blant den eldste befolkningen som i mange år har måttet skjule sin religiøsitet, står nå kirken sterkt. Et besøk i Blodskirken er en helt spesiell opplevelse.  
 
Kontrastenes rike
Selv har han bodd en årrekke i Moskva og har reist mye rundt i landet.
Russland er et fascinerende land med alt du kan tenke deg av natur som fjell, vidder, elver.  Å være med russere i forskjellige sammenhenger, er en stor opplevelse. Du skal lete lenge etter et mer gjestfritt folk. Selv om de skulle ha det smått, deler de det de har. Og det er aldri snakk om å splitte regningen eller å betale, et slikt forslag vil de se på som en fornærmelse, understreker han. Noe annet interessant ved landet, er det politiske systemet. I tillegg til å følge historien tilbake i tid, vil vi også se nærmere på hvordan landet fungerer i dag og hva det er som gjør Vladimir Putin så populær. 
 


Variert meny
For mens skipet frakter deg til stadig nye opplevelser og høydepunkter på land, er det rikelig anledning til hygge, kunnskapsbygging og underholdning underveis.
Det er mye som skjer også på kveldstid forteller han. I tillegg til at jeg vil holde foredrag om relevante steder og relevante hendelser vi besøker underveis, er det mange arrangementer om bord. Her blir det muligheter for både klassisk, russisk folkedans og å ta et nybegynnerkurs i russisk.
 


Hvem turen passer for? Dette er et cruise for den som er sulten på kunnskap, god mat, historier og opplevelser utenom det vanlige. 
 
Tips:
Som med alle reiser: Det lønner det seg å lese litt om stedene man besøker, før man drar.
Her er Geir Osen sine boktips (bøkene kan eventuelt lånes på biblioteket)
 
Katerina Smetanina:

  • Russland og russere: en guide til vårt naboland i øst
  • Når Ivar møter Ivan.


Peter Normann Vaage:

  • Russland er et annet sted
Fritekstsøk