Skip to main content

Essensen av Andalusia - en rundreise for alle sanser

Lesertur A-kortet

Bli med på en vidunderlig rundreise i Andalusia med noen av de beste opplevelsene fra det kjente og ukjente Sør-Spania, hvor sansene hele tiden får jobbet på overtid. Vi setter søkelyset på Ronda, de hvite byene – los Pueblos Blancos, Cádiz, Sevilla, Carmona, Córdoba og Granada, som underveis krydres med herlige smaksopplevelser. Reisen avsluttes på Costa Tropical ved det asurblå Middelhavet hvor det blir tid til å slappe av og fordøye inntrykkene fra turen. Vi møter spanjolene på deres egen arena, hvor det bobler av kultur og livsglede. Dette er essensen av Andalusia.

Høydepunkter
- Den hvite byen Setenil de las Bodegas
- Eventyrbyen Cádiz
- Sevilla - hovedstaden i Andalusia
- La Mezquita-moskeen i Córdoba
- Vinsmaking i Montilla
- Granada - maurernes siste høyborg
- Det enestående Alhambrapalasset i Granada

Essensen av Andalusia er en kvalitetsreise hvor de gode opplevelsene er satt i høysetet. Spania har lenge vært blant nordmenns favorittreisemål, og det skyldes nok posisjonen som et av Europas viktigste kulturland, med en rik og fascinerende historie, samtidig som landet byr på et behagelig klima. I en koselig og avslappet atmosfære utforsker vi det autentiske Andalusia hvor maurerne har etterlatt seg uutslettelige minner etter 800 års dominans. På reisen bor vi på utvalgte 4-stjerners hoteller. 

Vi utforsker den hvite byen Ronda, med sin spektakulære beliggenhet, og kommer tett på livet til tyrefekterne når vi besøker den historiske arenaen.

Som et sceneskifte i et teater troner de idylliske hvite landsbyene opp over fjelltoppene i Andalusias innland. Her klamrer pittoreske hus seg til de nesten uinntagelige klippene – vakre som et postkort. Her finner du labyrinter med trange brosteinsgater, bueganger, hemmelige gårdsrom og duftende appelsintrær. Et spennende besøk venter også i Cádiz, som regnes for å være den første virkelige byen i den vestlige verden. Sevilla er en eksplosiv cocktail av kultur, historie, sensualitet, natteliv og latinsk temperament. Hovedstaden i Andalusia er rett og slett en fascinerende by, fullpakket med minner fra gullalderen med noen av verdens vakreste barokkbygninger. Det er ingen tilfeldighet at Lonely Planet i 2018 plasserte Sevilla øverst på listen over verdens beste byer å besøke.

Vi skal også smake på Spanias unike tapas, de kjente sherryvinene i Jerez de la Frontera, og besøke en sjarmerende familiedrevet vingård i Montilla. Oppholdet i Granada er en fortryllende opplevelse med det spennende grotteområdet – og ikke minst Alhambra, som regnes for å være Spanias vakreste byggverk, som om det var hentet fra 1001 natt.

I Andalusia er gjestfriheten selve livets krydder. Lyset, livsstilen og atmosfæren tiltrekker seg mennesker fra hele verden. Selv om historien gir gjenklang i Andalusia, lever man i nuet. Livet er en fest og alle ser ut til å være invitert. Bli med og opplev skjønnheten i Andalusia og den ekte spanske atmosfæren. Bienvenido - Velkommen til essensen av Andalusia.

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Ronda

  Vi flyr direkte fra Oslo til Málaga, hvor reiseleder møter gruppen ved utgangen. Så fortsetter vi med buss og tar etter hvert av motorveien fra Costa del Sol og starter oppstigningen til Ronda – Andalusias største hvite by, som har en spektakulær beliggenhet på toppen av det enorme El Tajo-juvet. Byen er kjent for sin berømte tyrefekterarena, som i mange år har tiltrukket seg besøkende fra hele verden. Vi tar en spasertur gjennom de brosteinsbelagte smugene med blendende hvite hus og palasser. Vi føler på atmosfæren i den sjarmerende gamlebyen, og nyter middag på en lokal restaurant.

  Oslo – Ronda
 • Dag 2: Ronda – Setenil de las Bodegas – Puerto Santa Maria

  Etter frokost rusler vi over det imponerende broen Puente Nuevo, med tre store buer, og tar en titt ned i juvet til elven Guadalete, omgitt av dramatiske vertikale fjellvegger. I Andalusia er tyrefekting en kultur, en sport og et kunstverk som har røtter helt tilbake til både antikkens Kreta og Romerriket. Rondas tyrefekterarena regnes blant Spanias vakreste og mest betydningsfulle. Enhver matador drømmer om å bekjempe oksens intelligens akkurat her – på den mer enn 200 år gamle arenaen – stedet hvor noen av de viktigste begivenhetene i tyrefektingens historie har funnet sted. I 1726 fastsatte byens berømte matador Francisco Romero de grunnleggende reglene for tyrefekting, og reglene brukes fortsatt i dag. Familien Romero ble synonymt med tyrefekting. Under besøket får vi høre om den dypt forankrede spanske tradisjonen - uten å delta i en tyrefekting. Det lille museet viser kostymer båret av tyrefekterstjerner, og vi ser kunstverk av Picasso og bilder av kjente fans som Ernest Hemingway og Orson Welles. Tyrefektingsarenaen har to nivåer med sitteplasser, og 68 søyler buer seg vakkert inn mot arenaen, hvor det er plass til 5000 tilskuere. Legg merke til taket på den kongelige tribunen som er dekorert med arabiske fliser. Med en diameter på 66 meter regnes denne arenaen som den mest utfordrende i hele Spania, og i museet henger minneplattinger over tyrefektere som har måtte bøte med livet i møtet med tyrene.  Fylt med inntrykk går turen videre til Setenil de las Bodegas. Denne historiske «Pueblo Blanco» har en særegen beliggenhet langs løpet av elven Rio Trejo med hus bygget inn i fjellveggene i selve juvet. Husene er bygget ved å forstørre naturlige grotter eller overheng, og legge til en yttervegg. Setenil er kjent for sine kjøttprodukter, spesielt chorizo-pølsen og fine pasteller (bakverk), og barene og restaurantene er blant de beste i regionen. Vi gjør et stopp og tar inn atmosfæren i byen.

  Setenil de las Bodegas


  Sen ettermiddag ankommer vi den sjarmerende byen El Puerto Santo María, hvor vi skal bo en natt på et hyggelig hotell. Byen ligger ved Cádiz-bukten, ved bredden av elven Guadalete. Her lages den kjente Osborne-sherryen, som med sin okselogo, har blitt et symbol på Spania. Gylne sandstrender, sherryvingårder og et fristende kjøkken gjør byen til en miniversjon av Andalusia. Nesten alle butikker, barer, restauranter og hoteller er innredet i gamle lagre eller vinkjellere. Her opplever vi en del av den autentiske spanske kulturen, vekk fra masseturismen. Hvis tiden tillater det tar vi en spasertur langs byens populære Skalldyrspromenade, før middag på hotellet.

 • Dag 3: Cádiz – Jerez de la Frontera – Sevilla

  Det er en sann opplevelse å besøke Cádiz. Byen er nærmest omringet av Atlanterhavet på alle kanter, og byr på et romantisk virvar av smale gater. Her kan man virkelig føle på historiens sus og byens rikdom når vi går på vandring i hjertet av gamlebyen. I oppdagelsestiden ble varene, som ble brakt hjem fra de spanske koloniene i Sør-Amerika, losset her og byen var i århundrer en av de viktigste byene i Sør-Europa. Cádiz var godt beskyttet med sine festningsverk med kanoner og vakttårn – i dag er det 126 vakttårn som stikker opp over byens tak. Det oser av stemning i de trange gatene med pastellfargede barokkbygninger, katedralen og ikke minst – idylliske arabiske patioer. Vi anbefaler å innta lunsjen stående i det fri, sammen med lokalbefolkningen. Prøv en maritim tapas med østers eller kråkeboller, eller kanskje frityrstekt fisk? Prisene er lave og det er en hyggelig opplevelse.  Med kjøreturen over den imponerende nye broen sier vi farvel til Cádiz, og fortsetter til den verdenskjente sherrybyen, Jerez de la Frontera – kjent for sine over 200 sherryvingårder. Det var engelskmennene som ga byen navnet Sherry – da de ikke klarte den lokale uttalen. Byen er omgitt av jorder, bugnende med vinranker i lange rekker. En uforglemmelig opplevelse venter på en av byens eldste vingårder. Vi besøker den enorme vinkjelleren, hvor tilnærmet endeløse rekker med eikefat er lagret. Det er spennende å høre om magien som ligger bak prosessen med de forskjellige vinene, og omvisningen avsluttes med en smaksprøve, bestående av to glass sherry og et glass brandy.  Å besøke Andalusias største by Sevilla er en berusende opplevelse. Imponerende palasser, vakre barokkirker, staselige hus og en enorm gotisk katedral ligger langs middelaldergatene, som et utstillingsvindu fra tiden som maurisk hovedstad, men også senere som verdens rikeste by da ufattelige rikdommer strømmet inn fra Columbus nye verden. De fleste besøkende mister hjertet til denne unike byen, og kommer gjerne tilbake igjen og igjen. Vi skal bo 2 netter i Sevilla, og får tid til å kjenne på byens puls og sjel.

 • Dag 4: Sevilla - Andalusias hovedstad

  Etter frokost drar vi på byrundtur med buss og til fots så vi virkelig kan kjenne på Sevillas storhet. Vi besøker det nesten gigantiske sirkulære torget, Plaza de España, utsmykket med fargerike fliser med temaer fra alle de spanske provinsene. Bygget til Verdensutstillingen i Sevilla i 1929. Vi skal besøke verdens største gotiske katedral, hvor Columbus’ sarkofag står. Et byggverk som er et historisk stempel av Sevilla. La Giralda, det mauriske 100 meter høye kirketårnet på katedralen, er byens landemerke. Deretter fortsetter vi til fots gjennom de trange gatene i det jødiske kvarteret, Barrio de Santa Cruz, som myldrer av historie og verdenskjente legender. Det er vanskelig ikke å bli forelsket i dette spennende området. Jødene bodde her i flere århundrer før de ble utvist av dronning Isabel la Católica i 1492. Her ser vi også det romantiske gul-hvite huset på Plaza Alfaro, som skal ha vært inspirasjon til balkongscenen i «Romeo og Julie».  Columbus satte kursen fra Sevilla mot den nye verden i 1492. Byen er rik på historie, noe som gjenspeiles i romerske, kristne, mauriske og moderne bygninger. Duftende appelsintrær og palmer på koselige torg. Pittoreske smug med blomsterfylte patioer. Sevilla er en av Spanias mest imponerende byer, og regnes også som en av Europas «hotteste» byer. Om ettermiddagen blir det tid til å utforske byen på egenhånd. Gjør som sevillanerne lenge har mestret - kunsten å gjøre hver dag til en fest. Sitt på en av de mange stemningsfulle tapasbarene, nyt livet med et godt glass vin – eller kanskje frister det med et besøk i det fantastiske kongepalasset Alcázar? Et besøk i katedralen eller en shoppingtur i hovedgaten Calle Sierpes? I mange år har byens atmosfære inspirert flere kunstnere og komponister. Over 100 operaer er skrevet med byen som inspirasjon eller kulisse. Hvem kjenner ikke de verdenskjente operaene som «Barberen i Sevilla», «Carmen», «Figaros Bryllup», «Fidelio» eller «Don Juan»? Se frem til en fantastisk dag i Andalusias hovedstad, hvor gammelt og nytt møtes.

  Ekstrautflukt: Flamencoaften
  Sevillas mange flamencoklubber holder liv i den flere hundre år gamle tradisjonen. Lyden av trampende hæler, fyrrige gitarrytmer, klapping og kraftfull sang, uttrykker dansens temperament og eleganse. Å delta på et fargerikt flamencoshow er lyden av Andalusia. En spennende kveld - også for de som ikke er flamencoentusiaster. Danserne må mestre de ekstremt krevende trinnene, og gitaristene de mest kompliserte akkorder og rytmer. Flamencoen reflekterer ulike følelser som spenner fra fortvilelse, smerte og til glede. Man finner mange flamencoshow satt opp for turister, men vi skal besøke byens eldste, Tablao Flamenco Los Gallos, som i mer enn 50 år – kveld etter kveld, har fremført den tradisjonelle flamencoen av meget høy kvalitet. Få med deg dette showet som varer i én time og 15 minutter. Opplev eliten innen flamenco – og få nærkontakt med den andalusiske sjelen. Vi benytter bybussen fra hotellet til teateret t/r.

  Sevilla - Andalusias hovedstad
 • Dag 5: Carmona – Córdoba

  På vei til Córdoba gjør vi et stopp i Carmona. For mange er Carmona et uventet høydepunkt med sine imponerende bygninger og eldgamle palasser. Det romerske amfiteateret minner oss på at byen er blant Europas eldste, og en gang spilte en viktig rolle i Andalusias historie. Vi går gjennom byens sjarmerende gater med hvitkalkede hus til markedsplassen, som ligger i et tidligere dominikanerkloster. Deretter fortsetter vi til fots mot palasset, Alcázar de la Puerta de Sevilla, hvor man får en formidabel utsikt over hele området.

  Et besøk i Córdoba vil du aldri glemme! Vi bor én natt i hjertet av byen, i det pittoreske jødekvarteret med den verdenskjente moskeen La Mezquita, kun 100 meter fra hotellet. Å bo her er som en reise tilbake i tid da Córdoba var Europas største by og religionene levde side om side i skjønn harmoni. Córdoba er i seg selv verdt en tur og det er rett og slett flaks å skulle bo midt i gamlebyen, og ikke bare komme hit på en dagstur som de fleste turister. Om kvelden nyter vi en hyggelig middag, inkludert drinker, på en sjarmerende lokal restaurant innen gangavstand fra hotellet.

  Carmona – Córdoba
 • Dag 6: Córdoba – vinsmaking i Montilla – Granada

  Etter frokost skal vi på byvandring i Córdobas middelalderkvarter. Byens spesielle sjarm utspiller seg i det jødiske kvarteret med sin synagoge, palasser og kirker. Det er en nesten helt overveldende opplevelse å gå i labyrinten av trange smug mellom de hvitkalkede husene, smijernsbalkongene, blomstrende patioer og idylliske plazaer. Deretter besøker vi den fascinerende moskeen, La Mezquita – en av verdens største islamske bygninger og et symbol på en sofistikert kultur som blomstret her for mer enn 1200 år siden, da Córdoba var hovedstaden i det mauriske Spania. Moskeen er et arkitektonisk mesterverk, og regnes blant Spanias vakreste og mest originale bygninger. Et fantastisk syn venter inne med de 850 røde og hvite søylene, buene og korridorene – og kirken som ligger midt i den nedlagte moskeen. Du har nesten følelsen av uendelighet når du er inne i moskeen. En nesten mystisk opplevelse av historie og religion.  Reisen fortsetter til den kjente vinregionen Montilla, hvor landskapet er dekket av nesten endeløse vingårder. Vi besøker en sjarmerende familiedrevet vingård, hvor familien viser oss rundt og forteller oss om de eksklusive druene som brukes til Montilla-vinene. På vingården nyter vi vinsmaking og en deilig tapaslunsj.  Sent på ettermiddagen ankommer vi Granada hvor vi skal bo to netter på et meget sjarmerende hotell, innredet i et gammelt kloster. Om kvelden kan du bli med reiselederen opp til det spennende grotteområdet Sacromonte, dette er området hvor sigøynere slo seg ned etter at maurerne ble fordrevet av de kristne. Gjennom historien har mennesker søkt tilflukt i steingrotter. Grottene ble gravd ut som boliger i fjellskråningene. Det finnes ikke to identiske grotter i dette unike og autentiske nabolaget, med hvitkalkede fasader som overalt bærer preg av beboernes skikker og tradisjoner. Spania er det landet i Europa hvor flest mennesker har slått seg ned i huler, og i byen Guadix bor flere i grotter. I dag brukes de fleste grottene som restauranter og flamenco-tablåer. Kanskje finner vi et koselig sted hvor vi kan få et måltid mat (ikke inkludert) før vi går tilbake til hotellet. Bussen kjører oss fra hotellet til Sacromonte, men kan ikke kjøre gjennom områdets trange gater, så turen her vil foregå til fots. • Dag 7: Granada - maurernes siste høyborg

  I dag skal vi ta for oss Granada, en fortryllende by hvor vi finner spor etter de spanske maurerne overalt. Gitarverksteder, krydder og tehus går hånd i hånd med moderne motebutikker, graffitikunst og innbydende tapasbarer. Først skal vi besøke det som kanskje er Spanias største severdighet - Alhambrapalasset. Alhambra er en av Spanias vakreste bygninger, oppført på midten av 1300-tallet av de mauriske herskerne i emiratet Grenada. Palasset ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1994. Under besøket ser vi den majestetiske skjønnheten i sentrum av Alhambra med Palacios Nazaríes, som var delt inn i 3 seksjoner: Mexuar for administrativ virksomhet, Comares for residensen til emiren og Løvepalasset, som var privat territorium for kongefamilien og haremet. Legg merke til de geometrisk utskårne tretakene, de elegante flisene, søylene og fontenene. Fra Lindaraja-korridoren får vi også et glimt inn i badehuset, som er opplyst av stjerneformede takvinduer. En opplevelse som tatt ut av 1001-natt.

  Siden Alhambra er et av verdens mest besøkte monumenter er det spesielle regler for gruppebesøk, som kun er mulig i begrenset grad. Selv om Vista Travel alltid har fått de ønskede billettene, må vi reservere oss for en eventuell avbestilling, i så fall refunderes det innbetalte beløpet. Som et sikkerhetsmessig tiltak må pass medbringes under besøket.  Etter besøket i Alhambra blir det tid til lunsj før vi skal på byvandring. Man blir raskt tiltrukket av byens atmosfære med gater som fører oss tilbake til antikkens prakt. Vi passerer mange spennende butikker med kunsthåndverk, samt den gigantiske katedralen. Byvandringen ender ved Plaza de Bib-Rambla, som er som et speilbilde av Granadas eldgamle historie. Hovedtorget har vært vitne til middelaldersk dysterhet, henrettelser, tyrefekting, folkefester, osv. Resten av dagen er satt av til tid på egen hånd. Se inn i noen av de små spennende butikkene, besøk kirken eller nyt livet på en koselig kafé.

  Granada - maurernes siste høyborg
 • Dag 8: Costa Tropical

  På formiddagen besøker vi Granadas eldste bydel Albaicín. Her får vi et innblikk i hvordan byen så ut under den mauriske perioden med de hvitkalkede balkonghusene prydet med blomstrende pelargonier, det tyrkiske badet og kirker bygget på toppen av moskeruiner. Vi sier farvel til Granada fra et formidabelt utsiktspunkt til Alhambra.

  Vi forlater Granada og kjører cirka én time til Almuñécar. Se frem til avslappende dager på den asurblå middelhavskysten, Costa Tropical, som er noe mindre kjent enn nabokysten, Costa del Sol. Kysten er kjent for sine vakre strender og for sitt spesielle mikroklima, med mer enn 300 årlige solskinnsdager. Kysten har fått navnet "Den Tropiske Kysten" på grunn av sin tropiske vegetasjon med palmer, blomster og en overflod av frukt og grønnsaker.
  Vi bor 2 netter på et hyggelig hotell i Almuñécar, like ved stranden og ikke langt til gamlebyen. Vi nyter kvelden med en buffetmiddag på hotellet.

  Costa Tropical
 • Dag 9: Fridag på Costa Tropical

  Slapp av ved hotellets svømmebasseng, ta en spasertur langs det asurblå Middelhavet og kjenn den friske brisen fra havet, eller nyt hotellets fasiliteter.
  Du kan også bli med reiselederen på en spasertur til Almuñécars historiske distrikt med bratte, svingete gater. Byen var bebodd av fønikerne for mer enn 3 000 år siden, og har vært okkupert av både romere, grekere og maurere. Almuñécar er isolert fra Costa del Sol, og har derfor beholdt sin autentiske spanske atmosfære. Det er fornøyelig bare å sitte på et av de små gamle torgene midt i gamlebyen og studere livet – kanskje med en café con leche!
  På kvelden nyter vi hotellets buffetmiddag.

  Fridag på Costa Tropical
 • Dag 10: Hjemreise

  Vi sier farvel til hotellet og har busstransport til flyplassen i Málaga. Vi flyr direkte tilbake til Norge.

Bildegalleri

Prisinformasjon

Merk: abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får rabatt på kr 1000,- per person på prisen oppgitt.  Rabattkode, som står oppgitt på medlemsiden, må oppgis ved bestilling, eller ved henvendelse til Vista Travel.

Alt dette er inkludert i prisen:
Fly Oslo - Málaga t/r
Innsjekket bagasje på flyet
Flyavgifter
Transport fra/til lufthavnen i Málaga
Busstransport i Spania
- 9 overnattinger på 4-stjerners hoteller
9 frokoster
1 x spansk tapas-lunsj
5 middager (dag 1, 2, 5, 8 og 9), hvorav én med vin
Vinsmaking i Jerez de la Frontera og Montilla
Utflukter og entreer i henhold til program
Lokale guider i Ronda, Cádiz, Sevilla, Córdoba, Alhambra og Granada.
Reiseleder fra Vista Travel

Ikke inkludert:
Tips til lokale guider og sjåfører på utfluktene
Drikkevarer og måltider ut over det som er nevnt under inkludert
Reise- og avbestillingsforsikring

Merk: på grunn av spesielle sikkerhetsbestemmelser i Alhambrapalasset må passnummer oppgis i bestillingen.

Hoteller på reisen

Her følger en oversikt over de hoteller som benyttes på reisen. Alle er 4*, bortsett fra hotellet i Córdoba (3*) som er spesielt utvalgt for sin beliggenhet rett ved siden av Mezquitaen.

Ronda Reina Victoria 4*     www.cataloniahotels.com
Puerto Santa Maria     Monasterio San Miguel 4*   www.eurostarshotels.com
Sevilla  Hotel Hesperia Sevilla 4* www.hesperia.com
Córdoba  Eurostars Maimonides 3* www.eurostarshotels.com
Granada  Catalonia Granada 4* www.cataloniahotels.com
Almuñécar Hotel Victoria Playa 4* www.victoriaplayahotel.com

 

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
23.09.2024OsloEssensen av Andalusia - en rundreise for alle sanser
Reiseledere: Erik Meling
10 dager524 980,-Bestill
14.10.2024OsloEssensen av Andalusia - en rundreise for alle sanser
Reiseledere: Erik Meling
10 dagerMer enn 824 980,-Bestill