Skip to main content

Den legendariske silkeveien - rundreise i Usbekistan

Lesertur A-kortet

Bli med på en reise langs den legendariske Silkeveien, gjennom det området som i dag er en del av Usbekistan. La deg imponere av storslåtte verdensarvbyer, like vakre som de er uforglemmelige. Arkitektur og historie er sentrale temaer, men på disse ærverdige gamle stedene puster også nåtiden med et fargerikt dagligliv langt fra det vi selv kjenner. Opplev de eksotiske byene Tasjkent, Bukhara, Shakhrisabz og Samarkand.

Silkeveien var en flergrenet historisk karavanevei mellom Europa og Kina, som var i bruk så tidlig som på 100-tallet. Veiene gikk fra Middelhavet og Svarte­havet, henholdsvis sør og nord for Det kaspiske hav. Navnet Silkeveien kommer av at silke var blant varene som ble eksportert fra Asia til Europa. I tillegg til å være et handelsnettverk, var ruten også viktig når det kom til formidlingen av ideer og kulturell utveksling mellom øst og vest.

Noen høydepunkter:

 • Opplev den historiske Silkeveien
 • Besøk flere steder som står på UNESCOs verdensarvliste 
 • Usbekistans hovedstad, Tasjkent 
 • Det historiske sentrum av ­karavanebyen Bukhara 
 • Samarkand – møtestedet for ulike kulturer 
 • Besøk til en lokal familie i en tradisjonell landsby
 • Oppdag den flotte Registan-plassen


 

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1, tirsdag 26. september: Oslo – Istanbul – Tasjkent

  Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn. Vi flyr med Turkish Airlines tidlig om kvelden til Istanbul, hvor vi bytter fly og reiser videre til Tasjkent med ankomst neste dag.

 • Dag 2, onsdag 27. september: Tasjkent

  På lufthavnen i Tasjkent møter vi vår engelsktalende lokalguide som tar oss med til hotellet. Etter en sen frokost og litt avslapning skal vi oppleve byen. Usbekistans hovedstad har over 2,3 millioner innbyggere og er en fascinerende blanding av gammelt og nytt. Nasjonens maktsentra og institusjoner utgjør den moderne delen av byen.  Andre områder vitner om tiden under Sovjet, mens en tredjedel minner mest om en søvnig usbekisk småby med hestetrukne kjerrer og folk i tradisjonelle klær. På byrundturen i den gamle delen av byen ser vi blant annet de historiske monumentene Madrasah Kukeldash og Khasti Imam, samt en rekke andre betydningsfulle bygninger. Rundturen avsluttes med besøk på markedet Chorsu – byens største basar.

  Tasjkent
 • Dag 3, torsdag 28. september: Tasjkent – Bukhara

  Vi spiser en tidlig frokost før vi legger turen mot jernbanestasjonen og går om bord i toget som skal ta oss til Bukhara. Togreisen tar rundt fire timer. Underveis passerer vi flotte fjellformasjoner og små landsbyer hvor tiden har stått stille. Ærverdige Bukhara, som er minst to tusen år gammel og ligger som en grønn oase midt i Kyzyl Kum-ørkenen, var et av de viktigste stoppene på handelsruten.  Byen er som et stort museum med over tusen monumenter som henfører oss til Silkeveiens storhetstid, hvor krydder, pels og silke ble lagret og omsatt i karavanseraiene. Bukhara-regionen var lenge en del av det persiske riket, noe som fortsatt er tydelig i bybildet. Her finnes en rekke islamske arkitekturskatter, og ifølge UNESCO er Bukhara den mest intakte middelalderbyen i Sentral-Asia. Hele det historiske sentrum står på den prestisjetunge verdensarvlisten. Ettermiddagen er viet Bukharas høydepunkter. En av de viktigste severdighetene er Mire-e-Arab Madrash, et storslått religiøst bygg og en såkalt madrasa, hvor fremtidige imamer får sin utdannelse. I en park rett utenfor bykjernen ligger Samanid-mausoleet, som mange mener er Sentral-Asias vakreste bygg.

  Tasjkent – Bukhara
 • Dag 4, fredag 29. september: Bukhara

  I dag skal vi ut på en ny tur, denne gangen for å utforske områdene utenfor sentrum, hvor det finnes flere palasser og mausoleer som er severdige. Vi besøker blant annet sommerpalasset Sitori-i-Mokhi Khosa hvor vi kan se hvordan emirene av Bukhara tilbragte sine sommerdager.  Vi får også egentid til å kjøpe suvenirer og krydder, og et besøk i gullbasaren anbefales. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant. Senere på kvelden blir det middag og et fargerikt folkloreshow i Nadir Divan-Beghi madrasah, et enestående arkitektonisk monument.

  Nadir Divan-Beghi madrasah om kvelden

  Bukhara
 • Dag 5, lørdag 30. september: Bukhara

  Etter frokost på hotellet venter en uforglemmelig opplevelse. Vi kjører ut av byen til en tradisjonell landsby for å besøke en familie. Vi blir ønsket velkommen med te og orientalske søtsaker – en tradisjon som kalles dastarkhon. Her tilbringer vi dagen og hjelper til med dagligdagse gjøremål som matlaging.  Kvinnene lærer å lage brødet lepeshka, mens mennene kan lære hvordan man lager pilaf, en tradisjonell rett med ris, grønnsaker, kjøtt og krydder. Om ettermiddagen tar vi farvel med familien og returnerer til Bukhara.

  Tradisjonelle retter med pilaf i sentrum

  Bukhara
 • Dag 6, søndag 1. oktober: Bukhara – Shakhrisabz – Samarkand

  Vi forlater hotellet og legger ut på en fire-fem timers kjøretur mot verdensarvstedet Shakhrisabz, som direkte oversatt fra persisk betyr «den grønne byen». Shakhrisabz ligger i Kashkadarya-regionen, ved foten av Gissar-fjellene på grensen til Karshi Steppe. Vi spiser lunsj underveis på et gjestehus.  Ved ankomst Shakhrisabz blir vi med på en byrundtur hvor vi får se den imponerende moskeen Dor-Ut-Tilovat og Khazrati Imam.  Deretter fortsetter vi mot Samarkand. Kjøretiden fra Shakhrisabz til Samarkand er omtrent to timer. Vel fremme sjekker vi inn på hotellet hvor vi skal bo i to netter. Før vi inntar middag på en lokal restaurant skal vi besøke El Merosi, et teater hvor det brukes historiske klær og kostymer.

 • Dag 7, mandag 2. oktober: Samarkand

  Samarkand ble sagt å være verdens vakreste by på mongolprinsen Timur Lenks tid (1336–1405). Med en 2 500 år gammel historie står severdighetene i kø. Byen er mest kjent for sin sentrale posisjon langs Silkeveien, plassert mellom Kina og vesten. Vi får oppleve den fantastiske Registan-plassen med sin imponerende samling av sentral-asiatisk arkitektur fra Timu Lenks tid, som skulle influere arkitekter og designere så langt unna som India, Persia og Tyrkia, og Shakhi-Zinda området med sine moskeer og mausoleer. La deg imponere – dette er en opplevelse av de sjeldne.


  På ettermiddagen skal vi på utflukt et lite stykke utenfor byen for å besøke landets mest berømte vin- og brandyprodusent – Bagizagan. Vi får lære om produksjonen og det blir selvsagt mulighet for en smaksprøve.

  Samarkand
 • Dag 8, tirsdag 3. oktober: Samarkand – Tasjkent

  I dag skal vi oppleve litt av dagliglivet i byen. Vi besøker Khujum, et usbekisk verksted hvor vi får innføring i hvordan man lager silketepper for hånd. Turen fortsetter til det en gang så viktige astronomiske Ulugh Beg-observatoriet, bygget på 1400-tallet.  Senere kjører vi til togstasjonen for avgang kl. 17.30 tilbake til Tasjkent, hvor vi skal bo de siste tre nettene. Togturen tar drøye to timer.

 • Dag 9, onsdag 4. oktober: Utflukt til Chimgan

  Etter frokost setter vi oss på bussen på jakt etter fjell, frisk luft og friluftsliv. Målet for utflukten er Chimgan, beliggende 1 650 meter over havet 85 kilometer sør-øst for Tasjkent. Her får vi tid på egen hånd hvor du kan gå på en fottur eller kanskje det frister mer med et bad i Charvak-sjøen? Retur til Tasjkent om ettermiddagen.

  Utflukt til Chimgan
 • Dag 10, torsdag 5. oktober: Tasjkent

  I dag har du hele dagen til å utforske Tasjkent på egen hånd eller sammen med reiselederen. Tasjkent er en mangfoldig og grønn by med flere parker, torg og hager med vakre fontener. Usbekistans hovedstad var den første byen i sentral-Asia som fikk t-banesystem og mange av stasjonene har et originalt design. Kosmonavtlar-stasjonen er inspirert av verdensrommet, mens den vakre Alisher Navoi-stasjonen har hentet inspirasjon fra poeten med samme navn. Du kan også besøke noen av byens mange museer, for eksempel det statlige historiemuseet eller kunst­museet, som har en imponerende samling av usbekiske tepper, keramikk, tekstiler og annet håndverk. Et høyde­punkt i Tasjkents kulturliv er Ilkhom-teatret, som er kjent for eksperimentelle forestillinger og uvanlige tolkninger av klassiske verk. Om man ønsker å handle med noe hjem, tilbyr Tasjkent både moderne merkevarer, samt en rekke orientalske markeder med duftende krydder, søtsaker, keramikk, fargerike tepper og andre tekstiler. I tillegg finner vi et stort utvalg av kafeer, tehus, matboder og restauranter som serverer både nasjonale og internasjonal retter.

  Tasjkent
 • Dag 11, fredag 6. oktober: Tasjkent – Istanbul – Oslo

  Tidlig om morgenen kjører vi til flyplassen for å fly med Turkish Airlines til Istanbul. Videre til Oslo med ankomst om ettermiddagen lokal tid. Her tar vi farvel med reiseleder og medreisende.

Bildegalleri

Prisoversikt

     Pris med A-kort    Pris uten A-kort
Pr. person i delt dobbeltrom     kr 26 980 kr 27 730
Enkeltrom kr 30 680 kr 31 430


Merk: abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får rabatt på kr 750,- per pers. Prisene både før og etter rabatt er oppgitt over. Rabattkode, som står oppgitt på medlemsiden, må oppgis ved bestilling.

Alt dette er inkludert:
- Oslo–Tasjkent t/r med Turkish ­Airlines (fly fra andre byer på forepørsel)
- Flyskatter
- Ni netter på hotell i Usbekistan
- Frokost på hotellene
- 8 lunsjer
- 8 middager
- All transport
- Engelsktalende lokalguide på alle utflukter
- Aktiviteter og utflukter iht. program
- Fargerikt folkloreshow i Bukhara
- Vinsmaking hos Bagizagan
- Teateret «El Merosi»
- Besøk en lokal familie i en tradisjonell landsby
- En flaske vann på bussen per person/per dag
- Norsk reiseleder fra Vista Travel 

Prisen inkluderer ikke: 
- Tips til sjåfører og lokalguider
- Reise- og avbestillingsforsikring 

Hoteller på reisen:
Tasjkent - Panarams member of Radisson Individuals (eller tilsvarende)
Bukhara - Sahid Zaravshan (eller tilsvarende)
Samarkand - Royal Hotel (eller tilsvarende)

Pass og visum 
Usbekistan er visumfritt for norske borgere med opphold inntil tretti dager. Passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Prisene er basert på valutakurser pr. januar 2023.