Skip to main content

Den legendariske silkeveien - rundreise i Usbekistan

Lesertur MOTOR

Bli med på en reise langs den legendariske Silkeveien, gjennom det området som i dag er en del av Usbekistan. La deg imponere av storslåtte verdensarvbyer, like vakre som de er uforglemmelige. Arkitektur og historie er sentrale temaer, men på disse ærverdige gamle stedene puster også nåtiden med et fargerikt dagligliv langt fra det vi selv kjenner. Opplev de eksotiske byene Tasjkent, Bukhara, Shakhrisabz og Samarkand.

Silkeveien var en flergrenet historisk karavanevei mellom Europa og Kina og var i bruk så tidlig som på 100-tallet. Veiene gikk fra Middelhavet og Svartehavet, henholdsvis sør og nord for Det kaspiske hav. Navnet Silkeveien kommer av at silke var blant varene som ble eksportert fra Asia til Europa. I tillegg til å være et handelsnettverk, var ruten også viktig når det kom til formidlingen av ideer og kulturell utveksling mellom øst og vest.

Noen høydepunkter:

 • Opplev den historiske Silkeveien
 • Besøk flere steder som står på UNESCOs verdensarvliste 
 • Usbekistans hovedstad, Tasjkent 
 • Det historiske sentrum av ­karavanebyen Bukhara 
 • Samarkand – møtestedet for ulike kulturer 
 • Besøk til en lokal familie i en tradisjonell landsby
 • Oppdag den flotte Registan-plassen


 

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Istanbul

  Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn. Vi flyr med Turkish Airlines tidlig om kvelden til Istanbul, hvor vi bytter fly og reiser videre til Tasjkent rett over midnatt.

 • Dag 2: Istanbul – Tasjkent

  Ankomst Tasjkent tidlig om morgenen. Vår engelsktalende lokalguide møter oss på flyplassen og tar oss med til hotellet. Etter en sen frokost og litt avslapping skal vi oppleve byen. Usbekistans hovedstad har over 2,3 millioner innbyggere og er en fascinerende blanding av gammelt og nytt. Nasjonens maktsentra og institusjoner utgjør den moderne delen av byen.  Andre områder vitner om tiden under Sovjet, mens en tredjedel minner mest om en søvnig usbekisk småby med hestetrukne kjerrer og folk i tradisjonelle klær. På byrundturen i den gamle delen av byen ser vi blant annet de historiske monumentene Khasti Imam og Djuma-moskeen, samt en rekke andre betydningsfulle bygninger. Rundturen avsluttes med besøk på markedet Chorsu – byens største basar. Om kvelden spiser vi felles middag på en lokal restaurant.

  Istanbul – Tasjkent
 • Dag 3: Tasjkent – Bukhara

  Vi spiser en tidlig frokost før vi legger turen mot jernbanestasjonen og går om bord i toget som skal ta oss til Bukhara. Togreisen tar rundt fire timer. Underveis passerer vi flotte fjellformasjoner og små landsbyer hvor tiden har stått stille. Ærverdige Bukhara, som er minst to tusen år gammel og ligger som en grønn oase midt i Kyzyl Kum-ørkenen, var et av de viktigste stoppene på handelsruten.  Byen er som et stort museum med over tusen monumenter som henfører oss til Silkeveiens storhetstid, hvor krydder, pels og silke ble lagret og omsatt i karavanseraiene. Bukhara-regionen var lenge en del av det persiske riket, noe som fortsatt er tydelig i bybildet. Her finnes en rekke islamske arkitekturskatter, og ifølge UNESCO er Bukhara den mest intakte middelalderbyen i Sentral-Asia. Hele det historiske sentrum står på den prestisjetunge verdensarvlisten, og du vil få muligheten til å spasere i de spennende, trange gatene i gamlebyen. Ettermiddagen er viet Bukharas høydepunkter. En av de viktigste severdighetene er Mire-e-Arab Madrash, et storslått religiøst bygg og en såkalt madrasa, hvor fremtidige imamer får sin utdannelse. I en park rett utenfor bykjernen ligger Samanid-mausoleet, som mange mener er Sentral-Asias vakreste bygg.

  Tasjkent – Bukhara
 • Dag 4: Bukhara

  I dag skal vi ut på en ny tur, denne gangen for å utforske områdene utenfor sentrum, hvor det finnes flere palasser og mausoleer som er severdige. Vi besøker blant annet sommerpalasset Sitori-i-Mokhi Khosa hvor vi kan se hvordan emirene av Bukhara tilbragte sine sommerdager.  Vi ser også Bakhouddin Naqshbandi, en viktig muslimsk helligdom og Chor-Bakr, gravstedet som er et av de mest mystiske stedene i Bukhara. Tilbake i Bukhara besøker vi Sabina og hennes verksted, hvor vi får en innføring i hvordan man lager silketepper for hånd. Sabina er 5. generasjons teppemaker som holder dette eldgamle håndverket i live. I verkstedet hennes produserer hun og teamet en spesiell type silketepper, helt unike for Bukhara-regionen. Hun lar seg inspirere av musikk og historie og mønstrene hennes har alltid et innslag av rødt, en farge knyttet til solens kraft og flammer. Noen av hennes vakre silketepper kan ta opptil to år å lage! I løpet av dagen spiser vi lunsj på en lokal restaurant. Senere på kvelden blir det et fargerikt folkloreshow i Nodira Divan Begi, en vakker, UNESCO-fredet bygning fra 1623, før vi har felles middag på en lokal restaurant.

  Nadir Divan-Beghi madrasah om kvelden

  Bukhara
 • Dag 5: Bukhara - dagstur til Gijduvan

  Etter frokost på hotellet venter en uforglemmelig opplevelse. Vi kjører ut av Bukhara til Gijduvan, en av Usbekistans keramikk-byer. Vi besøker Olim, en av de lokale kreamikerne og ser hvordan han jobber i verkstedet sitt.  Vi tilbringer hele formiddagen i huset til Olim, sammen med hans kone vil kvinnene lære å lage brødet lepeshka, mens mennene kan lære hvordan man lager pilaf, en tradisjonell rett med ris, grønnsaker, kjøtt og krydder. Om ettermiddagen tar vi farvel med familien og returnerer til Bukhara. Vi har tid til egne opplevelser frem til felles middag på en lokal restaurant.

  Tradisjonelle retter med pilaf i sentrum

  Bukhara - dagstur til Gijduvan
 • Dag 6: Bukhara – Shakhrisabz – Samarkand

  Vi forlater hotellet og legger ut på en fire-fem timers kjøretur mot verdensarvstedet Shakhrisabz, som direkte oversatt fra persisk betyr «den grønne byen». Shakhrisabz ligger i Kashkadarya-regionen, ved foten av Gissar-fjellene på grensen til Karshi Steppe. Underveis stopper vi i hjembyen til Tamerlane, den mest betydningsfulle historiske personen i Usbekistan, som ble født i denne byen for nesten 700 år siden.  Ved ankomst Shakhrisabz blir vi med på en byrundtur hvor vi får se den imponerende moskeen Dor-Ut-Tilovat og ruinene av Ak-Saray-palasset. Ak-Saray ble bygget av Tamerlane, eller Timur Lenk som han egentlig het, i perioden 1380-1404.  Deretter fortsetter vi mot Samarkand. Kjøretiden fra Shakhrisabz til Samarkand er omtrent to timer. Vel fremme sjekker vi inn på hotellet hvor vi skal bo i to netter. Middag på lokal restaurant.

 • Dag 7: Samarkand

  Samarkand ble sagt å være verdens vakreste by på mongolprinsen Timur Lenks tid (1336–1405). Med en 2 500 år gammel historie står severdighetene i kø. Byen er mest kjent for sin sentrale posisjon langs Silkeveien, plassert mellom Kina og vesten. Vi får oppleve den fantastiske Registan-plassen med sin imponerende samling av sentral-asiatisk arkitektur fra Timur Lenks tid, som skulle influere arkitekter og designere så langt unna som India, Persia og Tyrkia, og Guri Emir-mausoleet hvor Timur Lenk er begravet.


  På ettermiddagen skal vi på utflukt et lite stykke utenfor byen for å besøke landets mest berømte vin- og brandyprodusent – Bagizagan. Vi får lære om produksjonen og det blir selvsagt mulighet for en smaksprøve. Middag på lokal restaurant i Samarkand.

  Samarkand
 • Dag 8: Samarkand – Tasjkent

  I dag skal vi oppleve litt av dagliglivet i byen. Vi besøker Bibi Khanum-moskeen og Shakhi Zinda-gravstedet. Turen fortsetter til det en gang så viktige astronomiske Ulugh Beg-observatoriet, bygget på 1400-tallet, før vi ser Afrosiab-museet og Saint Daniels gravsted.  Senere kjører vi til togstasjonen for avgang kl. 17.30 tilbake til Tasjkent, hvor vi skal bo de siste tre nettene. Togturen tar drøye to timer. Middag på lokal restaurant i Tasjkent.

 • Dag 9: Tasjkent - utflukt til Chimgan

  Etter frokost setter vi oss på bussen på jakt etter fjell, frisk luft og friluftsliv. Målet for utflukten er Chimgan, beliggende 1 650 meter over havet 85 kilometer sør-øst for Tasjkent. Chimgan byr på en fantastisk utsikt i et naturskjønt område med skoger, frodige daler og enger. Her får vi tid på egen hånd hvor du kan gå på en fottur, ta gondolbanen opp fjellsiden og nyte en fantastisk utsikt av området. Retur til Tasjkent om ettermiddagen og middag på lokal restaurant.

  Tasjkent - utflukt til Chimgan
 • Dag 10: Tasjkent

  I dag har du hele dagen til å utforske Tasjkent på egen hånd eller sammen med reiselederen. Tasjkent er en mangfoldig og grønn by med flere parker, torg og hager med vakre fontener. Usbekistans hovedstad var den første byen i sentral-Asia som fikk t-banesystem og mange av stasjonene har et originalt design. Kosmonavtlar-stasjonen er inspirert av verdensrommet, mens den vakre Alisher Navoi-stasjonen har hentet inspirasjon fra poeten med samme navn. Du kan også besøke noen av byens mange museer, for eksempel det statlige historiemuseet eller kunst­museet, som har en imponerende samling av usbekiske tepper, keramikk, tekstiler og annet håndverk. Et høydepunkt i Tasjkents kulturliv er Ilkhom-teatret, som er kjent for eksperimentelle forestillinger og uvanlige tolkninger av klassiske verk. Om man ønsker å handle med noe hjem, tilbyr Tasjkent både moderne merkevarer, samt en rekke orientalske markeder med duftende krydder, søtsaker, keramikk, fargerike tepper og andre tekstiler. I tillegg finner vi et stort utvalg av kafeer, tehus, matboder og restauranter som serverer både nasjonale og internasjonal retter.

  Tasjkent
 • Dag 11: Tasjkent – Istanbul – Oslo

  Tidlig om morgenen kjører vi til flyplassen for å fly med Turkish Airlines til Istanbul. Videre til Oslo med ankomst om ettermiddagen lokal tid. Her tar vi farvel med reiseleder og medreisende.

Bildegalleri

Prisinformasjon

Alt dette er inkludert:
- Oslo–Tasjkent t/r med Turkish ­Airlines (fly fra andre byer på forepørsel)
- Flyskatter
- Ni netter på hotell i Usbekistan
- Frokost på hotellene
- 8 lunsjer
- 8 middager
- All transport  med buss (A/C) i henhold til programmet
- Tog, økonomi-klasse, Tasjkent - Bukhara
- Tog, økonomiklasse, Samarkand - Tasjkent
- Engelsktalende lokalguide på alle utflukter
- Aktiviteter og utflukter iht. program
- Inngangsbilletter til severdighetene
- Fargerikt folkloreshow i Bukhara
- Vinsmaking hos Bagizagan
- Besøk en lokal familie i en keramikklandsby
- Besøk hos Sabina og hennes teppeveveri
- En flaske vann på bussen pr. person/pr. dag
- Engelsktalende lokalguide på hele turen
- Norsk reiseleder fra Vista Travel 

Prisen inkluderer ikke: 
- Tips til sjåfører og lokalguider
- Reise- og avbestillingsforsikring 

Hoteller på reisen:
Tasjkent – Wyndham Tashkent (eller tilsvarende)
Bukhara - Sahid Zaravshon (eller tilsvarende)
Samarkand - Royal Hotel (eller tilsvarende)

Pass og visum 
Usbekistan er visumfritt for norske borgere med opphold inntil tretti dager. Passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.
 

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
24.09.2024OsloDen legendariske silkeveien - rundreise i Usbekistan
Reiseledere: Trine Strømme
11 dager829 980,-Bestill