Skip to main content

Tidløse Japan - kirsebærtreblomstring, landsbygd og storbyer. Lesertur A-kort

Japan er et av Asias mest eksotiske reisemål, og både kultur og natur i særklasse venter den som reiser til soloppgangens land - det effektive samfunnet med sans for sublim service. Mens kirsebærtrærne står i full blomst, skal vi oppleve det gamle keiserriket. Vi starter rundreisen vår i Tokyo, med skyskrapere, blinkende neonlys og templer, før vi fortsetter til Matsumoto og fjellandsbyen Takayama. Vi spaserer gjennom San-no-machi-gaten med de gamle, tradisjonelle trehusene og hvor saken, det japanske risbrennevinet, brygges. Kyoto byr på fantastiske kulturskatter, en av verdens vakreste bambusskoger og oransje torii-porter, før vi setter oss på Shinkansen, høyhastighetstoget, tilbake til Tokyo. Velkommen til Nippon – Japan!

Hanami betyr «å se på blomster», og her er det sakura man tenker på - kirsebærtrærne, som blomstrer to-tre uker i slutten av mars. I Tokyo er det tradisjon å se Ueno-parkens mer enn 1 000 blomstrende kirsebærtrær i hvite og rosa farger. Hanami er en feiring av naturen og livet. Kirsebærtreblomstringen er et symbol på livet, som er kort og vakkert. Japanere forsøker på alle måter å få de beste bildene av blomstene, både med mobiltelefonen og kamera. I parken er det rom for å tøyse og le, slappe av fra den travle hverdagen og nyte blomstringen. Selv om vi reiser i den ideelle årstiden, må vi ta forbehold om endring i blomstringsperioden, som er avhengig av vær og klimaforhold. Værgudene rår vi dessverre ikke over.

Høydepunkter:
- Tokyo – skyskrapere og templer
- Matsumoto med Japans eldste tre-slott
- Besøk på wasabi-gård
- Bo på et hotell i tradisjonell, japansk stil i fjellandsbyen Takayama
- Kyoto – Japans kulturelle vugge
- Bambusskogen i Arashiyama
- Høyhastighetstoget Shinkansen

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Avreise til Tokyo

  Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn om morgenen, og sammen flyr vi med SAS via København til Tokyo.

 • Dag 2: Tokyo og byrundtur

  Konnichiwa - velkommen! Vi ankommer Tokyo, en av verdens største byer, om morgenen. Tokyo er en by i konstant bevegelse og med forkjærlighet for alt som er nytt - og sammenliknes ofte med New York. Overalt er det en strøm av mennesker, høyteknologi, mote og glitrende lysreklamer. Japanere har stor respekt for tradisjoner og religion. Stadig møter vi det nyeste av det nyeste i skjønn forening med årtusen gamle tradisjoner, noe vi opplever på denne formiddagsturen i Tokyo. Etter ankomst skal vi rett ut på en liten bysightseeing. I bydelen Asakusa besøker vi shinto-helligdommen Meiji, dedikert til de guddommelige åndene fra keiser Meiji og keiserinne Shoken. Det er interessant å se Tokyos eldste tempel, Asakusa Kannon med sin seremonihall, pagoden og de store røkelseskrukkene. Hele området er pyntet med dekorative røde rispapirlamper.

  Asakusa Kannon


  Gjennom den berømte Kaminarimon-porten fortsetter vi til fots gjennom den livlige tempelgaten Nakamise med små salgsboder. Her er den gamle atmosfæren i Tokyo godt bevart. Vi sjekker inn på hotellet og har ettermiddagen til egen disposisjon, enten du vil slappe av på rommet eller utforske nærområdet. Om kvelden møtes vi til en felles middag.

  Tokyo Tower lyser opp på kvelden

 • Dag 3: Matsumoto

  Etter en god frokost og utsjekk, forlater vi metropolen Tokyo og kjører mot Matsumoto. Her besøker vi Japans eldste treslott, det sort-hvite Matsumoto-slottet som sto ferdig i 1595.

  Masumoto-slottet


  Det er et yndet sted å besøke, spesielt når parkens mange kirsebærtrær står i full blomst. Videre skal vi besøke Daio Wasabi-gården, som er en av de største i Japan. Wasabi er den grønne pastaen som gjerne serveres sammen med sushi, den er veldig sterk og kalles også japansk pepperrot. Det er en vanskelig og kostbar produksjon - 1 kilo koster cirka 2 500 kroner. De færreste har sikkert smakt ekte wasabi, da de fleste steder utenfor Japan fremstiller den av pepperrot tilsatt sennep og grønt fargestoff. Gården er omgitt av store områder med wasabiplanten, hvor et nettverk av vanningsrør forsyner hver plante med rennende vann. Det er små stier mellom markene, og et gammelt vanningshjul i tre ligger langs elven.

  Et vannhjul ved elven som forsyner Wasabi-gården med vann


  I gårdsbutikken selges et bredt utvalg av wasabiprodukter, wasabipasta, frisk wasabi, syltet wasabi, kjeks, pølser, dressinger, øl, juice og sjokolade med smak av wasabi. Vi skal bo en natt i Matsumoto, som ligger i en fruktbar dal mellom de majestetiske fjellene. Byen er elsket for sin friske luft, de vakre gatene og det flotte Matsumoto-slottet, en av Japans vel bevarte nasjonalskatter. Middag på egen hånd.

 • Dag 4: Takayama

  Vi fortsetter vår reise til fjellandsbyen Takayama, som ligger gjemt mellom Hida-fjellene i Japans innland, hvor livet går litt langsommere. I Takayama er det fin atmosfære, og vi finner vertshus fra Meiji-tiden og helligdommer i fjellskråningene i de vakreste omgivelser. Vi kan glede oss til byvandring i denne levende museumsbyen med gamle trehus i tradisjonell stil.

  Gamle trehus i Takayama


  Her finner du imponerende kunsthåndverk og her holdes eldgamle tradisjoner i hevd. På turen gjennom den idylliske gamlebyen er det mulighet, for egen regning, å smake på Takayamas berømte sake som inneholder 18 % alkohol. Sake fremstilles av ris, og serveres kald eller varm i små kopper. Smaken er lett, saltet og søt på en gang. I dag skal vi bo på et hotell innredet i tradisjonell japansk stil, med tatami-matter og lun og varm atmosfære. Om kvelden nyter vi felles middag i gåavstand fra hotellet.

 • Dag 5: Kyoto

  Fra Takayama fortsetter reisen mot Kyoto - byen som i over 1000 år var Japans hovedstad, og inntil 1868 var hjemsted for hele den keiserlige familie. Selv om Kyoto er innhentet av Tokyo både i størrelse og betydning, så er fremdeles byen den flotteste. Kyoto er vakkert innrammet av fjell, og rommer det gamle Japans mer enn 2 000 templer, helligdommer, keiserlige hager og de tradisjonelle trehusene. En fantastisk by med fascinerende attraksjoner - japanernes stolthet. Vi kan fornemme byens sjel når vi besøker det gamle buddhistiske Kiyomizu-tempelet. Kiyomizudera betyr rent vann-tempelet og ble grunnlagt i år 780 nær Otowo-fossen i de skogkledde åsene øst for Kyoto. Tempelet er kjent for sin enorme veranda, støttet av søyler, og som rager 13 meter over fjellsiden. Fra verandaen har du en flott utsikt over de mange kirsebærtrærne nedenfor og til Kyoto som kan ses i det fjerne. Både verandaen og hovedsalen er bygget helt uten bruk av spiker. Tempelet er oppført på UNESCOs verdensarvliste for historiske steder i det gamle Kyoto.

  Fantastiske Kiyomizu-tempelet med full kirsebærtreblomstring


  Vi fortsetter til fots gjennom Gion-distriktets sjarmerende hovedgate med spennende butikker. Vi opplever livet i kvartalet, og det er ikke uvanlig å se kvinner ikledd tradisjonelle kimonoer og tresandaler. Kimonoen er japanernes nasjonaldrakt, som særlig benyttes til bryllup og andre seremonier. Det finnes mange forskjellige typer kimonoer, noen med verdi helt opp til 170 000 kroner. Om sommeren når det er varmt, skiftes ofte kimonoen ut med den mindre formelle versjonen, kalt yukata. For tiden får ikke turister vandre i de små gatene i Gion, men vi er kanskje heldige å få øye på en geisha, likevel. Geishaer er ofte ikledd fargerike drakter med kunstferdig bundet obi-belte, og håret oppsatt med pinner. Det er flere geishaskoler, og jentene læres opp i tradisjonelle instrumenter, sang, dans og konversasjon. Det er ansett som uhøflig å ta bilde av geishaene, så nyt synet og bukk eventuelt lett til dem. Vi bor tre netter i denne fantastiske byen. Om kvelden spiser vi felles middag og får smake på spesialiteten okonomiyaki (fylte pannekaker) på en lokal restaurant.

  Geishaer i fargerike drakter

 • Dag 6: Kyoto og bambusskogen i Arashiyama

  Vi tar buss eller tog en drøy halvtime ut av Kyoto - og møter en helt annen verden. Bambusskogens grønne nyanser fra mintgrønn til dypt grønn er imponerende. Gåturen på stien mellom den skyhøye bambusen er helt enestående - en totalt annerledes tur enn den i våre hjemlige skoger. Lytt til vinden som beveger seg mellom bambustrærne, og som får dem til å svaie frem og tilbake. Lyden kalles naturens musikk, og er kåret bevaringsverdig av den japanske regjeringen. Det er nesten endeløse rekker av bambustrær i alle retninger.

  Bambusskogen


  I Arashiyama skal vi også besøke Tenryu-ji-tempelet, opprinnelig bygget i 1339, men rekonstruert flere ganger etter branner. Tempelet er et av Kyotos fem store Zen-templer. Resten av dagen til egne opplevelser i Kyoto. Vi anbefaler et besøk til Keiserpalasset, Kyotos Goshos´ pertentlige hage, et besøk til Ryoan-ji zen-hage, eller kanskje ønsker du å prøve den berømte Shiatsu-massasjen? Kyoto er full av muligheter - en by du aldri blir helt ferdig med. Middag på egen hånd.

  Tenryu-ji-tempelet

 • Dag 7: Kyoto – fridag eller bli med på ekstrautflukt

  Hovedbagasjen (1 koffert pr. person) hentes på hotellet i Kyoto etter frokost og sendes med courier-service direkte til hotellet i Tokyo. Pakk derfor en liten bag med det mest nødvendige for siste natt i Kyoto og til togreisen. I dag kan du velge å nyte Kyoto på egen hånd, eller bli med på en spennende heldagstur.

  Ekstrautflukt: Kyotos kjente ansikt
  Etter frokost besøker vi Kyotos mest berømte severdighet - Gullpaviljongen Kinkaku-ji, hvor taket er dekket med bladgull. Det gylne tempelet speiler seg i innsjøen i den tilhørende hagen med landskap i stram, japansk stil. En nesten uvirkelig opplevelse av skjønnhet i forskjellige farger.

  Gullpaviljongen Kinkaku-ji


  Hagen og naturen rundt er nøye avstemt i harmoni med paviljongen. På Nijo-borgen kommer den spesielle japanske estetikken til uttrykk når det handler om rå kraft. På shogunens borg hadde skjønnheten en funksjon. Perlegrusen rundt bygningen gjorde at inntrengerens tropper ble avslørt av den knasene lyden av grusen under føttene. Nattergalgulvet i de indre gemakker er sammensatt av små trestykker og metalldeler. Ved den minste bevegelse og vekt på gulvet gir trestykkene fra seg en lyd som fra syngende fugler.
  Vi tar en pause på Kyotos håndverkssenter, som er kjent for sine tradisjonelle håndverker i tekstiler, lakk, papir, kalligrafi og perler. Her er det mulig å få kjøpt litt lunsj, før turen fortsetter til den imponerende shinto-helligdommen Fushimi Inari Taisha, byens mest levende tempel. Det er en helt egen stemning å gå gjennom de hundrevis av oransje-røde torii-portene som er oppstilt etter hverandre, så tett at de er som en korridor. Portene er offergaver til Inari, risens gud og skytsengel for handel og håndverk. Vi må ta forbehold om endringer i åpningstider i tempelet ved uventede religiøse aktiviteter. Middag på egen hånd.

  Fushimi Inari Taisha, byens mest levende tempel

 • Dag 8: Shinkansen til Tokyo

  Et besøk i Japan skal jo selvfølgelig inkludere en tur med høyhastighetstoget Shinkansen. Japan var det første landet som bygget og tok i bruk en jernbane som var egnet til høyhastighetstog. Om formiddagen går turen tilbake til Tokyo. Det er en opplevelse og en effektiv måte å reise på, for på kun 2 timer og 11 minutter har vi tilbakelagt strekningen på cirka 500 kilometer. Toget er uhyre presis og kjører på minuttet. Shinkansen dekker i dag det meste av Japan, og man kan hurtig tilbakelegge store avstander når hastigheten kommer opp i 320 km/t. Det er mulig å kjøpe mat og drikkevarer på stasjonen, en bentoboks, eller fra vognen om bord i toget. Hold utkikk til venstre når vi begynner å nærme oss Tokyo, så vil du få øye på Fuji-fjellet så sant sikten er god. Etter ankomst Tokyo fortsetter vi med det effektive metrosystemet til vårt hotell, hvor vi innlosjeres en siste natt. Ettermiddagen på egen hånd. Middag på egen hånd. • Dag 9: Tokyo

  Etter frokost skal vi på bussrundtur i Tokyo. Først kjører vi til Tokyo Sky Tree hvor du får en flott utsikt over byen fra Tembo Deck, 350 meter over bakken. Tårnet på 634 meter, var verdens høyeste da det åpnet 2012.

  Tokyo Sky Tree


  Vi spiser felles lunsj på en lokal restaurant, og etterpå blir det tid til å slappe av i Tokyos berømte Ueno Park - et fredfylt sted, som er populært hele året rundt. Her opplever vi japanere i hvilemodus. Barn i skoleuniformer, kjærestepar, forretningsmenn og bestemødre kledd i tradisjonelle kimonoer. Vi fortsetter til keiserpalasset, som er den japanske keiserens residens. Keiserpalasset ligger på stedet til det tidligere Edo-slottet, i sentrum av Tokyo, og har et stort parkområde omgitt av vollgraver og massive steinmurer. Edo-slottet pleide å være sete for Tokugawa-shogunen som styrte Japan fra 1603 til 1867. I 1868 ble shogunatet styrtet, og landets hovedstad og keiserlige residens ble flyttet fra Kyoto til Tokyo, og keiserpalasset har siden da vært keiserens bosted.

  Tokyo Imperial Palace


  Etter vårt besøk her kan du velge å ta metroen tilbake til hotellet sammen med reiselederen eller utforske mer av byen på egen hånd. Kanskje frister det med litt shopping i den berømte bydelen Ginza. Her ligger alle de store motehusene på rad. Bydelen Akihabara, ikke langt unna, er et livlig shoppingområde kjent for blant annet elektronikk, videospill og Radio Kaikan, hvor du finner 10 etasjer med leketøy. I kveld spiser vi en felles avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

 • Dag 10: Hjemreise

  Sayonara – vårt japanske eventyr er over for denne gang. Etter frokost har vi busstransfer til Haneda-flyplassen for hjemreise med SAS via København.

 • Dag 11: Ankomst Oslo

  Etter flybytte i København fortsetter vi mot Oslo med ankomst om kvelden.

 • OPPHOLDET I JAPAN

  Oppholdet i Japan vil i stor grad bli gjennomført med hurtigtog, lokale tog og metro. Dette er den raskeste måten å komme seg rundt på. Dette betyr at det blir noe gåing (sammen med reiseleder) og ved noen tilfeller må vi også trille vår egen koffert fra stasjon til/fra hotell. Det vil derfor være viktig å ha en koffert som er lett å håndtere. Stasjonene har ikke lenger porter service, men det er heiser og/eller rulletrapper mellom etasjer.
  Vår reise går i Hanami-perioden, hvor store deler av Japan har ferie og er ute for å nyte kirsebærtreblomstringen. I tillegg kommer alle internasjonale turister som er ute i samme ærend. Dette er absolutt den mest spennende tid å besøke Japan, men sesongen medfører ofte press på severdigheter, transport o.l. Vær derfor forberedt på at vi av og til må vente litt lenger enn det som er vanlig i et ellers så effektivt land.

  Kirsebærtreblomstringen i Japan

Reiseleder

Anne-Marie Schumann
Anne-Marie har bakgrunn fra hotell- og restaurantbransjen, og arbeidet etter det som steward og purser for SAS i 25 år. Hun har stort sett vært på reisefot i 37 år. Som reiseleder er hun genuint opptatt av mennesker og ønsker å dele sin reiseerfaring med våre gjester. Om Japan sier hun: «Gjennom mine 18 år på langrutene som steward for SAS hadde jeg mange turer til Tokyo samt Osaka. Jeg falt for landet, kulturen og atmosfæren her..» Anne-Marie har vært reiseleder på alle Vista Travels tidligere reiser til Japan. Her kan du lese et innlegg av henne i vår reiseblogg fra en lignende reise til Japan våren 2019.

Bildegalleri

Prisinformasjon

Merk: abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får rabatt på kr 1000,- per pers.  Rabattkode, som står oppgitt på medlemssiden, må oppgis ved bestilling for å få rabatten.

Alt dette er inkludert:
- Fly Oslo-Tokyo t/r med SAS, inkludert bagasje
- Transfer t/r lufthavnen i Japan
- Metro- og togbilletter i henhold til program
- Busstransport i henhold til program
- Shinkansen Kyoto – Tokyo 2. kl.
- Tre netter på 4-stjerners hotell i Tokyo 
- En natt på 3-stjerners hotell i Matsumoto
- En natt på 3-stjerners hotell, japansk stil, i Takayama
- Tre netter på 4-stjerners hotell i Kyoto
- 8 x frokoster
- 1 x lunsj
- 4 x middager
- Utflukter i henhold til program 
- Engelsktalende lokalguider
- Erfaren norsk reiseleder

Ikke inkludert i prisen:
- Øvrige måltider og drikkevarer
- Tips
- Avbestillings- og reiseforsikring

Ekstrautflukt: Kyotos kjente ansikt kr 1 190

Visum
For norske statsborgere er det ikke krav om visum for korte opphold i Japan, opptil 90 dager, uavhengig av formål. Dette er forutsatt at man reiser med norsk pass. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler.

Helse
Per 29. april 2023 ble alle dokumentasjonskrav før innreise i forbindelse med Covid-19 fjernet. Vi anbefaler Utenriksdepartementets app "Reiseklar" for mer informasjon.

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
25.03.2025OsloTidløse Japan - kirsebærtreblomstring, landsbygd og storbyer
Reiseledere: Anne-Marie Schumann
10 dagerMer enn 841 980,-Bestill