Skip to main content

Vakre Sør-Afrika, storslagne Victoria Falls og eventyrlige Rovos Rail

- et blogginlegg av Vista Travels reiseleder Kristin Clemmensen.

Folk (som ikke har vært der) spør meg ofte: «Hva er det med Sør Afrika som gjør at du aldri blir lei?» Svaret er sammensatt, men jeg vet en ting – for hver gang jeg er der gleder jeg meg enda mer til neste gang.

Sør-Afrika er et vakkert land med store kontraster og en sterk historie. Dette gjør at man ikke reiser herfra uten å være berørt. Man blir berørt og lar seg bergta av en natur så vakker og storslagen at landet flere ganger er kåret til verdens vakreste. Man blir berørt av en historie de fleste av oss husker. Man blir berørt av kontrastene vi ser og man blir berørt av et land som i stor grad har tilgitt.
 
Vista Travels reise til Sør Afrika med tre dager på Rovos Rail er en reise hvor inntrykk og opplevelser praktisk talt står i kø. Det er en reise hvor vi som gruppe deler opplevelser. Det er en reise uten stress og mas. Ikke minst er det også en reise hvor vi nyter god mat og drikke.   
Victoriafallene er et av verdens syv naturlige underverk og når man har vært der, forstår man hvorfor. Man blir ofte liten som menneske når man ser hva naturen er i stand til. De enorme kaskadene av vann drønner mot oss der vi går på motsatt side og ser fossen fra ulike utkikkspunkt.

Rovos Rail, tro meg, det er et eventyr av en reise og vi blir hensatt til en svunnen tid på det som er verdens mest luksuriøse private togreise. Rovos Rail, er oppkalt etter Rohan Vos og er resultatet av denne mannens «vanvittige» drøm, en drøm som startet i 1985. Vognene er kjøpt inn fra hele Afrika, de blir strippet og bragt nærmest 100 år tilbake i tid. Intet er tilfeldig, alle detaljer er sirlig gjennomført og materialer og håndverk er av ypperste klasse. Her er det vakre lamper, dype stoler, myke tepper og en vidunderlig atmosfære.

Hvert togsett består av ca 20 vogner og vi nyter naturen vi sakte passerer. Alt går rolig for seg på Rovos Rail. Vi tøffer av sted i 20-50km/time, vi senker skuldrene og vi nyter luksusen.
På Rovos har alle kabiner eget bad og toalett. All mat og drikke er inkludert og her snakker vi om høy kvalitet på alt vi inntar. Toget har 2 bar/salong- vogner, en foran i toget og en bak. Vi koser oss med kaffe, te eller noe i glassene. Snacks av ulike slag serveres hele dagen og på ettermiddagene er det «Afternoon tea» og servering i flere «etasjer». I disse vognene tar man med seg en god bok eller bare nyter utsikten og de hyggelige samtalene. Helt bakerst på toget er «Observation Lounge». Dette er en liten åpen vogn og et trivelig sted å bivåne omgivelsene i frisk luft. Måltidene er små eventyr i seg selv hvor intet er tilfeldig. Utvalgte sørafrikanske viner anbefales til hver enkelt rett, men ønsker man noe annet er det bare å si fra. Det er hvite duker, det er vakre gardiner og man er vidunderlig langt vekk fra vår tids ofte masete hverdag.

I Pretoria og Johannesburg kommer man tett på noe av landets sterke historie.  Pretoria er en av Sør Afrikas tre hovedsteder, de to andre er Bloemfontein og Cape Town. Når jeg står foran den gedigne statuen av Nelson Mandela som ruver foran Unionsbygningen i Pretoria, slår det meg alltid: «Han vil alltid være den største».

Soweto er egen bydel utenfor Johannesburg hvor tusener av mennesker ble tvangsflyttet under Apartheid. Her finner man den eneste gaten i verden som har huset to Nobel Fredsprisvinnere, Mandela og Tutu. Byen er i stor grad bebodd av fargede og sorte og mange lar seg nok overraske av dens fargerike mangfold. Jeg besøker alltid Soweto når jeg har sjans. Jeg synes det er flott å se at for hver gang reduseres noe av de fattigste områdene og erstattes av bedre boliger for innbyggerene. 

Cape Town også kalt «Mother City» – ja hva skal man si om en by så fargerik, så levende, så flott og med en så storslagen beliggenhet. Den ligger der, sydvest på «Western Cape» med Atlanterhavet som delvis ramme og inviterer oss alle til å oppleve dens mangfold.Vi er definitivt i kontrastenes by. Her finner vi museer, mennesker og områder som er sannhetsvitner fra den gangen Apartheidregimet i 1966 tvangsflyttet over 60.000 fargede og sorte ut av sine hjem og ut i «ingenting», langt utenfor byen. Ved parken «Company Garden», som ligger midt i byen, finner vi kirken hvor Desmond Tutu, som erkebiskop i Cape Town, var med å mobilisere til den store marsjen i 1989, den som spredte seg over hele landet og var en protest mot regimet og for å sette fri Nelson Mandela. Nye majestetiske skyskrapere kommer stadig til i den nedre delen av sentrum og beviser at Cape Town er svært interessant for store multinasjonale konsern.
I den øvre delen av byen finner vi et lokalt marked hvor pruting og latter er en del av kjøpsprosessen. Gågaten er dekorert med lokale tilbydere som selger sine fargerike klær, og alt rammes inn av moderne butikker, kafeer og gatemusikanter. I det samme området finner vi det fargerike Bo-Kaap, området hvor blant annet byens beste krydderbutikk ligger og hvor safranen i mitt kjøkkenskap kommer fra.

Waterfront er den nye bydelen som er bygget rundt de gamle dokkene. De som trodde at dokkene nå bare er gammel staffasje, tar grundig feil. De lever i beste velgående. Stadig blir jeg vekket av hammerslag på morgenen når jeg er der og vet at nå er det skip som skal få «gjennomgå».
Det finnes et mangfold av restauranter og maten er nydelig! Her får vi alt fra sørafrikansk vilt til de beste fiske- og skalldyrretter. For de som synes litt øl eller vin er godt, kan jeg love at utvalget er både stort og velsmakende og prisnivået, det er lavt for oss nordmenn. Har man et godt utviklet gen for shopping, så er dette et eldorado av en by. Man kan boltre seg i alt fra lokale fargerike markeder til Chanel og Gucci. Liker man moderne kunst, ja da er Zeitz Mocaa stedet. Dette fantastiske museet åpnet i 2017 og ligger i en gammel kornsilo i et flott renovert havneområde i Waterfront.


Table Mountain, det karakteriske fjellet som danner bakteppet til Cape Town, er et av verdens syv naturlige underverk. Fjellet er 1083 m høyt og man kan enten gå opp (tar noen timer..) eller ta taubanen. Fra toppen har man en eventyrlig utsikt over byen, VM-arenaen fra 2010 og ut til Robben Island, øya der Nelson Mandela satt 18 år i fangenskap. Cape Town er en opplevelse i seg selv og desidert en av mine favorittbyer, men i kort avstand fra byen finner vi steder som er både vakre, velsmakende og spennende. Noen av verdens mest kjente vinområder, Paarl, Stellebosch og Franschoek ligger en liten times kjøring unna. Her ligger vingårdene med sine irrgrønne ranker, vakre gårder og pittoreske byer, alt rammet inn av maleriske fjellområder. «Kapp det Gode Håp», hvem har ikke hørt om det og hva med pingvinkolonien i Simonstown, eller «Chapmans Peak»? Sistnevnte er den spektakulære kystveien som snirkler seg østover fra Cape Town og som byr på utsikt som kan ta pusten fra en middels blasert nordmann.


Nå har jeg beskrevet bare litt av det vi opplever på våre reiser med Rovos Rail i Sør Afrika og tro meg – jeg har ikke overdrevet!

Som noen kanskje har forstått, har jeg en sterk kjærlighet til dette landet og det gleder meg så  hver gang jeg ser at våre gjester reiser hjem til Norge med litt av den samme kjærligheten.
 
Kristin Clemmensen
Reiseleder for Vista Travels reiser i Sør Afrika

Les mer om reiser med Rovos Rail her 
Her kan du se lese om og se neste tilsvarende reise

Fritekstsøk