Skip to main content
Image: Typisk belgisk...

Belgias flytende gull - Flandern, Antwerpen, Rotterdam, Willemstad, Gent og Brussel

Bli med på en unik reise til noen av Europas fremste øldestinasjoner med ølguide og Belgia-kjenner Tony André Schultz. Reisen går gjennom landlige Flandern via Brussel, videre til nordlige Belgia og sørlige Nederland, før vi vender baugen mot Gent og Brussel siste dag. Vi skal besøke verdensberømte bryggerier og vakre middelalderbyer, smake på det meste fra blonde via quadrupel til surøl. Humle, malt, gjær og gruut. Tør vi garantere at du får servert øl du ikke har smakt før?
Vårt flytende hotell, 4-stjernersskipet MS Crucevita, tar oss fra by til by.

Høydepunkter:
- Westvleteren med ølsmaking
- Omvisning og lunsj på St. Bernardus
- Håndverksbryggeriet Kaapse 
- Bybryggeriet Gruut
- Omvisning i bryggeriet 3 Fonteinen
- Lunsj på Bierhuis i Oud Beersel
- Familiebryggeriet Cantillon

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Brussel – Flandern

  Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn og sammen flyr vi til Belgias hovedstad Brussel.

  Reiseleder og ølkjenner Tony Schultz


  Ved ankomst venter en buss, som i løpet av et par timer tar oss til det landlige Flandern hvor bryggeriet St. Bernardus og klosteret St. Sixtus venter. Ved førstnevnte vil vi få omvisning på bryggeriet og en deilig lunsj fra det lokale flamske kjøkken.

  Det velkjente bryggeriet St. Bernardus


  Ved St. Sixtus får vi servert – og kjøpt - det som Rate Beer flere ganger har rangert som verdens beste øl, Westvleteren 12 (betales på stedet). Etter å ha nytt øl og kulinariske gleder, kjører vi tilbake til Brussel og kaien hvor MS Crucevita venter. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren, før vi møtes til en velkomstdrink og presentasjon av skipets besetning, etterfulgt av middag. Skipet kaster loss og cruiset er i gang.

  Oslo – Brussel – Flandern
 • Dag 2: Antwerpen

  I løpet av natten har vi ankommet Antwerpen som ligger ved elven Schelde, som Bobbejean Schoeppen synger om i den gamle belgiske slageren “De lichtjes van de Schelde”. I sentrum av den gamle bydelen ligger Grote Markt. Dette er byens hovedtorg med den kjente Brabo-fontenen, omkranset av vakre bygninger fra 1500-tallet. Her får vi en følelse av fortidens rikdom, da Antwerpen var Europas viktigste handelsby. Sukker, krydder, gull, sølv og edle stener ankom byen, for så å bli sendt videre.

  Grote Markt i Antwerpen med bl.a. Brabo-fontenen og rådhuset


  Arkitekturen i gamlebyen er storslått, mens det moderne Antwerpen tilbyr elegante, uavhengige motehus og kunstmuseer. Den flamske 1600-talls maleren Rubens levde mesteparten av sitt liv i Antwerpen, og i Vår frues katedral kan man se noen av hans mest kjente verker. Vakre glassmalerier og statuer bidrar til katedralens omdømme som en av de fineste i Europa. På formiddagen kan du være med reiseleder på en byvandring eller ha tiden til egen disposisjon. Kanskje frister det å besøke et av byens museer? Blant de mest kjente er Rubenshuis (Rubens tidligere hjem og atelier), DIVA, det nye diamantmuseet, og MAS-museet, beliggende i en bygning, som er en attraksjon i seg selv. Eller du kan bare vandre mellom de vakre bygningene og smake på en bolleke fra bryggeriet De Koninck – eller shoppe i de mange spennende butikkene. Etter lunsj besøker vi en kjent ølbar/bryggeri. Sen ettermiddag seiler skipet videre mot Rotterdam.

  Fra den hyggelige gamlebyen i Antwerpen

 • Dag 3: Rotterdam - Willemstad

  Tidlig om morgenen ankommer vi Rotterdam – Nederlands nest største by og Europas travleste havn. Under andre verdenskrig ble sentrum av Rotterdam nesten fullstendig ødelagt av tyske bomber. Istedenfor å gjenoppbygge byen slik den var før krigen, valgte myndighetene å rekonstruere sentrum og lage en ny byplan. Resultatet er en moderne by med noe av den mest innovative arkitekturen Nederland kan by på. Erasmusbroen og den romskipslignenede nye markedshallen, De Markthal, er eksempler på dette. Byen har en fascinerende og futurisk skyline av høyhus, glass og stål.

  Rotterdam


  Vi tar vanntaxi til Kaapse bryggeri. Her vil vi få smake på ipa, stout og andre ølsorter fra et av Nederlands fremste håndverksbryggerier. Etter lunsj om bord, kan du være med reiselederen på en pub-til-pubrunde (betales på stedet), før skipet seiler videre mot Willemstad, som vi ankommer ved middagstider. Skipet ligger ved kai i Willemstad over natten.

 • Dag 4: Willemstad

  Du har formiddagen til egne opplevelser i den historiske byen Willemstad. Willemstad, som fikk byrettigheter i 1585, har i dag ca. 3 000 innbyggere. Byens historiske sentrum ligger innenfor et godt bevart, stjerneformet fort fra 1600-tallet, og en vandring her er som en reise tilbake i tid, spesielt til da William av Oranien ga byen navn.

  Willemstad beliggende innenfor et godt bevart, stjerneformet fort fra 1600-tallet


  Ved lunsjtider seiler skipet videre. Underveis vil reiseleder holde en ølsmaking med fokus på belgiske øl-klassikere.

  Belgia er kjent for å brygge øl i verdensklasse

 • Dag 5: Gent

  Tidlig morgen ankommer vi den historiske byen Gent hvor du kan fornemme storhetstiden med riddere, laug og imponerende arkitektur. I middelalderen var Gent den nest største byen i Nord-Europa etter Paris, takket være den store tekstilproduksjonen som var her.

  Den vakre byen Gent


  Mye av byens middelalderarkitektur er intakt, og svært godt vedlikeholdt. Gent er en hyggelig by å rusle rundt i. Gå ikke glipp av St. Bavo­katedralen, Belfry-klokketårnet, Gravensteen-slottet og den vakre bebyggelsen langs den gamle havnen.

  Middelalderarkitektur i den gamle havnen


  Etter lunsj om bord, skal vi på båttur på kanalene. Fra kanalene får du et fint overblikk over denne vakre byen. Vi besøker bybryggeriet Gruut hvor vi skal få smake øl brygget på gamlemåten med urteblandingen gruut. Denne urteblandingen ble benyttet før man gikk over til humle. Om ettermiddagen skal vi på ølvandring på Gents beste øl-barer (betales på stedet). Skipet seiler tilbake mot Brussel om kvelden.

  Gent
 • Dag 6: Brussel - Oslo

  Denne dagen står i surølets tegn, eller “Belgisk champagne”, om du vil. Etter en god frokost tar vi farvel med skipet og blir hentet i buss som tar oss inn til Brussel sentrum for å se noen av de viktigste severdighetene. På byvandringen ser vi blant annet Grand Place, Manneken Pis og Place St. Catherine. Vi går om bord i bussen igjen og kjører til 3 Fonteinens “lambik-O-droom" i Lot, en snau halvtimes kjøring fra den belgiske hovedstaden. Her vil vi få en omvisning i blenderiet. Deretter står det flaskedeling på programmet. Ved lunsjtider kjører vi et kort stykke til Oud Beersels restaurant “Bierhuis” hvor vi spiser lunsj fra det lokale kjøkkenet i Sennedalen. Etter lunsj står mer flaskedeling og ølhandel for tur i Cantillon, før vi sier vi farvel til ølkulturen i Belgia og Nederland og flyr hjem fra Brussel.

 • VIKTIG INFORMASJON

  Helse
  Elvecruise er ikke tilrettelagt for personer med gangbesvær/bevegelseshemming. Ilandstigning skjer via en smal landgang og noen ganger kan skip ligge fortøyd side om side. Selv om de fleste har heis, vil det være en del trappetrinn på skipet. På utfluktene er det ofte mye gåing av både kortere og lengre varighet, og disse foregår ofte på brostein eller annet ujevnt underlag. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.

  Forbehold
  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Det gis ikke refusjon for endringer i programmet forårsaket av force majeure.
  Det tas forbehold om endringer i program og flytider, samt justering av prisen som følge av økning i oljepriser, valuta­kurser, skatter og avgifter og andre uforutsette faktorer vi ikke har kontroll over.

Reiseleder

Reiseleder

Tony er en reiseglad trønder som har hatt øl-interesse i 30 år - en interesse som har økt betraktelig etter "Øl-revolusjonen" for ca 15 år siden. Han er spesielt glad i belgisk øl og er i Belgia 3-4 ganger om året for å nyte alt det lille landet har å by på. Ikke bare øl, men også sykkelsport, matkultur og områdets rike historie.

Tony jobber også som ølguide og holder foredrag om brygging, smak og bryggeri-historie. Blant en rik flora av ølstiler foretrekker han sterk stout, ipa og belgisk trappist-øl. Han er også en inkluderende, uformell og oppmerksom reiseleder som gjerne tar ting på sparket.    

Bildegalleri

Prisoversikt

Prisen inkluderer:
- Flyreise Oslo – Brussel t/r
- Flyskatter
- Transport flyplass–skip t/r
- Busstransport i henhold til programmet
- Havneavgifter 
- Fem netters cruise i utvendig lugar
- Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
- Velkomst- og avskjedscocktail
- Underholdning om bord  
- Omvisning og lunsj på St. Bernardus
- Byvandring i Antwerpen
- Besøk på kjent ølbar eller bryggeri i Antwerpen
- Ølsmaking på Kaapse bryggeri
- Båttur på kanalene i Gent
- Besøk på bryggeriet Gruut med ølsmaking
- Ølsmaking om bord
- Byvandring i Brussel
- Omvisning på 3 Fonteinen
- Lunsj på Bierhuis
- Besøk på bryggeriet Cantillon
- Norsk reiseleder og ølkjenner fra Vista Travel 

Prisen inkluderer ikke:
- Drikkevarer om bord (mulig å kjøpe drikkepakke om bord)
- Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
- Ølsmaking av Westvleteren
- Ølvandring i Gent
- Ølvandring i Rotterdam
- Reise- og avbestillingsforsikring 
 

Tips
I reiselivsnæringen utenfor Skandinavia er tips en viktig del av inntektsgrunnlaget for de ansatte. Når det gjelder tips til mannskapet, er rederiets anbefaling 8 euro pr. person pr. dag. Selv om tips er frivillig, oppfordrer vi våre gjester til å følge rederiets anbefaling. Det er også vanlig å tipse lokale guider og sjåfører på utfluktene. Et par euro til guiden og litt mindre til sjåføren.  
 

Skip

MS Crucevita
Et hyggelig skip i klassisk stil. Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, lite bibliotek, og delvis overbygget soldekk. Hyggelig resepsjonsområde med flere sittegrupper og kaffe/te...