Skip to main content
Image: Gergeti treenighetskirken, eller Samebakirken som den også kalles. Ligger 2170 moh og ble bygget på 1300 tallet.

Det gode liv i Georgia. Opplev georgisk kultur, mat og vin

Georgia er en perle i hjertet av Kaukasus og en uoppdaget skatt for nordmenn flest. Georgia med sin fantastiske natur, eldgamle historie og særegen tradisjon, er lokalisert på den historiske silkeveien der øst møter vest.

Her kjempet de store imperiene om makt og innflytelse, og Georgia var alltid kjent for sitt kulturelle mangfold. Georgia er blant våre eldste sivilisasjoner. Her har man sunget flerstemt polyfon sang i mer enn 2000 år, produsert vin i over 8000 år, og her levde Homo Georgicus allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunnede kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen. For georgiere er gjester en gave sendt fra gud, og slik har det vært fra de eldste tider. Vår lokale vert, Svend Waage, tar oss med på en innholdsrik og uforglemmelig reise hvor det legges vekt på både musikk, sang, god mat og vin.

Høydepunkter:
• Georgias hovedstad Tbilisi
• Treenighetskirken Gergeti’s Sameba ved Kazbegi-fjellet
• Vinsmaking på vingården Chateau Mukhrani
• Mtskheta – landets historiske hovedstad
• Svetitskhoveli-kirken (UNESCO)
• Tradisjonell georgisk folkesang og musikk
• Lokalkjente Svend Waage er Vista Travels reiseleder på turen 

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo - Tblisi

  Oppmøte på Oslo Lufthavn Gardermoen om ettermiddagen. Vi flyr med Turkish Airlines til Tbilisi, med ankomst neste dag. Mellomlanding og flybytte i Istanbul.

 • Dag 2: Vi blir kjent med Tbilisi – og med hverandre

  Tbilisi er strategisk lokalisert på den historiske Silkeveien i grenselandet mellom Asia og Europa. Byen utviklet seg til et viktig industrielt, kulturelt og sosialt sentrum og handelssentrum i regionen. Gjennom historien har alle de store imperiene invadert byen en eller flere ganger, noe som gjenspeiler seg i Tbilisis befolkning som alltid har hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn. Dette er spesielt synlig i den gamle historiske bydelen der for eksempel armenere, aserbadjanere, russere, kurdere og georgiere fortsatt lever side om side med sine ulike tradisjoner og religioner.  Etter reisen ned har vi en litt sen og rolig start på dagen hvor vi vandrer til en bortgjemt restaurant i gamlebyen der vi introduseres for hverandre og har en lett brunch. Deretter fortsetter vi vandringen til den ikoniske Frihetsplassen – hovedsentrum i Tbilisi i skjæringspunktet der gamlebyen møter den mer moderne delen av Tbilisi. Vi fortsetter videre langs Tbilisis flotte hovedgate, Rustaveli-avenuen. Her rusler vi blant annet forbi Museum of Georgia, Parlamentet, Nasjonalmuseet og Rustaveliteateret, før vi svinger ned mot det som på Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Hamsun bodde under sine opphold i Tbilisi. Bare et steinkast unna Hamsuns «Hotel London» finner vi det tidligere «Grand Hotel» hvor den norske forfatteren og pianisten «femme fatal», og muligens modell for Munchs Madonna, Dagny Juel ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi. Tilbake på hotellet har dere et par timer til egen disposisjon. Det blir mulighet for en hvil etter en kort natt, eller dere kan benytte anledningen til å oppleve mer av Tbilisis spesielle atmosfære og mangfold på egen hånd.

  Parlamentet ved Rustaveli-avenuen

  Vi møtes på hotellet om ettermiddagen klare til velkomstmiddag, i kombinasjon med en vandring i gamlebyen. Vi gjør oss kjent med noen av de viktigste monumentene og områdene, som for eksempel Gabriadzes marionetteteater, Patriarkatet, Sionikirken, og Sulfurbadene, alt med røtter i fascinerende mytefortellinger og historiske begivenheter. Det var nettopp ved de varme kildene at kong Vakhtang Gorgasali, i følge legendene, grunnla Tbilisi i det 5. århundret og ga byen navn etter ordet ”tbili” som betyr “varm”. Vi ser hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. Midt i hjertet av gamlebyen ender vi opp på en av Tbilisis bedre restauranten hvor vi har vår velkomstmiddag. Her blir vi bedre kjent med både hverandre og våre reiseledere. De gir en introduksjon til den georgiske bordtradisjonen og til georgisk kultur, med sin spesielle vintradisjon og sitt delikate, smaksrike og varierte kjøkken.
  (F,L,M)

  Vi blir kjent med Tbilisi – og med hverandre
 • Dag 3: Vinsmaking på Chateau Mukhrani og de majestetiske Kaukasusfjellene

  Vi har en rolig morgen og for de som ønsker det blir det mulighet for en rusletur i byen på morgenkvisten. Tidlig på formiddagen setter vi kursen mot Kaukasusfjellene og den lille byen Stepantsminda. På veien besøker vi Chateau Mukhrani, det staselige godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni. Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon.  Det blir vinsmaking med fokus på Chateau Mukhranis georgiske viner, og vi lærer også om den gamle tradisjonelle måten å produsere vin på i Georgia - holdt i hevd i over 8000 år. Deretter har vi lunsj på Chateau Mukhrani før vi fortsetter ferden videre mot fjellene.  Den lille byen Stepantsminda ligger ved foten av fjellet Kazbegi på 5047 m. Fjelltoppen er Georgias tredje høyeste fjell, og er et ikon med sin massive og monumentale form. Den gjenspeiler den styrken og utholdenheten som kjennetegner fjellfolket i dette området, som aldri lot seg kue av myndighetspersoner. Her finner vi en eldgammel og fascinerende myte- og legendetradisjon og både hedensk- og kirketradisjon lever side om side. Snart møter vi de majestetiske Kaukasusfjellene, stopper ved spektakulære utsiktspunkt og nyter natur og utsikt. Vi ankommer Stepantsminda sent på ettermiddagen, og etter innsjekking på det særegne Rooms hotel har dere kvelden til fri disposisjon, og kan nyte fantastisk utsikt, kjempeterrassen og fasilitetene på Rooms hotel i spesiell stil og design.
  (F,L,-)

 • Dag 4: Den ikoniske treenighetskirken, vandring og lokal tradisjon med khinkalibaking og folkesang

  Etter en tidlig frokost starter vi vandringen opp til den ikoniske treenighetskirken Gergeti’s Sameba som ligger spektakulært til ved siden av Kazbegi-fjellet med panoramautsikt over hele Stepantsminda og nærområdet. Dette er en vandring på ca. 4 km/vel 2 timer fra hotellet til kiken, med en høydeforskjell på ca. 450 m. Det er enkelte partier som er noe bratte og ulente, men en fin tur for alle som er i vanlig god fysisk form og som ikke har spesielle fysiske utfordringer eller spesielt redd for høyder. For dem som ikke ønsker å gå arrangerer vi transport med 4-hjulstrekkere. Når vi alle møtes oppe ved kirken kan vi nyte den opplevelsen som kirken og området har å by på. Vi omgis av de voldsomme Kaukasusfjellene som har formet lynnet og en utholdenhet blant fjellfolkene, som opp gjennom historien har vært avgjørende for å kunne ivareta Georgias yttergrense i fjellene.  Vi kjører i fellesskap ned til Stepantsminda og direkte til våre gode venner hvor vi skal lære å lage den tradisjonelle retten Khinkali, en rett som ligner på dumplings. Den er en av klassikerne i Georgia og har faktisk sine røtter nettopp i disse fjellområdene. Vel nede hos våre venner samles vi på kjøkkenet. Alle som vil kan få prøve å lage. Etterpå nyter vi khinkaliene vi har laget sammen med et par andre retter. Vel tilbake på hotellet hvor dere har noen timer til egen disposisjon. Dere for eksempel nyte utsikten, nippe til en forfriskning, eller ta et deilig bad. Så møtes vi tidlig på kvelden for avgang til middag. Det blir nydelig tradisjonsmat i hjemmekoselige omgivelser og sammen med våre gode sangervenner.
  (F,L,M)

  Den ikoniske treenighetskirken, vandring og lokal tradisjon med khinkalibaking og folkesang
 • Dag 5: Den historiske hovedstaden Mtskheta og vinregionen Kakheti

  Etter frokost er det avreise mot vinregionen Kakheti. Regionen står for nesten 70% av vinproduksjonen i Georgia. Flere steder i området var gjennom historien viktige handelssentre for georgiere og for handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan. I gamle dager var det få som betalte skatt, i stedet oppfylte de de sin skatteplikt gjennom innsats på slagmarken mot invasjoner fra de østlige imperiene. På veien besøker vi den historiske hovedstaden Mtskheta. Her finner vi Svetitskhoveli som er på UNESCOs verdensarvliste og tidligere Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at Jesu kjortel skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og betydningen ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening. Vi spiser lunsj sammen i Mtskheta før vi fortsetter vår vei mot vin regionen Kakheti.  Reisen fortsetter østover og over det vakre Gombori-passet før vi svinger oss nedover mot Alazanisletten. Når vi nærmer oss hotellet ser vi den flotte utsikten over slettelandskapet i Kakheti og Kaukasusfjellene som reiser seg på motsatt side. Vi ankommer hotellet som er lokalisert ikke altfor langt unna regions-hovedstaden Telavi. Etter innsjekking har dere litt tid til å slappe av etter dagens reise før vi møtes til middag. Den har vi på hotellets koselige og stemningsfulle restaurant.
  (F,L,M)

 • Dag 6: Regionshovedstaden Telavi, det historiske Gremi og middag hos vår venner

  Etter frokost setter vi kursen mot regionshovedstaden Telavi, som ligger 10 minutters kjøring fra hotellet. Her blir det markedsliv så vel som besøk til Kong Erekles borg som ligger sentralt i byen. Kong Erekle regnes som Georgias siste konge, og på slutten av 1700-tallet inngikk han en traktat med Russland som blant annet skulle sikre Georgia med tanke på perserne og ottomanene som stadig angrep landet. Men Russland hadde dessverre skumle hensikter og annekterte Georgia i perioden 1801 til 1809. Så har vi lunsj i Telavi før vi fortsetter på vår vei over Alazanisletten.

  Utsikt over Telavi fra borgen med statuen av Kong Ekele

  Etter en snau halv times kjøring ankommer vi Gremi, som for 450 år siden var Kakhetis hovedstad og handelssenter på Silkeveien mellom øst og vest. Her finner vi den gamle borgen på en høyde, som huset både kirke og kongens borg. I området rundt var handelskvarterene lokalisert. Tidlig på 1600-tallet ble imidlertid Gremi ødelagt av perserne, og mistet sin funksjon som handelssenter og kongelig residens.  Vi fortsetter langs Alazanisletten, nå ved foten av Kaukasusfjellene, og ankommer etter hvert våre venner. Dette er en familie som lager både vin og andre produkter, slik tradisjonen har vært i uminnelige tider. Fortsatt er en betydelig del av den dyrkede jorda i Georgia små enheter i lokale familiers hender. Våre venner har tatt mål av seg til å holde dette i hevd og har laget en liten familievirksomhet ut av det. Vå får en omvisning og kommer også inn i deres lille vinkjeller hvor vi smaker på vinen direkte fra kvevri – de store leirkrukkene gravd ned i bakken slik at kun åpningen er synlig i bakkenivå. Det er disse man bruker når vinen lages på den tradisjonelle eldgamle georgiske måten. Deretter er det tid for middag i hagen med nydelig hjemmelaget mat – og vin. Vi vender tilbake til hotellet i rimelig tid slik at dere har tid til avslapping og kan nyte hotellets fasiliteter.
  (F,L,M)

  Regionshovedstaden Telavi, det historiske Gremi og middag hos vår venner
 • Dag 7: Kulturbyen Sighnaghi, Bodbe-klosteret og tilbake til Tbilisi

  Etter frokost og utsjekk fra hotellet setter vi kursen mot den lille maleriske byen Sighnaghi, som tradisjonelt har vært et kultursenter i Kakheti-området. Kjøreturen tar en drøy time og vi har litt tid til å oppleve stemningen i denne pittoreske lille byen med sin flotte utsikt mot Kaukasusfjellene.  Etterhvert blir det lunsj og ikke minst vinsmaking av vin laget på den tradisjonelle georgiske måten. Det er dokumentert vinproduksjon i Georgia i over 8000 år, som gjør Georgia til en av de eldste tradisjonene for vinkultivering i verden. Det spesielle med den georgiske vintradisjon er en ubrutt linje hvor den opprinnelige måten å produsere vin på er blitt ivaretatt og fortsatt holdes i hevd den dag i dag. Store leirkrukker, qvevri, graves ned i bakken, kun med åpningen synlig i bakkenivå. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i qvevrien uten noen form for tilsetningsstoffer.  Til slutt besøker vi Bodbe Monastery i utkanten av Sighnaghi. Dette er et av Georgias mest velholdte og tradisjonsrike klostre, og har også historie som akademi og kroningssted for kongene i Kakheti. St. Nino, som kristnet Georgia på 300-tallet, er begravet her og man kan se St. Ninos grav inne i kirken. Dette er med på å gjøre Bodbe til et av de mest hellige steder for georgiere flest.  Deretter setter vi kursen mot Tbilisi med ankomst og innsjekking på hotellet sent på ettermiddagen. Resten av kvelden til fri disposisjon.
  (F,L,-)

 • Dag 8: Et siste møte med fargerike Tbilisi

  For de som ønsker det tar vi gondolbanen opp til Narikalaborgen, som strekker seg langs åsen hvor vi kan nyte den flotte panoramautsikt over Tbilisi.  Vi vandrer forbi statuen av Mor Georgia, og svinger ned gjennom distriktet Betlemi som er restaurert med støtte fra norske myndigheter og Riksantikvaren. Deretter vandrer vi ned gjennom byen til sentrum av gamle Tbilisi. Resten av dagen frem til avslutningsmiddagen er til fri disposisjon for spennende byopplevelser, suvenirer/shopping og andre severdigheter og opplevelser. Reiseleder er til deres disposisjon for hjelp og oppfølging. Man kan for eksempel oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes at genuint markedsliv er interessant. Besøke den botaniske hagen i Tbilisi. Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli. Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc. eller oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken. Om kvelden blir det avskjedsmiddag. Det blir siste kveld sammen med våre nye bekjente hvor ettertanke, oppsummering og den gode praten vil være i sentrum.
  (F,-,M)

  Et siste møte med fargerike Tbilisi
 • Dag 9: Tbilisi - Oslo

  Etter frokost er tiden kommet for å ta farvel med Georgia for denne gang. Transfer til Tbilisi Internasjonale lufthavn. Avgang kl 10.35 med ankomst Oslo kl 16.50. Mellomlanding og flybytte under veis.

  F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag

 • Georgisk vin- og bordtradisjon

  Vinen og bordtradisjonen spiller en viktig rolle i georgieres hverdag: For en vanlig georgisk bonde i de vinproduserende områdene er vinen en naturlig del av produksjonen, og tradisjonelt så har de fleste en qvevri eller to i hagen til egen produksjon og eget forbruk. Qvevri er store leirkrukker som graves ned i bakken, kun med åpningen synlig i bakkenivå. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i qvevrien uten noen tilsetningsstoffer, og dette er måten georgiere har produsert vin på i mer enn 8000 år. Georgiere byr alltid sine gjester til bords og der har vinen en sentral plass. Det georgiske tradisjonelle bordet er en fascinerende symbiose av vin, et meget godt og variert kjøkken, skåle- og taletradisjoner samt folkesang og poesi. For 1000 år siden da kongene etablerte akademier i gresk stil var nettopp bordtradisjonen et eget fag. Det georgiske bord – eller Supra – som det heter, er stedet hvor sang, dans, taler, den gode samtale og diskusjon møtes. Her etableres nye vennskap og gamle bånd styrkes. Det georgiske bordet er på mange måter en helt sentral arena for både dannelse og utdannelse, og det er ikke til å undres at barna er med helt fra de er små. Vinen er også et helt sentralt symbol i den georgisk ortodokse kirken. Betegnende nok er tittelen på en av de mest kjente kirkehymnene: «Du er min vinranke».

Hoteller på reisen

Hotellene på reisen er nøye utvalgt og det er ganske ulike hoterlopplevelsene som venter, et bevisst valg som også gir en spennende dimmensjon til turen.

- Tbilisi første dager: Hotel Mukhrantubani 4*
- Stepantsminda i Kaukasusfjellene: Rooms Hotel 4*
- Vinregionen Kakheti: Chateau Mere 3*
- Tbilisi siste dager: Marriott Courtyard 4*

Fra Chateau Mere:


Utsikt fra Rooms Hotel Kazbegi:

Bildegalleri

Reiseleder Svend Waage

Svend Waage har bodd i Georgia i snart 20 år og har de siste 10 årene vært reiseleder for ulike norske grupper og utsendinger. Svend er Cand. Philol. i musikkvitenskap fra universitetet i Oslo, og har blant annet jobbet som kulturskolerektor og kultursjef. I Georgia har han arbeidet for Wilh. Wilhelmsen med logistikk og ansvar for HR og Quality assurance. Han har også gjort prosjektarbeid med Flyktninghjelpen i tillegg til en rekke andre prosjektarbeider. I 2005 etablerte han gruppen Ensemble Giorgi som fremfører sanger fra den unike georgiske flerstemte folkesangtradisjonen.

Svend har et brennende engasjement for georgisk kulturliv og tradisjon. Han og hans kone Tamar trives som best når de kan ta med sine gjester inn i kulturen de selv er så glade i. Georgia er en av våre eldste sivilisasjoner med helt særegen kultur og historie. Sammen med resten av Kaukasus er landet samtidig i stormaktspolitikkens sentrum lokalisert i grenseland mellom øst og vest. Georgias unike tradisjon sammen med nåtidens muligheter og utfordringene i geopolitikkens spenningsfelt er bakteppet når Tamar og Svend tar dere med inn bak fasaden. Menneskene dere møter vil fortelle sine historier. Og Svend og Tamar vil forteller sin; om livet i Georgia og gleden over å kunne knytte sterke bånd mellom landene de er blitt så glade i – Georgia og Norge. I 2018 mottok Svend utmerkelsen The Order of Exellence av Georgias president for innsatsen innen georgisk kultur og relasjonen mellom Georgia og Norge.

Prisoversikt

Dobbeltrom     kr 22 980
Enkeltrom kr 26 980

Prisene er per person.

Alt dette er inkludert:
- Fly Oslo-Tblisi t/r (fly fra andre byer på forespørsel)
- Flyskatter
- Transfer fra/til lufthavnen i Tblisi
- 7 overnattinger på gode hoteller inkludert frokost
- 4 lunsjer + 1 lunsjpakke 
- 5 middager inkludert vann/mineralvann
- Vin til middagene
- 2 vinsmakinger og innføring i georgisk vintradisjon
- Folkesangere dedikert til vårt opplegg ved en festmiddag
- En flaske vann hver dag under reisen rundt i Georgia
- All landtransport med egen sjåfør
- Svend Waage som Vista Travels reiseleder samt ekstra lokalguide
- Inngang og eventuelle ekstraguider ved felles besøk til museer/severdigheter i henhold til program

Prisen inkluderer ikke: 
Tips til lokale guider og sjåfører på utfluktene
Drikkevarer og måltider ut over det som er nevnt under inkludert
Reise- og avbestillingsforsikring