Skip to main content

Essensen av Portugal – en rundreise for alle sanser. Lesertur MOTOR

En rundreise med noen av de beste opplevelsene fra det kjente og ukjente Portugal. Vi setter søkelyset på Lisboa, Tomar, Coimbra, Porto, Guimarães, Braga, Portvinsruten langs Douro-elven, og fjellandsbyen Piódão. Underveis krydres reisen med herlige smaksopplevelser. Dette er en rundreise med nøye utvalgte besøk. Vi møter portugiserne på deres egen arena, hvor det bobler av kultur og livsglede. Dette er essensen av Portugal.

Høydepunkter:
- Romantiske Lisboa
- Klosterborgen Convento de Cristo i Tomar
- Universitetet i Coimbra
- Byvandring i sjarmerende Porto
- Opphold på et sentralt beliggende hotell i Porto
- Portugals vugge Guimarães
- Pilegrimskirken i Braga
- Vinsmaking av Vinho verde på en vakker vingård
- Vinruten langs Douro-elven
- Ost- og rødvinssmaking i fjellene
- Fjellandsbyen Piódão

Essensen av Portugal er en rundreise hvor de gode opplevelsene er satt i høysetet. Det er ikke uten grunn at Portugal ble kåret til Europas beste land å besøke tre år på rad – både i 2017, 2018 og 2019. I en avslappet og koselig atmosfære utforsker vi det autentiske Portugal, som gjemmer seg bak kysten. Hver natt bor vi på utvalgte hoteller, og her kan du spesielt glede deg til å bo på et sentralt beliggende hotell i Porto. 

Portugal var en gang verdens største kolonimakt, og her klamrer man seg nostalgisk til fortidens storhet og eldgamle tradisjoner, noe man tydelig kan se i de vakre byene Lisboa og Porto. Nord-Portugals kulturelle høydepunkter står også på agendaen. Når man kommer utenfor storbyene utfolder Portugals skjønnhet seg med stor variasjon, i et nesten uberørt landskap. Langs Portvinsruten ved Douro-elven ser vi hvordan de utallige terrassevingårdene nesten ligger som sydd inn i fjellskråningene. Landets vakre naturområder med bratte klipper opplever vi også på besøket i den isolerte fjellandsbyen, Piódão. I de bratte og svingete smugene i pittoreske landsbyer ser vi perlerekker av hvitkalkede hus, ofte utsmykket med fargerike fliser. Det blir et besøk på en familiedrevet vingård, kjent for sine prestisjetunge Vinho verde-viner. Vi skal også besøke et osteri, hvor vi får smake på Portugals berømte og smakfulle ost, Serra da Estrela, akkompagnert av prisvinnende rødvin fra Dão.

Møtet med den gjestfrie og livsglade befolkningen, landets sjel, den gode smaken, kunst og historie er det vesentlige - essensen av Portugal. 

Vi har satt sammen en spennende rundreise i dette fantastiske landet, som mange besøker igjen og igjen. Det er vanskelig ikke å la seg trollbinde av Portugal, som er et skattekammer av gode opplevelser – en fascinerende blanding av gammelt og nytt. Len deg tilbake og nyt det autentiske portugisiske eventyret.

Reiserute
Dag 1 - Ankomst Lisboa
Dag 2 - Romantiske Lisboa
Dag 3 - Tomar, Coimbra og Curia
Dag 4 - Portvinsbyen Porto
Dag 5 - Guimarães, Braga og vingårdsbesøk
Dag 6 - Vinruten langs Douro, ost- og vinsmaking i fjellet
Dag 7 - Fjellandsbyen Piódão, Estremoz og middelalderbyen Évora
Dag 8 - Middelalderbyen Évora, Estoril
Dag 9 - Avslapping i Estoril
Dag 10 - Hjemreise

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Lisboa

  Vi flyr direkte til Lisboa. Ved ankomst kjører vi til vårt sentralt beliggende hotell i den sjarmerende hovedstaden, hvor vi skal bo 2 netter. To retters middag på hotellet om kvelden.

 • Dag 2: Romantiske Lisboa

  Det er ikke uten grunn at Lisboa har vært en av Europas mest besøkte storbyer det siste tiåret. Som det perfekte postkort ligger byens syv høyder med sublim utsikt over elven Tejo. Lisboa har bevart fortidens sjarm med imponerende bygninger, museer, gammeldagse trikker og flisbelagte hus. Det oser av atmosfære i det fargerike Alfama-distriktet, bortgjemt i en labyrint av bratte smug og trapper. Om morgenen skal vi på byrundtur med lokalguide. Vi tar en kort spasertur gjennom de trange gatene i det spennende nabolaget, hvor vi på den tiden av dagen best kan fange den autentiske atmosfæren og få et glimt av det tradisjonelle Lisboa. Overklassedistriktet ble skapt av maurerne, men etter jordskjelvet i 1755 endret det seg til et område for arbeiderklassen. I området kan man om kvelden høre fadomusikkens triste sanger, som handler om lengselen etter det evig tapte, sorg, hjemlengsel og ulykkelig kjærlighet. Lyset dempes når de tradisjonelle sangene fremføres med en kraftig stemme akkompagnert av gitarspill.  Vi skal også oppleve Avenida da Liberdade med fontener og koselige fortauskafeer, den store Rossio-plassen og turen gjennom de elegante gatene til den store Comércio-plassen, som ligger vakkert til ved Tejo-elven. Mange sammenligner denne imponerende plassen med Markusplassen i Venezia.  Lisboa har bevart fortidens sjarm i Belém-distriktet, fylt med minner fra portugisernes bedrifter på verdenshavene. Fra utsiden ser vi det ekstravagante honningfargede Jéronimos-klosteret – et mesterverk bygget som et monument over oppdagelsestidens rikdom. Vi nyter en kort spasertur langs elvebredden fra det sjakkbrikkelignende Belém-tårnet, Lisboas landemerke, som ligger som en praktfull festning som ønsker sjøveisfarende velkommen. Herfra startet Vasco da Gama sin sjøreise til India. Vi ser monumentet til oppdagerne, formet som baugen på en karavell. Hvis tiden tillater det anbefaler vi et besøk på byens eldste konditori, hvor de frister med de kjente bakverkene, Pastéis de Belém. Reiselederen anbefaler gjerne et godt spisested for kveldens middag i gangavstand fra hotellet.

 • Dag 3: Tomar – Coimbra – Curia

  I dag går ferden mot den sentrale delen av Portugal. I Tempelriddernes by Tomar, innhyllet i prakt og mystikk, besøker vi den høytliggende klosterborgen, Convento de Cristo, som velfortjent står på UNESCOs verdensarvliste. De velstående munkene i Kristi orden hadde enorm makt, og finansierte det meste av oppdagelsesferdene. Den imponerende klosterborgen, med syv klostergårder og ridderkirken, er inspirert av Jerusalems gravkirke. Klosterets største severdighet er vinduet ved inngangen til den runde kirke (Janela do Capitulo), som er en av de mest kjente eksempler på Manueline-arkitektur.  Vi fortsetter til Coimbra, hvor man finner Portugals mest prestisjetunge universitet, som også er et av verdens eldste. Coimbra ligger i et flott område ved Mondego-elven, og er Portugals svar på Oxford. Byen, som en gang var landets hovedstad, er full av studenter kledd i svarte kapper. En monumental trapp fører opp til universitetet, som ligger i det tidligere kongeslottet. Det er for mange en opplevelse å se det berømte barokkbiblioteket med forgylte saler og mer enn 300 000 bøker.  Sent på ettermiddagen ankommer vi vårt hotell i Curia, hvor vi blir en natt. I Portugal er byen Curia kjent for sine gigantiske trær, grønne parker, hager, blomster og den rene luften, men byen er ukjent for de fleste turister. Vi spiser middag på hotellet.

 • Dag 4: Portvinsbyen Porto

  Etter frokost forlater vi Curia og kjører til portvinens hjemby Porto, som ligger plassert på begge sider ved utløpet av Douro-elven. Det er en opplevelse å spasere i Portugals nest største by med svulmende fasader, ekstravagante barokkirker, flisbelagte hus, stemningsfulle torg, grønne parker og vaklevorne trikker. Imponerende bygninger utstråler sin gamle prakt til minne om den maritime fortiden.  Håndmalte keramikkfliser i tradisjonelle hvite og blå farger, såkalte Azulejos, pryder byen. Dette får vi blant annet se når vi besøker den dekorerte jernbanestasjonen. Vi passerer børsen og den vakre San Francisco-kirken før vi når trange og bratte smug i bydelen Ribeira, ved bredden av Douro-elven. Her finner vi de mange fargerike husene som ligger som et amfiteater nede ved elven. Ta et øyeblikk og lytt til lyden av elven, flagrende klesvask som tørker i vinden, eller kanskje klirringen av portvinsglass i de koselige restaurantene. Vi snuser på den stemningsfulle og unike atmosfæren langs elvebredden. Byens sjel vil du kanskje aldri glemme. Sent på ettermiddagen innkvarteres vi på vårt sentralt beliggende hotell i bydelen Vila Nova de Gaia, hvor vi skal bo i 2 netter. Før vi ønsker deg velkommen til Porto med middag på hotellet, har du mulighet for å bli med på portvinsmaking.  Ekstrautflukt: Portvinssmaking På denne utflukten skal vi besøke portvinshuset Cálem, som ligger rett ved Douro-elven. Vi får høre om produksjonen, som er en skjønn forening av gamle tradisjoner og ny teknologi. Vi blir tatt med på en reise i tiden med aromaer, farger og dufter. Vi lærer om druene, å se forskjell på en rubin og en tawny, mens vi står ved siden av de store, velduftende trefatene hvor vinen lagres - godt beskyttet mot lys og varme. Så smaker vi på en hvit og en gyllenbrun portvin. Vinhuset har vunnet flere internasjonale priser. Ta med en varm genser, det er kjølig i vinkjelleren.

 • Dag 5: Guimarães – Braga – Vingårdsbesøk

  Dagens utflukt starter i Portugals vugge, Guimarães – fødebyen til Portugals første konge, Afonso Henriques. På vandringen gjennom middelaldergatene ser vi pittoreske torg innrammet av elegante hus, fine arkader – og selvfølgelig passerer vi også det gamle palasset. Byen har blitt kåret til Europeisk kulturhovedstad og det historiske sentrum er listet som verdensarv av UNESCO.  Turen fortsetter deretter til byen Braga. Her finnes mange torg, gamle trange gater og mer enn 30 barokkirker. Lytt til kirkeklokkenes nesten konstante spill, som minner besøkende på at dette er Portugals religiøse hovedstad. På en bakketopp like utenfor byen besøker vi pilegrimskirken Bom Jesus do Monte, kjent for sin ekstraordinære trapp med tre allegoriske fontener. Ofte går pilegrimer på kne de 577 trinnene opp til toppen av den svingete barokktrappen. På toppen av trappen venter en imponerende basilika. Bussen kjører helt opp til kirken, men du kan også velge å gå trappene eller du kan ta den gamle kabelbanen opp (ca. 2 €, ikke inkludert).  Et nytt høydepunkt venter i Quinta Solar das Bouças, en av Nord-Portugals mest respekterte vingårder. Den gamle herregården er kjent for sine prestisjetunge Vinho verde-viner. Navnet betyr grønn vin, og antyder at det er en ung vin. Vinho verde er en portugisisk hvitvinsklassiker, en lett og frisk musserende vin med toner av eple og sitrus. Vinene er laget av gårdens egne druer Lloureiro, Alvarinho og Arinto. På vingården nyter vi en deilig portugisisk tapaslunsj med tilhørende vinsmaking (tre glass). Som vinmakeren sier: «Du kan ikke kjøpe lykke. Derimot har vi vin, det er stort sett det samme»!  Om kvelden har du muligheten til å finne en koselig restaurant i Porto på egen hånd. Kanskje langs den stemningsfulle Douro-elven?

 • Dag 6: Vinruten i Dourodalen – Ost- og vinsmaking i fjellene

  Douro-elven bukter seg gjennom dype kløfter omgitt av vinterrasser med nesten endeløse rekker av vingårder. Portugiserne selv mener at Douro-regionen er et av de vakreste stedene på jorden og at Douro er en liten dråpe av himmelen. I dag legger vi ut på en storslått kjøretur langs elven, og tar en pause i de mindre byene Pinhão og Régua, før vi fortsetter sørover til den koselige byen Viseu, like ved Portugals største rødvinsregion, Dão.  Så går turen videre gjennom det naturskjønne fjellområdet, Serra da Estrela (Stjernefjellene), med tette skogkledde daler og brusende elver. I dette området finnes Portugals høyeste fjell Torre på 1993 moh. Vi skal besøke osteriet og vingården Quinta Madre de Água i Gouveia. Vertsparets drøm gikk i oppfyllelse da de startet med det lille ysteriet, som i dag er kjent for regionens beste oster. De har også utviklet en lidenskap for produksjon av Dão-viner, som gjentatte ganger har vunnet flotte priser. Denne vakre delen av Portugal blir ofte oversett, selv om den byr på alt det gode for sansene. Vi får smake geitost, Requeijão, hjemmebakt brød – og selvfølgelig den kjente Serra da Estrela-osten, som de fleste liker. Osten er så myk at den nesten er flytende. I tillegg serveres tre nydelige glass Dão-viner fra gårdens egen vinkjeller. Sist på dagen ankommer vi hotellet vårt i landsbyen Canas de Senhorim i hjertet av Beira Alta-regionen, hvor vi skal bo en natt. Middag på hotellet.

 • Dag 7: Fjellandsbyen Piódão – Estremoz – Évora

  I hjertet av Serra do Açor-fjellene besøker vi den isolerte landsbyen Piódão, som har en spesiell plassering. Steinhusene ligger fordelt på terrasser mellom svingete og trange smug med en fantastisk utsikt over området. Over alt er dører og vinduskarmer malt i en sterk blå farge. Det sies at for mange år siden hadde byen kun denne fargen på lager, derfor ble det meste malt i den. Det er vanskelig ikke å la seg trollbinde av det majestetiske landskapet og byen der livet nesten leves som i gamle dager.  Portugals største region, Alentejo, dekker en tredjedel av landet. Området er kjent for sine tørre, gylne sletter, bølgende fjellskråninger og limegrønne vinranker. Regionen er også kjent for kunsthåndverk, korkproduksjon, storker og hvitkalkede byer. Før ankomst kan vi skimte Estremoz i det fjerne med hvite hus liggende spredt utover en bakketopp. Navnet hvit kommer ikke bare av fargen på husene, men også fra forekomster av hvit marmor som gjorde byen verdenskjent. Rundt hele byen ligger det vingårder og olivenlunder. Vi tar en liten spasertur i gamlebyen.  På slutten av dagen kommer vi til Évora hvor vi bor siste natten på et hotell beliggende i hjertet av gamlebyen. Om kvelden kan du spise for egen regning i hotellets restaurant, eller kanskje finne en koselig lokal restaurant på det pittoreske torget, Praça do Giraldo, med vakre arkader – kun få minutters gange fra hotellet.

 • Dag 8: Middelalderbyen Évora – Estoril

  Etter frokost skal vi gå en tur hvor vi følger en rute gjennom de idylliske brosteinsbelagte gatene. Over alt er det staselige bygninger som minner om en rik fortid. Herskapsvillaer, staselige palasser, uteplasser og flotte kirker. Midt i byen ser vi restene av Diana-tempelet med 14 korintiske søyler – Portugals best bevarte romerske tempel, fra ca. 2. århundre e.Kr.  I kirken São Francisco er det mulig å se kapellet hvor bein og hodeskaller fra ca. 5000 mennesker er sirlig plassert i vegger og søyler, som en påminnelse om døden. Dette ble fransiskanermunkenes løsning i en tid med overfylte kirkegårder. Skjelettene er satt inn i mønstre og effekten er fin på en merkelig måte (entré ikke inkludert).  Den festningslignende katedralen er fullpakket med skatter. Flagget til Vasco da Gamas skip ble velsignet her i 1497. Det er en fin atmosfære i den idylliske byen, hvor vi passerer arkitektoniske verk med over 2000 års historie. Sett deg ned med en bica, Portugals svar på en espresso, på en av byens koselige kafeer eller snus på byens atmosfære på egen hånd før vi skal ha en 3-retters lunsj med drikke på en hyggelig lokal restaurant.  Så tar vi farvel med Évora og kjører mot Lisboa, hvor vi krysser den lange broen over elven Tejo, Ponto 25 de Abril (oppkalt etter revolusjonen i 1974), som er en tro kopi av Golden Gate i San Francisco. Vi ser også den store Cristo Rei-statuen, som ligner Kristusstatuen i Rio de Janeiro.

  Cristo Rei-statuen som troner over broen Ponto 25 de Abril ved Lisboa


  Vi ankommer Estoril som ligger cirka 18 kilometer utenfor Lisboa og er kjent for flotte strender, et sagnomsust kasino og fantastiske golfbaner. Vi slapper av på Hotel Londres hvor vi skal bo i to netter.

  Middelalderbyen Évora – Estoril
 • Dag 9: Rolig dag i Estoril

  Dagen er satt av til egne opplevelser. Estoril, med nabobyen Cascais, sies å være den portugisiske riviera og har fra fønikernes tid vært et yndet rekreasjonssted. Flott natur, mikroklima, et hav fullt av fisk, fruktbar jord og en strategisk beliggenhet har gjort området attraktivt. Flere folkeslag har etterlatt kultur og ruiner langs kysten, og en spasertur her er som en tidsreise. På begynnelsen av 1900-tallet ble fiskerlandsbyene feriested både for adelen og den portugisiske monarken. Rivieraen ble ytterligere ettertraktet når den spanske, italienske og rumenske kongefamilien valgte å feriere her. Palasser, herskapshus og ærverdige hoteller fra storhetstiden troner stolt rundt de sjarmerende små strendene. I dag er det omkring 26 000 innbyggere i den vakre byen ved Atlanterhavet.
  Hotellet ligger sentralt i Estoril og det er kort vei fra hotellet til jernbanestasjonen, hvor man i underkant av 40 minutter kommer til Lisboa. Nyt noen av hotellets fasiliteter eller slapp av ved bassenget med et glass vin. Du kan også bli med reiselederen på en spasertur langs den flotte strandpromenaden til nabobyen Cascais, hvor vi kanskje finner en fiskerestaurant hvor vi kan nyte dagens lunsj for egen regning. Det er også gode shoppingmuligheter i Cascais. Om kvelden spiser vi middag på hotellet.

 • Dag 10: Hjemreise

  Etter en god frokost er det transport den korte veien fra hotellet til lufthavnen og fly tilbake til Norge.

Prisinformasjon

Alt dette er inkludert:
-
Fly Oslo – Lisboa tur/retur inkl. bagasje
- Transfer fra/til lufthavnen i Lisboa
- Busstransport i Portugal
- Seks netter på 4-stjerners hotell
- Tre netter på 3-stjerners hotell
- Ni frokoster
- En portugisisk tapas-lunsj
- En 3-retters lunsj m/drikke
- Seks middager
- Vinho verde vinsmaking
- Ost- og vinssmaking
- Utflukter i henhold til program
- Lokale guider i Lisboa, Porto og Evora
- Entré til klosterborgen i Tomar
- Entré til universitetet i Coimbra
- Norsk reiseleder fra Vista Travel

Ikke inkludert:
- Øvrige måltider og drikke
- Lokal turistskatt i Lisboa, Porto, Coimbra og Estoril - totalt ca. 13 EUR
- Tips
- Reise- og avbestillingsforsikring

Helse
Denne reisen er ikke tilrettelagt for personer med gangbesvær/bevegelseshemming. På utfluktene er det ofte mye gåing av både kortere og lengre varighet, og disse foregår ofte på brostein eller annet ujevnt underlag. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.

Bildegalleri

Hoteller på reisen

Lisboa, to netter: VIP Executive Arts Hotel 4*
Curia, en natt: Hotel Termas da Curia 3*
Porto, to netter: Holiday Inn Porto Gaia 4*
Canas de Senhorim, en natt: Hotel Urgeiriça 4*
Évora, en natt: M´AR De AR Muralhas Hotel 4*
Estoril, to netter: Hotel Londres 3*

Det tas forbehold om eventuell endring av hotell/er på reisen.

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
05.05.2024OsloEssensen av Portugal – en rundreise for alle sanser. Lesertur MOTOR
Reiseledere: Vladimir Kozlov
10 dagerMer enn 822 980,-Bestill