Dåp av MS VIVA Enjoy - The One (Two) Enjoy!
Skipsdåp er ikke hverdagskost, men fra rederiet VIVA Cruises kom invitasjon til den tredje dåpen på like mange år.

Av Svein Erik Søgård i Vista Travel - januar 2025.
Denne gangen var det skipet MS VIVA Enjoy som skulle døpes. Datoen var satt til 14. januar 2025 i Düsseldorf, og dåpen skulle vare i tre dager. Fra Vista Travel dro produktsjef Thomas Bjerknes og daglig leder Svein Erik Søgård ned.
Vel fremme i Düsseldorf tok vi taxi den korte veien fra lufthavnen til VIVA Cruises sin egen dokk på Rhinen, rett ved gamlebyen. Når vi fikk kastet vårt første blikk på skipet var det det ikke tvil om at her var det festligheter i vente. Landgangen og skipet var pyntet med ballonger og blomster, og en rød løper tok standsmessig imot de inviterte gjestene.

I beste VIVA-ånd ble vi tatt imot av det smilende og vennlige mannskapet og vist til våre lugarer. Thomas til lugar 319 og Svein Erik til lugar 303, begge på Diamond Deck. Skipet har lugarer på tre dekk, Emerald, Ruby og Diamond Deck. Bortsett fra de seks suitene på Diamond Deck som er på 24m², er alle lugarer på 15m² - uansett dekk. Lugarene er lekkert innredet i nordisk stil, i lyse toner og blått som aksentfarge. Det er flere dype skuffer, to skap til bagasjen, og plass til koffertene enten inne i skapene eller under sengen. Flat-TV, en enkelt utstyrt minibar (inkludert), Nespresso® kaffemaskin, vannkoker og te, vannflasker som kan fylles på «vannstasjonene» i gangen, skjønnhetsprodukter fra RITUALS®, hårføner, safe, aircondition, dusj og toalett. Noe vi setter pris på er at det er stikkontakter (220 V) både ved sengen og ved skrivebordet. Sengene sjekkes ut, og ja, de føles veldig gode og er store og behagelige. De kan også trekkes fra hverandre om ønskelig. På TV-skjermen vises dagens program. Svein Erik bor på en suite og denne er i tillegg utstyrt med en liten sofagruppe, har et større bad og et eget «sminkehjørne» med en puff, speil og godt lys. Vi konstaterer at lugarene gir et elegant og lekkert inntrykk. Det er noe spesielt med det som er helt flunkende nytt.
I de to videoene nedenfor viser guttene frem en lugar og en suite.
Etter å ha funnet oss til rette på lugarene, møtes vi for å gjøre oss kjent med resten av skipet. Nå synes ikke skipet helt ukjent for oss da VIVA Enjoy har samme layout som søsterskipet MS VIVA Two. Det som skiller de mest er farger og detaljer i innredningen, som for eksempel de delikate lampene.
Det er tre restauranter om bord, bakerst på Diamond Deck (øvre dekk) ligger Vivas Bistro med enklere retter som burgere, fish & chips, fritert blekksprut etc. Menyen varierer fra dag til dag. Bistroen er ganske liten med ca. 20 bord, men lys og fin med store vinduer og åpent inn mot kjøkkenet, slik at vi ser kokkene som tilbereder maten. I tillegg blir det noen ganger arrangert vinsmaking for 20-30 personer i bistroen (inkludert).
Rett ved resepsjonen på Ruby Deck (midtre dekk), ligger hovedrestauranten Riverside, en stor og lys restaurant med mange bord og et buffébord i midten. I tillegg til den rikholdige bufféen, finnes det en meny du kan bestille fra til lunsj og frokost. Til middag er det satt meny, men med valgmuligheter. Her kommer vi til å spise den beste middagen om bord - under gallamiddagen første dag.
Moments Restaurant ligger på Emerald Deck (hoveddekk). Her er både temaet og maten italiensk. Restauranten er mellomstor med vinduer høyt på veggen, noe som gjør den litt mørkere, men den gir et veldig koselig inntrykk. På gulvene er det fliser og taket er dekorert med planter – omtrent som i en italiensk taverna. Igjen kan vi følge med på kokkene som koker og steker og tilbereder maten vår på aller beste vis. Det er en rikholdig meny å velge fra, og i tillegg er det en salatbuffet hvor man også finner dagens suppe. Her kan man også spise frokost fra bufféen, samt få omelett og annet levert rett fra kokkene.
Med sitt all-inclusive-konsept koster det ingenting ekstra å spise i andre restauranter enn hovedrestauranten, alt er inkludert. Maten om bord er delikat, smakfull og blir presentert på en flott måte. I tråd med rederiets miljøprofil er porsjonene moderate, for å redusere matsvinn, men du får alltid en ekstra porsjon servert med et smil om du spør om det.
Det som mest skiller VIVA Enjoy (og VIVA Two) fra andre skip, er det åpne konseptet i utformingen der hvor baren, loungen og hovedrestauranten ligger. Fra baren helt fremme i skipet kan du se ned til hovedrestauranten og også opp til loungen, noe som gir en utrolig flott og flytende følelse. Dette vet vi våre gjester setter pris på.
På Emerald Deck finnes også et lite treningsrom utstyrt med vekter, tredemølle, sykkel og romaskin. Et utmerket sted å «lette samvittigheten» etter innholdsrike besøk i restaurantene.
Her finnes også et «Welness area» med massasjerom og et yogarom. Her kan man bestille massasje mot en kostnad, men på helt utvalgte seilinger (såkalte «wellness cruise») er blant annet en halvtimes massasje inkludert.
Soldekket var ikke helt ferdigstilt ved dåpen, men her er det flott å spasere eller sitte og se verden seile forbi. Her er det en liten Jacuzzi med plass til 4-6 personer, og den holder alltid rundt 32 grader. Man finner også et stort utvalg solsenger og en putting green. Her kan man også se elementer fra skipets grønne profil - totalt 68 solceller, fordelt på begge sider av soldekket, som gir støtte til skipets elektriske system. Energien som genereres fra solcellene brukes primært til skipets baugpropell, når det legger til og fra kai, og også når strømforbruket om bord er på sitt høyeste. Skipet kan seile i inntil en halv time på batteriene. Med strenge utslippsrestriksjoner i havner som Amsterdam, gjør det at skipet får lov til å dokke sentralt.
Midt i skipet, på Ruby Deck, finner man resepsjonen. Den er alltid bemannet med smilende personell. Her finner man også desken til Cruise Director, en liten butikk og toaletter. Det er heis mellom alle dekkene, men ikke opp til soldekket.
Etter inspeksjonen av skipet går vi tilbake til lugarene våre og skifter til «business formal» før vi koser oss med snacks, kanapeer, drikke og litt jazzmusikk, sammen med alle de andre dåpsgjestene. Etter taler av Scyllas administrerende direktører, Arno Reitsma, CEO Andrea Kruse fra VIVA Cruises, med flere, er vi alle klare for selve dåpen. «Bevæpnet» med champagneglass og mobilkamera begir vi oss ut på landgangen for å overvære og forevige det store øyeblikket. Det grå, regntunge været som hadde ligget som et lokk over Düsseldorf hele dagen, ble plutselig jaget bort av solnedgangen som kaster lys over hele seansen. Personalet står spente på soldekk. Jeannine Williamson, en prisvinnende reiselivsjournalist fra England, har fått det ærefulle oppdraget å være gudmor. Først velsigner en prest skipet før gudmoren sier noen velvalgte ord, klipper snoren og champagneflasken knuses mot skutesiden – på første forsøk. Det vil gi både skipet og mannskapet hell og lykke. Skipet tuter, mannskapet jubler og skyter serpentiners fra soldekket – skipet er endelig døpt. Hele dåpsfølget går tilbake inn i skipet for mer champagne og skjæring av en flott marsipankake – rikt dekorert. Den knuste flaskehalsen, samt saksen som ble brukt til båndklippingen, er lagt i en spesiell boks og høytidelig overrakt gudmoren - som et flott minne om dagen.
Senere byttes det om til «evening attire» for så å møtes til Captains cocktail i salongen. Her var underholdningen importert fra Norge – nemlig fire vokalister fra Wallmans Salonger. De imponerte gjestene stort. Så trakk vi inn i Riverside for den store gallamiddagen. Thomas og Svein Erik ble plassert ved bordet til CEO i VIVA Cruises, Andrea Kruse. Sammen fikk vi et fantastisk måltid, både smaksmessig og sosialt.
Etter middagen var det mer underholdning, hvor gjengen fra Wallmanns «satte fyr» på salongen. Ved midnatt kastet skipet loss og vi trakk oss, mette av gode inntrykk og mat, tilbake til lugarene for en god natts søvn i de behagelige sengene. Skipet er så stillegående at man nesten lurer på om det seiler, selv om vi seilte motstrøms på Rhinen i retning Koblenz.
Neste morgen møtes vi til frokost i Riverside, mens skipet seiler oppover Rhinen. Når vi la til dokk i Koblenz kunne vi konstatere at det grå, regntunge været vi hadde i Düsseldorf i går, nå hadde forflyttet seg hit. Det skulle allikevel ikke stoppe oss fra å ta en tur i land for å gå ut på Deutches Eck (Det tyske hjørnet), som ble innviet i 1897 og står på UNESCOs verdensarvliste. Her står en 37 meter høy statue av keiser Wilhelm I og våker over sammensmeltingen av Rhinen og Mosel. Når vi seiler videre er det klart for det som alltid er et fast innslag i løpet av et VIVA Cruise - High Tea. Utvalget er ikke beskjedent så her var det bare å kose seg.
Denne kvelden ble rolig, og vi gledet oss stort over å være om bord, hygget oss med god mat og snakket med gamle og nye bekjentskaper. Neste morgen var vi kommet inn på Main og la til havn i Frankfurt hvor vi takket pent for oppholdet og startet på hjemreisen.
Inntrykkene vi sitter igjen med av skipet kan kort beskrives med disse ordene: Veldig elegant og moderne design, både i fellesområdene og på lugarene. Gjennomtenkte løsninger og mange fasiliteter både på lugar og på de store badene, hvor det også er regndusj. Stor valgfrihet med tanke på måltider, da man har tre restauranter å velge mellom. Utsøkt mat, både når det kommer til smak og presentasjon. Veldig hyggelig og serviceinnstilt mannskap med lang erfaring. Vista Travel har mange avganger med skipet, og vi gleder oss stort til å sende gjester av sted.
Les mer om MS VIVA Enjoy her
Les mer om rederiet VIVA Cruises og se alle avganger her
