Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Bonn/Koblenz

  Du møter reiselederen på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi med Lufthansa til Frankfurt. Fra flyplassen fortsetter vi med buss til Bonn (avgangen den 6. mai) eller Koblenz (avgangen den 23. september) hvor vårt skip, MS Olympia, venter. Vi sjekker inn og finner oss til rette om bord.

  Koblenz - hvor Mosel renner ut i Rhinen

  Oslo – Bonn/Koblenz
 • Dag 2: Bonn/Koblenz – Alken – Cochem

  I løpet av morgenen har vi startet seilingen opp Mosel. Med skrånende vinmarker, borger og pittoreske landsbyer, er Moseldalen en sann eventyridyll. Første stopp er Alken hvor cruisets første sykkeletappe starter. Denne går via Moselkern til Cochem. Sykkelstiene langs Mosel er lette å sykle og selv om landskapet er variert er stiene relativt flate, og for det meste asfaltert. Sykkelstiene går ofte på begge sider av elven. Sykkelveien gjennom Mosel er også kjent som «Le Chemin de la Moselle» eller «Velo Tour Moselle» og er over 300 km lang. Den starter i Vosges-fjellene i Frankrike og ender ved Koblenz, der elvene Mosel og Rhinen møtes. Mosel deler også to fjellkjeder – Eifel og Hundsrück.  Nå vi ankommer Cochem er allerede skipet på plass. Cochem blir ofte kalt Moseldalens perle. Gamlebyen i Cochem består av smale gater, bindingsverkshus og mange små vinstuer. Ovenfor gamlebyen troner den imponerende borgen Reichsburg Cochem fra 1100-tallet. Borgen ble ødelagt av franske tropper i 1689, men bygd opp igjen i nygotisk stil på slutten av 1800-tallet. Du kan utforske byen på egen hånd, og er været fint frister det kanskje å ta en pause på en av utendørskafeene langs Mosel og smake på den lokale vinen? Skipet ligger til kai i Cochem over natten.
  Idylliske Cochem med Reichsburg Cochem tronende i bakgrunnen

  Bonn/Koblenz – Alken – Cochem
 • Dag 3: Cochem – Zell

  Etter frokost starter dagens sykkeletappe som går via Beilstein til Zell. Underveis passerer vi det som regnes som verdens bratteste vinmarker ved Bremmer Calmont. Her dyrkes det vindruer i skråninger med 65° helling!  Etappen ender i den lille byen Zell, som ligger i Tysklands største enkeltstående vinområde med over seks millioner vinstokker. Zell vil for alltid være knyttet til den populære hvitvinen Schwarze Katz. Varemerket Schwarze Katz er registrert og beskytter et nøye avgrenset geografisk område av vinmarker som kan benytte navnet på sin vin. Like ovenfor byen ligger det gamle kruttårnet Pulverturm med utsikt over gamlebyen. Skipet ligger ved kai i Zell over natten og vi har god tid til å bli bedre kjent med den lille, sjarmerende byen.

  Cochem – Zell
 • Dag 4: Zell – Bernkastel-Kues

  Dagens etappe tar oss til to av de mest sjarmerende byene langs Mosel. Vi starter i Zell og sykler første etappe til Traben-Trarbach. Dette er en liten vinby og en av Tysklands mange dobbeltbyer som opprinnelig besto av to byer, beliggende på hver sin side av elven. Etter bybrannen i Trarbach i 1858 og i Traben i 1879, ble begge byene gjenoppbygd i jugendstil. I 1898 ble Trarbach og Traben slått sammen og forbundet med bro over Mosel. Traben-Trarbach ligger i delstaten Rheinland-Pfalz, og selv med omkringliggende områder er dagens innbyggertall bare litt over seks tusen.  Videre går turen til romantiske Bernkastel-Kues, nok en dobbeltby. Bernkastel–Kues er en liten by med bare 7500 innbyggere, som opprinnelig besto av de to byene Bernkastel og Kues på hver sin side av elven. Bydelene har vært forbundet med bro over Mosel siden 1905. Den historiske bykjernen er svært sjarmerende, med bygninger som kan dateres tilbake til senmiddelalderen. Rundt den gamle markedsplassen er det mange bindingsverkshus, fortauskafeer og butikker. Høyt hevet over byen ligger ruinene av Landshut-borgen fra 600-tallet. Borgruinen kan besøkes enten til fots eller med en liten buss som går fra sentrum av byen. Skipet ligger til kai i byen over natten og det er god tid til å bli bedre kjent med denne sjarmerende byen.

  Zell – Bernkastel-Kues
 • Dag 5: Bernkastel-Kues – Mehring

  Sykkelruten i dag tar oss gjennom Piesport, som er det eldste vindyrkningsområdet i Tyskland – kjent for sine søte og fruktige Riesling-viner. Historien her går helt tilbake til romertiden, og den største romerske vinpressen nord for Alpene ble utgravd i området for noen år tilbake. Den er i dag delvis restaurert. Videre kommer vi til Neumagen-Dhron som er den eldste vinbyen i Tyskland før vi ender i Mehring, hvor skipet ligger ved kai til neste dag.

  Bernkastel-Kues – Mehring
 • Dag 6: Mehring – Trier

  Reisens korteste sykkeletappe gjøres unna i dag gjennom vinområdet Pfalzel på vei til Trier. Trier er en av Tysklands eldste byer og ble grunnlagt av keiser Augustus i år 16 f.Kr. Han ga byen navnet Augusta Treverorum, og gjorde den til regionhovedstad for den galliske delen av Romerriket. Trier er kjent for sine mange minner fra romertiden, deriblant den gamle byporten Porta Nigra, amfiteateret og ruinene av det romerske badet.
  Porta Nigra i Trier  Byen er også det eldste bispesetet i Tyskland. I middelalderen var erkebiskopen av Trier en meget betydningsfull fyrste som kontrollerte enorme landområder. Filosofen Karl Marx, opphavsmannen til marxismen, ble født i Trier i 1818. I forbindelse med tohundreårs jubileet for hans fødsel ble det avduket en over fem meter høy bronsestatue av han i byen. Det blir god tid til å benytte ettermiddagen og kvelden til å gjøre deg bedre kjent med Trier, da skipet ligger til kai over natten.

  Mehring – Trier
 • Dag 7: Trier – Wasserbillig (Luxemburg) – Saarburg

  I dag seiler skipet først på Mosel før det tar inn på sideelven Saar. Tidligere var Saar en viktig transportåre for industrien i Saarland, som i hovedsak dreide seg om kull, jern og stål. Råmateriale og ferdige produkter ble fraktet med skip på Saar, via Mosel og Rhinen, til den store havnen i Rotterdam. Dagens sykkeletappe går først langs Mosel til Wasserbillig, som ligger i Luxembourg. Videre sykler vi til Saarburg, også kjent som «lille Venezia».
  Saarburg er en liten by med rundt åtte tusen innbyggere, som ligger i hjertet av vinområdet i Saardalen. Leuk, en liten sideelv av Saar, renner tvers gjennom byen og i sentrum stuper Wasserfall Saarburg (Saarburgfossen) 20 meter ned mellom husene, som er bygget tett på fossen. Ovenfor byen ligger slottet Saarburg, grunnlagt av grev Siegfried av Luxembourg for over tusen år siden. Borgen tilhørte kurfyrstene av Trier fra 1064 og var deres favorittresidens på 1300-tallet.

  Trier – Wasserbillig (Luxemburg) – Saarburg
 • Dag 8: Saarburg – Oslo

  Et opplevelsesrikt sykkelcruise er over og etter frokost sjekker vi ut av skipet. Vi reiser med buss til Lufthavnen i Frankfurt og flyr direkte tilbake til Norge.

 • Sykkeletapper

  Dag 2     Alken – Cochem ca 29 km
  Dag 3 Cochem – Zell ca 39 km
  Dag 4 Zell – Traben-Trarbach – Bernkastel-Kues ca 43 km
  Dag 5 Bernkastel-Kues – Piesport – Neumagen-Dhron – Mehring    ca 47 km
  Dag 6 Mehring – Pfalzel – Trier ca 29 km
  Dag 7 Trier – Wasserbillig (Luxembourg) – Saarburg ca 38 km

   

  Alle oppgitte distanser er omtrentlige. Terrenget er godt egnet for fritids­syklister. Det informeres om dagens tur om bord, og deles ut kart. Det er ingen guiding på sykkelturene, men Vista Travels reiseleder sykler sammen med de fra gruppen som ønsker å sykle samlet.