Toscana

Il Casone - der ro og naturskjønnhet omkranser det gode liv

Vi tar deg med til et landskap fylt av harmoni, duft av ville urter, bougainvila i et utall farger, olivenlunder og slanke sypresser langs veikantene – og ikke minst: Vinmarker som bølger i landskapet og etterhvert gir noen av Italias beste viner.
Det er mange som mener at Val d’Orcia er det beste av Toscana, dette dalføret som byr på både uberørt villmark og fantastiske middelalderbyer som Siena og Montepulciano. Og her kan vi lede deg til unike Il Casone, en stor bygning, på toppen av en høyde i Val d’Orcia. Grunnmuren til denne vakre villaen ble lagt allerede rundt 1200-tallet av organisasjonen Santa Maria Della Scala som laget et herberge for pilegrimer på vei til det Hellige Land. Det var faktisk et hotell- og helsekonsept – ikke helt ulikt Il Casone av i dag.
En av de vakreste villaer i Toscana, mener eierne, der Il Casone (eg.: «det store hus») ligger på en høyde med 360 graders panormautsikt over hele dalføret, innbefattet etruskernes hellige fjell, Mont Aimata 1800 moh. Dette er stedet der varme kilder og kurbad er tallrike. Det er ikke mer enn ti kilometer til kurbyen Bagno Vignoni og ikke mer enn sju til den nærmeste byen, Pienza, oppkalt etter pave Pius ll som kom herfra helt på tampen av middelalderen. Det er severdigheter nok for en uke – men de fleste blir oftere dag etter dag i villaen og koser seg med sol, utsikt og basseng med 35 grader!
Vertinnen på stedet, Jeannine Salomons, er behjelpelig med utflukter og tips til ting og steder å se, til å leie sykkel og guide, for å strekke på bena etter all velvære, både mentalt, fysisk og gastronomisk og i det hele tatt avhjelpe ethvert behov du måtte føle for. Og hvis det skulle gjelde en tur til vakre, storslåtte Siena by eller et kokkekurs på stedet (max 6 pers) kan hun ordne det også.
Måltidene kan inntas på en av de mange familiedrevne restaurantene, der bestemor baker pasta innenfor kjøkkenet, mor er kokke og far er vert og barna eller nevøer serverer lekker mat. Eller man kan bestille måltider hos Jeannine. Og prøv f.eks. pizza laget i gammeldags utendørs steinovn!
Av de interessane ting Jeannine kan ordne, er vinsmaking. Dette distriktet tilvirker noen av Italias beste viner, som Brunello og Vino Nobile. Og bli kjent med pecorino, osten laget på sauemelk, som inngår i mange retter.
Men frem for alt: Finn roen, og harmonien i et landskap som er skapt nettopp for det!

Aftenposten har skrevet en større artikkel om Il Casone og dens historie, klikk her for å lese.