Transilvania i Påsken - Landet bak skogene og Draculas rike

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Transylvania
 • Gyldig fra
  16-04-2019
 • Gyldig til
  23-04-2019
 • Varighet
  8 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  13.990,-
I de grønne skogkledde dalene i Karpatene ligger Transilvania og noen av Europas best bevarte middelalderbyer. Vi besøker idylliske Sibiu, festningsbyen Sighisoara og Brasov som er selve juvelen med sin saksiske arkitektur. I Transilvania ligger også flere store middelalderslott. Et av de mest imponerende er det gotiske eventyrslottet Bran, også kjent som Draculas slott. Vår kunnskapsrike norske reiseleder kan love deg en opplevelsesrik reise.

Høydepunkter:
 • «Den glade kirkegård» i Sapanta 
 • Barndomshuset til Elie Wiesel
 • Trekirkene i Barsana (UNESCO)
 • Vinsmaking
 • Festningsbyen Sighisoara
 • Lunsj hos en gjeterfamilie
 • Gamlebyen i Sibiu
 • Festningskirken i Prejmer
 • Gamlebyen i Brasov
 • Bran slott (Draculas slott) 
 • Kunnskapsrik norsk reiseleder

Program

Dag 1, tirsdag 16. april
Oslo – Frankfurt – Cluj

Vi flyr fra Oslo lufthavn med Lufthansa til Frankfurt om formiddagen. Videre til Cluj med ankomst tidlig kveld. Etter bagasje­utleveringen ønskes vi velkommen til Romania av Vista Travels norske reiseleder. Kjøreturen fra flyplassen til hotellet i sentrum av Cluj tar cirka femten minutter. Middag i hotellets restaurant. (M)

Dag 2, onsdag 17. april
Cluj – Sighetu Marmatiei

Om morgenen sjekker vi ut av hotellet og blir med på en byvandring i den historiske bydelen i Cluj. Det blir også tid til å rusle litt rundt på egen hånd. Da tyskere i sin tid kontrollerte Transilvania på oppdrag fra den ungarske kongen, konkurrerte Cluj, eller Klausenburg som byen het i middel­alderen, med Timisoara i vest og Iasi i øst om å være Romanias nest største by. I våre dager er Cluj en viktig kultur- og universitetsby i rask utvikling, og folketallet har passert fire hundre tusen. 
Etter felles lunsj setter vi kursen nordover, mot regionen Maramures som av mange regnes som den vakreste i Romania. Vi ankommer vårt hotell i Sighetu Marmatiei sent på ettermiddagen. Middag i hotellets restaurant. (F, L, M)

Dag 3, torsdag 18. april
Sighetu Marmatiei, Sapanta og Calinesti

I dag skal vi på oppdagerferd i Maramures sammen med vår lokalguide. Fra Sighetu Marmatiei er det kun tjue minutters kjøretur, langs elven Tisa som danner grensen mot Ukraina, til den lille byen Sapanta. Her skal vi besøke «Den glade kirkegård». En lokal kunstner, som  kanskje var litt lei av alle gråtekonene når noen døde, startet ved årsskiftet 1934–35 å lage en ny type fargerike kors med morsomme tekster for å hylle den avdøde på en noe utradisjonell måte. Opp gjennom årene er det mange som ville ha gravstøtter med disse inskripsjonene, og før han døde i 1977 hadde han produsert hele syv hundre kors. Han overlot virksomheten til sin assistent, som har opprettholdt produksjonen helt til i dag. Man kan trygt si at det er en noe merkelig følelse når lokalguiden oversetter tekstene på gravstøttene, og folk humrer og ler på kirkegården. 
Tilbake i Sighetu Marmatiei besøker vi  huset der Elie Wiesel tilbrakte sine første femten leveår. Huset er i dag et museum for jødisk kultur i Maramures. Vi besøker også The Memorial Museum for Communist Victims, som ligger i  byens fengsel, bygget i 1857. I perioden 1950–55 ble mer enn to hundre tidligere ministre, politikere, journalister og biskoper fra hele Romania ført hit i hemmelighet og fengslet under svært vanskelige forhold.
Deretter kjører vi til en av de mange idylliske dalene i Maramures. Her ser vi noen berømte trekirker som står på UNESCOs verdensarvliste. I landsbyen Calinesti får vi, om vi har hellet med oss, se hvordan landsbyboerne vasker tepper på den gamle måten med bruk av store stamper strategisk plassert ved siden av vannmøllene. Lunsj inntar vi tidlig ettermiddag i en liten restaurant. Her tar vi oss god tid og forsøker å komme inn i landsbyens dagsrytme, for nå er vi så langt fra storbylivets mas og jag som overhodet mulig. 
Vi returnerer til hotellet tidlig kveld. Middag for egen regning. (F, L)

Dag 4, fredag 19. april
Sighetu Marmatiei – Barsana – Liliac – Sighisoara

Etter en tidlig frokost sjekker vi ut av hotellet og fortsetter våre opplevelser i Transilvania. Etter en drøy halvtimes kjøretur kommer vi til Barsana. Her skal vi besøke klosteret med samme navn, som har en flere usedvanlig vakre trebygninger. Deretter fortsetter vi sørover. Ved lunsjtid kommer vi til vin­gården Liliac (flaggermus), kjent for sine gode rødviner. Før vi spiser lunsj på gården, får vi smake på den lokale produksjonen. 
Fra Liliac er det drøye to timers kjøring til festningsbyen Sighisoara, som står på UNESCOs verdensarvliste. Vi skal bo to netter på et hotell i Sighisoara, rett nedenfor festningen. Etter ankomst spaserer vi fra hotellet, gjennom byporten og får et første inntrykk av denne  spesielle og sjarmerende byen. I kveld inntar vi vår middag i huset  hvor Vlad Tepes (Dracula) ble født år 1431. (F, L, M)

Dag 5, lørdag 20. april
Utflukt til Sibiu og Cisnadie

Kjøreturen fra Sighisoara til Sibiu tar knappe to timer. Vel fremme blir vi møtt av vår lokale guide som tar oss med på en drøy times byvandring i gamlebyen. Sibiu var Europas kulturhovedstad i 2007 og er vertskap for de første EU-toppmøtene etter Brexit i mars 2019. En times kjøretur fra Sibiu kommer vi til en vakker dal ved foten av Karpatene. Her besøker vi en gjeterfamilie og blir invitert på lunsj bestående av lokale retter, etterfulgt av kaffe og kaker hos en annen familie i samme landsby. Deretter kjører vi tilbake til gamle­byen i Sibiu, hvor vi har et par timer til fri disposisjon før vi vender tilbake til hotellet i Sighisoara. (F, L)

Dag 6, søndag 21. april
Sighisoara – Miclosoara – Prejmer – Brasov

Vi forlater Sighisoara og kjører til middelalderborgen Rupea. Legenden forteller at Dacia-kongen Decebal tok sitt liv her i år 106, fremfor å bli ydmyket av Traian og hans hær da romerne hadde slått Dacierne i det som kalles den andre Dacia-krigen. Herfra kjører vi inn i fylkene der den ungarske minoriteten er i flertall. Etter en knapp times kjøring ankommer vi den lille landsbyen Miclosoara eller Miklosvar på ungarsk. Vi besøker  jaktslottet til grev Tibor Kalnoky, restaurert hovedsakelig av norske EØS-midler, lærer å lage det tradisjonelle ungarske pipebrødet og nyter en lunsj i det fri ved et av gjestehusene, om været tillater dette. Fra Miclosoara er det én times kjøretur til festnings­kirken fra år 1211 i Prejmer. I middelalderen hadde de større byene festningsverk for å beskytte befolkning og verdier. På landsbygda var ikke dette en mulighet og kirkene ble forsterket med ringmur. I Prejmer hadde inntil 270 familier hvert sitt nummererte rom med proviant og andre livsnødvendigheter i tilfelle byen ble beleiret. 
Fra Prejmer er det kort vei til Brasov, der vi skal bo to netter på et hotell i gamlebyen. Brasov var en av de viktigste byene i middelalderen. Det var totalt syv byer som gikk under det tyske navnet Siebenbürgen («De syv borger»). På denne reisen har vi allerede vært i Cluj (Klausenburg), Sighisoara (Schassburg), Sibiu (Hermanstadt) og nå Brasov (Kronstadt). Brasov er en av Transilvanias største byer, med en sjarmerende gamleby og over tre hundre tusen innbyggere. Vi spiser middag i en restaurant et steinkast fra hotellet. (F, L, M)

Dag 7, mandag 22. april 
Brasov og Bran 

Etter en avslappende formiddag på egen hånd i gamlebyen i Brasov, drar vi kl. 14.30 til Bran slott, bedre kjent som Draculas slott, beliggende en knapp times kjøretur fra Brasov. Vi får en omvisning i slottet. Etterpå blir det tid til å ta en titt i de mange salgsbodene rundt slottet, før vi returnerer til  Brasov. Tilbaketuren går via alpinbyen Poiana Brasov. I kveld spiser vi en hyggelig avslutningsmiddag i en kjellerrestaurant ved torget i gamlebyen, en kort spasertur fra hotellet. (F, M)

Dag 8, tirsdag 23. april
Brasov – Sinaia – Bucuresti – Oslo

Vi sjekker ut av hotellet og forlater Brasov ved titiden. Første strekning tar oss over et 1200 meters høyt fjellpass i Karpatene, til alpinbyen Sinaia cirka 850 meter over havet. Romanias første konge, Carol I, startet her byggingen av eventyrslottet  Peles i 1873. Den offisielle åpningen fant sted i 1883. Vi spaserer rundt på slottsområdet og tar det nærmere i øyesyn, men får ikke tid til et besøk inne i slottet. Isteden nyter vi lunsj i en restaurant på området.
Fra Sinaia er det rundt to timer til flyplassen i Bucuresti, hvor vi ankommer i god tid før vårt Lufthansa-fly har avgang. Vi flyr til Frankfurt, og derfra videre til Oslo med ankomst sent om  kvelden. (F, L)

F = frokost, L = lunsj, M = middag
Reiseleder
Trond Aspaas


Trond Aspaas har mer enn 35 års erfaring i reiselivet. Han har siden 2003 arbeidet med Transilvania som sitt spesialområde og har et imponerende kontaktnett i Romania som også inkluderer den ungarske minoritetsbefolkningen. 
Pris
Delt dobbeltromkr 13 990
Enkeltromkr 16 570
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Munchen–Cluj/Bucuresti–Frankfurt–Oslo med Lufthansa (fly fra andre byer på forespørsel)
 • Flyskatter (kr 775 pr. august 2018)
 • Syv overnattinger i gode 3+ eller 4-stjerners hoteller
 • Måltider iht. program (middag dag 1, tre dager med helpensjon og fire dager med halvpensjon)
 • ½ liter vann til inkluderte måltider
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Lokal guide i Sibiu og Maramures
 • Tips til serveringspersonalet ved inkluderte måltider
 • Norsk reiseleder fra ankomst Cluj til avreise Bucuresti flyplass.
 
Prisen inkluderer ikke:
 • Måltider og drikkevarer utover de som er nevnt over
 • Tips til sjåfør og lokale guider
 • Reise- og avbestillingsforsikring 

Prisene er basert på valutakurser pr. september 2018.