St. Petersburg - et sant eventyr av en by
Lesertur Aftenposten

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  St Petersburg
 • Gyldig fra
  06-05-2021
 • Gyldig til
  11-05-2021
 • Varighet
  6 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 14.590,-
St. Petersburg ble grunnlagt for bare tre hundre år siden og bygget som en politisk protest mot konservative Moskva. Den tidligere russiske hovedstaden var Peter den stores vindu mot Europa, med kanaler og palasser som bare Venezia kan konkurrere med. I spenningsfeltet mellom øst og vest, mellom tung tradisjon og opprørsk modernitet, har St. Petersburg et kulturelt jordsmonn som skapte paradoksale forfattere som Fjodor Dostojevskij, Nikolaj Gogol og Vladimir Nabokov. Vi skal bli bedre kjent med dem, og byen de både elsket og hatet. Reiseleder på turen er utenriksjournalist i Dagbladet Morten Strand, som bor deler av året i St. Petersburg.

Russland-korrespondent og kommentator Morten Strand er reiseleder og foredragsholder

Høydepunkter:
 • Byvandring i Rodion Raskolnikovs fotspor
 • Nabokov-museet
 • Historiske Literaturnoye kafé
 • Eremitasjen i Vinterpalasset
 • Sjeremetev-palasset
 • Det russiske museet
 • Peter-Paul-festningen
 • Båttur på Neva-elven og byens kanaler
 • Vi bor på et sentralt beliggende førsteklasses hotell
 • Interessante foredrag med Morten Strand

Program
Dag 1, torsdag 6. mai
Oslo – St. Petersburg
Avreise med SAS fra Oslo lufthavn om morgenen. Etter en kort mellomlanding i Stockholm flyr vi videre til St. Petersburg hvor vi lander tidlig ettermiddag lokal tid. Her blir vi møtt av reiseleder Morten Strand som ønsker oss velkommen til Russland. Fra flyplassen kjører vi direkte til Crown Plaza Ligovsky, hvor vi sjekker inn. Vi finner oss til rette på rommet før vi samles i hotellets møterom for første foredrag med Morten Strand. 
Om kvelden spiser vi velkomstmiddag på en restaurant som serverer mat fra Georgia. Det georgiske kjøkken er kanskje ukjent for mange, men ansees for å være svært godt. (M)
 
Dag 2, fredag 7. mai
Litterær vandring i St. Petersburg
St. Petersburg ble grunnlagt av tsar Peter den store i 1703, og ligger på 42 øyer ved utløpet til Neva-elven i Finskebukten. Byen var i perioden 1712–1918 Russlands hovedstad og ble landets ansikt mot Vesten, preget av datidens overdådige, vestlige arkitektur og byplanlegging. Sentrum består av et nettverk av elver og kanaler, brede avenyer, flotte parker og ikke minst storslåtte bygninger. St. Petersburg er Russlands nest største by, med cirka fem millioner innbyggere.
Dagen starter med en litterær byvandring i Rodion Raskolnikovs fotspor. Raskolnikov var hovedkarakteren i Fjodor Dostojevskijs roman «Forbrytelse og straff» og har i det moderne St. Petersburg nærmest fått kultlignende status. Deretter besøker vi Nabokov-museet som ligger i gaten Bolshaya Morskaya, en adresse som er kjent for enhver leser av Vladimir Nabokovs verker. Vi spiser felles lunsj på en restaurant i byen. Om ettermiddagen får vi litt tid på egen hånd før vi møtes på hotellet hvor Morten Strand holder nok et interessant foredrag. 
I kveld er det middag for egen regning. Reise­lederen gir tips om hyggelige spise­steder nær hotellet. De som ønsker kan oppleve en opera- eller ballettforestilling (ikke inkludert). En oversikt over hva som vises, samt priser, publiseres cirka en måned før avreise. (F, L)
 
Dag 3, lørdag 8. mai
Byrundtur og Eremitasjen
Etter frokost har Morten Strand nok et foredrag på hotellet. Deretter skal vi på en bussrundtur med lokalguide for å se byens største severdigheter. I dag skal vi spise lunsj på historiske Literaturnoye kafé. Restauranten ble grunnlagt i 1816 og kjente personligheter som Alexandre Dumas, Knut Hamsun, Tolstoj, Dostojevskij, Chernyshevskij og Pusjkin har alle i sin tid vært gjester her. Literaturnoye kafé har et særpreget interiør, som inkluderer en utstoppet bjørn og en voksfigur av Pusjkin. Veggene er prydet med bilder og tegninger av kjente forfattere og poeter.
Etter lunsj skal vi besøke Eremitasjen, et av verdens største kunstmuseer. Eremitasjen ligger i Vinterpalasset, tsarenes tidligere hjem, og samlingen ble påbegynt i 1764 av Katarina den store. Russiske ambassadører i utlandet fikk beskjed om å kjøpe inn de beste kunstverkene som ble lagt ut for salg, og Katarinas samling vokste seg etterhvert meget stor. I dag omfatter Eremitasjen mer enn tre millioner kunstskatter, blant annet arbeider av Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Picasso og Matisse. Museet har også verdens største samling av gull fra Øst-Europa og Vest-Asia. Vi besøker hovedgalleriet og ser flere kjente malerier av impresjonistene. Fra Eremitasjen spaserer vi tilbake til hotellet. 
I kveld er det mulig å oppleve en opera- eller ballettforestilling (ikke inkludert). (F, L)
 
Dag 4, søndag 9. mai
Sjeremetev-palasset og Det russiske museet
Først på dagens program står det imponerende Sjeremetev-palasset, som ligger i gangavstand fra hotellet ved bredden av Fontanka-elven. Palasset var tidligere en av de største aristokratiske eiendommer i St. Petersburg. I sin storhetstid, på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet, besto Sjeremetev-palasset av omfattende landområder med sitt eget sykehus og teater, der Sjeremetevs berømte teatergruppe og orkester opptrådte. Palasset er også kjent som Fontenehuset – takket være det overdådige arrangementet av fontener som en gang prydet palassets hager.
Etter lunsj på en restaurant i byen spaserer vi videre til Det russiske museet, som ble grunnlagt i 1895 og inneholder verdens største samling av russisk kunst. Her kan vi se arbeider av blant annet Levitsky, Borovikovsky, Petrov-Vodkin, Brullov, Bruni, Vrubel, Aivazovsk, Chagall, Repin og den magiske Filonov.
Om kvelden spiser vi felles middag på Liverpool Pub, et hyggelig spisested med Beatles-tema og en uformell atmosfære. (F, L, M)
 
Dag 5, mandag 10. mai
Peter-Paul festningen og båttur
Om morgenen blir vi hentet med buss på hotellet og kjørt til Peter-Paul-festningen, som regnes for å være St. Petersburgs fødested. Festningen ble grunnlagt i 1703, på ordre av Peter den store, og bygget etter Domenico Trezzinis tegninger. Vi ser katedralen hvor tsarfamilien ligger begravet, og det gamle fengselet hvor Lenins bror en gang satt fengslet.
Etterpå skal vi på båttur på Neva-elven og kanalene, hvor vi kan beundre byens flotte bygninger og palassene fra vannet. Resten av dagen og kvelden er til fri disposisjon. Reiselederen gir deg gjerne tips og råd om hva du kan gjøre. (F)
 
Dag 6, tirsdag 11. mai
St. Petersburg – Oslo
Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og kjører til flyplassen. Her tar vi farvel med Morten Strand. Vi flyr med SAS via Stockholm tilbake til Oslo om ettermiddagen. (F)
 
F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag
MORTEN STRAND
Foredragsholder og reiseleder 
Morten Strand har jobbet som utenriks­journalist og kommentator i mer enn 35 år, nesten 30 av dem i Dagbladet. Han har studert statsvitenskap, historie og russisk ved Universitetet i Oslo og Statsuniversitetet i Moskva. Morten har vært Russland- og EU-korrespondent, og har skrevet en bok som er et by­­portrett av St. Petersburg, samt boken «Ukraina – grenselandet mellom øst og vest». Morten Strand bor deler av året i byen i hans hjerte, St. Petersburg.
Crown Plaza St. Petersburg – ­Ligovsky
61 Ligovsky Prospekt
191040 St. Petersburg
Tel: (+7) 812 2440001

Et hyggelig og elegant firestjerners­hotell i klassisk stil. Sentralt beliggende midt imot togstasjonen Moskovskij og nær kjøpesenteret Galleria. Gangavstand til Nevsky Prospekt, St. Petersburgs hovedgate. 
Hotellet har restaurant, lobbybar og treningsstudio. Gratis Wi-Fi. De romslige rommene har bad med hårføner, te- og kaffekoker, TV og aircondition.
Pris
 Pris med A-kortPris uten A-kort
Pr. person i dobbeltromkr 14 590kr 15 340
Enkeltromkr 16 630kr 17 380

Abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får kr 750 i rabatt per person. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–St. Petersburg t/r med SAS  (fly fra andre byer på forespørsel)
 • Flyskatter (kr 1607 pr. juni 2020)
 • Transport flyplass–hotell t/r
 • Fem netter på firestjerners hotell med frokost
 • Tre lunsjer
 • To middager
 • Privat busstransport iht. programmet
 • Entreér til museum iht. programmet
 • Båttur på Neva-elven og kanalene
 • Tre foredrag på hotellet
 • Engelsktalende lokalguide
 • Vista Travels reise­leder og foredragsholder, Morten Strand
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Billetter til opera, ballet eller andre forestillinger
 • Tips til lokalguider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Pass og visum
Norske statsborgere kan nå søke om kostnadsfritt e-visum til St. Petersburg via internett. Det kan ikke søkes om visum før vi har sendt ut nødvendig reiseinformasjon (ca 20 dager før avreise) som behøves i søknaden. Etter at denne informasjonen er mottatt kan det enkelt gjøres via denne lenken: http://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home_en.html 
Det er den reisendes ansvar å sørge for å ha gyldig pass og visum før avreise. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet må du selv sjekke gjeldende visumregler.

Forbehold
Det tas forbehold om endringer i program og flytider, samt justering av prisen som følge av økning i oljepriser, valutakurser, skatter og avgifter og andre uforutsette faktorer vi ikke har kontroll over. 
Prisene er basert på valutakurser pr. juni 2020.