Den legendariske Silkeveien - Rundreise i Usbekistan
Lesertur MOTOR. Kansellert

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Tashkent
 • Gyldig fra
  23-04-2020
 • Gyldig til
  03-05-2020
 • Varighet
  11 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 21.970,-
Bli med på en reise langs den mest kjente delen av den legendariske Silkeveien, i det som i dag er Usbekistan. La deg imponere av storslåtte verdensarvbyer, like vakre som de er uforglemmelige. Arkitektur og historie er sentrale temaer, men på disse ærverdige gamle stedene puster også nåtiden med et fargerikt dagligliv langt fra det vi selv kjenner. Opplev de eksotiske byene Tasjkent, Bukhara, Shakhrisabz og Samarkand.

Silkeveien var en flergrenet historisk karavanevei mellom Europa og Kina, som var i bruk så tidlig som 100-tallet. Veiene gikk fra Middelhavet og Svartehavet, henholdsvis sør og nord for Det kaspiske hav. Navnet Silkeveien kommer av at silke var blant varene som ble eksportert fra Asia til Europa. I tillegg til å være et handelsnettverk, var ruten også viktig når det kom til formidlingen av ideer, teknologi og kulturell utveksling mellom øst og vest.

Noen høydepunkter:
 • Opplev den historiske Silkeveien
 • Besøk flere steder som står på UNESCOs verdensarvliste
 • Usbekistans hovedstad, Tasjkent
 • Det historiske sentrum av karavanebyen Bukhara
 • Samarkand – møtestedet for ulike kulturer
 • Besøk til en lokal familie i en tradisjonell landsby
 • Oppdag den flotte Registan-plassen
 • Musikals opplevelse i Beldersay-fjellene

Program

Dag 1, torsdag 23. april
Oslo – Istanbul – Tasjkent

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn. Vi flyr med Turkish Airlines kl. 11.25 til Istanbul, hvor vi bytter fly og reiser videre til Tasjkent med ankomst kl. 01.05 om natten. Her møter vi vår engelsktalende lokalguide som tar oss med til hotellet.

Dag 2, fredag 24. april
Tasjkent

Etter en sen frokost på hotellet skal vi oppleve Tasjkent. Usbekistans hovedstad har over 2,3 millioner innbyggere og er en fascinerende blanding av gammelt og nytt. Nasjonens maktsentra og institusjoner utgjør den moderne delen av byen, andre områder vitner om tiden under Sovjet, mens en tredjedel minner mer om en søvnig usbekisk småby med hestetrukkede kjerrer og folk i tradisjonelle klær. Vi ser blant annet de historiske praktmonumentene Madrasah Kukeldash og Khasti Imam, samt en rekke religiøse bygningskomplekser og andre betydningsfulle bygninger. Vi besøker også det gamle markedet Chorsu – byens største basar.

Dag 3, lørdag 25. april
Tasjkent – Bukhara

Vi spiser en tidlig frokost på hotellet før vi legger turen mot jernbanestasjonen og går på toget «Afrosiab» med avgang kl. 07.30 til Bukhara. På veien passerer toget flotte fjellformasjoner og lokale landsbyer hvor tiden har stått stille. Ærverdige Bukhara som er minst 2000 år gammel ligger som en grønn oase midt i Kyzyl Kum-ørkenen, og var et av de viktigste stoppene på handelsruten. Byen er som et stort museum med over tusen monumenter som henfører oss til Silkeveiens storhetstid, hvor krydder, pels og silke ble lagret og omsatt i karavanseraiene. Bukhara-regionen var lenge en del av det persiske riket, noe som fortsatt er tydelig i bybildet. Her finnes en rekke islamske arkitekturskatter, og ifølge UNESCO er Bukhara den mest intakte middelalderbyen i Sentral-Asia. Hele det historiske sentrum står på den prestisjetunge verdensarvlisten. Dagen i dag er viet Bukharas høydepunkter. En av de viktigste severdighetene er Mire-e-Arab Madrash, et storslått religiøst bygg og en såkalt madrasa, hvor fremtidige imamer får sin utdannelse. I en park rett utenfor bykjernen ligger Samanid mausoleet, som mange mener er Sentral-Asias vakreste bygg.

Dag 4, søndag 26. april
Bukhara

I dag skal vi ut på en ny tur, men denne gangen for å utforske områdene utenfor byens sentrum, der det finnes flere palasser og mausoleer som er severdige. Vi besøker blant annet sommerpalasset Sitori-i-Mokhi Khosa hvor vi kan se hvordan emirene av Bukhara brukte sine sommerdager. Vi får også egentid til å kjøpe suvenirer og krydder, og et besøk til gullbasaren anbefales. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant, mens senere på kvelden blir det middag og et fargerikt folkloreshow i Nadir Divan-Beghi madrasah, et enestående arkitektonisk monument.

Dag 5, mandag 27. april
Bukhara

Etter frokost på hotellet venter en uforglemmelig opplevelse. Vi kjører ut av byen til en tradisjonell landsby hvor en lokal familie bor og vi blir ønsket velkommen med te og orientalske søtsaker – en tradisjon som kalles «dastarkhon». Her blir vi for dagen og hjelper til med dagligdagse gjøremål og lærer å lage et par regionale matretter – kvinnene lærer å lage brødet «lepeshka», mens mennene kan lære hvordan man lager «plov», en tradisjonell måte å lage ris med grønnsaker, kjøtt og krydder. Etter vi tar farvel med familien returnerer vi til Bukhara.

Dag 6, tirsdag 28. april
Bukhara – Shakhrisabz – Samarkand

Vi forlater hotellet og setter oss på bussen og legger ut på en fire-fem timers kjøretur mot verdensarvstedet Shakhrisabz, som direkte oversatt fra persisk betyr «den grønne byen». Shakhrisabz ligger i Kashkadarya-regionen, ved foten av Gissar-fjellene på grensen til Karshi Steppe. Ved ankomst blir vi med på en bytur hvor vi blant annet får se den imponerende moskeen Dor-Ut-Tilovat og Khazrati Imam før vi kjører videre til Samarkand, denne turen tar omtrent to timer.

Dag 7, onsdag 29. april
Samarkand

Samarkand sies å ha vært den vakreste byen i verden under mongolprinsen Timur Lenks tid (1336–1405). Med en 2500 år gammel historie står severdighetene i kø. Byen er mest kjent for sin sentrale posisjon i Silkeveien, plassert mellom Kina og vesten. Vi får blant annet oppleve den fantastiske Registan-plassen med sin imponerende samling av sentral-asiatisk arkitektur fra Timu Lenks tid som skulle influere arkitekter og designere så langt unna som India, Persia og Tyrkia, og Shakhi-Zinda området med sine moskeer og mausoleer. La deg imponere og rive med – dette er en opplevelse av de helt sjeldne. Vi blir med på vinsmaking på lokale viner, og besøker «El Merosi», et teater med fokus på bruk av historiske klær og kostymer.

Dag 8, torsdag 30. april
Samarkand – Tasjkent

I dag skal vi få se litt av dagliglivet i byen og vil blant annet besøke teppefabrikken Hudzhum, samt et usbekisk verksted hvor vi får innføring i hvordan man lager håndlagd silkepapir. Sightseeingen fortsetter med å se blant annet det en gang så viktige astronomiske Ulugh Beg-observatoriet. Senere kjører vi til togstasjonen for avgang kl. 17.30 tilbake til Tasjkent, hvor vi skal bo de siste tre nettene av turen. Togturen tar i overkant av to timer.

Dag 9, fredag 1. mai
Utflukt Chimgan

Etter frokost på hotellet setter vi oss på bussen på jakt etter fjell, frisk luft og friluftsliv. Chimgan ligger 1650 m over havet og 85 kilometer sør-øst for Usbekistans hovedstad. Her får vi egentid hvor vi kan velge å gå på fotturer eller kanskje frister det med et bad i Charvak-innsjøen? Her vil vi også oppleve et spesielt show med lokale musikere i fjellområdet Beldersay, mens vi nyter en liten piknik med diverse snacks.

Dag 10, lørdag 2. mai
Tasjkent

Vi har hele dagen til egen disposisjon eller muligheten til å oppleve Tasjkent med reiselederen. Tasjkent er en mangfoldig og grønn by med flere parker, torg og hager med vakre fontener som du kan utforske. Byen har også det første t-banesystemet i Sentral-Asia – dette er en opplevelse i seg selv da hver av stasjonene har et originalt design, Cosmonauts-stasjonen er inspirert av verdensrommet, mens den vakre Alisher Navoi-stasjonen har hentet inspirasjon fra poeten med samme navn. Du kan også besøke noen av byens mange museer som det statlige Historiemuseet eller Kunstmuseet, som har en imponerende samling av usbekiske tepper, keramikk, tekstiler og annet håndverk. Et høydepunkt i Tasjkents kulturliv er Ilkhom-teatret, som er kjent for eksperimentelle forestillinger og uvanlige tolkninger av klassiske verk. Om man ønsker å handle med noe hjem, tilbyr Tasjkent både moderne merkevarer samt en rekke orientalske markeder med duftende krydder, søtsaker, keramikk, fargerike tepper og andre tekstiler. I tillegg finner vi en rekke kafeer, tehus, matboder og restauranter som serverer både nasjonale retter, samt internasjonal mat. Vi spiser en hyggelig avskjedsmiddag om kvelden.

Dag 11, søndag 3. mai
Tasjkent – Istanbul – Oslo

En tidlig morgen venter oss da vi flyr med Turkish Airlines kl. 09.00 til Istanbul. Videre direkte til Oslo hvor vi lander samme dag kl. 16.50. Vi tar farvel med reiseleder og medreisende.
 
Priser for NAF-medlemmer​
RomtypePris
Pr. person i delt dobbeltromkr 21 970
Enkeltromkr 24 170

Alt dette er inkludert:
 • Oslo–Tasjkent t/r med Turkish ­Airlines (fly fra andre byer på forepørsel)
 • Flyskatter
 • Ti netter på hotell i Usbekistan
 • Helpensjon: Frokost på hotellene, lunsj og middag på lokale restauranter
 • All transport
 • Engelsktalende lokalguide på alle utflukter
 • Entreer til attraksjoner iht. program
 • Fargerikt folkloreshow i Bukhara
 • Teateret «El Merosi»
 • Besøk til en lokal familie i tradisjonell landsby
 • En flaske vann på bussen per person/per dag
 • Norsk reiseleder fra Vista Travel  

Prisen inkluderer ikke:
 • Tips til sjåfører og lokalguider
 • Video- og fotokostnader
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Viktig informasjon:
 • Hvis en attraksjon er stengt for besøkende, blir den erstattet med et alternativ. Under større arrangementer og nasjonale helligdager kan innkvartering bli endret og erstattet med en tilsvarende kategori
 • Reiserutens sekvens og hoteller nevnt i programmet kan endres uten forvarsel
 • Vær oppmerksom på at det kan være forskjellige kjøretøy og sjåfører brukt under turen, avhengig av reiseruten og type transport som behøves

Pass og visum:
Usbekistan er visumfritt for norske borgere med opphold inntil tretti dager. Passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.
Prisene er basert på valutakurser pr. juni 2019.