Skip to main content
Image: Albarracín

Spanske fristelser – Toledo, Cuenca & Madrid

En reise fylt med overraskelser og gode inntrykk. Vi utforsker det kjente og mer ukjente Spania, og bor i hjertet av Toledo, Cuenca og Madrid. En innholdsrik rundreise med mangfoldige opplevelser.

Toledo, med sin noe dramatiske beliggenhet på toppen av en klippe med utsikt over Tajo-elven, er en av Spanias mest storslåtte byer. Den verdenskjente UNESCO-byen var en gang landets hovedstad inntil maurerne overtok byen. Som et puslespill ligger den makeløse byen der med eldgamle palasser, klostre og synagoger. I århundrer levde kristne, arabere og jøder side om side i de kronglete gatene med gjensidig respekt og toleranse, noe som fikk stor betydning for byen. Her ble det skapt en harmoni av kunst innenfor flere stilarter. Toledo byr på en rik historie, og har et av Spanias best bevarte bysentrum. Vi kjenner historiens sus i gamlebyen, gjemt bak den gamle bymuren. Du vil sent glemme byens kulturelle smeltedigel med sine storslagne monumenter som hele byen bærer preg av. De fleste besøkende opplever Toledo kun på en dagstur, men med Vista Travel skal vi bo i byen, og kommer nærmere Toledos sjel.Cuenca ligger omgitt av et flott, steinete landskap med dype kløfter. Rått, vilt og samtidig vakkert. Her er by og natur forent. Det er en opplevelse å besøke den lille pittoreske middelalderbyen som ligger som et ørnereir høyt oppe på et platå mellom to elver. Gamlebyen er rammen til vårt besøk, og fungerer som et levende museum. Her bor vi perfekt mellom bratte gater, brosteinsbelagte gater og koselige trapper. Bare noen få minutters gange fra hotellet finner vi de kjente hengende husene, Casas Colgadas, som nærmest er limt til fjellveggen – og bokstavelig talt stikker utover kanten. Det går en grøsning gjennom en når man ser husene fra andre siden av juvet, det virker helt uvirkelig, men er sant. En gang var klippekanten fylt med hengende hus, men litt etter litt falt husene ned i dypet. I dag er det kun tre igjen, som heldigvis er reddet og gjennomgått omfattende restaurering. Det er vanskelig å finne ord for byens skjønnhet, men det er lett å forstå at Cuencas middelalderdistrikt står på UNESCOs verdensarvliste.Madrid er hovedstaden i Spania og har en majestetisk fremtoning med kongelige palasser, middelalderske herskapshus, store plasser, praktfulle bulevarder, prangende fontener og glass- og stålbygninger. Madrid er et kulturelt mekka av museer og gallerier i verdensklasse, og har en kunstnerisk stamtavle. Museumsveggene er utsmykket med mesterverker av Goya, Velázquez, Picasso, Dalí og Miró. Byen bobler av liv og kreativitet. Byen er også en kulinarisk hovedstad med innovasjon og lidenskap innen spansk matlaging. Plaza Mayor er blant Madrids vakreste områder med imponerende arkitektur – episenteret for livet i byen. Du kan ikke unngå å bli revet med av den koselige og lystige atmosfæren, selv når du går ut om kvelden. Det blir også tid til egne opplevelser, og det er lett å komme seg rundt i Madrid, både til fots og med T-banen.Høydepunkter

 • Besøke tre fantastiske byer
 • Verdenskjente Toledo med besøk i Santo Tomé-kirken
 • Cuencas hengende hus - Casas Colgadas
 • Utflukt til den rosa middelalderbyen Albarracín
 • Hovedstaden Madrid
 • Bo på sentralt beliggende hoteller


Reiserute
Dag 1 - Ankomst Toledo
Dag 2 - "The Three Cultures City" - Toledo
Dag 3 - Middelalderbyen Cuenca
Dag 4 - Utflukt til Albarracín og Teruel
Dag 5 - Cuenca, Chinchón og Madrid
Dag 6 - Byrundtur i Madrid
Dag 7 – Tid på egenhånd i Madrid
Dag 8 – Hjemreise

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Toledo

  Vi flyr direkte til Madrid og fortsetter med buss en drøy time til Toledo, som en gang var hovedstaden i middelalderens Spania. Her skal vi bo to netter på et sentralt beliggende hotell, ikke langt fra det historiske distriktet i byen.

  Oslo – Toledo
 • Dag 2: Byvandring i Toledo

  Etter frokost skal vi på byvandring og få nærkontakt med Toledos sjel. Vi går igjennom en labyrint av gater og smug som viser en historisk mosaikk av religioner og kulturer. Toledo hadde sin gullalder under Córdoba-kalifatet, og ble senere hovedstaden i et av de rikeste mauriske kongedømmene i Spania. De kristne gjorde imidlertid slutt på sameksistens, og tvang muslimer og jøder til enten å forlate Spania eller konvertere til kristendommen. Toledo er ikke uten grunn en av Spanias mest kjente byer, og det er nesten umulig ikke å gå seg vill i denne spennende byen. Gjennom snirklende smug føres vi til den mektige katedralen, som regnes blant Spanias 10 mest imponerende. Da byen var under maurernes styre fungerte kirken som en moske, senere ble den omgjort til kirke – for til slutt å bli ødelagt. Katedralen ble gjenoppbygd i en smeltedigel av stilarter.  Vi besøker kirken Santo Tomé med El Grecos berømte mesterverk, Grev Orgaz' begravelse. Den særegne stilen til den greske maleren (1541-1614) har påvirket Toledo, hvor talentet hans blomstret frem til hans død. El Greco ble født på Kreta, hvor han var en mester i ikonmaleri. Da han forlot hjemlandet, kom han til Venezia, Roma og Madrid før han slo seg ned i Toledo i 1577. Den gang det religiøse sentrum i Spania. Den innflytelsesrike grekeren malte over 500 verk. Etterpå går turen forbi El Grecos hus og museum, som rommer malerens atelier og flere malerier. Vi går også gjennom det jødiske kvarteret, hvor de små smugene en gang var bebodd av den rikeste og mest kultiverte delen av befolkningen.  I hjertet av byen kommer vi frem til det store Zocodover-torget. Her blir det tid på egenhånd. Det finnes nesten utallige severdigheter i byen. Vi kan anbefale et besøk til El Greco-museet, i katedralen eller kanskje i Cristo de la Luz-moskeen, den siste i byen? Den lille moskeen har typiske buer og hvelv. Om kvelden blir det middag på hotellet.

 • Dag 3: Middelalderbyen Cuenca

  Etter frokost forlater vi Toledo og kjører circa to timer østover til den fantastiske middelalderbyen Cuenca (uttales Kvenka), som ligger oppe i fjellene med hus spredd over den dype kløften mellom elvene Júcar og Huécar. Vi skal bo to netter på et sjarmerende hotell i hjertet av den gamle bydelen, med kun 2000 innbyggere. Herfra kan vi enkelt ta til oss stemningen når vi går på byvandring gjennom de trange svingete brosteinsbelagte smugene. De gamle steinhusene er seg selv arkitektoniske underverk, og rundt om i gatene finner du utmerkede utsiktspunkter. På turen ser vi den Plaza Mayor, som er omgitt av små kafeer og fargerike hus. Plassen domineres av byens vakre gotiske katedral, som ble bygget for mer enn 500 år siden.  Cuencas landemerke er de spesielle hengende husene med trebalkonger - Casas Colgadas. På 1300- og 1400-tallet vokste Cuenca raskt og det var boligmangel i byen. De trange gatene og det dype juvet var en utfordring for datidens arkitekter. De valgte derfor å bygge høyhus i fire etasjer, og noen hus hadde til og med opptil 10 etasjer. ”Skyskraperne” var da blant Europas høyeste bygninger. Ingen vet hvem som bygde husene, men det antas at det var maurerne som regjerte her fra 714-1080. Tidligere var Casas Colgadas bebodd av adelige familier, og det siste huset ble solgt i 1907 for kun 90 NOK. Ingen ville bo der lenger, det var rett og slett for farlig. Vi besøker to av husene som er omgjort til et moderne museum med abstrakt kunst. Det er imidlertid nesten kunst i seg selv når landskapet utenfor trer inn i de hvite rommene gjennom museets vinduer. Det tredje huset fungerer i dag som restaurant.  Vi avslutter byvandringen med en spasertur over den lange gangbroen, San Pablo, som krysser Huécar-juvet. Herfra har vi en formidabel utsikt over de hengende husene. Dette er et ekte eventyr. Middag på hotellet om kvelden. Har du lyst kan du bli med reiselederen på en liten kveldstur gjennom Cuencas nettverk av middelaldergater. Mange av de vakre bygningene er opplyst om kvelden og det føles nesten som å være midt i et filmsett, det er vanskelig ikke å bli imponert. Vi gjenopplever Plaza Mayor og de hengende husene, som nå er kledd i en spesiell glød.

  Middelalderbyen Cuenca
 • Dag 4: Landsbyen Albarracín og Teruel

  I dag skal vi på heldagstur til den spesielle rosa landsbyen Albarracín med mudéjar-arkitektur, kronglete smug og hus med overhengende trebalkonger. Den lille landsbyen er et nasjonalmonument, og er rangert som nr. 1 på listen over «De vakreste landsbyene i Spania».  Når man går rundt i byen forventer man nesten at Don Quijote skal dukke opp rett rundt hjørnet. Vi skal på byvandringen gjennom denne fortryllende byen hvor vi får tid til å beundre de skjeve husene i forskjellige gylne og rødlige farger. Husene har en unik byggeform, med overheng som nesten møtes over hodet på oss når vi går gjennom gatene. Eierne måtte kun betale for tomten, så for å få ekstra plass bestemte de seg for å bygge utover fra de øverste etasjene. Byens middelalderhistorie, som selvstendig ministat, spilte en gang en viktig rolle, men i løpet av de siste 60 årene har byen nærmest blitt forlatt – i dag er det kun ca. 1000 innbyggere her. Det er fascinerende å se de fine rikmannshusene og et av dem, som er tilrettelagt som museum, skal vi besøke. Legg merke til de vakre tredørene, møblene, blondegardinene på vinduene og det beskyttende jerngitteret. Man kan ikke unngå å tenke på hvorfor man ikke har besøkt Albarracín før, Byen er som tatt ut av et eventyr.  Utflukten fortsetter til byen Teruel, kjent for den tragiske historien om Diego og Isabel – Spanias svar på Romeo og Julie. Diego og Isabel var forelsket og ønsket å gifte seg, men foreldrene var imot ekteskapet. Diego dro ut i verden i håp om å komme hjem som en rik mann og således få aksept av Isabels far. Da han kom hjem så han i stedet Isabel på vei opp kirkegulvet sammen med en annen. Historien forteller at Diego døde av sorg og at Isabel kysset kroppen hans før hun selv forlot denne verden. Teruel er også kjent for okseløp og det berømte tvillingtårnet, San Martín og El Savador - resultatet av en tragisk arkitektkonkurranse. De to kunstnerne var forelsket i samme kvinne. Da vinneren fikk sin elskede, hoppet taperen ut av det ene tårnet. Vi nyter livet på en gåtur gjennom «elskernes by» og får litt tid på egenhånd før vi returnerer til Cuenca. Kanskje du vil besøke katedralen med sitt unike tretak – eller et besøk på bakeriet hvor du kan kjøpe den kjente Diego & Isabel-kaken?

 • Dag 5: Cuenca, Chinchón og Madrid

  Om morgenen kan du bli med reiselederen på nok en byvandring i Cuenca, denne gangen gjennom vakre stier ned til Cuencas moderne bydel. Så går vi sakte opp igjen gjennom de bratte smugene i gamlebyen. Du kan også slappe av med en café con leche og kanskje smake på regionens deilige alajú-kake med honning og mandler? Eller nyt stillheten i kirken med de fine glassmosaikkene. Midt på dagen går ferden videre mot hovedstaden Madrid. Underveis gjør vi et stopp i den gamle middelalderbyen Chinchón, ukjent for de fleste. Her skal vi oppleve sentrum, den runde Plaza Mayor, som ofte har vært vertskap for både henrettelser, tyrefekting, karneval, religiøse prosesjoner, skuespill og filming, blant annet med John Wayne. Torget brukes fortsatt til mange av dagens festligheter. Byen er som et stort torg med arkader, og ikke mindre enn 234 grønne trebalkonger.  Sen ettermiddag ankommer vi Madrid, hvor vi skal bo i tre netter på et meget sentralt beliggende hotell. Om kvelden nyter vi middag på hotellet.

  Cuenca, Chinchón og Madrid
 • Dag 6: Madrid

  Etter frokost skal vi på byrundtur med buss, hvor vi passerer noen av Madrids mest spennende steder og koselige nabolag. Vi ser det ovale torget, Puerta del Sol, med gamle smijernsbalkonger, og fortsetter til Plaza de España, som er omgitt av skyskrapere. Det er vanskelig å forestille seg Madrid uten den store boulevarden Gran Vía, med ruvende fasader i La Belle Époque-stil. Gaten har dobbelt så mange firmaer som boliger. Vi tar en liten pause på Plaza de Oriente, som er den kongelige delen av byen med det kongelige palasset, Palacio Real. Slottet brukes kun av og til, da kongefamilien for mange år siden flyttet til en mer beskjeden bolig på Palacio de la Zarzuela utenfor byen. Plaza de la Armería er full av sofistikerte kafeer og dyre leiligheter. Plaza Santa Ana er et sjarmerende område med teatre, musikere og gateartister. Vi avslutter turen ved byens største torg, vakre Plaza Mayor med plass til 50 000 mennesker – rammen om Madrids folkeliv. Her har alt foregått - fra henrettelser til feiringer av kongelige bryllup.  Prøv et lunsjbesøk på populære Mercado San Miguel, noen få minutters gange fra Plaza Mayor. Det store gourmetmarkedet tilbyr et bredt utvalg av ferske tapas med den beste iberiske skinke, fisk, sjømat, spesialoster fra hele Spania, oliven, bakverk osv. Det er ikke mulig å bestille bord, man går bare rundt fra bod til bod og kjøper litt her og der. Spis stående eller finn et bord hvor du kanskje også kan nyte et glass cava - Spanias svar på champagne. En fantastisk matopplevelse som vi kan anbefale på det varmeste. Prisene er ikke ekstremt høye. Tilbake til hotellet er det ca. 20 minutters gange.

 • Dag 7: Madrid på egen hånd og kveldsbyvandring

  Er du kunstinteressert anbefaler vi et besøk på et av byens tre berømte museer. Pradomuseet er et av verdens største og mest betydningsfulle kunstmuseer. Reina Sofía byr på spansk kunst fra det 20. århundre, og Thyssen-Bornemisza-museet er kjent for «Kunstens gyldne triangel». Vi anbefaler å kjøpe billetter på museenes hjemmeside hjemmefra, før avreise.  Frister ikke museumsbesøk kan du kanskje slappe av i Retiroparken, med blomsterbed og fontener eller shoppe i den eksklusive handlegaten Calle Serrano? Uansett hva du velger, er det enkelt å komme seg rundt både til fots og med byens velutviklede T-banesystem. Reiselederen gir gjerne råd og veiledning. Om kvelden kan du bli med reiselederen på en rolig to-timers byvandring, hvor vi gjenopplever Plaza Mayor, som nå er vakkert opplyst og viser et helt annet ansikt. Kanskje den beste måten å ta farvel med den vakre hovedstaden på?

  Madrid på egen hånd og kveldsbyvandring
 • Dag 8: Hjemreise

  Transfer til lufthavnen og avreise mot Oslo.

  Merk: på avgangen den 5. september er det sen avreise fra Madrid til Oslo (direktefly), så det vil bli tid på egenhånd i Madrid denne dagen også.

Prisoversikt

Per person i dobbeltrom (twin bed) kr 14 580,-
Enkeltrom kr 17 580,-
 

Alt dette er inkludert:
-
Flyreise Oslo – Madrid tur/retur inkl. bagasje
- Transfer fra/til lufthavnen i Madrid
- Busstransport i Spania
- To netter på 4-stjerners hotell
- Fem netter på 3-stjerners hotell
- Syv frokoster
- Tre middager
- Utflukter i henhold til program
- Inngang til Santo Tomé-kirken i Toledo
- Inngang til kunstmuseet i Cuenca
- Inngang til rikmannshus i Albarracín
- Lokalguide i Toledo, Cuenca og Albarracín
- Reiseleder fra Vista Travel

Ikke inkludert:
-
Andre måltider, samt drikkevarer
- Tips
- Avbestillings- og reiseforsikring

Bildegalleri