Kaliningrad, Ravkysten og Riga

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Kaliningrad
 • Gyldig fra
  31-05-2020
 • Gyldig til
  08-06-2020
 • Varighet
  9 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  15.450,-
Ravkysten er navnet gitt til en kyststripe av Østersjøen i det nordvestlige Kaliningrad Oblast, Samlandshalvøya (tidligere Nordøst-Preussen i Tyskland). I dette området har rav (Nordens gull) blitt utgravet siden midten av 1800-tallet og frem til i dag. To depoter, Palmnikenskoe og Primorskoe, som inneholder 80% av verdens rav-reserver, ble funnet i nærheten av Jantarnij, på vestkysten av Samlandshalvøya mellom 1948-1951.

Denne reisen tar oss med opp langs en naturskjønn del av Østersjøens sørøstlige kystlinje, fra byen Kaliningrad og Samlandshalvøya, over Den kuriske landtunge til den litauiske og latviske vestkysten. Underveis vil vi bli kjent med sporene av tysk historie i Øst-Preussen og opplever hvordan de nye russiske innbyggerne har bosatt seg der. Vi kjører gjennom naturparker oppført på UNESCOs verdensarvliste og besøker verksteder og museer dedikert til rav. Til slutt besøker vi de viktigste byene og kulturminnene på den litauiske og latviske vestkysten, før reisen ender i Riga – den største metropolen i de baltiske statene.

Noen høydepunkter:
 • Kaliningrad og det gamle Königsberg
 • Besøk Samlandshalvøya hvor rav utvinnes
 • Oppplev naturparken Den kuriske landtunge
 • De imponerende sanddynene ved Østersjøen
 • Badebyen Palanga og kystbyen Klaipėda
 • Ravmuseet i Tiskevicius-palasset
 • Plokštinė missilbase og museum
 • Korshøyden i Siauliai
 • Rundale-slottet – Baltikums Versailles
 • Latvias unike hovedstad Riga


Program

Dag 1, søndag 31. mai
Oslo – Warszawa – Kaliningrad

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn. Sammen flyr vi direkte til Warszawa med LOT Polish Airlines, avgang kl. 10.45. Etter en mellomlanding går reisen videre til Kaliningrad, hvor vi lander lokal tid kl. 17.25, så husk å flytte klokken frem en time. Ved ankomst blir vi hentet med buss og møter vår engelsktalende lokalguide. Vi begir oss rett ut på en byrundtur for å se historiske monumenter i det gamle Königsberg og severdigheter i moderne Kaliningrad. Vi stopper på den grønne øya Kneiphof, der den middelalderske katedralen «Königsbergs Perle» ligger. Katedralen som ble bygget på 1200-tallet, har blitt gjenoppbygd etter lang tid med ødeleggelse. Her ligger graven til den berømte filosofen Immanuel Kant, samt et museum i hans ære. Etterpå sjekker vi inn på Holiday Inn Lastadie, hvor vi skal overnatte i to døgn. Om kvelden blir det en hyggelig og sosial velkomstmiddag på hotellet, restauranten serverer internasjonale favoritter med en lokal vri. (M)
 
Dag 2, mandag 1. juni
Samlandshalvøya

Vi legger ut på en heldagstur med buss til Samlandshalvøya, vest for Kaliningrad på sørøstkysten av Østersjøen. Området er delvis skogkledd iblant innsjøer. Vi besøker Jantarnij, et unikt sted hvor rav blir utvunnet – her finner man et verksted som produserer vakre smykker og ornamenter av rav, og du kan også kjøpe produktene om du ønsker. Videre drar vi til Baltijsk, det vestligste stedet i Russland og et støttepunkt for den russiske baltiske flåten. Neste stopp er Svetlogorsk, som anses for å være det vakreste feriestedet i Samland. På en hyggelig spasertur gjennom byen kan vi nyte naturen og se det gamle vanntårnet, som i fortiden og den dag i dag, er byens symbol. Det blir lunsj i løpet av dagen og om kvelden kan man glede seg til middag på en lokal restaurant i Kaliningrad. (F, L, M)
 
Dag 3, tirsdag 2. juni
Kaliningrad – Nida – Klaipėda – Palanga

Etter frokost forlater vi Kaliningrad og setter kurs mot Litauen. På veien oppleves Den kuriske landtunge – en vakker naturpark som består av en smal stripe med land som skiller Østersjøen fra Den kuriske bukten. Takket være sin mangfoldige flora og fauna og dens viktige funksjon som et stoppested for fuglemigrasjonen, har stedet blitt erklært et naturreservat. Vi besøker en fuglestasjon og rusler gjennom byen Zelenogradsk, hvor vi lærer om områdets natur, innbyggere og nærliggende landsbyer. En spesiell attraksjon er den «fulle skogen» hvor de fjerne sanddynene danner et ørkenlandskap – øverst på den nest største sanddynen i Europa «Eva», er utsikten over Østersjøen, lagunen og det ubeskrivelige landskapet slående.
Når vi kommer til Litauens grenser kan vi forvente at det tar ca. 1 ½-2 timer å krysse før vi ankommer Nida, hvor vi spiser lunsj og besøker tradisjonelle fiskehus og Thomas-Mann-museet; mottaker av den prestisjetunge Nobelprisen i litteratur. En kjøretur på litt over en halv time venter før vi krysser over til fastlandet med ferge, det tar kun et kvarter før vi befinner oss i Klaipėda og sjekker inn på Hotel Gabija i badebyen Palanga, hvor vi skal bo i tre netter. (F, L)
 
Dag 4, onsdag 3. juni
Palanga – Klaipėda

Dagen starter med en rundvisning i Palanga og et besøk til en av byens viktigste severdigheter, ravmuseet i Tiskevicius-palasset – det neoklassiske palasset fra 1894 er omgitt av en botanisk hage, som også er en populær attraksjon. Museet viser alle slags typer rav og ved bruk av forstørrelsesglass kan man faktisk se ulike forhistoriske dyrearter bevart i de gule skattene, noe som gir oss et glimt av livet før menneskeheten.
Etter lunsj i Palanga kjører bussen til havnebyen Klaipėda, Litauens tredje største by og ikke minst en viktig havn- og fergeby på landets vestkyst. Klaipėda, tidligere kjent under sitt tyske navn Memel, ble grunnlagt av den tyske sverdordren i 1252. Byen var en utpost for Hansestaten og ble senere innlemmet i Preussen. Tallrike husvogner fra middelalderen har blitt restaurert og gir oss et glimt av tiden under tysk dominans. Så sent som 2. verdenskrig var det en stor tysk minoritet i byen, som siden 1923 har tilhørt Litauen. En av byens landemerker, statuen av Änchen von Tharau, forsvant under 2. verdenskrig og ble først returnert tilbake fra Russland i 1989. Middag og overnatting på hotellet i Palanga. (F, L)
 
Dag 5, torsdag 4. juni
Palanga

Etter en god natts søvn har vi hele dagen til å utforske Palanga på egen hånd. Palanga er en av de mest høytstående badebyene på den litauiske rivieraen, her kan man tilbringe dagen på stranden, spasere på den lange strandpromenaden og finne en hyggelig kafe eller restaurant, hvor man kan spise en god lunsj mens man ser livet går forbi. Felles middag på hotellet. (F, M)

Dag 6, fredag 5. juni
Palanga – Siauliai – Bauska

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og begir oss innover i landet, til nedre Litauens nasjonalpark. Vi besøker et museum som fokuserer på Den kalde krigen på Plokštinė missilbase – basen ligger midt i den vakre vestlige litauiske naturen, der de oppbevarer fire R12-atomraketter som måler hele 23 meter i lengde. Rakettene var rettet mot forskjellige vestlige land som Norge, Danmark, Storbritannia, Spania, Vest-Tyskland og Tyrkia.
Videre tar vi turen til Korshøyden hvor det blir lunsj – Korshøyden i Siauliai er et av de mest uforglemmelige og stemningsfulle stedene i Litauen. Siden det 14. århundre har tusenvis av kors blitt satt opp her av religiøse pilegrimer. Både det russiske tsar regimet og det kommunistiske regimet under den sovjetiske okkupasjonen av landet ødela flesteparten av de opprinnelige korsene, men hver gang bygde litauerne dem opp igjen – i dag finnes det over 50,000 kors som viser til det litauiske folks trofasthet.
Kursen settes deretter i retning Latvia. Etter en halvtimes kjøretur krysser vi grensen og reiser til byen Bauska og dagens siste attraksjon, Rundale-slottet – Baltikums svar på Versailles. Slottet ble designet av den berømte italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli, skaperen av Vinterpalasset i St. Petersburg. Opprinnelig tjente slottet som en sommerbolig for prinsen av Kurland, Ernst Johann von Bühren, som også var en av keiserinne Annas elskere. Slottet, som ofte brukes til offisielle statsbesøk og store seremonier, er et vakkert og imponerende eksempel på barokkarkitektur. Vi utforsker slottet og den vakre parken før innsjekking på Rija Bauska Hotel Rixwell. (F, L)
 
Dag 7, lørdag 6. juni
Bauska – Riga

I dag skal vi først oppdage Bauska-festningen. I naturskjønne omgivelser ligger slottet i utkanten av byen med samme navn, rett ved bredden av elvene Mūsa og Mēmele, ikke langt fra stedet der elvene møtes for å danne elven Lielupe. Komplekset består av to deler. Den eldste delen ble bygd på midten av det 15. århundre, mens den nyeste delen ble bygd mot slutten av 1500-tallet.
På vei mot Riga passerer bussen Vinterpalasset til fyrsten av Kurland i Jelgava, før det er lunsj på egen hånd ved ankomst, på restaurant Lido. Bagasjen settes i hotellets bagasjerom mens vi tar en bytur til fots gjennom Baltikums eneste virkelige metropol, Riga – hovedstaden er over 800 år gammel og full av kultur og historie. Vi spaserer gjennom gamlebyen, ser St. Peterskirken (13. århundre), katedralen, pulvertårnet, husene til de rike kjøpmennene Mencendorfa og Reitera og den middelalderske rådhusplassen, som i 2003 ble gjenopprettet etter ødeleggelse av krig og okkupasjon. I tillegg ser vi en rekke berømte bygninger som Svenskeporten og flere bemerkelsesverdige bygninger i gotisk-, barokk- og jugendstil. Turen avsluttes med et besøk til Sentralmarkedet – Europas største innendørs markedsplass. I kveld blir det felles middag i en av hotellets restauranter, Radisson Blu Latvija Conference & Spa, hvor vi også skal bo resten av turen. (F, M)
 
Dag 8, søndag 7. juni
Riga

Dagen er til egen disposisjon, bruk tiden til å oppdage alt Riga har å by på – spaser gjennom hovedstaden og ta inn synet av alle dens arkitektoniske perler, omtrent 40% av bygningene er bygd i jugendstil, noe som slår alle andre verdens byer. Riga har også blitt litt av et matmekka de siste årene, så pass på å få med deg en deilig lunsj på en av de mange restaurantene – hvorfor ikke prøve saunarøkt kylling med en moderne vri? En gammel mattradisjon landet har bevart helt siden okkupasjonen av Sovjetunionen i 1940. Om kvelden venter en avskjedsmiddag for hele gruppen på en lokal restaurant, nå er tiden inne for å reflektere og dele alle inntrykk som har samles på den fantastiske turen, som nå har kommet til veiens ende. (F, M)
 
Dag 9, mandag 8. juni
Riga – Warszawa – Oslo

Utsjekking og transport til flyplassen for hjemreise med LOT Polish Airlines, avgang kl. 14.05 direkte til Warszawa. Kl. 18.55 er vi vel fremme på Oslo lufthavn. Husk å stille tilbake klokken en time og vi håper å ha dere med oss på reise igjen snart. (F)

Peter Kyhn
Reiseleder og foredragsholder

Peter Kyhn ble født og oppvokst på Bornholm, men bor nå i Skåne. Han er estisk gift og historiker med spesialitet i de baltiske landene. Han jobber som freelance journalist og oversetter og har i mange år vært engasjert i forretningsjournalistikk i alle tre baltiske land. Han var også forfatter av en tidligere utgave av «Aschehougs Journey til Estland, Latvia og Litauen». Han er en av Danmarks største kjennere av Baltikum og regionens historie. Peter har i flere år arbeidet som foredragsholder i de baltiske statene.

Fakta om Kaliningrad (Königsberg)
Königsberg er en av byene på den baltiske kysten som ble grunnlagt av riddere av den tyske orden under deres erobringer på 1200-tallet. Byen ble grunnlagt i 1255, og på slutten av 2. verdenskrig spilte den en ledende rolle i tysk historie som en havn, i tillegg som et sentrum for akademisk suverenitet. Etter 1. verdenskrig ble hovedstaden i Øst-Preussen kuttet fra Tyskland og gitt til Polen under Versaillestraktaten. På slutten av 2. verdenskrig ble Øst-Preussen delt mellom Sovjet og Polen og i 1946 ble Königsberg omdøpt Kaliningrad. Som et strategisk militærområde ble hele området stengt for utlendinger frem til 1990. Fra dette året har Kaliningrad fornyet kontakten med alle deler av verden og startet med turisme. Selv om Kaliningrad-regionen er avskåret fra Russland, er den fortatt en del av landet og er omgitt av Østersjøen, Polen og Litauen.
 
Fakta om Kaliningrad-enklaven
Kaliningrad-enklaven (de russiske delene av Øst-Preussen) er et landområde på 15,125m2 som er avskilt fra resten av Russland. Det er omgitt av Østersjøen, Litauen og Polen. Området har ca. 1,000,000 innbyggere. Den opprinnelige befolkningen i Øst-Preussen var opp til middelalderen baltiske folk som var nært relatert til litauerne og dagens latviere. I den nordlige, i dag russiske delen, levde de såkalte «gammel-preussene», som ikke må forveksles med den senere innvandrede tyske befolkningen. Med den tyske koloniseringen øst for Elben ble nesten hele området de neste 500 årene tyskbefolket. De gamle preussene ble assimilert og sluttet å eksistere både som folk og i språk på slutten av middelalderen. Ved slutten av 2. verdenskrig ble hele Øst-Preussens befolkning fordrevet og erstattet med polakker i sør og russere i nord.

Hoteller
Kaliningrad: Holiday Inn Kaliningrad 3*
Hotellet ligger sentralt og fint plassert rett ved vannkanten ved elven Pregolja. De 125 romslige og komfortable rommene er innredet i en nøytral fargeskala slik at du får et avslappende opphold. Det finnes både en lobbybar og restaurant på stedet – nyt lunsj eller middag på sommerterrassen med utsikt over den majestetiske katedralen og blomstrende trær. Hotellet tilbyr i tillegg et treningsstudio, en badstue, jacuzzi og gratis wifi. For mer informasjon vennligst klikk her for å besøke hotellets hjemmeside.
 
Palanga: Gabija Hotel 4*
Hotellet har en sentral beliggenhet i feriestedet Palanga, rett ved inngangen til den frodige Birutė-parken. De 56 rommene er komfortabelt innredet og dekorert i naturlige nyanser som reflekterer et fredelig tilfluktssted i nærhet av naturen. Alle rommene har wifi. Det finnes en restaurant og utendørsterrasse på stedet. For avslappende stunder kan gjester nyte roen i spa-avdelingen – her finnes et svømmebasseng, et massasjebad, et dampbad og en badstue. For mer informasjon vennligst klikk her for å besøke hotellets hjemmeside
 
Bauska: Rija Bauska Hotel Rixwell 3*
Hotellet ligger sentralt i Bauska og kun 67 kilometer fra Riga. De 72 moderne rommene er lyse og komfortable med gratis wifi. I første etasje ligger restauranten som tilbyr gjester klassiske europeiske retter, populær latvisk mat, så vel som internasjonal mat – kanskje frister en solyanka med viltkjøtt? En fyldig, krydret russisk suppe som også var en av de mest populære rettene i det tidligere Øst-Tyskland. For mer informasjon vennligst klikk her for å se hotellets hjemmeside
 
Riga: Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel 4*
Det sentralt beliggende hotellet har Esplanāde-parken som nærmeste nabo og ligger innen gangavstand til mange av hovedstadens attraksjoner. Hotellet har 571 elegante og komfortable rom med kaffe- og tefasiliteter, samt gratis wifi. For lange dager med sightseeing passer det utmerket at hotellet har et fullutstyrt og eksklusivt spa – gjester kan skjemme seg bort med et fristende utvalg av kropps- og skjønnhetsbehandlinger av høy kvalitet. I tillegg finnes det innendørs og utendørs svømmebasseng, et treningsstudio, badstuer og et damprom. Hotellet tilbyr to restauranter og en skybar i 26. etasje, med slående panoramautsikt. For mer informasjon vennligst besøk hotellets hjemmeside ved å klikke her.


Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 15 450
Enkeltromkr 18 450

Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo-Kaliningrad/Riga-Oslo med LOT Polish Airlines
 • Flyskatter kr 1163 pt
 • Flyplass transfer til hotell t/r
 • Fem netter på 4* hotell med sentral beliggenhet
 • Tre netter på 3* hotell (god mellomklasse) med sentral beliggenhet
 • All entré iht. program
 • All transport iht. program med moderne turistbuss
 • Kunnskapsrik skandinavisktalende guide fra Vista Travel
 • Lokale engelsktalende guider
 • Åtte frokoster
 • Fire lunsjer
 • Fem middager
 • En flaske vann per person om bord bussen på dager med lengre kjøring iht. program
 • Alle skatter og avgifter 

Prisen inkluderer ikke:
 • Drikkevarer
 • Visa til Russland (fås kostnadsfritt som e-visum)
 • Tips til reiseleder, lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Pass og visum
Norske statsborgere kan få kostnadsfritt e-visum til Kaliningrad. I god tid før avreise sender vi ut informasjon om hvordan du går frem i søknadsprosessen. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet må du selv sjekke gjeldende visumregler. Det er den reisendes eget ansvar å sørge for å ha gyldig pass og visum før avreise.
​Prisene er basert på valutakurser pr. august 2019.