Skip to main content

Marokkos kongebyer. Lesertur A-kort

Marokko er porten til Afrika – et land som i areal er litt større enn Norge og bugner av historie med bånd til både Afrika, Midtøsten, Spania og Frankrike. Høye solbrente fjellkjeder, eldgamle byer, ørkener og varm gjestfrihet er vakkert vevd sammen som et fargerikt teppe. Marokko er godt representert på UNESCOs verdensarvliste. På denne eksotiske rundreisen møter du Marokkos sjel i de fire gamle kongebyene Marrakech, Fes, Meknes og Rabat. Å gå rundt i de fargerike medinaene er for mange billetten til eventyrland. Som et ekstra pluss får vi også oppleve Atlasfjellene, den romerske ruinbyen Volubilis og Humphrey Bogarts Casablanca.

Høydepunkter:
- 8 dagers rundreise med eventyrlige opplevelser
- De fire kongebyene: Fes, Meknes, Rabat og Marrakech
- Humphrey Bogarts hvite by – Casablanca
- Atlasfjellene og den romerske ruinbyen Volubilis
- Gode hoteller og mange måltider på spennende lokale restauranter 
- Fargerike utflukter og erfaren norsk reiseleder 

Å besøke Fes er som en reise tilbake til middelalderen. Sansene blir konstant bombardert med lyder, lukter og farger. Intensiteten er overveldende i labyrintenes smale smug. Tiden og stedsansen forsvinner. Moskéer, minareter, romantiske palasser, marokkoputer, mønstrete kobberfat, sølvsmykker, tepper, duftende vannpiper, parfyme og fargerike krydder, overlessede muldyr og menn kledd i de tradisjonelle kafta-draktene. Livet bak bymuren er som et eventyr fra 1001 natt.

Kongebyen Meknes er mindre enn Fes, og langt mindre besøkt. Byen var en gang hjemsted for det marokkanske sultanatet, og her finnes mange storslåtte bygninger i medinaens snirklete gater. 

Atlanterhavets storbyer Rabat og Casablanca er nåtidens byer. Her leves det moderne liv. Her tjenes det penger, og hit kommer de unge for å finne lykken.

Marrakech ligger ved foten av Atlasfjellene, og har i århundrer vært endestasjon for karavanene fra Sahara. Du fortrylles og forbløffes. Vi opplever den imponerende rødaktige bymuren, som skjuler overdådige palasser, flisbelagte rikmannshus og tak med sirlige treskjæringer, en arv fra muslimske flyktninger fra det sørlige Spania omkring år 800. Dagliglivet er påvirket av religionens rytmer når det fem ganger i døgnet kalles til bønn. Visste du forresten at kvinnene i Marokko har større frihet og mer innflytelse enn i mange andre muslimske land? Opplev byens magi med en kopp myntete eller krydret arabisk kaffe fra takterrassen på Café de France. Herfra har du utsikt til heksedoktoren, akrobatene, juiceselgerne, slangetemmeren og historiefortelleren, alle sammen på Djemaa El Fna.  Man føler at det er gateteater eller karneval på den store plassen hver kveld.

Marokko har hundrevis av ansikter. Barokke motsetninger. Nåtid og fortid møtes side om side. En fascinerende verden hvor overdådig luksus er blandet med det ekte Orienten. En annerledes kulturopplevelse i en eksotisk verden. Vi bor på sentralt beliggende hoteller, og mange måltider nytes på hyggelige lokale restauranter. Gled deg til å smake tradisjonelle retter med couscous, kylling, lam- eller oksekjøtt tilberedt i tajine (leirgryte med kjegleformet lokk), og de mange søte kakene.  

”Litt kongelig har man vel lov til å være” – så bli med på en reise til kongebyene. Velkommen til Marokko – Al Maghrib.

Reiserute
Dag 1 – Ankomst Marrakech
Dag 2 – Atlasfjellene og Fes 
Dag 3 – 1001 natts eventyr i Fes 
Dag 4 – Meknes, Volubilis og Rabat
Dag 5 – Rabat 
Dag 6 – Rabat, Casablanca og Marrakech
Dag 7 – Marrakech – Marokkos perle
Dag 8 – Marrakech og hjemreise

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Marrakech

  Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn på formiddagen. Sammen flyr vi direkte fra Oslo til Marokkos nest største by Marrakech, med ankomst sent på ettermiddagen. Fra flyplassen kjører vi direkte til vårt hotell for innkvartering og middag.

  Oslo – Marrakech
 • Dag 2: Marrakech – Atlasfjellene – Fes

  Etter frokost starter vi på en kjøretur gjennom de flotte Atlasfjellene til Fes. Fjellkjedene strekker seg mer enn 2 000 kilometer gjennom Marokko, Algerie og Tunisia og danner grensen mellom Afrikas Middelhavsområder og den varmere delen av kontinentet. Berberne ble fortrengt hit, først av araberne og senere av fransk innvandring. Befolkningen i fjellområdene har bevart sin egen kultur og språk.  Få veier fører over fjellene til de mange landsbyene, som flere steder kun er forbundet med stier. I byen Béni Mellal, ved foten av Atlasfjellene, nyter vi lunsj på en lokal restaurant før vi fortsetter over fjellene og kommer til den hyggelige byen Ifrane, som ligger på 1 650 meters høyde. Byen er kjent for skisport om vinteren og kalles for «Marokkos Sveits». Vi puster inn den rene luften i byen, som er omkranset av maleriske grønne skoger av sedertre. Her nyter vi middag på en lokal restaurant før vi starter på siste etappe mot Fes. Vi ankommer Fes og hotellet vårt sent om kvelden. Innsjekking og overnatting.

  Marrakech – Atlasfjellene – Fes
 • Dag 3: 1001-natts eventyr i Fes

  Byvandringen i Marokkos eldste kongeby er som en reise tilbake til middelalderen. Bak byporten Bab Boujeloud, med blågrønne mosaikkfliser i andalusisk stil, finner man byens mange hemmeligheter. Her venter overveldende inntrykk gjennom labyrinten av fascinerende smale smug. Esler og kjerrer er lesset med varer i den myldrende medinaen. En eksplosjon av lukter, farger og lyder. Fes ble skapt av to sultaner og muslimske flyktninger fra blant annet Andalusia, da de måtte flykte fra Córdoba på 800-tallet, den gang de kristnes gjenerobring av Spania startet. I sin storhetstid tiltrakk byen seg lærde, filosofer, matematikere, astronomer og dyktige håndverkere. Eksotiske varer, som kom via Silkeveien og handelsrutene sør for Sahara, ble solgt her. Et virvar av smale gater med matboder, fargesprakende krydderier og små plasser med fontener. Hvert kvarter har sin egen historie med moskéer, skoler, badehus, minareter, kaffesalonger, bakerier, frisører osv. Det er en opplevelse helt utenom det vanlige å besøke Fes, eksotisk og mystisk på samme tid - som å se gjennom et magisk nøkkelhull inn i en ukjent verden. Menn kledt i tradisjonelle drakter kommer trekkende med overlessede muldyr. Kvinner i lange drakter med slør på hodet. Scenariet vil nesten ingen ende ta.  Fra Fes el Bali, den eldste delen innenfor bymuren, følger vi strømmen inn i medinaen til Kairaouine-moskéen, som er én av Marokkos viktigste moskéer med plass til 20 000 mennesker. Vi ser bygningen utenfra da moskéen kun kan besøkes av muslimer. Etter Nejjarine-plassen kommer vi til koranskolen Bou Inania, som er en av landets vakreste religiøse bygninger. Vi ser den indre hagen på gårdsplassen, som er et mesterverk med sirlige treskjæringer, dekorerte fliser og et lite vannløp (bønnesalen kan ikke besøkes).

  Fes er kjent for sin produksjon av overdådig kunsthåndverk. Hos messing- og sølvsmedene benyttes fremdeles de gamle metodene. Sirlig utskåret sedertrearbeider og fine kelimtepper. Vi besøker et garveri, hvor vi ser hvordan skinn farges i store steinbassenger, på samme måte som for over 500 år siden. Læret bearbeides til vesker, bokomslag, marokkoputer, sadler m.m. Selv om lukten ikke er særlig behagelig, er det et fascinerende syn. Underveis hygger vi oss med en god lunsj på en marokkansk restaurant.  Om ettermiddagen besøker vi det gamle jødiske kvarteret Mellah. Legg merke til hvordan husene står i sterk kontrast til arabernes lukkede hus, som kun åpner seg inn mot bakgårdene. Her har husene små vinduer, jerngitre og balkonger. En gang levde 20 000 jøder her, men etter at landet fikk sin uavhengighet i 1956 og franskmennene dro, fikk skepsisen for det nye styret jødene til å flykte.

  Kontrastene er store i Fes, og man forstår virkelig at medinaens 9 000 små gater er med på UNESCOs verdensarvliste. Det er som å komme tilbake til nåtiden når vi senere opplever den nye bydelen med moderne franske caféer, vekk fra livet i den eldgamle bydelen. Sansene blir overarbeidet i Fes, det er som å være med i 1001 natts eventyr. I kveld skal vi skjemme oss bort med en marokkansk middag i en av byens vakre rikmannsvillaer. Etter islamsk tradisjon er husene nærmest tilslørte, for det er ingen vinduer ut mot gaten. Bak porten åpnes det opp for et skjult paradis med utsmykkede atriumgårder, rennende vann, grønne planter og terrasser. Det føles som om vi skrider inn i et eventyr. Restaurantens innredning gir en flott ramme rundt middagen, og den har ofte levende musikk. Det er mulig å bestille vin til maten.

 • Dag 4: Fes – Meknes – Volubilis – Rabat

  I dag går turen til kongebyen Meknes, ofte kalt «Marokkos Versailles». Byen var hovedstad under den tyranniske sultanen Moulay Ismail, som forsøkte å konkurrere med Frankrikes Solkonge, Ludvig XIV. Det sies at sultanen hadde 500 kvinner i sitt harem. Meknes er den minste kongebyen i Marokko og var hovedstad i kun 55 år. Her finner vi en av verdens vakreste byporter, Bab Mansour, som opprinnelig var inngangen til den imperiale byen. Porten er vakkert dekorert med grønne og blå mosaikker og ligger i et hjørne av byens sentrale plass, El Hedime, som er inngangen til medinaen. Etter en liten byvandring i den gamle byen nyter vi lunsj på en lokal restaurant.  Etterpå fortsetter vi til den romerske ruinbyen Volubilis. En magisk stemning venter på den åpne sletten, som er Marokkos best bevarte arkeologiske område, med søyler og rester av flotte hus med fantastiske mosaikker. For mer enn 2 000 år siden slo romerne seg ned her, på en tid hvor det i området levde ville løver som skulle brukes til gladiatorkampene i Romas Colosseum. Da araberne kom hit på 600-tallet var byen stadig bebodd, og på den måten ble Volubilis Marokkos aller første hovedstad.  Vi ankommer Rabat, nåtidens hovedstad, sent på ettermiddagen. Middag på en lokal restaurant.

  Fes – Meknes – Volubilis – Rabat
 • Dag 5: Rabat

  Langs Atlanterhavet ligger det moderne Marokko. Her er bulevarder prydet med palmer, regjeringsbygninger og kongepalasser. Etter frokost utforsker vi Rabat, som først ble hovedstad etter landets selvstendighet, men byen har en lang historie og er en skjønn blanding av Andalusia, Afrika og den arabiske verden, og er velfortjent oppført på UNESCOs verdensarvliste. Som en åpen historiebok utfoldes byens forskjellige kvartaler. I medinaen har mange hus et andalusisk preg, en arv fra flyktningene som slo seg ned den gang spanjolene kastet maurerne ut av Andalusia. Helt annerledes er den nye bydelen med hus i fransk kolonistil. Moderne biler i gatebildet og lekre spisesteder. Byen er autentisk da kun få besøkende finner veien hit. På byrundturen passerer vi Rabats landemerke, det høye Hassantårnet, og vi besøker Mohammed V’s mausoleum, hvor den nåværende kongens far er begravet. Via smale gater spaserer vi gjennom Kasbah-kvarteret, som til forveksling ligner på Andalusia. Turen ender ved kongeslottet, en by i byen. Du har ettermiddagen til egne opplevelser før vi møtes til felles middag.

 • Dag 6: Rabat – Casablanca – Marrakech

  Formiddagen og lunsj på egen hånd. Kanskje ønsker du å rusle rundt i byens medina? Fra de hvitkalkede husene, i relativt brede gateløp, er det et rikt tilbud av skjerf, joggesko, krydder, stoff til klær og gardiner, kaftaner og djellabaer, og mange koselige, små restauranter. Vi fortsetter til Casablanca, den hvite byen. Casablanca er Marokkos største havneby og en storby med moderne høyhus, menn i dress og mange kvinner uten slør. Kontrastene er store i Marokko. Langs havet via cornichen kjører vi til Casablancas største severdighet, Hassan II-moskéen, som er blant verdens største. Den gigantiske moskéen var nasjonens gave til den tidligere kongen på hans 60-årsdag. Den kostbare bygningen ble innviet i 1993, og ble bygget av marokkanske håndverkere fra hele kongeriket. Vi ser moskéen utenfra og går en tur på esplanaden hvor det kan være opp til 80 000 mennesker. Legg merke til den 210 meter høye minareten, hvor det er laserstråler som peker mot Mekka. Ønsker du å besøke moskéens kjempestore bønnehall med plass til 25 000 mennesker, er denne én av de få moskéer i landet som kan besøkes av ikke-muslimer. En guidet omvisning koster cirka 16 euro og er ikke inkludert i prisen. Vi tar forbehold når det gjelder åpningstiden til selve bønnehallen.  Vi spiser middag på den eksklusive Rick’s Café, som er gjenskapt etter filmklassikeren ”Casablanca” med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman, før vi fortsetter mot Marrakech. Vi er tilbake i Marrakech sent om kvelden, sjekker inn på hotellet og får oss en god natts søvn.

 • Dag 7: Marrakech – Marokkos perle

  Hele dagen er satt av til å utforske denne fortryllende byen. Først skal vi besøke den gamle offentlige hagen, Jardin de la Ménara, som er flott beplantet med oliventrær, palmer og sitrustrær. Hagen ligger flott til ved en paviljong og en liten sjø. Ved Koutoubia-moskéen får vi høre hvordan lyden nærmest går gjennom kropp og sjel når muezzinens innkalling til bønn kan høres overalt fra den berømte minareten, som også er byens landemerke.
  Det er en fryd å besøke Bahia-palasset, som ble brukt som kongelig residens etter at Marokko fikk sin uavhengighet. Senere ønsket man at slottet skulle være et kulturelt ikon. De 8000 m2 ekstravagante, utførlig utsmykkede vegger og tak er en opplevelse. Gårdshagen Grand Cour er palassets ubestridte hjerte, som etter renovering fremstår med sin opprinnelige glans, lyden av fontener, fuglekvitter, duftende jasmin og appelsinblomster. Svalganger og fantastiske haller i Alhambra-stil.  Etter lunsj på en lokal restaurant, er det tid for å gå på oppdagelse i Marrakech på egen hånd. Kanskje lokker det med litt shopping, eller en kopp myntete på en stemningsfull café? I Marrakech opplever vi både den eksotiske og eksklusive siden av arabisk storbyliv. Innenfor den lyserøde bymuren møter vi byens unike atmosfære på den store plassen Djemaa el Fna. Her finnes alt fra juiceselgere, spåkoner, musikere, tannleger, tryllekunstnere, slangetemmere, hennatatovører, historiefortellere, matboder m.m. Det yrer av liv på plassen fra tidlig morgen til sen kveld, hvor aktivitetene kulminerer med et inferno av lys, lyder og lukter. Som en fredfylt kontrast er Marrakech også kjent for sine herskapelige hus med harmoniske og stille bakgårder. Vi møtes til felles middag på en lokal restaurant.

  Marrakech – Marokkos perle
 • Dag 8: Jardín de la Majorelle – Hjemreise

  Frokost og litt tid på egen hånd fram til utsjekk klokken 12.00. Deretter kjører vi til den vakre hagen Jardín de la Majorelle. Jacques Majorelle (1886-1962) var en fransk maler som forelsket seg i Marrakechs pulserende gateliv, og senere ble berømt for sine orientalske bilder. Hans dristige koboltblå farger refererer til den marokkanske himmelen, og fargen ble kjent som «Majorelle-blå». Hagen er hjemsted for over 300 planter fra 5 kontinenter, og er hovedsakelig samlet inn av Majorelle selv – han var en ekte globetrotter.  Den franske motedesigneren Yves Saint Laurent forelsket seg også i Marrakech og kjøpte hagen i 1980, fordi han ønsket å bevare Majorelles visjon om å vise frem den skjønne hagen offentlig. I hjertet av hagen ligger Majorelles blå art-deco atelier, som i dag huser et museum for berberne - Marokkos opprinnelige befolkning. Hagen er en oase - stilfull og magisk på samme tid. Et praktfullt sted å starte reisen - og hagen er ikke uten grunn blant landets store attraksjoner. Kanskje frister det med en lunsj, eller kake og kaffe, i den vakre hagecaféen?


  Så er tiden kommet til å forlate eventyrlandet. Sent på dagen flyr vi direkte fra Marrakech tilbake til Norge.

Reiseleder

Tony Andre Schultz er en reiseglad trønder som har bodd halve livet i Oslo. Tony har inngående kjennskap til Marokkos historie og kultur. Han har besøkt store deler av landet de siste 20 år. Marokko var Tonys inspirasjonskilde til å ta en mastergrad i kulturstudier med fokus på Midtøsten og Nord-Afrika. Han behersker arabisk og fransk og har generelt lett for å komme i kontakt med folk.

Siden slutten av 80-tallet har Tony drevet med formidling i ulike former. Han er jordnær, har godt humør og er opptatt av at gjestene skal få gode opplevelser, nye impulser og rent ut ha det trivelig. Tony startet som reiseleder i Vista Travel i 2019.

Bildegalleri

Prisinformasjon

Merk: abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får rabatt på kr 500,- per pers.  Rabattkode, som står oppgitt på medlemssiden, må oppgis ved bestilling.

Alt dette er inkludert:
- Fly Oslo-Marrakech t/r, bagasje inkludert (fly fra andre byer på forespørsel)
- Transport fra og til flyplassen i Marrakech
- Busstransport i henhold til programmet
- Tre netter på hotell i Marrakech
- To netter på hotell i Fes
- To netter på hotell i Rabat
- Syv frokoster
- Fire lunsjer
- Syv middager
- Utflukter i henhold til program 
- En flaske vann i bussen hver dag (½ liter)
- Inngangsbilletter til severdigheter i henhold til program 
- Engelsktalende lokalguide
- Erfaren norsk reiseleder

Ikke inkludert i prisen:
- Øvrige måltider og drikkevarer
- Tips
- Avbestillings- og reiseforsikring

Hoteller på reisen
Marrakech: Ayoub Hotel 4*
Fes: Hotel L’Escale 4*
Rabat: Rihab Hotel 4*

Helse
På utfluktene er det ofte mye gåing av både kortere og lengre varighet, og disse foregår ofte på brostein eller annet ujevnt underlag. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.

Forbehold
Det tas forbehold om endringer i program og flytider, samt justering av prisen som følge av økning i oljepriser, valuta­kurser, skatter og avgifter og andre uforutsette faktorer vi ikke har kontroll over.

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
24.02.2024OsloMarokkos kongebyer. Lesertur A-kort
Reiseledere: Tony Andre Schultz
8 dagerFullbooket, venteliste19 150,-Book på venteliste