Ukraina, Transnistria og Moldova med tidligere ambassadør Øyvind Nordsletten
Lesertur Stavanger Aftenblad

 • Avreisested
  Stavanger Sola
 • Destinasjon
  Ukraina
 • Gyldig fra
  01-05-2020
 • Gyldig til
  10-05-2020
 • Varighet
  10 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 25.990,-

Bli med tidligere ambassadør Øyvind Nordsletten til Ukraina og Moldova – to interessante land som fortsatt er ukjent for mange. Underveis utforsker vi historiske Lviv, Ukrainas hovedstad Kyjiv, Svartehavets perle Odesa og Moldovas hovedstad Chisinau. I tillegg blir det en liten avstikker til Tiraspol i utbryterrepublikken Transnistria. Øyvind Nordsletten deler entusiastisk av sin kunnskap om regionen og holder flere kåserier.

Høydepunkter:
 • Gamlebyen i Lviv (UNESCO)
 • St. Sofia-katedralen i Kyjiv (UNESCO)
 • Grotteklosteret, Petsjerskaja Lavra (UNESCO)
 • Valgfri utflukt til Tsjernobyl
 • Odesa - Svartehavets perle
 • De mystiske katakombene i Odesa
 • Transnistria – landet som ikke eksisterer
 • Moldovas hovedstad Chisinau
 • Vinsmaking på vingårdene Asconi og Cricova


Program

Dag 1, fredag mai
Stavanger – Lviv

Du møter Vista Travels reiseleder på Stavanger lufthavn. Sammen flyr vi med SAS til Oslo og derfra videre med LOT Airlines via Warszawa. Vi lander i Lviv sent om ettermiddagen og blir møtt av bussen som kjører oss direkte til Bank Hotel, et førsteklasses hotell i gåavstand fra den sjarmerende gamlebyen. Her skal vi bo i to netter.

Dag 2, lørdag 2 mai
Lviv

Lviv ble grunnlagt i 1256 av fyrst Leo av Halitsj og oppkalt etter hans sønn Lev. I 1772 ble den døpt om til Lemberg og var i nesten 150 år hovedstad i det habsburgske kongeriket Galicja. Etter første verdenskrig ble Lviv annektert av Sovjetunionen og deretter invadert av Tyskland under andre verdenskrig. I våre dager er Lviv er en livlig universitetsby med et stort kulturelt mangfold og vakker arkitektur. Byen ble i liten grad bombet under krigen, og i den UNESCO-vernede gamlebyen er det mange kulturminner. 
Etter frokost drar vi ut på en byvandring med lokalguide. Vi spaserer gjennom den gamle delen av Lviv, fra torget og videre gjennom nordsiden av sentrum. Her besøker vi det armenske kvarteret og Dormition-kirken, en av byens eldste kirker. Videre ser vi Latin-katedralen, den katolske Bernardine-kirken og ruinene av Nachmanowicz-synagogen (Gylne rose-synagogen), som ble ødelagt av tyskerne i 1941. Om ettermiddagen skal vi lære om byens kaffekultur som går tilbake et par hundre år. Vi får et innblikk i hvordan kafélivet var i gamle Lviv, og hvordan byens kaffetradisjoner ble til. Det blir selvfølgelig også smaksprøver på den aromatiske drikken.
Rundturen i Lviv avsluttes med et besøk på Lychakiv kirkegården. Med sine mange vakre skulpturer og monumenter er den store gravlunden mer som et utendørs kunstmuseum. Statuer av engler pryder noen av gravene, mens naturtro skulpturer med fine detaljer vokter andre. Kirkegården åpnet i 1786 og var opprinnelig det siste hvilestedet for Lvivs overklasse. Senere har politikere, kunstnere, komponister og kjente sangere også blitt gravlagt her.
Om kvelden samles vi til en hyggelig velkomstmiddag på en lokal restaurant. (F, M)

Dag 3, søndag 3 mai
Lviv – Kyjiv

Vi har hele dagen til å utforske Lviv på egen hånd eller sammen med reiselederen. Lviv kan friste med en rekke museer, samt flere frodige parker. Den historiske bykjernen er utrolig sjarmerende, og har en herlig atmosfære med brosteinslagte gater og et stort antall restauranter. 
Om ettermiddagen kjører vi til togstasjonen. Derfra tar vi hurtigtoget til Ukrainas hovedstad Kyjiv. Togreisen tar cirka 5,5 time med ankomst litt før midnatt. Vel fremme sjekker vi inn på Holiday Inn Kyjiv, hvor vi skal bo i tre netter. (F)

Dag 4, mandag 4 mai
Kyjiv

Kyjiv ble grunnlagt på 400-tallet og var en viktig by langs handelsruten mellom Skandinavia og Konstantinopel. Byen har i dag rundt 2,5 millioner innbyggere og består av en blanding av gamle religiøse bygninger og sovjetarkitektur. Det moderne Kyjiv omtales som «Det nye Berlin». Her blomster kulturlivet, og byens unge og kreative markerer seg innenfor både kunst, design og gastronomi. Vi starter dagen med et besøk i St. Sofia-katedralen. Den vakre kirken som står på UNESCOs verdensarvliste er oppkalt etter Hagia Sofia i Istanbul, og har mye av den samme bysantinske arkitekturen. Kirken ble bygget i 1037 under Jaroslav den vises regjering. Vi spaserer til hovedgaten Khreshchatyk og videre til Uavhengighetsplassen med sin forgylte statue, som var sentral under oransjerevolusjonen i 2004. Så tar vi turen innom Besarabsky-markedet, en mathall typisk for Øst-Europa, før vi spiser lunsj på en lokal restaurant. Gode og mette fortsetter vi turen til et av byens viktigste landemerker – Petsjerskaja Lavra, også kalt Grotteklosteret. Det vakre klosteret ble bygget på 1100-tallet, og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1990. Dette er en av de største severdighetene i Kyjiv, og gjør inntrykk på de mange besøkende. Vi runder av dagens program med en båttur på Dnipro, som renner gjennom byen på sin vei sørover mot Svartehavet. 
Resten av kvelden er til egen disposisjon. De som ønsker blir med reiselederen og finner et hyggelig sted å spise middag. Hva med å prøve tradisjonelle retter som potetpannekaker kalt deruny, rødbetsuppen borsjtsj eller varenyky, fylte melboller? (F, L)

Dag 5, tirsdag 5. mai
Kyjiv – valgfri utflukt til Tsjernobyl

I dag kan du bli med på en valgfri heldagsutflukt til Tsjernobyl. Natt til 26. april 1986 eksploderte en av de fire reaktorene i kjernekraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev. Eksplosjonen utviklet seg til å bli den mest alvorlige kjernekraftulykken i verden. Kanskje er du en av de mange som nylig har sett suksess-serien «Chernobyl»? Fra hotellet i Kyjiv tar det rundt to timer å kjøre til Tsjernobyl. Underveis forteller lokalguiden historiene om hva som skjedde i området som var i nyhetenes fokus for over tretti år siden. Vi ser den forlatte landsbyen Cherevach, og den største landsbyen i Tsjernobyl-området, Zalissya. Vel fremme i Tsjernobyl by får vi se minnesmerket Wormwood Star, St. Ilya-kirken og minnesmerket ”Til de som reddet verden”, samt selve kjernekraftverket og kjøletårnene. Det blir sightseeing i spøkelsesbyen Pripjat før vi spiser lunsj i Tsjernobyl-kantinen. Vi er tilbake på hotellet i Kyjiv tidlig kveld. 
De som ikke blir med på utflukten til Tsjernobyl har hele dagen på egen hånd i Kyjiv. Reiseleder gir gode tips om hva du kan se og gjøre. (F)

Dag 6, onsdag 6. mai
Kyjiv – Odesa

Vi sjekker ut fra hotellet og setter bagasjen i bussen. Før vi forlater Kyjiv skal vi se en av byens vakreste gater, Andriyivsky Uzviz. Den historiske gaten knytter sammen de to eldste delene av Kyjiv; den øvre bydelen og det kommersielle Podil-området. Området blir ofte sammenlignet med Montmartre i Paris. Deretter kjører vi til friluftsmuseet Mamaeva Sloboda, som er bygget som en kosakklandsby. Her blir vi hilst velkommen på den tradisjonelle måten med brød og salt. Vi spiser lunsj på restauranten i museet før vi får en omvisning og lærer mer om kosakkenes kultur. 
Om ettermiddagen drar vi til flyplassen for å fly til Odesa. Etter ankomst kjører vi til Hotel Milano hvor vi skal bo i to netter. (F, L)

Dag 7, torsdag 7. mai
Odesa

I dag skal vi bli bedre kjent med Odesa – byen som kalles Svartehavets perle. På byrundturen ser vi Potjomkintrappen, Primorsky gaten ved havnen og Deribasovskaya-gaten som ligger i byens historiske hjerte. Deretter kjører vi langs kysten til Arcadia, det mest populære strandområdet i Odesa. Byrundturen avsluttes med et eksklusivt privat besøk i Odesa operahus, et av verdens vakreste teaterbygninger.
Om ettermiddagen venter en spennende utflukt under jordens overflate. Odesas katakomber er et labyrintlignende nettverk av tunneler som går under byen, og inkluderer bunkere, passasjer og huler som fungerte som gjemmesteder for sovjetiske soldater og partisanene under andre verdenskrig. I dag er disse underjordiske passasjene verdens lengste – anslått til å være omtrent 2500 kilometer lang, med en dybde på hele seksti meter. 
Vi spiser felles middag om kvelden. (F, M)

Dag 8, fredag 8. mai
Odesa – Tiraspol – Chisinau

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen mot Transnistria og Moldova. Transnistria er en region i Moldova som erklærte seg som selvstendig stat i 1990, men som ikke er anerkjent internasjonalt. Å besøke Transnistria er som en tidsreise. Her har ikke mye endret seg siden slutten av 1900-tallet. Tiraspol, den nest største byen i Moldova og hovedstad i Transnistria, minner om tiden da landet tilhørte Sovjetunionen. Gammeldags kollektivtransport, monumenter dedikert til Lenin og sovjetisk symbolikk på bygningene gjør dette til en unik og annerledes opplevelse. Etter en byrundtur i Tiraspol krysser vi grensen til Moldova for å besøke vingården Asconi. Den unge vinprodusenten har raskt kommet seg på samme nivå som Moldovas eldste og mest kjente vingårder. Asconi dyrker mange ulike druetyper og alle høstes for hånd. Vingården har også en restaurant som ønsker å ta vare på moldovske tradisjoner. Vi får smake fem ulike viner før vi spiser lunsj i restauranten. 
Dagens endelige mål er Moldovas hovedstad Chisinau, hvor vi sjekker inn på Bristol Central Park Hotel. (F, L)

Dag 9, lørdag 9. mai
Chisinau

Chisinaus historie strekker seg tilbake til 1420, men store deler av byen ble jevnet med jorden under andre verdenskrig og det er få gamle bygninger igjen. Sovjeterne gjenoppbygde byen til det vi ser i dag, med stalinistisk arkitektur kombinert med slående modernisme. Chisinau er en by med grønne parker, gatefestivaler og fortauskafeer, hvor man kan slappe av og se på folkelivet. Byen har også flere bemerkelsesverdige monumenter, katedraler og museer, blant annet Nasjonalmuseet for kunst med fokus på moderne moldovsk kunst.  Etter frokost blir vi med på en byrundtur. Nær hovedstaden ligger et titalls vingårder og om ettermiddagen skal vi besøke Cricova, en av de mest kjente innen moldovsk vinproduksjon. Vinen her blir lagret i en labyrintlignende vinkjeller gravd ut av kalkstein. Cricova er den eneste vingården i Moldova som produserer musserende vin på den tradisjonelle metoden, slik de gjør i Champagne i Frankrike. Vi inviteres på vinsmaking før vi returnerer til Chisinau. 
Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag. (F, M)

Dag 10, søndag 10. mai
Chisinau – Stavanger

Etter en god frokost sjekker vi ut fra hotellet. Midt på dagen kjører til flyplassen. Vi flyr med LOT Airlines til Warszawa og Oslo. Videre med SAS til Stavanger med ankomst sent om kvelden. (F)

Foredragsholder og reiseleder 

Øyvind Nordsletten

Øyvind Nordsletten har i mer enn førti år vært knyttet til norsk utenrikstjeneste. Nordsletten var Norges første sendemann til Ukraina og i en lengre periode norsk ambassadør til Russland. Han har reist i mange deler av vårt store naboland, gått på ski over Baikalsjøen, seilt på de store elver og fisket i Sibir. I løpet av reisen vil han holde foredrag og kåsere om ulike sider ved Russland og Ukraina, før og nå.

Hoteller

Bank Hotel 5*, Lviv
Førsteklasses hotell med god beliggenhet nær gamlebyen. Bygningen huset i sin tid en bank og flere detaljer er beholdt fra den tid. Hotellet holder høy standard med fine rom, restaurant, to barer, treningsstudio og spa.

Holiday Inn Kyjiv 4*, Kyjiv
Moderne hotell i hjertet av Kyjivs finansdistrikt. Hotellet har stilrene, komfortable rom, restaurant, lobbybar og et treningsstudio.

Hotel Milano 4*, Odesa
Førsteklasses hotell med meget sentral beliggenhet i Odesa. De lekre rommene er lyse og moderne innredet. Det finnes både en restaurant og en bar på hotellet.

Bristol Central Park Hotel 4*, Chisinau
Et klassisk hotell i sentrum av Chisinau. Elegante rom dekorert i duse farger med fargesterk kunst på veggene. Tre restauranter. 

Pris
 Pris med A fordelskortetPris uten A fordelskortet
Pr. person i dobbeltromkr 25 990kr 26 740
Enkeltromkr 29 490kr 30 240
 
Abonnenter av Stavanger Aftenblad får kr 750 i rabatt per person. Prisene er oppgitt over og rabatten trekkes fra i bookingforløpet. Abonnentnummer må oppgis i bestillingen.
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Stavanger–Kyjiv/Chisinau–Stavanger med SAS og LOT Airlines
 • Hurtigtog Lviv–Kyjiv (2. klasse)
 • Innenlandsfly Kyjiv–Odesa
 • Flyskatter (kr 1683 pr. nov. 2019)
 • To netter på 5* hotell i Lviv med frokost
 • Tre netter på 4* hotell i Kyjiv med frokost
 • To netter på 4* hotell i Odesa med frokost
 • To netter på 4* hotell i Chisinau med frokost
 • Tre lunsjer
 • Tre middager
 • Busstransport iht. programmet
 • Utflukter, aktiviteter og entreer iht. program
 • Vinsmaking og lunsj på Asconi vingård
 • Vinsmaking på Cricova vingård 
 • Engelsktalende lokalguide
 • Kunnskapsrik, norsk foredragsholder og reiseleder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Måltider utover det som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Heldagsutflukt til Tsjernobyl: kr 1350 inkludert lunsj (minimum 10 deltagere)
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 
Pass og visum 
Norske statsborgere trenger ikke visum for å reise til Ukraina eller Moldova. Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Vær nøye med at passet er helt og uten skader eller riper.
 
Prisene er basert på valutakurser pr. november 2019.