Ukraina, Moldova og Transilvania
En spennende rundreise i Øst-Europa. Lesertur MOTOR

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Ukraina
 • Gyldig fra
  04-09-2020
 • Gyldig til
  14-09-2020
 • Varighet
  11 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  22.950,-
Opplev hele tre spennende land i Øst-Europa, på en og samme tur. Ukraina, Moldova og Transilvania i Romania har mye å by på. Natur, kultur og ikke minst historie står i fokus. Utforsk Kyjiv (Kiev) hvor trend og innovasjon møter religiøse bygninger og tradisjon, Svartehavets perle Odesa med sine mystiske katakomber og Moldovas hovedstad Chisinau. I Romania kjører vi gjennom de grønne, skogkledde dalene i fjellkjeden Karpatene. Her ligger noen av Europas best bevarte middelalderbyer. La deg imponere og få et sjeldent innblikk i disse tre unike landene.

Høydepunkter:
 • Ukrainas hovedstad Kyjiv (Kiev)
 • St. Sofia- og St. Michael-­katedralen i Kyjiv
 • Petsjerskaja Lavra, også kalt Grotteklosteret
 • Valgfri utflukt til Tsjernobyl
 • Svartehavets perle – Odesa
 • De mystiske Odesa katakombene
 • Transnistria, «landet som ikke eksisterer»
 • Moldovas hovedstad Chisinau
 • Cricova-kalkgruver og vingård
 • Transilvania og gamlebyen i Brasov
 • Draculas slott

Program

Dag 1, fredag 4. september
Oslo – Frankfurt – Kyjiv (Kiev)

Om morgenen flyr vi fra Oslo lufthavn med Lufthansa via Frankfurt og lander i Kyjiv (Kiev) om ettermiddagen. Her blir vi ønsket velkommen til Ukrainas hovedstad av Vista Travels reiseleder, Trond Aspaas. På vei til vårt hotell stopper bussen ved monumentet som hedrer Kyjivs grunnleggere. Her, ved bredden av mektige Dnepr – Europas fjerde lengste elv, hører vi historien om de fire søsknene som ifølge legenden grunnla byen.
Vi sjekker så inn på hotellet vårt som ligger i sentrum av byen, hvor vi skal bo i tre netter. Etterpå blir det tid til en byrundtur med lokalguide, og vi ser attraksjoner som Den gylne porten, Besarabsky-markedet, hovedgaten Khreshchatyk, observasjonsbroen og den gamle kabelbanen. På kvelden blir det velkomstmiddag på en restaurant som serverer lokale spesialiteter. Bli bedre kjent med landets kokkekunster, og ikke minst de andre i reisefølget. (M)

Dag 2, lørdag 5. september
Kyjiv

Kyjiv ble grunnlagt på 400-tallet, og var en viktig by langs handelsruten mellom Skandinavia og Konstantinopel. Byen har i dag rundt 2,5 millioner innbyggere og består av en blanding av gamle religiøse bygninger og moderne sovjetarkitektur. Det moderne Kyjiv omtales som «Det nye Berlin». Den dynamiske byen har et blomstrende kulturliv, og særlig byens unge og kreative setter sterke spor innen kunst, design og gastronomi.
Etter frokost besøker vi St. Sofia-katedralen. Den vakre kirken som står på UNESCOs verdensarvliste, er oppkalt etter Hagia Sofia i Istanbul og har mye av den samme bysantinske arkitekturen. Kirken ble bygget i 1037 under Jaroslav den vises regjering, og er faktisk forbundet med skandinavisk historie, da Jaroslav den vise var gift med den svenske prinsessen Ingegjerd. Før vi spiser lunsj ser vi også St. Michael-katedralen med sine gylne kupler og karakteristiske blå fasade. Dette er en av byens eldste klostre og har en spesiell betydning for innbyggerne i Kyjiv, da den er viet til erkeengelen Michael – Kyjivs skytshelgen.
Gode og mette fortsetter vi til et av byens, og kanskje hele landets, viktigste landemerker –  Petsjerskaja Lavra, også kalt Grotteklosteret, da det er delvis bygget inn i en grotte. Dette er en av de største severdighetene i Kyjiv, som gjør inntrykk på de besøkende. Det vakre klosteret ble bygget på 1100-tallet, og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1990.
Resten av dagen er til fri disposisjon. Du kan besøke Pinchuk Art Center – et privat senter for samtidskunst, ta inn panoramautsikten over de hvite sandstrendene på Trukhaniv-øya eller nyt solnedgangen fra den nye gangbroa ved Peoples’ Friendship Arch. Middag er for egen regning, og vi anbefaler at du prøver tradisjonelle ukrainske retter som potetpannekaker, kalt deruny, eller rødbetsuppen borscht, på en av byens mange restauranter. 
I kveld er det også mulighet for å oppleve en konsert eller operaforestilling (ikke inkludert). Programmet publiseres cirka en måned i forveien. (F, L) 

Dag 3, søndag 6. september
Kyjiv – valgfri utflukt til Tsjernobyl

Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire reaktorene i kjernekraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev. Eksplosjonen utviklet seg til å bli den hittil mest alvorlige kjernekraftulykken i verden. Kanskje er du en av de mange som har sett på HBOs seersuksess «Chernobyl»? I dag har du muligheten til å bli med på en valgfri utflukt til Tsjernobyl og oppleve stedet på nært hold. De som blir med på turen spiser en tidlig frokost på hotellet før avgang kl. 08.30. Vel fremme får vi se Tsjernobyl by, det hemmelige radarsystemet Duga radar, spøkelsesbyen Pripjat, den begravde landsbyen Kopachi, Tsjernobyl kjernekraftverk og kjøletårnet. Lokale guider forteller historier og viser oss stedene som var i nyhetenes fokus for over tretti år siden. Utflukten inkluderer lunsj. Vi er tilbake på hotellet ved 18–19-tiden. 
De som ikke blir med på utflukten til Tsjernobyl har hele dagen på egen hånd i Kyjiv. Reiselederen kan gi gode råd og tips på hva du kan gjøre og se. (F)

Dag 4, mandag 7. september
Kyjiv – Odesa

I dag har vi formiddagen fri før vi kjører til flyplassen. Om ettermiddagen flyr vi fra Kyjiv til Svartehavets perle, Odesa. Flytiden er bare en time. Etter ankomst kjører vi til vårt førsteklasses hotell og sjekker inn. Resten av ettermiddagen er til egen disposisjon, før vi spiser en hyggelig middag i hotellets restaurant. (F, M)

Dag 5, tirsdag 8. september
Odesa 

Odesa, Ukrainas største havneby, ligger ved Svartehavets bredder. Etter frokost begir vi oss ut på en byrundtur og det elegante operahuset, Potemkintrappen, Vorontsovpalasset og flere av byens flotte avenyer. Etter alle inntrykk får vi tid på egen hånd, eller du kan bli med på en valgfri utflukt til Shustov brandydestilleri, inkludert smaksprøver. Her har man mulighet til å lære om produksjonen fra erfarne fagfolk, hvordan man skal gjenkjenne en god brandy og hvordan den helst skal drikkes.
I kveld er det felles middag enten på hotellet eller en restaurant i byen. Etterpå er det mulighet for å se en forestilling i byens kjente operahus (ikke inkludert). Programmet publiseres cirka en måned i forveien. (F, M)

Dag 6, onsdag 9. september
Odesa

I dag skal vi gå under bakken og utforske mystikken bak Odesas katakomber – et labyrintlignende nettverk av tunneler under byen. Katakombene inkluderer bunkere, huler og lange tunneler, som fungerte som gjemmested for sovjetiske soldater og partisaner under andre verdenskrig. I dag er disse underjordiske passasjene verdens lengste. Den totale lengden er anslått til å være omtrent 2500 kilometer, og tunnelene strekker seg ned på en dybde rundt seksti meter under jorden. 
Når vi igjen ser dagens lys har vi tid til å utforske byen på egen hånd før vi spiser felles middag på hotellet om kvelden. (F, M)

Dag 7, torsdag 10. september
Odesa – Transnistria – Chisinau

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen mot Transnistria og Moldova. Transnistria er en region i Moldova som erklærte seg som egen stat i 1990, men er ikke internasjonalt anerkjent. Å besøke Transnistria, landet som ikke eksisterer, er som å reise med en tidsmaskin. Her har ikke mye endret seg siden slutten av 1900-tallet. Byene Bender og Tiraspol minner om tiden da landet tilhørte Sovjetunionen. Gammeldags kollektivtransport, monumenter dedikert til Lenin og sovjetisk symbolikk på bygningene gjør dette til en unik og annerledes opplevelse.
Vi spiser lunsj i Tiraspol, Transnistrias hovedstad, hvor vi også besøker en gammel festning. Deretter krysser vi grensen til Moldova og besøker vingården Purcari – et populært vinmerke spesielt i Sentral- og Øst-Europa. Her har vi også muligheten til en valgfri mat- og vinsmaking. Gjennom årene har vingården vunnet en rekke anerkjennelser ved internasjonale konkurranser som Decanter World Wine Awards, International Wine & Spirits Competition og International Wine Challenge. 
Dagens endelige mål er Chisinau, hvor vi sjekker inn på et sentralt beliggende hotell. (F, L)

Dag 8, fredag 11. september
Chisinau

Vi befinner oss i Chisinau, Moldovas hovedstad. Byens røtter strekker seg tilbake til 1420, men store deler ble jevnet med jorden etter et jordskjelv i 1940 og under andre verdenskrig. Sovjeterne gjenoppbygde byen til det vi ser i dag; stalinistisk arkitektur kombinert med slående modernisme. Dagen begynner med en byrundtur. Chisinau er en by med grønne parker, gatefestivaler og fortauskafeer, hvor man kan ta livet med ro og se på folkelivet. Byen har også flere bemerkelsesverdige monumenter, katedraler og museer, blant annet Nasjonalmuseet for kunst med fokus på moderne moldovsk kunst.
Et titalls vingårder ligger i nærheten av hovedstaden, og etter lunsj kjører vi til en av disse. Vingården Cricova er en nasjonalskatt innen moldavisk vinproduksjon. Vinen her blir lagret i de berømte Cricova-kalkgruvene, som er nesten seksti kilometer lange. Vingården Cricova er den eneste i Moldova som produserer musserende vin på den tradisjonelle metoden som brukes i Champagne-regionen i Frankrike. Vi får smake på vinen før vi returnerer til hotellet i Chisinau. (F, L)

Dag 9, lørdag 12. september
Chisinau – Brasov

I dag har vi har en lang, men interessant dag foran oss. Etter en god frokost sjekker vi ut fra hotellet og begynner på kjøreturen sørvestover mot Romania. Etter at vi har krysset grensen til Romania, er vi fremdeles i det historiske fyrstedømmet Moldova, som i dag er delt mellom Moldova og Romania. Reiselederen holder interessante foredrag i bussen. Vi stopper for å spise lunsj før vi kommer til den mektige fjellkjeden Karpatene, som fører oss inn i Transilvania, 
Tidlig kveld ankommer vi vårt hotell i sentrum av Brasov, rett ved torget i gamlebyen. Her skal vi bo i to netter. Sammen nyter vi en god middag på en restaurant i gåavstand fra hotellet. (F, L, M)

Dag 10, søndag 13. september
Brasov

I de grønne, skogkledde dalene i fjellkjeden Karpatene ligger noen av Europas best bevarte middelalderbyer. Brasov er selve juvelen med sin saksiske arkitektur. Morgenen og formiddagen er til fri disposisjon. Brasov har en historisk bydel som er meget sjarmerende og lett å finne frem i, selv om man er på besøk for første gang. Vår lokalkjente reiseleder kan gi dere mange forslag på hva du kan se og gjøre, eller hvor du kan spise lunsj.
Ved 14-tiden er det avreise til Bran-slottet, bedre kjent som Draculas slott. Etter besøket returnerer vi til hotellet via en fjellvei som tar oss opp til alpinbyen Poiana Brasov, kun tolv kilometer fra Brasov sentrum.
På kvelden samles vi til en hyggelig avskjedsmiddag i en koselig kjellerrestaurant i gamlebyen. (F, M)

Dag 11, mandag 14. september
Brasov – Bucuresti – Wien – Oslo

Da er tiden inne for hjemreise. Vi kjører sørover gjennom et fjellpass i Karpatene og ankommer alpinbyen Sinaia (oppkalt etter selveste Sinai-fjellet). Her tar vi inn synet av det flotte Peles-slottet, som kong Carol I av Romania lot bygge mot slutten av 1800-tallet. Vi går ikke inn i selve slottet, men spiser lunsj i en restaurant inne på slottsområdet. Etterpå kjører vi videre til flyplassen i Bucuresti og ankommer i god tid før flyavgang. Vi fly fra Bucuresti med Austrian Airlines  og er tilbake i Oslo sent om kvelden. (F, L)

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag
Reiseleder
Trond Aspaas


Trond Aspaas har mer enn 35 års erfaring i reiselivet. Han har siden 2003 arbeidet med Transilvania som sitt spesialområde og har et imponerende kontaktnett i Romania. 
Trond er vår kjentmann, historieforteller og entusiastisk lokale reise­leder på denne turen gjennom tre land.
Pris for NAF-medlemmer
Pr. person i delt dobbeltromkr 22 950
Enkeltromkr 23 950

Alt dette er inkludert: 
 • Fly Oslo–Kyjiv/Bucuresti–Oslo med Lufthansa/Austrian Airlines (fly fra andre byer på forespørsel)
 • Innenlandsfly Kyjiv–Odesa
 • Flyskatter (kr 971 pr. oktober 2019)
 • Transport flyplass–hotell t/r
 • Busstransport iht. programmet
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Cricova vingård med vinsmaking
 • Besøk til Pucari vingård
 • Engelsktalende lokalguide
 • Kunnskapsrik norsk reiseleder fra Vista Travel
 • Tre netter på firestjerners hotell i Kiev med frokost
 • Tre netter på firestjerners hotell i Odessa med frokost
 • To netter på firestjerners hotell i Chisinau med frokost
 • To netter på hyggelig sentralt hotell i Brasov med frokost
 • Norsk reiseleder fra ankomst Kyjiv dag 1 til avreise fra Bucuresti dag 11
 
Prisen inkluderer ikke:
 • Måltider utover det som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Mat- og vinsmaking på Pucari vingård
 • Billetter til opera, ballet eller andre forestillinger
 • Heldagstur til Tsjernobyl, inkludert lunsj: Pris fra kr 850–1200 (avhengig av antall deltagere.) Bestilles ved påmelding.
 • Utflukt til Shustov brandydestilleri med smaksprøver
 • Tips til lokale guider og sjåfører 
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 
Pass og visum 
Norske statsborgere trenger ikke  visum for å besøke hverken Ukraina, Moldova eller Romania. Passet bør være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­datoen. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Vær nøye på at passet er helt og uten skader eller riper. 
Prisene er basert på valutakurser pr. oktober 2019.