Armenia og Georgia. Opplevelser i Kaukasus. Venteliste

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Georgia
 • Gyldig fra
  01-09-2019
 • Gyldig til
  12-09-2019
 • Varighet
  12 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  19.980,-
MERK: denne reisen er fulltegnet. Ønsker du eventuelt å stå på venteliste, i tilfelle en avbestilling, send oss en forespørsel eller kontakt oss på 21 99 56 00.
Armenia og Georgia er to av fire land i Kaukasus – det mektige og storslagne fjellområdet plassert midt mellom Svartehavet og Det kaspiske hav. I tillegg til en spektakulær natur finnes det her mange eldgamle kulturminner – blant annet gamle kirker og byggverk som er representert på UNESCOs verdensarvliste. Armenia er et av verdens eldste land med røtter flere tusen år tilbake, og omtales som sivilisasjonens vugge og den første kristne stat. Georgia byr likeledes på en rik kulturarv og en turbulent historie. Vår dyktige reiseleder, Vladimir Kozlov, levendegjør ­historien om stedene vi besøker.

Høydepunkter:
 • Sevansjøen og  middelalder­klosteret Sevanavank
 • Trappetrinnskomplekset ­Kaskaden i Jeravan
 • Armenias første kristne kirke i Edzjmiatsin
 • Middelalderarkitektur i Geghard og Garni
 • Tbilisi, Georgias vakre hovedstad
 • Katedralen i Mtskheta 
 • Uplistsikhe – den ubebodde hulebyen fra oldtiden 
 • De majestetiske Kaukasusfjellene
 • Gergeti treenighetskirke i Kazbegi
 • Vinområdet i Kakheti-distriktet


Program

Dag 1, søndag 1. september
Oslo – Tbilisi

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Turkish Airlines til Istanbul, og videre til Tbilisi ved midnatt.

Dag 2, mandag 2. september
Tbilisi – Haghpat – Dilijan – Sevan – Jerevan

Vi lander i Georgias hovedstad ved tretiden om natten. Fra flyplassen blir vi kjørt til hotellet i Tblisi, hvor vi får noen få timers hvile. Rundt klokken 10.30 setter vi oss i bussen som skal kjøre oss sørover mot Armenia. Etter cirka 1,5 time krysser vi grensen og skifter buss og guide. Første stopp i Armenia er Haghpat klostret fra 900-tallet, som står på UNESCOs verdensarvliste. Etter lunsj fortsetter vi til Dilijan, beliggende i det naturskjønne området som kalles Armenias Sveits. Vi tar en spasertur i den trivelige gamlebyen før vi fortsetter mot Sevansjøen, den største innsjøen i Kaukasusfjellene. Her ser vi Sevanavank-klosteret fra år 874, som er bygget på en halvøy i innsjøen. 
Om ettermiddagen kommer vi til Jerevan, hvor vi skal bo i fire netter. Armenias hovedstad ligger vakkert til på Ararat-sletten med det mektige Ararat-fjellet som bakteppe.

Dag 3, tirsdag 3. september
Jerevan og Edzjmiatsin

I dag skal vi se nærmere på Armenias hovedstad Jerevan, en av verdens eldste bebodde byer. Jerevan ble grunnlagt i år 782 f.Kr. og er i dag en pulserende hovedstad med blanding av moderne livstil og gamle tradisjoner. Byrundturen starter med Jerevans største severdighet, Kaskaden – et spesielt trappekompleks med 572 trinn og flere avsatser med fontener og skulpturer. Fra toppen er det flott utsikt over byen. Inni og rundt trappen ligger kunstmuseet Cafesjian. Rundturen omfatter også Republikkplassen, Operahuset og minneparken med minnesmerket over folkemordet på armeneren som fant sted på begynnelsen av 1900-tallet.
Deretter kjører vi ut av hovedstaden til den lille byen Edzjmiatsin, Armenias fjerde største by og landets spirituelle hovedstad. Byens offisielle navn er Vagharsjapat, men Edzjmiatsin er det religiøse og mest benyttede navnet. Her besøker vi Echmiadzin­katedralen fra år 303, som står på UNESCOs verdensarvliste og regnes for å være den første kristne kirke i Armenia. På vei tilbake til Jerevan gjør vi et stopp ved de arkeologiske utgravningene i Zvartnots.

Dag 4, onsdag 4. september
Khor Virap, Tushpa og Noravank

Etter frokost kjører vi til Khor Virapklosteret, et kjent pilgrimsted i Armenia. Klosteret ligger nær den stengte grensen mot Tyrkia og det bibelske fjellet Ararat, hvor Noah bygde sin ark. Deretter besøker vi Tushpa vinkjeller. Armenerne har lange tradisjoner med vin og vi får en omvisning i vinkjelleren og lærer litt om de lokale  produksjonsmetodene. Etterpå får vi smake på  de edle dråpene. Videre til klosterkomplekset Noravank, et religiøst og kulturelt senter fra 1100-tallet. Klosteret ligger vakkert til i en smal dal omgitt med høye, rød klipper. Vi er tilbake i Jerevan tidlig kveld.

Dag 5, torsdag 5. september
Geghard og Garni

Dagen starter med et kort fotostopp ved det spesielle Geghard-klosteret, som består av en rekke kirker og krypter hugget ut i stein. Det UNESCO-vernede klosteret er noe av det ypperste Armenia har å by på av middelalderarkitektur. Videre til landsbyen Garni, hvor vi besøker vi Garni­tempelet som kan dateres tilbake til første århundre etter Kristus. Dette er det eneste gjenværende hedenske tempelet etter kristendommens inntog i landet. Vi spiser lunsj i Garni og får en demonstrasjon på hvordan man lager det tradisjonelle, armenske brødet lavash i underjordiske bakerovner kalt tonir. Retur til Jerevan hvor vi får litt tid på egen hånd. Om kvelden spiser vi middag på en tradisjonell restaurant.

Dag 6, fredag 6. september
Jerevan – Yazidi – Vanadzor – Tbilisi

Vårt opphold i Armenia nærmer seg slutten, og vi setter kursen mot Georgia. En times kjøring fra Jerevan kommer vi til Amberd-festningen, som kan dateres tilbake til 600-tallet. Festningen ligger vakkert til ved foten av Aragats-fjellet, Armenias høyeste fjell (4095 moh.). Vi ser også Vanadzor, Armenias industrielle senter i Sovjetperioden. Om ettermiddagen kommer vi til den georgiske grensen. Etter grenseformaliteter og skifte av guide og buss, kjører vi videre mot Tbilisi med ankomst knappe to timer senere. 

Dag 7, lørdag 7. september
Tbilisi

Georgias vakre hovedstad har en lang og fascinerende historie. Byen ble bygget ved elven Mtkvari (Kura), ved utspringet av varme mineralkilder som har vært til stor glede for byens befolkning igjennom århundrene. Tbilisi ble raskt en av de viktigste byene i Kaukasus og var også et av stoppene langs Silkeveien. Gamlebyen i Tbilisi er kjent for sin blanding av kulturer, stilarter og arkitektur, og ikke minst for sine særpregede trehus med balkonger med vakre utskjæringer. 
Vi blir med på en byrundtur gjennom i den historiske bykjernen, før vi tar turen opp på høyden der restene av Narikala-festningen ligger. Her står også Mor Georgia-statuen og speider utover byen. Videre ser vi Sioni katedralen, den moderne Fredsbroen og Anchiskhati-kirken fra 500-tallet. Etter lunsj besøker vi Nasjonalmuseet og Rustaveli avenyen – byens hovedgate, før vi tar vi kabelbanen opp til Mtatsmindahøyden. Her nyter vi både Tbilisis beste utsikt og en god middag.

Dag 8, søndag 8. september
Tbilisi – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe – Gudauri

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet i Tbilisi og kjører til Mtskheta, Georgias hovedstad fra 500 f.Kr. til 500 e.Kr. Byen står i dag på UNESCOS verdensarvliste. Her besøker vi Svetitskhoveli katedralen fra 1000-tallet og Jvari­klosteret fra 500-tallet. Videre til Gori, kjent for sin store festning, men også for å være fødebyen til Josef Stalin. Vi får en omvisning på Stalinmuseet før vi kjører til Uplistsikhe, en ubebodd huleby fra oldtiden. 
Dagens siste etappe går nordover langs den georgiske militærveien. Underveis passerer vi festningskomplekset i Ananuri fra 1600-tallet. De mektige Kaukasusfjellene strekker seg langs grensen mellom Georgia og Russland, og i dette storslagne landskapet, på det lille skistedet Gudauri (2000 moh.), sjekker vi inn på vårt hotell for natten.

Dag 9, mandag 9. september
Gudauri – Kazbegi – Tbilisi

Fra Gudauri kjører vi gjennom de majestetiske fjellområdene, via Jvari-fjellpasset (2395 moh.) til den lille landsbyen Stepantsminda (tidligere Kazbegi), som ligger nær grensen til Russland. Herfra kjører vi med firehjulstrekkere gjennom skogsterreng til Gergeti treenighetskirke (2170 moh.). Om været tillater det får vi et glimt av den snødekte toppen til Kazbek-fjellet, et av Kaukasus høyeste fjell som strekker seg 5047 meter over havet. 
Retur til Tbilisi om ettermiddagen.

Dag 10, tirsdag 10. september
Tbilisi – Sighnaghi – Kvareli

I dag skal vi reise til Kakheti, Georgias viktigste vindistrikt, som ligger øst for Tbilisi i et område med  fine gamle kirker og mange vinmarker. Underveis besøker vi St. Nino-klosteret i Bodbe. Det georgisk-ortodokse klosterkomplekset ble bygget på 800-tallet og er et av de viktigste pilegrimsmålene i Georgia. Nær St. Nino ligger den lille byen Sighanghi på en bakketopp, omkranset av en gammel bymur og med utsikt over Alazanidalen og fjellene i Øst-Kaukasus. Etter en god lunsj med vin og tar vi en rusletur i den sjarmerende byen. Dagens mål er Kvareli, hvor vi besøker en vingård for omvisning og vinsmaking. Middag og overnatting i Kvareli.

Dag 11, onsdag 11. september
Kvareli – Telavi – Tbilisi

Om morgenen kjører vi til Telavi, det administrative senteret i Kakheti, hvor vi får en byrundtur. Etterpå besøker vi nærliggende Tsinandali, kjent for eiendommen og den historiske vingård som tilhørte den aristokratiske dikteren Alexander Chavchavadze på 1800-tallet. Vi spiser en tidlig lunsj før vi kjører tilbake til Tbilisi hvor vi får litt tid på egen hånd. Om kvelden spiser vi avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant i gangavstand fra hotellet.

Dag 12, torsdag 12. september
Tbilisi – Oslo

Etter en tidlig frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører til flyplassen. Vi flyr med Turkish Airlines til Istanbul og derfra videre til Oslo med ankomst om ettermiddagen.

Reiseleder
Vladimir Kozlov


Vladimir er født i Russland, men snakker flytende norsk. Han er utdannet ved det filologiske fakultetet, Statsuniversitetet i St. Petersburg og har også studert i Oslo. Vladimir har inngående kunnskap om Kaukasusregionen, blant annet gjennom besøk som tolk for politiske, faglige og kulturelle delegasjoner fra ulike land, og som reiseleder for turgrupper. 

Pris
Delt dobbeltromkr 19 980
Enkeltromkr 23 950
 

Alt dette er inkludert: 
 • Flyreise Oslo–Tbilisi t/r med Turkish Airlines (Pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter (kr 1776 pr. nov. 2018)
 • Transport med komfortabel buss
 • 11 netter på 3 eller 4* hoteller
 • Helpensjon fra frokost dag 2 til frokost dag 12
 • Firehjulstrekker til Gergeti-kirken
 • Vinsmaking i Kvareli
 • Lokal vin til middagene i Georgia
 • En flaske vann pr. person per dag
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Engelsktalende lokalguide 
 • Kunnskapsrik reise­leder fra Vista Travel 
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Drikke utover det som er nevnt
 • Tips til lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Tips til bagasjebærere på hotellene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Pass og visum 
Norske statsborgere trenger ikke visum for reise til Georgia og Armenia. Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass er gyldig ved avreise. 
 
Prisene er basert på valutakurser pr. november 2018.