Armenia og Georgia. Opplevelser i Kaukasus

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Georgia
 • Gyldig fra
  21-05-2019
 • Gyldig til
  01-06-2019
 • Varighet
  12 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  19.990,-
Armenia og Georgia er to av fire land i Kaukasus – det mektige og storslagne fjellområdet plassert midt mellom Svartehavet og Det kaspiske hav. I tillegg til en spektakulær natur finnes det her mange eldgamle kulturminner – blant annet gamle kirker og byggverk som er representert på UNESCOs verdensarvliste. Armenia er et av verdens eldste land med røtter flere tusen år tilbake, og omtales som sivilisasjonens vugge og den første kristne stat. Georgia byr likeledes på en rik kulturarv og en turbulent historie. Bli med på en reise langs landeveien hvor vår dyktige reiseleder, Vladimir Kozlov, levendegjør ­historien om stedene vi besøker. Vi får også oppleve den varme gjestfriheten regionen er kjent for.

Høydepunkter:
 • Sevansjøen og  middelalder­klosteret Sevanavank
 • Trappetrinnskomplekset ­Kaskaden i Jeravan
 • Armenias første kristne kirke i Edzjmiatsin
 • Middelalderarkitektur i Geghard og Garni
 • Tbilisi, Georgias vakre hovedstad
 • Katedralen i Mtskheta 
 • Uplistsikhe – den ubebodde hulebyen fra oldtiden 
 • De majestetiske Kaukasusfjellene
 • Gergeti treenighetskirke i Kazbegi
 • Vinområdet i Kakheti-distriktet


Program

Dag 1
Oslo–Tbilisi

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Turkish Airlines til Istanbul, og videre til Tbilisi ved midnatt.

Dag 2
Tbilisi – Haghpat – Dilijan – Sevansjøen – Jerevan

Vi lander i Georgias hovedstad Tbilisi ved tretiden om natten. Fra flyplassen blir vi kjørt til vårt hotell i Tblisi, hvor vi får noen få timers hvile. Etter frokost sjekker vi ut og setter oss i bussen som skal kjøre oss sørover til Armenia. Etter en og en halv time krysser vi grensen. Første stopp i Armenia er Haghpat klostteret fra 900-tallet, som står på UNESCOs verdensarvliste. Vi fortsetter til den pittoreske spa-byen Dilijan hvor vi spiser lunsj, og derfra til Sevansjøen, den høyest beliggende innsjøen i Kaukasusfjellene. Her besøker vi Sevanavank-klosteret fra år 874, vakkert beliggende på en øy i innsjøen. Om kvelden kommer vi til Jerevan, hvor vi skal bo i fire netter. 

Dag 3
Jerevan og Edzjmiatsin

I dag skal vi oppleve Armenias hovedstad Jerevan, som ble grunnlagt i 782 f.Kr og er en av verdens eldste bebodde byer. Først ser vi Jerevans største severdighet; Kaskaden – et spesielt trappekompleks med 572 trinn og flere avsatser med fontener og skulpturer. Fra toppen er det flott utsikt over byen. Inni og rundt trappen ligger kunstmuseet Cafesjian. Rundturen fortsetter til Republikkplassen, Operahuset, den blå moskeen, hovedgaten Abovyan og  Matenadaran-museet, med sin unike samling av over 17 000 antikke bøker og manuskripter. 
Etter spennende inntrykk i hovedstaden, kjører vi til den lille byen Edzjmiatsin (eller Vagharsjapat som den offisielt heter) for å se de arkeologiske utgravningene i Zvartnots. Byens katedral fra år 303 e.Kr. står på UNESCOS verdensarvliste og regnes som den første kristne kirke i landet. Vi spiser lunsj i Edzjmiatsin. På vei tilbake til Jerevan besøker vi  et brandydestilleri, som har vært i drift siden 1887. Etter omvisningen får vi prøvesmake brandyer fra ulike årganger. Om kvelden spiser vi middag og underholdes av folkedans på en tradisjonell restaurant.

Dag 4
Khor Virap, Noravank og Areni

Etter frokost kjører vi til Khor Virapklosteret, et kjent pilgrimsted for armenerne. Klosteret ligger nær den stengte grensen mot Tyrkia og det bibelske fjellet Ararat, hvor Noah bygde sin ark. Videre til klosterkomplekset Noravank, et arkitektonisk mesterstykke fra 1200-tallet. Vi spiser lunsj i Noravank før vi begynner på tilbaketuren til Jerevan. Underveis passerer vi den lille landsbyen Areni, kjent for vinproduksjon. Armenerne har lange tradisjoner med vin, og sies å være de første til å produsere de edle dråpene. Middag i Jerevan.

Dag 5
Geghard og Garni

Dagen starter med et kort fotostopp ved det spesielle Geghard-klosteret, som består av en rekke kirker og krypter hugget ut i stein. Deretter fortsetter vi til landsbyen Garni, hvor vi spiser lunsj og får en demonstrasjon av hvordan man lager det tradisjonelle, armenske brødet lavash. Om ettermiddagen besøker vi Garni-tempelet, det eneste gjenværende hedenske tempelet i Armenia. Her får vi  oppleve en konsert med det særegne fløytinstrumentet Duduk. Middag i Jervan om kvelden.

Dag 6
Jerevan – Yazidi – Vanadzor – Tbilisi

Vårt opphold i Armenia nærmer seg slutten. Vi forlater Jerevan og kjører tilbake mot Georgia. Etter en times tid kommer vi til Amberd-festningen, som kan dateres tilbake til 600-tallet. Festningen ligger vakkert til ved foten av Aragats-fjellet, Armenias høyeste fjell på 4095 meter. Videre besøker vi landsbyen Yazidi, hvor vi ser den gamle kirkegården med gravsteiner utformet som dyr, og Vanadzor, Armenias industrielle senter i Sovjetperioden. Vi spiser lunsj i Ashtarak, i museet til den armenske forfatteren Perch Proshyan. Mens vi spiser underholdes vi med tradisjonell armensk sang og dans. Om ettermiddagen krysser vi grensen til Georgia og knappe to timer senere sjekker vi inn på hotellet i Tbilisi, hvor vi skal bo i to netter. 

Dag 7
Tbilisi

Georgias vakre hovedstad har en lang og fascinerende historie. Byen ble bygget ved elven Mtkvari (Kura), ved utspringet av varme mineralkilder som har vært til stor glede for byens befolkning igjennom århundrene. Tbilisi ble raskt en av de viktigste byene i Kaukasus og var også et av stoppene langs Silkeveien. Gamlebyen i Tbilisi er kjent for sin blanding av kulturer, stilarter og arkitektur, og ikke minst for sine særpregede trehus med balkonger med vakre utskjæringer. Vi blir med på en byrundtur gjennom i den historiske bykjernen, før vi tar turen opp på høyden der restene av Narikala-festningen ligger. Her står også Mor Georgia-statuen og speider utover byen. Videre besøker vi Nasjonalmuseet, Rustaveli avenyen – byens hovedgate, Sioni katedralen og den moderne Fredsbroen. 
Om kvelden tar vi kabelbanen opp til Mtatsmindahøyden hvor vi både nyter Tbilisis beste utsikt og en god middag.

Dag 8
Tbilisi – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe – Gudauri

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet i Tbilisi og kjører til Mtskheta, Georgias hovedstad fra 500 f.Kr. til 500 e.Kr. Byen står i dag på UNESCOS verdensarvliste. Her besøker vi Svetitskhoveli katedralen fra 1000-tallet og Jvari­klosteret fra 500-tallet. Videre til den historiske byen Gori, barndomsbyen til diktatoren Stalin, men også kjent for sin store festning. Vi får en omvisning på Stalinmuseet før vi drar videre til Uplistsikhe, en ubebodd huleby fra oldtiden. 
Dagens siste etappe går nordover langs den georgiske militærveien. Underveis passerer vi  vi det enorme festningskomplekset i Ananuri fra 1600-tallet. De mektige Kaukasusfjellene strekker seg langs grensen mellom Georgia og Russland, og i dette fantastiske landskapet, på det lille skistedet Gudauri (2000 moh.), sjekker vi inn på vårt hotell for natten.

Dag 9
Gudauri – Kazbegi – Tbilisi

Fra Gudauri kjører vi videre gjennom de majestetiske fjellområdene, via fjellpasset Jvari til den lille landsbyen Stepantsminda (tidligere Kazbegi), som ligger helt ved grensen til Russland. Herfra kjører vi med firehjulstrekkere gjennom skogsterreng til Gergeti treenighetskirke (2170 moh.). Om været tillater det får vi et glimt av den snødekte toppen til Kazbek-fjellet, et av Kaukasus høyeste fjell som strekker seg 5047 meter over havet. Om ettermiddagen er vi tilbake i Tbilisi.

Dag 10
Tbilisi – Sighnaghi – Kvareli

I dag skal vi reise til Kakheti, Georgias viktigste vindistrikt som ligger øst for Tbilisi i et område med  fine gamle kirker og mange vinmarker. Underveis besøker vi St. Nino-klosteret i Bodbe. Det georgisk-­ortodokse klosterkomplekset ble bygget på 800-tallet og er et av de store pilegrims­målene i Georgia. Bare noen få minutters kjøring fra St. Nino ligger den lille byen Sighanghi på en bakketopp, omkranset av en gammel bymur og med utsikt over Alazanidalen og fjellene i Øst-Kaukasus. Vi tar en spasertur i den sjarmerende byen før vi spiser lunsj. Dagens mål er Kvareli, hvor vi besøker en vingård for omvisning og vinsmaking. Middag og overnatting i Kvareli.

Dag 11
Kvareli – Telavi – Tbilisi

Om morgenen kjører vi til Telavi, det administrative senteret i Kakheti, hvor vi får en byrundtur. Etterpå besøker vi nærliggende Tsinandali, kjent for eiendommen og den historiske vingård som tilhørte den aristokratiske dikteren Alexander Chavchavadze på 1800-tallet. Vi spiser en tidlig lunsj før vi kjører tilbake til Tbilisi hvor vi får litt tid på egen hånd. Om kvelden spiser vi avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant i gangavstand fra hotellet.

Dag 12
Tbilisi – Oslo

Etter en tidlig frokost sjekker vi ut og kjører til flyplassen. Vi flyr med Turkish Airlines til Istanbul og derfra videre til Oslo med ankomst samme ettermiddag.
 

Reiseleder
Vladimir Kozlov


Vladimir er født i Russland, men snakker flytende norsk. Han er utdannet ved det filologiske fakultetet, Statsuniversitetet i St. Petersburg og har også studert i Oslo. Vladimir har inngående kunnskap om Kaukasusregionen, blant annet gjennom besøk som tolk for politiske, faglige og kulturelle delegasjoner fra ulike land, og som reiseleder for turgrupper. 

Pris
Delt dobbeltromkr 19 990
Enkeltromkr 23 890
 

Alt dette er inkludert: 
 • Flyreise Oslo–Tbilisi t/r med Turkish Airlines (Pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter (kr 1789 pr. sep.18)
 • Transport med komfortabel buss
 • Ni netter på førsteklassehoteller
 • To netter på mellomklassehoteller (Tbilisi (dag 1–2) og Kvareli)
 • Helpensjon fra frokost dag 2 til frokost dag 12
 • Firehjulstrekker til Gergeti-kirken
 • Duduk-konsert i Garni-templet
 • Brandysmaking på Jerevans brandyfabrikk
 • Vinsmaking i Kvareli
 • Lokal vin til middagene i Georgia
 • En flaske vann pr. person per dag
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Engelsktalende lokalguide 
 • Kunnskapsrik reise­leder fra Vista Travel 
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Drikke utover det som er nevnt
 • Tips til lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Tips til bagasjebærere på hotellene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Pass og visum 
Norske statsborgere trenger ikke visum for reise til Georgia og Armenia. Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass er gyldig ved avreise. 
 
Prisene er basert på valutakurser pr. september 2018.