Albania og Nord-Makedonia - rundreise i et ukjent hjørne av Europa

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Albania
 • Gyldig fra
  28-04-2020
 • Gyldig til
  06-05-2020
 • Varighet
  9 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  14.880,-
Albania og Nord-Makedonia er to av de landene på Balkan som lengst har vært uberørt av turister. Etter mange års kommuniststyre er de nå klare for besøkende. Vi får oppleve flotte strender, storslagen natur, romerske ruiner, Albanias hovedstad Tirana og de to UNESCO-byene Berat og Gjirokastra. I Nord-Makedonia besøker vi den sjarmerende byen Ohrid (UNESCO), som ligger vakkert til ved innsjøen med samme navn.  
 
Høydepunkter:
 • Romerske ruiner i Apollonia
 • Oldtidsminner i Butrint
 • Ksamil-stranden  – Albanias svar på Bahamas
 • UNESCO-byen Berat – en av ­Albanias mest besøkte
 • UNESCO-byen Gjirokastra med karakteristisk arkitektur fra den osmanske perioden
 • Ohrid med sin vakre innsjø
 • Albanias livlige og fargerike hovedstad Tirana

​Program
 
Dag 1, tirsdag 28. april
Oslo –Tirana – Durres

Du møter reiselederen på Oslo Lufthavn tidlig om formiddagen. Sammen flyr vi med Turkish Airlines via Istanbul til Tirana, med ankomst om kvelden. På flyplassen i Tirana blir vi møtt av vår lokalguide. Transport til Durres, som ligger ved kysten nær Golem Beach, en av Albanias mest populære feriedestinasjoner. Kjøretiden fra flyplassen til hotellet er cirka en time. (M)

Dag 2, onsdag 29. april  
Durres – Apollina – Vlorë – Saranda 

Vi forlater Durres og setter kursen sørover mot Saranda. Underveis gjør vi flere stopp. Først kommer vi til Apollonia, en av de viktigste byene fra antikkens tid. Apollonia lå strategisk til ved Via Egnatia, en av handelsveiene i Romerriket. Via Egnatia gikk fra Adriaterhavet i vest til Bysants (dagens Istanbul) i øst. Byen fikk navnet Apollonia Prima både grunnet sin store betydning, men også – i likhet med 16 andre oldtidsbyer, for å hedre guden Apollo. Cæsar valgte å sende sin nevø Augustus Octavian for å studere talekunst i Apollonia, hvilket viser den gamle byens store betydning. Vi kjører videre til Vlorë, byen der Albanias uavhengighet ble erklært. Etter lunsj på egen hånd gjør vi et kort besøk i Uavhengighetsmuseet som ligger i huset der den første, uavhengige albanske regjeringen hadde sine kontorer. Deretter fortsetter ferden langs Albanias storslåtte riviera. Landskapet rundt ­Llogara-­passet – tusen meter over havet – tar pusten fra de fleste. Det blir et kort stopp ved festningen Ali Pasha i Porto Palermo, et forsvarsverk som overvåket handelsrutene på havet. Vi ankommer Saranda om kvelden. Her skal vi bo de to neste nettene. Middag på hotellet. (F, M)

Dag 3, torsdag 30. april
Butrint og Ksamil 

Etter en tidlig frokost kjører vi til oldtidsparken Butrint som står på UNESCOs verdensarvliste og regnes som det mest betydningsfulle oldtidsfunnet i Albania. Legenden forbinder byen med trojanske bosettere som flyktet fra Troja under Aeneas lederskap. Byen ble i virkeligheten bebodd av greske kolonister og forble bebodd i mange århundrer. Dette har etterlatt lag på lag med funn fra ulike arkeologiske perioder. Foruten de flotte, antikke ruinene har Butrint fordelen av å ligge på en vakker halvøy, rik på flora og fauna. Etter en sjømatlunsj ved kysten tilbringer vi resten av ettermiddagen med sol og bad på Ksamil-stranden. Ksamil kalles gjerne Albanias Bahamas på grunn av sin kritthvite sandstrand og turkisblå hav. Vi returnerer til hotellet i Saranda. Middag på egen hånd. (F, L)

Dag 4, fredag 1. mai
Saranda – Gjirokastra – Berat

Vi sjekker ut av hotellet tidlig om morgenen og kjører nordover mot Berat. På veien passerer vi museumsbyen Gjirokastra som står på UNESCOs verdensarvliste og er kjent for sin vakre og distinkte arkitektur. Byen ble opprinnelig bygget øverst i fjellsiden, men spredde seg etter hvert nedover. Her gjaldt rangordning – de rikeste øverst, arbeiderne nederst. Vi besøker middelalderfestningen som ble brukt som politisk fengsel for dissidenter under kommunistregimet, og Det etnografiske museet, som ligger i huset hvor Albanias diktator, Enver Hoxha, ble født i 1908. Før vi kjører videre spiser vi lunsj hjemme hos en familie i en landsby nær Gjirokastra. Vi ankommer Berat om ettermiddagen, og får tid til å rusle en tur i den vakre byen på egen hånd. (F, L)

Dag 5, lørdag 2. mai
Berat – Ohrid

Vi tilbringer hele dagen i Berat, en av de best besøkte og mest karakteristiske byene i Albania. Berat står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin usedvanlige arkitektur. I likhet med Gjirokastra ble Berat erklært som fredet museumsby under Hoxa-regimet og unnslapp dermed å bli plyndret og ødelagt under kulturrevolusjonen i 1967-1968. Byen er en av de eldste i Albania, og ligger på begge sider av elven Osumi. Dagen starter med besøk i slottet og Onufri-museet. Berat slott er av spesiell interesse fordi folk fremdeles bor innenfor dets vegger i tradisjonelle hus – slik deres forgjengere har gjort i århundrer. Slottsområdet hadde i sin tid over førti kirker. Syv eksisterer fremdeles, inkludert Mariakirken som i dag huser Onufri-museet. Onufri var en berømt, albansk maler og ikon-kunstner på 1500-tallet. Han brukte en spesiell rødfarge og malte mange ortodokse kirker i Albania og Hellas. 
Vi spiser lunsj på slottet før vi krysser grensen til Nord-Makedonia og kjører til Ohrid. Byen ble grunnlagt på 600-tallet og er et av de eldste bosetningene i Europa. Vi sjekker inn på hotellet hvor vi skal bo i to netter. Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 6, søndag 3. mai
Ohrid
 
Etter frokost venter en hyggelig båttur på den krystallklare Ohridsjøen. Vi gjør strandhugg ved sørøstsiden av innsjøen, rett ved grensen til Albania, hvor vi tar det gamle St. Naum klosteret i nærmere øyesyn. Vi følger stien til St. Naum, og hører legenden om alle miraklene han utførte før og etter han bygget kirken på toppen av fjellet.
Vi returnerer til Ohrid for å besøke byens viktigste severdigheter. Vi befinner oss nå i Nord-Makedonias mest populære turistområde, som er enkelt å forstå når vi ser hvor vakkert det er her. Ohrid er som et stort museum med historie i hver krok, og har også fått sin velfortjente plass på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. Byen ble i forhistoriske tider kalt Lychnidos – Lysets by. Slaver ga den senere navnet Arida, og byen ble et hovedsenter for kunst og kultur. Vi starter byturen i gamlebyen, og beveger oss langs de gamle, smale gatene. Her ligger det over førti kirkebygg med vakre fresker og ikoner, samt et godt bevart amfiteater. Vi besøker den gamle St. Sophia-katedralen, som var Ohrid-bispens katedral, og tsar Samuels fort med en strålende utsikt over hele Ohrid by og Ohridsjøen. Rundturen avsluttes med en rusletur gjennom byens basarer før vi spiser middag. (F, M)

Dag 7, mandag 4. mai
Ohrid – Elbasan – Tirana

Etter frokost forlater vi Ohrid og kjører tilbake til Albania og hovedstaden Tirana. Underveis gjør vi et stopp i Elbasan for å  besøke et rundt fire hundre år gammelt fort. I Elbasan har vi mulighet til å smake byens tradisjonelle kaker som er spesielt populære om sommeren. 
Vel fremme i Tirana sjekker vi inn på hotellet hvor vi skal bo de to siste nettene av turen. Om kvelden spiser vi middag på en av byens mange restauranter. (F, M) 

Dag 8, tirsdag 5. mai
Tirana 

Etter frokost besøker vi det nasjonale historiemuseet som gir en grundig innføring i Albania og landets historie. Deretter tar vi taubanen opp til Dajti-fjellet, og beundrer den fantastiske utsikten over Tirana. Du kan spise lunsj for egen regning på en av restaurantene her oppe og ta en spasertur i den vakre naturen. 
Neste stopp er Bunkart, en fire-etasjers bunker som ble bygd for å gi beskyttelse dersom en atombombe av samme styrke som den som falt i Hiroshima, skulle treffe Tirana. Et interessant sted, som ble laget for å beskytte det kommunistiske regimet, hærsjefer og politbyråmedlemmer. Det ble bygd med håndkraft, svette og blod av mange tusen soldater – og vel verdt å se for å forstå den kommunistiske paranoiaen. 
Vi returnerer til Tirana og spaserer gjennom sentrum hvor vi ser Ethem Bey-­moskeen, Skanderbeg-­plassen, klokketårnet, statsministerens kontorbygning og Blloku, et forbudt område for vanlige innbyggere i mer enn førti år. Her bodde kommunistenes elite, og kvartalet var følgelig «blokkert» for alle andre. Om kvelden spiser vi en hyggelig avskjedsmiddag. (F, M)

Dag 9, onsdag 6. mai
Tirana – Oslo

Tidlig om morgenen kjører vi til flyplassen. Der tar vi farvel med Albania for denne gang og flyr tilbake til Oslo med Turkish Airlines via Istanbul. (F)
 
F = Frokost, L = lunsj, M = Middag
Reiseleder
Vladimir Kozlov

Vladimir er født i Russland, men snakker flytende norsk. Han er utdannet ved det filologiske fakultetet, Statsuniversitetet i St. Petersburg og har også studert i Oslo. Vladimir har flere års erfaring som reiseleder og har kjørt de fleste av våre reiser til Albania og Nord-Makedonia.
Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 14 880
Enkeltromkr 15 890
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Tirana t/r Turkish Airlines
 • Flyskatter (kr 2189 pr. august 2019)
 • Transport, utflukter og inngangsbilletter iht. program
 • Åtte netter på firestjerners hoteller med frokost
 • Tre lunsjer og fem middager
 • Liggestoler og parasoll på Ksamil-stranden
 • En flaske vann pr. person, pr. dag på bussen
 • Tips på restauranter ved inkluderte måltider
 • Tips til bagasjebærere på hotellene
 • Engelsktalende lokalguider
 • Reiseleder fra Vista Travel

Prisen inkluderer ikke: 
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Tips til lokalguide og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring 

Forbehold
Med forbehold om endring av hotellene vi skal bo på. Hvis det blir endringer, bor vi på et annet hotell med tilsvarende standard. 
Prisene er basert på valutakurser pr. august 2019.