Peru - i alpakkaenes rike
Med strikking og vakre tekstiler i fokus

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Peru
 • Gyldig fra
  28-03-2019
 • Gyldig til
  12-04-2019
 • Varighet
  16 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  37.480,-
Peru – et klassisk reisemål med store opplevelser - inkaenes glemte og forunderlige by Machu Picchu og deres sjarmerende hovedstad Cusco, Perus hvite by Arequipa og urfolket på øyene i Titicacasjøen. Disse opplevelser og en majestetisk natur blir turens bakteppe, mens hovedfokuset blir Perus stolte håndarbeidstradisjoner, spesielt innen stikking, veving og farging. Vi besøker landsbyer, kooperativer og organisasjoner hvor lokale kvinner og menn villig lærer oss eldgamle teknikker fra Andes-området. Og høydepunktet er kanskje besøket på Mirasolskolen hvor du får møte alpakkagjeternes barn som har fått muligheten til en helt annen framtid takket være norske strikkere som har bidratt til byggingen av skolen.

Høydepunkter:
 • Amano museet, unik samling av gamle tekstiler, Lima 
 • St. Catalina klostret, Arequipa 
 • Heldagsbesøk til Mundo Alpaca og garnprodusenten Michell, Arequipa 
 • Titicacasjøen med innblikk i strikke- og fargeteknikker på øya Taquile 
 • Mallkini farmen – med bl.a. alpakkaoppdrett og utvikling av kvalitetsull 
 • Mirasolskolen – muliggjort av norske strikkere 
 • Urubamba – Inkaenes hellige dal 
 • Machu Picchu – Inkaenes høyborg 
 • Workshop med Nilda Callañaupa, grunnlegger av «Center for Traditional textiles», Cusco 
 • Maximo Laura museet, Cusco

Program

Dag 1, torsdag 28. mars
Oslo -  Lima

Vi møtes på Gardermoen om morgenen og flyr med KLM via Amsterdam til Lima hvor vi ankommer tidlig på kvelden lokal tid. Transport fra flyplass til hotell. Innsjekk og resten av kvelden til egen disposisjon.
 
Dag 2, fredag 29. mars
Lima

Etter frokost blir det sightseeing i Lima, som består av en sjarmerende blanding av gammelt og nytt. Sentrum har mange storslagne bygninger fra den tidligste kolonitiden, da Peru var visekongedømme under den spanske tronen, og sentrum for all spansk aktivitet i Sør-Amerika. Lima ble grunnlagt i 1535 av den spanske krigsherren Pizarro, og byr på alt fra den fortvilte fattigdom til den ypperste luksus. Vi skal blant annet se byens katedral som ligger på Plaza Mayor, den store, rosa Santo Domingo basilikaen med klostret  fra 1500-tallet, Sør-Amerikas eldste herskapshus fra kolonitiden – Casa Aliaga og Larco museet som kan vise til et av verdens beste samlinger av gull og keramikk fra pre-colombiansk tid. Vi spiser lunsj på en hyggelig restaurant.
På ettermiddagen besøker vi det unike Amano museet som huser en privat samling tekstiler og keramikk. Mest kjent er samlingen av tekstiler fra Chankay-kulturen, en mindre kjent kultur fra det nordlige Peru. Besøket inkluderer tilgang til spesielle deler av museet som har egne skuffer med historiske og unike tekstiler. 
Kvelden til egen disposisjon.

Dag 3, lørdag 30. mars
Lima – Arequipa

Utpå dagen reiser vi til flyplassen og flyr til Arequipa. Ved ankomst, transport til vårt hotell. Resten av dagen til egen disposisjon. 
Arequipa, kjent som «Den hvite by» ligger sør i Peru, ved foten av den 5822 meter høye vulkanen El Misti. De mange, hvite hus er bygget av en spesiell lavastein, silar. Byen ble i sin tid grunnlagt av Inkaene og fikk store skader under jordskjelvet i 1868. Arequipa er i dag et yndet turistmål med mange interessante severdigheter, blant annet det gamle universitetet fra 1828 og Santa Catalina klosteret som kanskje er Perus mest fascinerende religiøse bygningskompleks fra kolonitiden. Her anbefales et besøk på kvelden (om åpent) da det opplyst med levende lys overalt.

Dag 4, søndag 31. mars
Arequipa – fabrikkbesøk og Mundo Alpaca

I dag er vi invitert til en omvisning hos garnprodusenten Michell, Perus største produsent og eksportør av alpakkagarn som driver med alt fra alpakkaoppdrett til butikkutsalg. Vi besøker fabrikken og får se og høre mer om garnproduksjonen. Etter lunsj besøker vi deres Mundo Alpaca – en organisasjon som sørger for at besøkende skal få mulighet til å oppleve dette fantastiske og viktige dyret på nært hold, samt se en demonstrasjon av fibersorteringsteknikker og tradisjonell veving med ryggholdte vever. Det blir også tid til en titt innom Tekstilmaskineri-museet – det eneste i sitt slag i Peru. Dette blir garantert en lærerik dag!
Resten av ettermiddagen og kvelden til egen disposisjon.

Dag 5, mandag 1. april
Arequipa – Puno

Etter en tidlig frokost får vi en byrundtur i Arequipa. Først besøker vi det 20 mål store St. Catalina klostret fra 1579, et vakkert eksempel på kolonitidens arkitektur. Videre besøker vi kirken Compañia de Jesús, rikt utsmykket, blant annet med fargerike fresker og barokkfasade. Vi skal også spasere langs brolagte gater i forstaden Yanahuara, kjent for sine store villaer i lavastein og tradisjonelle hager. Ved lunsjtider starter vi turen til Puno (ca. 6 timers kjøring). Reisen går med buss gjennom daler og over høyfjell – en god mulighet til å se mer av Perus landskap og er vi heldige ser vi de første ville Vicunane, de vakre dyrene som er mindre enn alpakkaen og som er Andesfjellets gull. 
Vi ankommer Puno tidlig på kvelden. Dette er den største byen ved den navngjetne Titicaca-sjøen som dekker 8340 km2 og er den høyeste seilbare innsjøen i verden, 3812 moh. Med sitt klare vann og en bakgrunn av mektige, snøkledde fjell, er området ubegripelig vakkert. Halvparten av sjøen ligger i Peru, resten i Bolivia. Vi sjekker inn på vårt hotell hvor vi skal bo to netter.

Dag 6, tirsdag 2. april
Puno

Heldagstur med lunsj til Uros og Taquile, kjente øyer i Titicaca-sjøen. Første stopp er på de flytende Uros Øyene – en gruppe øyer som fullt og helt er laget av totora-siv fra innsjøen. Sivet benyttes blant annet til bygging av tak, hus og ikke minst ble det brukt til Thor Heyerdals sivbåter. På Uros får vi innblikk i beboernes dagligliv og tradisjoner før vi fortsetter til den større øya Taquile. Øya er fredfull og innbyggerne driver blant annet jordbruk ved hjelp av terrasser, anlagt av inkaene. Øyboerne her, som er kjent for å være spesielt gjestfrie, snakker alle quechua. Det mest særegne med Taquiles kultur er deres strikkearbeider og de vakre, håndstrikkede luene, beltene og andre artikler som de selv ikler seg og tilbyr for salg. Deres strikkeprodukter er kjent som de beste i Peru og Sør-Amerika. Det mest interessante er kanskje at de beste strikkerne er, uten unntak, menn! Kvinnene tar seg av å gjøre ullen om til garn i alle verdens farger, samt å veve, men strikke, det er det mennene som gjør.
Vi skal besøke et hjem i Chujuno hvor vi skal lære mer om de ulike strikketeknikker, vasking av ull med en spesiell plante («chuko») samt farging. Vi spiser lunsj her og får med oss en danseoppvisning før vi tar båten tilbake til Puno.
Resten av dagen til egen disposisjon.

Dag 7, onsdag 3. april
Puno – Mallkini

Etter frokost pakker vi en overnattingsbag for de neste to netter og setter resten av vår bagasje til oppbevaring på hotellet. HUSK varmt tøy og sko da det blir kaldt i fjellene og det er ikke vanlig å varme opp husene slik vi gjør i Norge.
Vi blir hentet med minibusser og kjører de tre timer det tar til Mallkini – en ranch cirka 140 kilometer nord for Puno. Gården, Mallkini Alpaca breeding and Genetic Center, eies av alpakkaullprodusent, Michell, som her kombiner alpakkaoppdrett med opplevelser i tillegg til å drifte Mirasolskolen. Gårdens formål er å forbedre kvaliteten på alpakkahåret gjennom opplæring av lokale oppdrettere, samtidig som de forbedrer oppdretternes levestandard og utvikler en interesse for øko-turisme i regionen. Med initiativ fra våre reiseledere ble det i 2007 samlet inn nok penger til å legge ned grunnsteinen til Mirasolskolen, en internatskole for alpakkagjeterenes barn i området rundt landsbyen Munjani, som ligger her oppe på Andesplatået. Med penger samlet inn fra salget av alpakkagarn i Norge, samt bidrag fra ulike internasjonale sponsorer i garnbransjen har prosjektet kunne betale for både bygging og den fulle drift av skolen. 
Vi skal både besøke skolen og alpakkafarmen for å få høre mer om driften og livet her. Vi skal bo på stedet og blir fordelt på et overnattingsanlegg og skolen (NB: ingen mulighet for enkeltrom her). Fasilitetene er enkle, men rene og alle har tilgang til WC og dusj. Helpensjon under oppholdet. 

Dag 8, torsdag 4. april
Mallkini

Vil tilbringer dagen på gården og blir bedre kjent med barna på skolen og hvordan livet arter seg her for alpakkafarmerne.

Dag 9, fredag 5. april
Mallkini – Urubamba

Mallkini har vært en unik opplevelse som vi tar med oss når vi utpå dagen fortsetter til Ayaviri (ca. 1 times kjøring) hvor vi går over i en større buss som har med bagasjen vår fra Puno. Vi fortsetter nordover, gjennom spennende fjellandskaper (rundt 7 timers kjøring) og kommer fram til Urubamba sent på kvelden (det blir mørkt kl. 18 så de siste tre timer kjøres i mørket). 

Dag 10, lørdag 6. april
Urubamba – Chinchero - Urubamba

Urubamba er også kjent som Inkaenes hellige dal. Inkaene holdt dalen for hellig, ikke på grunn av at det fantes mange kultsteder her, men fordi dalen var så fabelaktig fruktbar og kunne gi både to og tre avlinger i året. Inkaene æret og dyrket solen, månen, fjellene,  vannet og jorden (Pacha Mama), pumaer og kondorer. De hadde en økologisk forståelse og tankegang, som de fortsatt praktiserer i høyfjellene, mer enn seks hundre år før dette ble et tema i den moderne sivilisasjonen.
I dag skal vi besøke den lille byen Chinchero som ligger mellom Urubamba og Cusco og er kjent som Perus viktigste by når det gjelder veving. Her får vi på formiddagen undervisning i lokale veveteknikker med Nilda Callañaupa. Nilda er grunnlegger og leder for organisasjonen «Center for Traditional textiles», som er dedikert til bevaringen av Andesfolkets tekstil- og håndarbeidstradisjoner. Ildsjelen Nilda, født og oppvokst i Chinchero, har siden sin ungdom brent for dette arbeidet. Sentret tilbyr også hjelp og husrom for kvinner i en vanskelig livssituasjon, samt markedsføringshjelp til lokale tekstilprodusenter.
Etter lunsj vender vi tilbake til sentret for en workshop med veverne som arbeider på sentret.
Retur til Urubamba på ettermiddagen.

Dag 11, søndag 7 april
Urubamba - Machu Picchu – Cusco

I dag tar vi Vistadome toget til Aguas Calientes, inngangsporten til magiske Machu Picchu. Herfra går turen opp fire hundre høydemeter, via hårnålssvinger, til det som regnes for Sør-Amerikas desidert største opplevelse og den best bevarte inkabyen. På 1500-tallet søkte spanjolene å systematisk utrydde alle spor etter inkakulturen. Av en eller annen grunn ble Machu Picchu glemt, etterhvert fraflyttet og til slutt dekket av tett skog, inntil stedet ble gjenoppdaget for omkring 100 år siden. I dag er Machu Picchu Sør-Amerikas største attraksjon. Ikke bare fordi så mange bygninger er så godt bevart, men fordi beliggenheten er enestående. 
Vi får en guidet omvisning i den gamle ruinbyen før vi på ettermiddagen tar toget til Cusco. Ved ankomst på kvelden, transport til vårt hotell.

Dag 12, mandag 8. april
Cusco

Inkaenes gamle hovedstad Cusco, er noe helt for seg selv der den ligger 3400 moh. Byen ble forsøkt jevnet med jorden av spanjolene, og i dag kan man kun se grunnmurer fra inkatiden som spanjolene bygget nye bygg på toppen av.  Sentrum av byen er preget av historiske bygninger fra kolonitiden. Vi starter vår byrundtur med inkafestningen Sacsayhuaman, som ligger på en høyde over byen. Conquistadorene prøvde også å rasere den, men det ble rett og slett for mye og for store stein å slite med, så de ga opp. Vi tar inn utsikten over Cusco fra Cerro Pukamoqo. Vi gjør et stopp på San Pedro markedet, byens viktigste gatemarked – og  opplever regionens ulike produkter, lukter og farger. Et par kvartaler unna ligger Qoricancha templet som inkaene hadde dedikert til solguden og som sies å ha hatt vegger dekket av gull. Vi avslutter dagen med en spasertur til byens sentrale torg, Plaza de Armas, hvor vi besøker byens katedral, utsmykket med usøkte malerier fra  17- og 1800-tallet.
Resten av dagen til egen disposisjon.

Dag 13, tirsdag 9. april
Cusco

Formiddagen til egen disposisjon. Det er noe helt eget å gå rundt i denne gamle Inka-byen, suge til seg atmosfæren og kjenne på historiens sus. På ettermiddagen skal vi besøke det flotte Maximo Laura museet som har en samling med to hundre tepper – en et verdens største og mest representative samlinger av moderne peruansk tekstilkunst. Her skal vi også ha en 2,5 timers workshop hvor vi lærer mer om den tekniske og kreative prosessen som inngår i deres teppeproduksjon.
På kvelden møtes vi til avskjedsmiddag på restauranten Tunupa hvor det blir både middag og underholdning.

Dag 14, onsdag 10. april
Cusco og hjemreise

Formiddagen til egen disposisjon fram til vi reiser til flyplassen. Vi tar farvel med Peru for denne gang og flyr via Lima til Amsterdam.

Dag 15, torsdag 11. april
Amsterdam – Oslo

Mellomlanding i Amsterdam på ettermiddagen. Vider til Oslo, med ankomst tidlig kveld.
Reiseledere
Kari Hestnes & Per Svendsen


Strikkedesigneren Kari Hestnes og globetrotteren Per Svendsen introduserte alpakka til det norske folk på slutten av 90-tallet og siden har de vært forelsket i både alpakkagarnet og dyrene. Sammen startet de garngrossistfirmaet «Du Store alpakka». På den første turen endte de opp på Mallkini, en alpakkafarm i det peruanske høylandet. Et hjertemøte med to alpakkagjeterbarn, Marisol og Alex, resulterte i at Kari og Per bestemte seg for å bygge en internatskole i samarbeide med Michell, fabrikken de kjøpte alpakkagarnet fra. På denne turen skal du få bli bedre kjent med både Mirasolskolen og produksjonen av alpakkagarn. Alpakkaene lever høyt oppe i Andesfjellene og de har den mykeste pelsen du kan tenke deg. Denne pelsen gir ett av verdens mest eksklusive garn som i dag har blitt veldig populært også i Norge. Vi lover nærkontakt med både alpakkaer og lama på turen og er vi riktig heldige treffer vi på en Vicunia eller flere, de vakre dyrene som leverer verdens dyreste fiber.
Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 37 480
Enkeltrom kr 40 480

Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Lima med KLM t/r
 • Fly Lima–Arequipa og Cusco–Lima  med LAN/Avianca
 • All transport fra/til flyplasser utenfor Norge
 • 11 netter på mellomklassehotell med frokost
 • To netter på Mallkini farmen, enkel overnatting med helpensjon
 • Fire lunsjer
 • To middager
 • Utflukter og opplevelser iht. ­programmet, inkl. inngangsbilletter
 • Reiseledere Kari Hestnes og Per Svendsen 

Prisene inkluderer ikke:
 • Måltider og drikke utover det som er nevnt i programmet
 • Tips til guider, sjåfører og annet servicepersonell
 • Reise- og avbestillingsforsikring


Prisene er basert på valutakurser pr. august 2018.