Kunst og kultur i Nederland - opplev Nederlands kulturskatter

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Nederland
 • Gyldig fra
  19-09-2019
 • Gyldig til
  24-09-2019
 • Varighet
  6 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  13.980,-
Rembrandt, van Gogh, Frans Hals og Johannes Vermeer. Nederland er blant annet kjent for sine skapende kunstnere, og sin gode offentlige kommunikasjon. På denne turen benytter vi oss tidvis av trikk for å komme tett på kunsten og kunstnerne fra Det gylne århundret. Våre lokalkjente reiseledere tar deg med til noen av miljøene kunstnerne virket i, og ikke minst til deres verker. I tillegg er det god tid til å utforske storbyene Amsterdam og Haag, samt de mer ukjente perlene Delft og Haarlem. Hva med en sykkeltur langs kanalene sammen med en av våre reiseledere? Nederland er verdens mest tilrettelagte land for syklister. Det er bare å trå til!

Høydepunkter:
 • Wilhelm av Oraniens unike kunstsamling i Mauritshuis i Haag.
 • Haag – ofte kalt «City of Peace and Justice».
 • Idylliske Delft med sitt spennende antikvitetsmarked
 • Haarlem – portrettmaler Frans Hals’ hjemby
 • Shopping i Haarlem og Amsterdam
 • Møt Vincent van Goghs kunst i Amsterdam
 • Lær mer om kunst og kunstnere på eksklusive omvisninger
 • Reis med trikk og tog i et land som er blant verdens beste på offentlig kommunikasjon.
 • Utforsk Haag eller Amsterdam på sykkel sammen med våre lokalkjente reiseledere

Program

Dag 1, torsdag 19. september
Oslo – Amsterdam – Haag

Vi flyr med KLM direkte fra Oslo lufthavn til Amsterdam om formiddagen. Fra Amsterdam lufthavn kjører vi til Haag (cirka 45 minutter) hvor vi sjekker inn på vårt hotell. 
Amsterdam er Nederlands offisielle hovedstad, men både parlamentet, regjeringskontorene, høyesterett og alle ambassadene ligger i Haag. Selv kongehuset har sine residenser og kontorer her. Våre reiseledere tar oss med på en hyggelig og informativ spasertur gjennom denne vakre byen. Men først får vi en privat omvisning på Mauritshuis, museet som huser Nederlands mest fasjonable kunstsamling. Totalt omfatter samlingen cirka 800 malerier, og er bygget opp rundt kunstsamlingen til landsfaderen, statholder Wilhelm av Oranien. Her henger både Vermeers «Pike med perle­øredobb», maleriet som blir kalt «Nederlands Mona Lisa», og Rembrandts berømte maleri fra en anatomi-leksjon.  
Haag er en unik blanding av nytt og gammelt som er sydd sammen på en elegant måte. Mellom barokkslott fra Nederlands storhetstid på 1600-tallet og spenstig etterkrigsarkitektur, har byen mange koselige gater og torg. Her finnes et mylder av små butikker, kunstgallerier, kaféer og restauranter. 
Om kvelden møtes vi til en felles middag hvor det serveres Rijstafel. Dette er tradisjonell mat fra Indonesia, som var nederlandsk koloni fram til 1950. Nederlenderne liker å kalle dette sin «nasjonalrett».
 
Dag 2, fredag 20. september
Haag

I dag er mulighetenes dag i Haag. Dagen skal by på noe for enhver smak. For de som vil se mer kunst er det to museer som peker seg ut. Den grafiske kunstneren Maurits Cornelis Escher kalles med rette perspektivenes mester. Med symmetri og gjentakelser skapte han de utroligste optiske illusjoner. Vann som renner oppover, tårn og trapper som henger sammen på en «umulig måte», og motiver som «forsvinner inn i uendeligheten». Hans verker er utstilt i bygningen som en gang var dronning Emmas vinterresidens, og som i en periode huset kontorene til dronning Beatrix. Museet bærer med rette navnet «Escher in het Palais - Escher i slottet».
Et steinkast fra sentrum ligger et annet lite museum med et kunstverk du kanskje aldri har sett maken til. Kunstnerekteparet van Houten-Mesdag fullførte i 1881 panoramamaleriet som er 14 meter høyt og 120 meter i omkrets. Kunstverket viser fiskerlandsbyen Scheveningen på slutten av 1800-tallet. Fra observasjonsplattformen i midten av sylinderen får man illusjonen av å stå på en sanddyne og skue ut over fiskerne på stranda, inn i gatene i landsbyen og bakover mot kirkespirene i Haag, noen få kilometer unna. Opplevelsen av kunstverket skifter med vær og lysforhold. En rent ut magisk opplevelse. 
De bilinteresserte har i dag en unik mulighet til å besøke en av Europas største og beste samling av veteranbiler. Louwman Museum i Haag huser verdens eldste privateide bilsamling og omfatter 250 kjøretøyer fra mer enn 100 fabrikker. Eller hva med «miniatyr-Nederlandet» Madurodam. Her er mange av Nederlands kjente bygninger og miljøer gjenskapt i størrelse 1:25.
Nederland er et eldorado for de som liker å sykle. Det er flere sykler enn innbyggere i landet, som kan skilte med mellom 35 og 40 tusen kilometer sykkelstier! Bli med en av reiselederne på en sykkeltur ut til det populære strandstedet Scheveningen. 
Haag blir kalt «City of Peace and Justice». Den første internasjonale fredskonferansen ble holdt her i 1899. På veien ut mot sjøen passerer vi det berømte Fredspalasset og noen av de internasjonale organisasjonene som har sine hovedkvarter i byen. Fredspalasset sto ferdig i 1913, og er bygd med granitt fra Norge. Bygningen huser blant annet «The International Court of Justice».
Ønsker du å se Scheveningen, men ikke har lyst på en sykkeltur, er det bare å ta trikken ut til sjøen. I april hvert år settes det opp et flere titalls strandrestauranter direkte på sanden ved strandpromenaden. Dette er det perfekte sted for en svalende drink, eller for å beundre solnedgangen etter en god middag.
Våre lokalkjente reiseledere vil gi deg råd om hvilke severdigheter som er mulig å kombinere i løpet av en dag, og hvordan du kommer deg dit. Lunsj og middag på egen hånd. Mulighetene er mange, fra strandrestaurantene i Scheveningen til gourmetrestauranter og små, hyggelige brune steder i Haag.
 
Dag 3, lørdag 21. september
Haag - Delft - Haag

Etter frokost finner vi trikken som går til Delft. Denne lille perlen av en by er ikke bare kjent for sitt blå-hvite porselen. Her bodde og virket også kunstneren Johannes Vermeer. Vi utforsker Vermeers lille by og besøker Vermeer-senteret hvor reproduksjoner av alle hans 37 verker er utstilt. Vi får en guidet omvisning og får lære mer om Vermeers liv, hans teknikker og om symbolene i maleriene hans.
Lørdag er det marked i Delft. Hele byen yrer av liv. Langs kanalene og rundt den gamle kirken er det satt opp boder hvor det selges «alt mulig mellom himmel og jord». Antikviteter, bøker, ost, blomster, hatter, grønnsaker. Her kan du gjøre et skikkelig varp, eller bare gå rundt og suge inn atmosfæren og inntrykkene. Nederlenderne er et handelsfolk, og et skikkelig lørdagsmarked i en nederlandsk by, er en opplevelse du sent vil glemme.
Delft har også en historisk betydning for Nederland. Herfra ledet landsfaderen Wilhelm av Oranien den nederlandske frihetskrigen mot de spanske herskerne, helt til han ble myrdet i 1584. Før vi returnerer til Haag med trikken en gang utpå ettermiddagen, blir det tid til en aldri så liten historieleksjon.
Lunsj og middag for egen regning. 
 
Dag 4, søndag 22. september
Haag - Haarlem - Amsterdam

I dag sier vi farvel til Haag og forflytter oss til Amsterdam. På veien skal vi besøke Haarlem, en annen fascinerende nederlandsk by. Dette er hjembyen til Fransk Hals. Sammen med Rembrandt og Vermeer, er han en av de mest kjente nederlandske kunstnerne fra 1600-tallet - Det gylne århundret.
Vi starter besøket med en privat omvisning i Frans Hals museet. Hals er mest kjent for sine portretter av vanlige, gjerne rike, mennesker, men også gigantiske gruppeportretter av militære grupper, styrer og laug. Bildene hans er en god kilde til kunnskap om livet i Nederland på 1600-tallet. Frans Hals ble født i Antwerpen, men bodde hele sitt voksne liv i Haarlem.
Etter museumsbesøket blir det tid til å utforske Haarlem på egen hånd. Byen er kåret til Nederlands beste sted for shopping, og de fleste butikkene er åpne på søndag. Eller hva med ølsmaking i den gamle kirken Jopenkerk, eller en båttur på kanalene.
Når vi er fornøyd av Haarlem, fortsetter vi til Amsterdam og sjekker inn på vårt hotell her. Måltider for egen regning. Lunsj i Haarlem, middag i Amsterdam. Eet smakelijk!
 
Dag 5, mandag 23. september
Amsterdam

I dag er alle sammen herre over eget tempo. Vi bor sentralt i Amsterdam, og byen har svært mye å by på, ikke bare handlegaten Damrak og Red Light District. Hvorfor ikke starte dagen med å rusle langs Reguliersgracht, en av de mest typiske kanalgatene med de karakteristiske små bruene som Amsterdam er så kjent for. Ta en forfriskning på Rembrandtplein og sleng innom det store blomstermarkedet nede ved kanalen som heter Singel.
En av de beste måtene å oppleve Amsterdam på er med kanalbåt. I dag byr det seg også en mulighet for å bli med en av reiselederne på sykkeltur. 
Lyst på mer marked? Albert Kuyper-markedet i den hippe bydelen De Pijp er innenfor rekkevidde. Et annet område som anbefales besøkt er «De Negen Straatjes», de ni små gatene - et eldorado av små butikker, kafeer og gallerier. I dette området ligger også Anne Franks hus.
Det er også tid til mer kultur. Det nederlandske nasjonalmuseet, Rijksmuseum og Rembrandts hus ligger ikke langt fra hotellet. Det samme gjør Amsterdams konserthus, «Het Concertgebouw». Kanskje du skal unne deg en konsert med verdenskjente orkestre og solister. Den nederlandske operaen ligger et steinkast fra hotellet vårt.
Om kvelden møtes vi til en felles avskjedsmiddag og erfaringsutveksling.
 
Dag 6, tirsdag 24. september
Amsterdam – hjemreise

Vi tar en rolig start på dagen. Etter frokost sjekker vi ut og setter bagasjen i oppbevaringen på hotellet. Vi har fortsatt nesten hele dagen til disposisjon før vi begynner på hjemturen.
Vi skal avslutte vår lille dannelsesreise i Nederland med et besøk i Vincent van Gogh-museet. Her får vi også en privat omvisning, og lærer mer om en av verdens mest kjente kunstnere, blant annet om parallellene til vår egen Edward Munch. De to kunstnerne møtte aldri hver andre, men begge var aktive på slutten av 1800-tallet og har mange likhetstrekk.
Dagens måltider er siste mulighet for å spise «Rijstafel» på denne turen. Bussen tar oss til flyplassen rundt kl. 18. Flyavgang med KLM direkte til Gardermoen kl. 20.50, med ankomst kl. 22.35.
Reiseledere
Eeva-Liisa og Knut J. Støvne
På denne turen er ekteparet Eeva-Liisa og Knut J. Støvne reiseledere. De har bodd fire år i Nederland hvor de var tilknyttet den norske ambassaden i Haag. Begge er lommekjent i byene vi besøker. Eeva-Liisa har jobbet som reiseleder for Vista Travel siden 2016. Knut er frilansjournalist tilknyttet Vi Menn.
Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 13 980
Enkeltromkr 16 990


Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Amsterdam t/r med KLM (fly fra andre byer på forepørsel)
 • Flyskatter (kr 439 pr. februar 2019)
 • Transport fra/til flyplass i Amsterdam
 • Fem netter på mellomklassehoteller med frokost
 • To middager
 • Omvising og inngang til fire kunstmuseer
 • Besøk til Delft og Haarlem
 • Reise med trikk Haag-Delft-Haag
 • Transport Haag-Amsterdam
 • Kunnskapsrike reiseledere fra Vista Travel

Prisen inkluderer ikke: 
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Reise- og avbestillingsforsikring 

Prisene er basert på valutakurser pr. februar 2019.