Møt våren i Champagne. Lesertur Aftenposten

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Reims
 • Gyldig fra
  09-05-2020
 • Gyldig til
  12-05-2020
 • Varighet
  4 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  12.370,-
Lær mer om disse edle dråpene i en innholdsrik tur i Champagnedistriktet. Vi besøker Reims berømte katedral, får omvisning i fyrtårnet som er omgjort til champagnemuseum midt ute i vinmarkene, opplever Avenue de Champagne i Epernay, champagnedistriktets hovedstad og sjarmerende Hautvillers. Og selvfølgelig, omvisning og champagnesmaking hos flere av de store champagnehusene, som Taittinger, André Clouet, Lanson, Mercier og Moët & Chandon. Turen krones med avskjedsmiddag med ditto champagner i Cave Bacchus - selveste vingudens kjeller – i Merciers lekre representasjonslokaler. Det blir en champagne til hver rett og en aften man sent glemmer! Det er bare å glede seg!

Noen høydepunkter:
 • Champagne Taittinger – kjellere på UNESCOs verdensarvliste
 • Fyrtårnet med Musée Le Phare de Verzenay
 • Champagne André Clouet – rik på historie
 • Hautvillers – landsbyen hvor det hele begynte
 • Moët & Chandon – verdens mest kjente Champagne
 • Epernay med den berømte Avenue de Champagne
 • Den gotiske katedralen i Reims
 • Avskjedsmiddag i champagnekjelleren hos Mercier
 • ​Vinekspert Annika Groven er reiseleder på turen


Program

Dag 1, lørdag 9. mai
Oslo – Reims

Vi møtes på Oslo Lufthavn Gardermoen og flyr direkte til Paris med Norwegian på morgenen og ankommer Paris Charles de Gaulle på formiddagen. Videre med buss til Champagnedistriktet og den sjarmerende byen Reims hvor vi skal bo under oppholdet.
Etter å ha sjekket inn på vårt komfortable og sentralt beliggende hotell er vi nok sultne og klare for lunsj (på egen regning). I Reims, som er den største byen i Champagne, finnes det en mengde restauranter, brasserier, kaféer og barer, så her er bare å velge.
Etter lunsj møtes vi til vår første omvisning og smaking hos Champagne Taittinger. Dette huset ble grunnlagt av en østerriker, derav det tyskklingende navnet. Taittinger har en av de vakreste kalkkjellerne i hele Champagne og en av seks kjellere som faktisk er gravd ut av de gamle romerne. De går under navnet Les Crayères (krittgruvene) og befinner seg under St. Nicaises-høyden i hjertet av Reims. De seks champagnehusene i disse originale romerske gruvene er Pommery, Ruinart, Charles Heidsieck, Taittinger, Veuve Clicquot og det litt mindre kjente huset G.H. Martel. Siden 2015 står disse fantastiske kjellerne på UNESCOs verdensarvliste. Etter omvisningen blir det champagne-smaking og det er mulighet for å besøke Taittingers lille butikk.
Om kvelden møtes vi til felles velkomstmiddag på hyggelige Brasserie Excelsior Reims.

Dag 2, søndag 10. mai
Verzenay og Epernay

Om formiddagen reiser vi med buss til champagnemuseet i Verzenay. Musée Le Phare de Verzenay er et tidligere fyrtårn med fantastisk utsikt. Tjuefem meter høyt og med 101 trappetrinn til toppen, står dette unike fyrtårnet midt blant vinrankene med fantastisk utsikt – et utrolig syn i seg selv. Bli med på en interessant audiovisuell omvisning hvor du kan lære alt om området og hvordan champagnen blir til. Her er det også en butikk som selger mange morsomme champagne-relaterte suvenirer.
Etter omvisningen kjører gjennom bølgende vinmarker til champagne-hovedstaden Epernay og den berømte Avenue de Champagne som Winston Churchill kalte «The most drinkable address in the World». Her tar vi oss tid til å spise lunsj (på egen regning), for eksempel på det berømte La Banque, et tradisjonelt fransk brasseri i en flott bygning som en gang var en bank.
Sen ettermiddag  besøker vi Moët & Chandon – kanskje det mest berømte og et av de vakreste vinhusene på Champagne-­avenyen. I tre hundre år har de delt suksess og glamour med verden. Det lille slottet med en fantastisk hage og fontene foran ble bygget med slottet i Versailles som forbilde. Grunnleggeren het Claude Moët og om hans barnebarn, Jean-Remy Moët, ble det sagt at «Much like his champagne, as soon as Monsieur Moët enters the room, boredom disappears!». Han var også en av Napoleons beste venner og holdt ham med champagne som han fortjente når han seiret – og, trengte når han led nederlag. Moët Imperial er oppkalt etter Napoleon. En annen berømt ambassadør for Moëts champagne var Marquise de Pompadour, elskerinnen til Louis XV. Huset Moët har alltid ønsket å dele champagnens magi med hele verden og er i dag en del av luksus-grupperingen LVMH – Louis Vuitton Moët Hennessy. Moët har hele 28 kilometer med historiske vinkjellere. Vi får en spennende omvisning og avslutter med smaking.
Vi  returnerer til Reims på ettermiddagen. Middag på egen hånd denne kvelden. Reiselederen hjelper gjerne til å finne en passende restaurant.

Dag 3, mandag 11. mai
Reims

Vi starter dagen med omvisning i den vakre og berømte gotiske katedralen Notre Dame de Reims hvor mange franske konger er blitt kronet. Vi blir imponert over at man klarte å bygge en katedral som denne på 1200-tallet. Den er en av Frankrikes største katedraler og også berømt for sine fantastiske glassmalerier av blant annet Marc Chagall. Den ble, sammen med klosterkirken Saint-Remi og Tau-palasset, innskrevet i UNESCOs verdensarvliste i 1991. Vi fortsetter til omvisning og champagnesmaking hos Champagne Lanson i Reims som ble etablert allerede i 1760 og var familieeid helt til 1976. I dag er de to hovedeierne de kjente champagnepersonlighetene Bruno Paillard og Philippe Baijot. Clos Lanson er en vinmark midt i Reims på kun en hektar som lager en delikat enkeltvinmarks-champagne. Hvert år plukkes druene her av de som jobber på kontoret hos Lanson og deres familier og man gjør dette til en hyggelig dag ute i den lille vinmarken. Her kan vi da se hvordan champagne lages fra vinmarken til flasken.Lanson er kjent for å ha syrerike champagner som ikke har gjennomgått malolaktisk gjæring. Dette gjør de meget lagringsdyktige og er bra champagner for vinkjelleren. Siden vi er her på en hverdag får vi se produksjonen i full sving. Så er det satt av tid til lunsj og egentid slik at vi kan gjøre oss klare til kveldens champagnehus og ekstravagante middag.
Ved 17-tiden kjører vi med buss tilbake til Epernay hvor Champagne Mercier først ønsker oss velkommen til en omvisning og smaking i Avenue de Champagne nr. 68. Mercier er i dag den bestselgende champagnen på det franske marked. Dette imponerende huset ble grunnlagt i 1858 av Eugène Mercier da han var kun 20 år gammel. Han var en fantastisk gründer og markedsfører som bl.a. fikk andreplass etter Eiffel-tårnet på verdensutstillingen i Paris i 1889. Han kom bokstavelig talt slepende med en kjempevintønne som måtte dras av 24 okser og som rommet 200 000 flasker! På Paris-utstillingen i 1900 hadde han en varmluftballong han sendte opp folk i for at de skulle få et glass champagne med utsikt! Også i dag er Mercier et imponerende hus å besøke og de eneste som har et eget tog man blir transportert med. De har atten kilometer med kjellere tredve meter under Epernay – som ser ut som en sveitserost under bakken. Etter omvisningen og smakingen kan vi kikke litt i deres butikk og gjøre oss klare til kveldens høydepunkt - avskjedsmiddag i den private champagne-kjelleren under Avenue de Champagne. Dette blir en helt spesiell og minnerik aften i særegne og praktfulle lokaler. Vi spiser en stemningsfull middag med levende lys i Cave du Bacchus, selveste vingudens kjeller. Det blir en champagne til hver rett og en aften man sent glemmer.

Dag 4, tirsdag 12. mai 
Reims – Hautvillers – Epernay – Oslo

Etter en sen frokost sjekker vi ut av hotellet. Om du ikke allerede har gjort det kan du foreta siste minutt-shopping i butikkene som ligger rundt katedralen. Her finner man champagne-relaterte ting som champagne-sabler og lokale spesialiteter som bl.a. de berømte rosa linsene fra Champagne, forskjellige patéer på boks hos Comtesse du Barry og mye annet.
Vi setter så kursen mot, ifølge mange, den vakreste lille landsbyen i Champagne; Hautvillers. Dette er Champagnes spirituelle hjem og kalles også Champagnes vugge. I Sankt Peter-klosteret ble den kjente Benediktiner-munken Dom Perignon ansatt som økonomiansvarlig i 1658. Han hadde også ansvar for vinproduksjonen og kjempet mot boblene i vinen som han ikke ville ha der og uttalte de historiske ordene «Jeg ser stjerner». Det var ikke før Louis XV i 1728 tillot å selge vin i flasker at champagne ble en egen og ettertraktet vin, spesielt av engelskmennene.  Året etter begynte Nicolas Ruinart å selge champagne. Vi finner Dom Perignons og Dom Ruinarts graver i kapellet.
Før vi fortsetter til den lille byen Bouzy er det tid til lunsj (på egen regning). Bouzy er kjent for å dyrke mest av den blå druen Pinot Noir. Her besøker vi det lille champagnehuset Champagne André Clouet, som har vært i familien Clouets eie siden 1741. De produserer rundt to hundre tusen flasker årlig og har 8 hektar Grand Cru vinmarker. Vår vert er Jean-Francois Clouet som bor i 1700-tallshuset hans forfedre bygget. Hans familie var det offisielle trykkeriet for Louis XVs hoff i Versailles, noe han er ganske stolt over. Clouet lager en hel serie med champagner hvorav vi finner syv på Vinmonopolet. Flaggskipet er Cuvée 1911 som er pakket i halm slik man gjorde før i tiden. Den er en nydelig champagne laget av 100% Pinot Noir fra Clouets aller beste vinmarker.
Om ettermiddagen må si farvel til Champagne-distriktet og setter kursen mot Paris og Charles de Gaulle-flyplassen. Avreise med Norwegian kl. 21.10, ankomst Oslo Lufthavn kl. 23.30.
Reiseleder
Annika Groven

Annika har over 20 års erfaring med vinimport til Norge. Hun brenner for vin og brennevin som involverer også geografi, politikk, historie, kultur, kjemi og mye mere.  Med sin spesielle pasjon for champagne grunnla Annika Christiania Champagne Club som i 2020 feirer 15-årsjubileum og er en av Norges største vinklubber.
Visste du at det gjennomsnittlig er cirka 11 millioner bobler i en champagneflaske? At champagnens lagringspotensial blir bedre om den ligger i magnumflasker? At halvparten av all champagne drikkes i Frankrike? At det er ikke franskmenn som oppfant champagnen, det gjorde derimot engelskmennene, eller var det russerne? Det finnes vel knapt en drikk som er så myteomspunnet, eller forbundet med så mange historier og brukt i så mange sitater som champagne.
Pris
Delt dobbeltromkr 12 370
Enkeltromkr 13 990
Pr. per person

Prisen over er for abonnenter av Aftenposten. Er du ikke abonnent kan du fortsatt delta, men betaler et tillegg på kr 500,- per person.
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Paris t/r med Norwegian
 • Flyskatter (kr 525 pr august 2019)
 • Buss Charles de Gaulle–Reims t/r
 • Tre netter på førsteklasse hotell med frokost
 • Turistskatt
 • Velkomstmiddag på Brasserie Excelsior
 • Avskjedsmiddag på Cave du Bacchus (Champagne Mercier), inkludert drikke
 • Omvisning og smaking hos champagnehusene Taittinger, André Clouet, Champagne Lanson, Mercier og Moët & Chandon
 • Omvisning i katedralen i Reims
 • Omvisning i byen Hautvillers
 • Besøk til vinmuseet i Verzenay
 • Transport og opplevelser iht. program
 • Reiseleder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Mat og drikke utover det som er nevnt over
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 
NB: Dette er en reise med begrenset antall plasser da mange champagnehus ikke kan ta imot større grupper.
Prisene er basert på valutakurser pr. august 2019.