Minsk - den ukjente hovedstaden. Lesertur Aftenposten

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Minsk
 • Gyldig fra
  20-05-2020
 • Gyldig til
  24-05-2020
 • Varighet
  5 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 10.985,-
Hviterusslands hovedstad har i de siste årene blitt et attraktivt reisemål selv om byen fortsatt er ukjent for mange. Kunstgallerier, kafeer og hyggelige restauranter har inntatt og omformet bysentrumet, som i sin tid var modellert etter Stalins ordre. Vi blir kjent med både det moderne og historiske Minsk, og opplever mer av landet på dagsutflukt til byene Mir og Nesvizh. Vår kunnskapsrike reiseleder guider deg igjennom noen spennende dager i en hverdag som er så lik og så fjern fra vår egen.

Høydepunkter:
 • Byrundtur i Minsk
 • Hviterusslands nasjonale kunstmuseum
 • Museet for andre verdenskrig
 • Utendørsmuseet Stalinlinjen
 • Eventyrslottet i Mir
 • Nesvizh – en av landets eldste byer
 • Tradisjonell lunsj i gårdshus

Program

Dag 1, onsdag 20. mai
Oslo – Minsk

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn tidlig om morgenen. Sammen flyr vi med Air Baltic via Riga til Minsk. Etter at innreiseformaliteter er unnagjort fraktes vi med buss til Hotel Minsk som ligger sentralt i byen, rett ved den travle hovedgaten Independence Avenue. Vi sjekker inn og slapper litt av etter reisen. Om kvelden er du invitert på velkomstmiddag i restauranten The View, som med sin beliggenhet i 28. etasje byr på storslått utsikt.

Dag 2, torsdag 21. mai
Minsk

Hviterusslands hovedstad har rundt to millioner innbyggere, og ligger ved elven Svislach. Byen antas grunnlagt allerede i 1067, og er i dag en travel storby med brede bulevarder, hyggelige parker og moderne så vel som historiske bygninger. Minsk er et typisk eksempel på sovjettidens storskala byplanlegging, og det er flere severdigheter som forteller om den rike historien. Etter frokost er det tid for å bli litt nærmere kjent. Vi starter vår byrundtur i det som kalles Upper town, som er en slags nybygd gamleby med trange brosteinslagte gater og sjarmerende restauranter. Her ligger blant annet rådhuset, Jomfru Maria katedralen, og den Hellige ånds katedral – opprinnelig et kloster inneholdende et ikon som sies å kunne utrette mirakler. Vi tar turen over elven til den gamle bydelen Trinity, et hyggelig lite område med små butikker som blant annet selger kunsthåndverk. Fra Trinity kan man se rett over til et av byens moderne kjøpesentre for den som kunne tenke seg å ta turen innom ved anledning. Vi fortsetter til det 38 meter høye Seiersmonumentet fra 1954. En evigbrennende flamme hedrer de falne soldatene i andre verdenskrig som ga sitt liv i kamp mot tyskerne. Etter lunsj skal vi besøke museet for andre verdenskrig – i Sovjetunionen kjent som Den store patriotiske krigen. Dette var det første museet i verden som viste historien bak denne grufulle tiden, og åpnet allerede under okkupasjonen i 1944. Blant de første utstillingsobjektene var hjemmefrontens håndskrevne krønikere, bøker og hjemmelagde våpen. I dag dekker museet tre mål og huser mer enn åtte tusen objekter, alt fra kamprapporter, dagbøker, tegninger, militæruniformer, våpen, kjøretøy med mer. Beriket med ny kunnskap drar vi tilbake til hotellet, og har resten av kvelden til egen disposisjon. I hovedgaten som passerer hotellet ligger det flere restauranter hvor man kan spise middag, alene eller sammen med vår reiseleder.

Dag 3, fredag 22. mai
Mir og Nesvizh

I dag kjører vi ut av hovedstaden for å oppleve mer av landet. Vi setter kursen mot den lille byen Mir, omkring 90 kilometer sørvest for Minsk. Mir er først og fremst berømt for sitt eventyrslott, ofte referert til som Middelalderblomsten. Slottet er et imponerende arkitektonisk byggverk i flere stilarter, som ble påbegynt på slutten av 1400-tallet og ferdigstilt på begynnelsen av 1500-tallet. Da hertug Radziwil overtok slottet i 1568 utvidet han det og gjorde det om til et renessanseslott. Murfasadene ble dekorert med kalksteinsportaler, plater og balkonger. Slottet ble sterkt skadet under Napoleonperioden, og satt i stand på slutten av 1800-tallet. Det var deretter eid av ulike adelige familier fram til 1939, og ble blant annet brukt som base for den tyske okkupasjonsmakten og til internering av jøder. I dag står slottet på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. Vi spiser lunsj i Mir før vi fortsetter til Nesvizh – en historisk by som er en av de eldste i landet. Her har vi litt tid til å spasere rundt på egen hånd før vi kjører tilbake til Minsk. Resten av kvelden er til din disposisjon.

Dag 4, lørdag 23. mai
Minsk

Sovjetunionen var et av de landene som led de største tapene under andre verdenskrig, både i forhold til stridsdyktige soldater og sivile, og krigen er en viktig del av Hviterusslands historie. Vi starter dagen ved Stalinlinjen – et utendørsmuseum som er konstruert ved et tidligere militært forsvarsanlegg fra 1920-tallet, ment for å beskytte Sovjetunionen mot invasjon fra vest. Her kan man se skyttergraver, gamle bunkere, tanks og maskingeværstillinger. Stedets guider er kledd i tidsriktige uniformer, og byr på smaksprøver av den tids matrasjoner. Kanskje er du glad det ikke er så lenge siden frokost? Så skal vi lære litt mer om dagliglivet i Hviterussland. Vi kjører til en liten landsby i nærheten, hvor eieren av et gammelt gårdshus møter oss. Her får vi høre om ulike tradisjoner og får en innføring i lokal matlaging før vi spiser en hjemmelaget lunsj. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på den populære gastropuben Gambrinus i gangavstand fra hotellet, hvor vi oppsummerer alle inntrykkene denne spesielle byen har gitt oss.

Dag 5, søndag 24. mai
Minsk – Oslo

Vår siste formiddag i Minsk er din til å gjøre akkurat det du vil. Rett utenfor hotellet ligger Uavhengighetsplassen med regjeringsbygningen og sin karakteristiske Lenin-statue. I plassens nedgang til metroen ligger et underjordisk shoppingsenter med et stort antall boder og butikker for den som vil kjøpe med seg noe hjem. Ikke minst er prisene særdeles hyggelige sett med norske øyne. Byens jernbanestasjon ligger i et livlig område i gangavstand fra hotellet. Her kan du se de to kjente tvillingtårnene i empirestil, opprinnelig en del av den gamle byporten. Om du ikke vil gå på egen hånd kan du bli med reiselederen på en liten spasertur. Midt på dagen har tiden kommet for å kjøre til flyplassen. Vårt besøk i Hviterussland er over for denne gang. Flyavgang på ettermiddagen til Oslo via Riga, med ankomst Oslo lufthavn tidlig kveld.
Foredragsholder og reiseleder
Knut A. Mugaas
Knut A. Mugaas er utdannet i russisk, statsvitenskap, økonomi og ved Norsk journalistskole, og startet sin karriere som journalist i Aftenposten. I 22 år har han arbeidet i utlandet for Norges Eksportråd, Innovasjon Norge og Utenriksdepartementet, blant annet i Bagdad, Madrid, Milano og Murmansk. Han har bodd i Moskva i flere perioder, hvor han har hatt ulike stillinger ved ambassaden, blant annet som handelsattaché.
Hotel Minsk 4*
Tradisjonelt mellomklassehotell som ligger ved hovedgaten i Minsk, nær Gorky-­teateret og kun 500 meter fra det hviterussiske nasjonalmuseet for kunst og Dynamo stadion. Rommene er nøytralt innredet med klassiske møbler. TV, gratis Wi-Fi, treningssenter, to restauranter og bar.
Priser
 Pris med A-kortPris uten A-kort
Pr. person i dobbeltromkr 10 985 kr 11 485
Enkeltromkr 11 985kr 12 485
 
Abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får kr 500 i rabatt per person på denne reisen. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.
 
Prisen inkluderer:
 • Fly Oslo–Minsk t/r med Air Baltic
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–hotell t/r
 • Fire netter på godt mellomklassehotell, med frokost
 • Tre lunsjer
 • To middager
 • Utflukter og inngangsbilletter iht. program
 • Engelsktalende lokalguider
 • Norsk kunnskapsrik reiseleder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke. 
 • Måltider utover de som er nevnt
 • Drikkevarer
 • Tips til sjåfører og lokalguider
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 
Pass og visum
Norske statsborgere trenger ikke visum til Hviterussland, og passet må være gyldig minst seks måneder etter hjemreisedato. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Vær oppmerksom på at du ved innreise må kunne fremvise reiseforsikringsbevis hvor navnet ditt står.
Prisene er basert på valutakurser pr. juli 2019.