Fridtjof Nansens Plass 5
(inng. fra Roald Amundsens Gate)
0161 Oslo
E-post:
info@vistatravel.no
Libanon og Jordan - en reise gjennom sivilisasjonens vugge
Lesertur Aftenposten
-
AvreisestedOslo
-
DestinasjonMidt-Østen
-
Gyldig fra28-04-2019
-
Gyldig til08-05-2019
-
Varighet11 dager
-
OvernattingHotell
-
TransportFly
-
Prisfra 24.280,-
Sumerere, egyptere, hettitter, persere, fønikere og grekere er bare
noen av de over førti sivilisasjonene som har satt spor etter seg i denne delen
av verden. Vi befinner oss i sentrum av gammel historie og dagens storpolitikk og
får oppleve noen av verdens fineste kulturminner. Vår reise starter i
Libanon, med blant annet storbyen Beirut og romerske ruiner i Baalbek, og avsluttes
i Jordan med Dødehavet og antikkens hovedstad Petra. Dette er en tur du ikke
vil gå glipp av.
Høydepunkter:
Program
Dag 1, søndag 28. april
Oslo – Beirut
Avreise fra Oslo Lufthavn kl. 18.45 med Lufthansa. Flybytte i Frankfurt og videre til Beirut med ankomst i løpet av natten.
Dag 2, mandag 29. april
Beirut byrundtur
Vi lander i Beirut kl. 02.50. Etter at vi har hentet bagasjen går vi med reiselederen til bussen, som kjører oss til Le Commodore Hotel. Her sjekker vi inn og får hvile i noen timer.
Libanon har, som de andre landene i Midtøsten, en eldgammel og mangslungen historie. Landet har størst religiøst mangfold i Midtøsten. Tidligere var de kristne i flertall, i dag er det en liten overvekt av muslimer. Beirut nevnes i skrifter allerede fra rundt år 1400 f. Kr. og har vært underlagt ulike riker og herskere. Under den lange borgerkrigen (1975–1989) ble byen delt mellom det overveiende kristne Øst-Beirut og det muslimske Vest-Beirut. Det er umulig å ikke bli berørt av denne stolte, vakre og sårede byen, med alle sine kontraster. Her lever borgerkrigens minner og ruiner side om side med en optimisme, kulturmangfold, livsglede og ikke minst lev-i-nuet holdning.
Etter en sen frokost skal vi på byrundtur. Vi utforsker den gamle, historiske delen av byen til fots. Deretter spaserer vi på La Corniche – byens nesten fem kilometer lange promenade langs havet. Til lunsj får vi servert meze, libanesernes svar på tapas. Rundturen avsluttes med besøk i Nasjonalmuseet, det ledende arkeologimuseet i Libanon, spesielt kjent for sin store samling fønikiske gjenstander.
Middag for egen regning, enten på egen hånd eller sammen med reiselederen. Det libanesiske kjøkken, kjent for å lage regionens beste retter, byr på velsmakende opplevelser. (F, L)
Dag 3, tirsdag 30. april
Byblos og Jeita-grotten
Etter frokost setter vi oss i bussen for å dra på utflukt til Jeibel, bedre kjent som Byblos, og deretter den spesielle Jeita-grotten.
Byblos ligger 37 kilometer nord for Beirut og sies å være en av verdens eldste kontinuerlig befolkede byer. Her har det bodd mennesker fra før fønikernes tid, 5000 år f. Kr. Byen omtales i Det gamle testamentet. I gamle egyptiske skrifter har man også funnet henvisninger til byen. Fønikerne og egypterne ble etterfulgt av assyrere, persere, grekere, romere, ottomaner og til sist franskmenn. Byen oser av historie og man kan se restene av en festning fra korsfarernes tid (Byblos-slottet), den gamle bymuren fra middelalderen, Johannes-kirken fra 1116 og Balaat Gebal – et tempel fra 2700 f. Kr. Byblos er også et populært reisemål på grunn av sine attraktive strender.
Etter lunsj på egen hånd fortsetter vi til Jeita-grotten, en av verdens mest spektakulære dryppsteinsgrotter. Grotten består egentlig av to separate kalkgrotter, som til sammen strekker seg ni kilometer under jorden. I den øvre grotten kan du vandre i stillhet blant imponerende stalaktitter og stalagmitter. To hundre meter unna ligger den nedre grotten, hvor man kan seile med båt på en underjordisk elv.
Om kvelden spiser vi middag på en restaurant i gåavstand fra hotellet. (F, M)
Dag 4, onsdag 1. mai
Baalbek og Ksara
I dag skal vi besøker Baalbek, kjent for flere tempelruiner fra Romerrikets tid. Baalbek, som tidligere het Heliopolis, var et av de største helligdommer i riket. Området var enormt, flere ganger større en Akropolis og hadde mange prominente bygg og templer. Krigerske mongoler, jordskjelv og tidens tann har ført til ødeleggelse og forfall gjennom tidene. Vi ser deler av det som en gang var Venus-, Bacchus- og Jupitertempelet, samt den mektige byporten. Under alt dette finnes det også rester av fønikernes by Baal, som går så langt tilbake som til 9000 f. Kr. Allerede den gang var dette et hellig sted hvor man hedret himmelguden Baal og gudinnen Astarte. Etter en enkel lunsj kjører vi til Chateau Ksara, som har produsert vin i snart 160 år. Det blir selvfølgelig anledning til å smake på de edle dråpene, før vi returnerer til hotellet i Beirut.
Siste kveld i Libanon spiser vi felles middag på en hyggelig restaurant. (F, L, M)
Dag 5, torsdag 2. mai
Beirut – Amman – Jerash - Dødehavet
Tidlig om morgenen sjekker vi ut av hotellet og drar til flyplassen for avreise til Amman i Jordan. Etter ankomst kjører vi en times tid nordover til Jerash. I antikken hadde byen det greske navnet Gerasa, og var en del av Dekapolis, også kalt Østens Pompeii. Jerash var en viktig by i romerske Levanten og stoppested for karavanene som kom fra Silkeveien med varer på vei til Roma. Det spesielle med Jerash er arkitekturen og torgets ovale form. Kriger og jordskjelv førte til store ødeleggelser og byen var lenge delvis begravd inntil arkeologiske utgravninger begynte i 1806. Jerash er i dag Jordans best besøkte turistmål etter Petra, som vi skal se senere.
Vi spiser lunsj på en lokal restaurant, før vi setter oss i bussen og kjører mot Dødehavet. Her skal vi bo én natt på hotell. Felles middag på hotellet om kvelden. (F, L, M)
Dag 6, fredag 3. mai
Dødehavet – Madaba – Nebo – Petra
Dødehavet har fått sitt navn fordi saltinnholdet er så høyt at det neste ikke finnes liv her. I alminnelig havvann er saltinnholdet rundt 3,5%, mens det i Dødehavet er rundt 30%. Dødehavet ligger cirka fire hundre meter under Middelhavets overflate, og er det laveste punktet på Jorden. Området er populært for helsereiser. Morgenen er fri til egne opplevelser, og vi anbefaler en «svømmetur» i Dødehavet. Eller kanskje du heller vil nyte en behandling i hotellets spa?
Neste stopp på programmet er Nebo-fjellet, hvor Moses skuet utover Det lovede land etter sin førti år lange ørkenvandring. Det var også her Moses ble sett for siste gang, og fjellet regnes derfor som Moses gravsted. Er det klart vær, kan vi herfra se helt til Jerusalem, Jeriko og Betlehem på en andre siden av Dødehavet.
Deretter setter vi kursen sørover langs den fem tusen år gamle Kongeveien. Like sør for Amman skal vi besøke Madaba, en av Jordans største kristne bosettinger. Her ser vi det store mosaikkartet fra 500-tallet, som består av to millioner fargede stener. Kartet viser de store hellige stedene for kristendommen i Palestina og nedre Egypt.
Vi spiser lunsj i Madaba og fortsetter ferden langs Kongeveien.Tidlig kveld kommer vi til Hotel Grand View nær Petra. Det blir tid til å børste av seg reisestøvet før vi møtes til middag i hotellets restaurant. (F, L, M)
Dag 7, lørdag 4. mai
Petra
Etter frokost skal vi oppleve et av de store høydepunktene på Jordanreisen; den antikke hovedstaden Petra. Klippebyen ble hugget ut i det massive røde fjellet for mer enn to tusen år siden. På den tiden kontrollerte unnbyggerne, Nabateerne, karavaneveien og handelen i området. Fra samme tid stammer mesteparten av Petras praktfulle templer, gravgrotter, bosteder, teater og palasser.
Fra hotellet tar det oss kun fem minutter å kjøre til Petra besøkssenter. Herfra må vi fortsette til fots, eller på hesteryggen, gjennom den smale og lange kløften som fører inn til byen. Den UNESCO-vernede byen, og den hemmelige veien inn til den, var i over seks hundre år glemt og gjemt, inntil 1812 da en sveitsisk eventyrer gjenoppdaget byen. Når det gjelder Petra er ingen klisjeer store nok. Byen kan ikke beskrives – den må oppleves.
Vi spiser felles middag på hotellet om kvelden. (F, M)
Dag 8, søndag 5. mai
Wadi Rum – Akaba
Vi sjekker ut fra hotellet etter frokost og kjører til ørkenen Wadi Rum. Det dramatiske røde ørkenlandskapet kjenner vi igjen fra filmen om Lawrence of Arabia. Vi blir med på en to–tre timers jeep-tur for å oppleve det fascinerende og naturskjønne området. Lunsj spiser vi hos noen lokale beduiner.
Deretter forsetter vi mot Rødehavskysten og sagnomsuste Akaba, Jordans eneste havneby. Akaba har vært bebodd siden 4000 f.Kr, og er omtalt i Bibelen som stedet hvor kong Salomo bygget sine skip og dronningen av Saba steg i land når hun besøkte ham. På 1100-tallet bygger korsfarerne en festning her. Vi sjekker i inn på førsteklasseshotellet Mövenpick Akaba. Resten av dagen er til fri disposisjon. (F, L)
Dag 9–10, mandag–tirsdag 6.–7. mai
Akaba
Vi tilbringer to dager i Akaba, og får god tid til å fordøye alle inntrykkene fra reisen. Hotellet ligger i sentrum av byen og har fire svømmebasseng, åtte restauranter, treningsrom og privat strand. Det er anledning til å delta på aktiviteter som solnedgangscruise, paraseiling og jetski. Kanskje du vil utforske den spennende undervannsverden i Rødehavet med sine fantastiske koraller og fargerike fisk? Eller frister det mer med en shoppingrunde i basarene? Reiselederen er behjelpelig med bestilling, tips og råd. (F)
Dag 11, onsdag 8. mai
Akaba – Amman – Oslo
Etter en tidlig frokost setter vi oss i bussen og kjører nordover mot flyplassen i Amman. Det blir et kort stopp underveis for å strekke på benene. Dersom tiden strekker til blir det også en liten sightseeingtur med bussen i Amman før vi ankommer flyplassen.
Vi flyr fra Amman om ettermiddagen og ankommer Oslo sent om kvelden. (F)
F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag
Ramadan
Fastemåneden ramadan begynner i løpet av vårt opphold. Ramadan er den niende måneden i den islamske kalender. Det mest framtredende aspektet ved denne måneden er fasten som blir praktisert fra soloppgang til solnedgang av troende muslimer. Ordet «ramadan» er avledet av den arabiske roten «ramida» eller «ar-ramad», som betyr «brennhete» eller «tørke». Å overholde ramadan regnes som én av islams fem søyler.
Datoene for ramadan forskyver seg cirka to uker hvert år, og vil i 2019 være fra 5. mai til 4. juni. Vi, som turister, vil ikke merke mye til fasten. Dagliglivet går som normalt og restauranter vil i stor grad være åpne. Nattklubber er derimot stengt, og man kan ikke kjøpe alkohol i butikkene. Barene på hotellene er åpne.
Priser
Høydepunkter:
- Libanons hovedstad Beirut
- Byblos, en av verdens eldste kontinuerlig bebodde byer
- Dryppsteinsgrotten Jeita
- Romerske ruiner i Baalbek
- Den tidligere romerske byen Jerash
- Dødehavet, som ligger 400 meter under havet
- Mosaikkartet i Madaba
- Nebo-fjellet hvor Moses skuet utover Det lovede land
- Unike Petra
- Late dager med sol og bad i Akaba
Program
Dag 1, søndag 28. april
Oslo – Beirut
Avreise fra Oslo Lufthavn kl. 18.45 med Lufthansa. Flybytte i Frankfurt og videre til Beirut med ankomst i løpet av natten.
Dag 2, mandag 29. april
Beirut byrundtur
Vi lander i Beirut kl. 02.50. Etter at vi har hentet bagasjen går vi med reiselederen til bussen, som kjører oss til Le Commodore Hotel. Her sjekker vi inn og får hvile i noen timer.
Libanon har, som de andre landene i Midtøsten, en eldgammel og mangslungen historie. Landet har størst religiøst mangfold i Midtøsten. Tidligere var de kristne i flertall, i dag er det en liten overvekt av muslimer. Beirut nevnes i skrifter allerede fra rundt år 1400 f. Kr. og har vært underlagt ulike riker og herskere. Under den lange borgerkrigen (1975–1989) ble byen delt mellom det overveiende kristne Øst-Beirut og det muslimske Vest-Beirut. Det er umulig å ikke bli berørt av denne stolte, vakre og sårede byen, med alle sine kontraster. Her lever borgerkrigens minner og ruiner side om side med en optimisme, kulturmangfold, livsglede og ikke minst lev-i-nuet holdning.
Etter en sen frokost skal vi på byrundtur. Vi utforsker den gamle, historiske delen av byen til fots. Deretter spaserer vi på La Corniche – byens nesten fem kilometer lange promenade langs havet. Til lunsj får vi servert meze, libanesernes svar på tapas. Rundturen avsluttes med besøk i Nasjonalmuseet, det ledende arkeologimuseet i Libanon, spesielt kjent for sin store samling fønikiske gjenstander.
Middag for egen regning, enten på egen hånd eller sammen med reiselederen. Det libanesiske kjøkken, kjent for å lage regionens beste retter, byr på velsmakende opplevelser. (F, L)
Dag 3, tirsdag 30. april
Byblos og Jeita-grotten
Etter frokost setter vi oss i bussen for å dra på utflukt til Jeibel, bedre kjent som Byblos, og deretter den spesielle Jeita-grotten.
Byblos ligger 37 kilometer nord for Beirut og sies å være en av verdens eldste kontinuerlig befolkede byer. Her har det bodd mennesker fra før fønikernes tid, 5000 år f. Kr. Byen omtales i Det gamle testamentet. I gamle egyptiske skrifter har man også funnet henvisninger til byen. Fønikerne og egypterne ble etterfulgt av assyrere, persere, grekere, romere, ottomaner og til sist franskmenn. Byen oser av historie og man kan se restene av en festning fra korsfarernes tid (Byblos-slottet), den gamle bymuren fra middelalderen, Johannes-kirken fra 1116 og Balaat Gebal – et tempel fra 2700 f. Kr. Byblos er også et populært reisemål på grunn av sine attraktive strender.
Etter lunsj på egen hånd fortsetter vi til Jeita-grotten, en av verdens mest spektakulære dryppsteinsgrotter. Grotten består egentlig av to separate kalkgrotter, som til sammen strekker seg ni kilometer under jorden. I den øvre grotten kan du vandre i stillhet blant imponerende stalaktitter og stalagmitter. To hundre meter unna ligger den nedre grotten, hvor man kan seile med båt på en underjordisk elv.
Om kvelden spiser vi middag på en restaurant i gåavstand fra hotellet. (F, M)
Dag 4, onsdag 1. mai
Baalbek og Ksara
I dag skal vi besøker Baalbek, kjent for flere tempelruiner fra Romerrikets tid. Baalbek, som tidligere het Heliopolis, var et av de største helligdommer i riket. Området var enormt, flere ganger større en Akropolis og hadde mange prominente bygg og templer. Krigerske mongoler, jordskjelv og tidens tann har ført til ødeleggelse og forfall gjennom tidene. Vi ser deler av det som en gang var Venus-, Bacchus- og Jupitertempelet, samt den mektige byporten. Under alt dette finnes det også rester av fønikernes by Baal, som går så langt tilbake som til 9000 f. Kr. Allerede den gang var dette et hellig sted hvor man hedret himmelguden Baal og gudinnen Astarte. Etter en enkel lunsj kjører vi til Chateau Ksara, som har produsert vin i snart 160 år. Det blir selvfølgelig anledning til å smake på de edle dråpene, før vi returnerer til hotellet i Beirut.
Siste kveld i Libanon spiser vi felles middag på en hyggelig restaurant. (F, L, M)
Dag 5, torsdag 2. mai
Beirut – Amman – Jerash - Dødehavet
Tidlig om morgenen sjekker vi ut av hotellet og drar til flyplassen for avreise til Amman i Jordan. Etter ankomst kjører vi en times tid nordover til Jerash. I antikken hadde byen det greske navnet Gerasa, og var en del av Dekapolis, også kalt Østens Pompeii. Jerash var en viktig by i romerske Levanten og stoppested for karavanene som kom fra Silkeveien med varer på vei til Roma. Det spesielle med Jerash er arkitekturen og torgets ovale form. Kriger og jordskjelv førte til store ødeleggelser og byen var lenge delvis begravd inntil arkeologiske utgravninger begynte i 1806. Jerash er i dag Jordans best besøkte turistmål etter Petra, som vi skal se senere.
Vi spiser lunsj på en lokal restaurant, før vi setter oss i bussen og kjører mot Dødehavet. Her skal vi bo én natt på hotell. Felles middag på hotellet om kvelden. (F, L, M)
Dag 6, fredag 3. mai
Dødehavet – Madaba – Nebo – Petra
Dødehavet har fått sitt navn fordi saltinnholdet er så høyt at det neste ikke finnes liv her. I alminnelig havvann er saltinnholdet rundt 3,5%, mens det i Dødehavet er rundt 30%. Dødehavet ligger cirka fire hundre meter under Middelhavets overflate, og er det laveste punktet på Jorden. Området er populært for helsereiser. Morgenen er fri til egne opplevelser, og vi anbefaler en «svømmetur» i Dødehavet. Eller kanskje du heller vil nyte en behandling i hotellets spa?
Neste stopp på programmet er Nebo-fjellet, hvor Moses skuet utover Det lovede land etter sin førti år lange ørkenvandring. Det var også her Moses ble sett for siste gang, og fjellet regnes derfor som Moses gravsted. Er det klart vær, kan vi herfra se helt til Jerusalem, Jeriko og Betlehem på en andre siden av Dødehavet.
Deretter setter vi kursen sørover langs den fem tusen år gamle Kongeveien. Like sør for Amman skal vi besøke Madaba, en av Jordans største kristne bosettinger. Her ser vi det store mosaikkartet fra 500-tallet, som består av to millioner fargede stener. Kartet viser de store hellige stedene for kristendommen i Palestina og nedre Egypt.
Vi spiser lunsj i Madaba og fortsetter ferden langs Kongeveien.Tidlig kveld kommer vi til Hotel Grand View nær Petra. Det blir tid til å børste av seg reisestøvet før vi møtes til middag i hotellets restaurant. (F, L, M)
Dag 7, lørdag 4. mai
Petra
Etter frokost skal vi oppleve et av de store høydepunktene på Jordanreisen; den antikke hovedstaden Petra. Klippebyen ble hugget ut i det massive røde fjellet for mer enn to tusen år siden. På den tiden kontrollerte unnbyggerne, Nabateerne, karavaneveien og handelen i området. Fra samme tid stammer mesteparten av Petras praktfulle templer, gravgrotter, bosteder, teater og palasser.
Fra hotellet tar det oss kun fem minutter å kjøre til Petra besøkssenter. Herfra må vi fortsette til fots, eller på hesteryggen, gjennom den smale og lange kløften som fører inn til byen. Den UNESCO-vernede byen, og den hemmelige veien inn til den, var i over seks hundre år glemt og gjemt, inntil 1812 da en sveitsisk eventyrer gjenoppdaget byen. Når det gjelder Petra er ingen klisjeer store nok. Byen kan ikke beskrives – den må oppleves.
Vi spiser felles middag på hotellet om kvelden. (F, M)
Dag 8, søndag 5. mai
Wadi Rum – Akaba
Vi sjekker ut fra hotellet etter frokost og kjører til ørkenen Wadi Rum. Det dramatiske røde ørkenlandskapet kjenner vi igjen fra filmen om Lawrence of Arabia. Vi blir med på en to–tre timers jeep-tur for å oppleve det fascinerende og naturskjønne området. Lunsj spiser vi hos noen lokale beduiner.
Deretter forsetter vi mot Rødehavskysten og sagnomsuste Akaba, Jordans eneste havneby. Akaba har vært bebodd siden 4000 f.Kr, og er omtalt i Bibelen som stedet hvor kong Salomo bygget sine skip og dronningen av Saba steg i land når hun besøkte ham. På 1100-tallet bygger korsfarerne en festning her. Vi sjekker i inn på førsteklasseshotellet Mövenpick Akaba. Resten av dagen er til fri disposisjon. (F, L)
Dag 9–10, mandag–tirsdag 6.–7. mai
Akaba
Vi tilbringer to dager i Akaba, og får god tid til å fordøye alle inntrykkene fra reisen. Hotellet ligger i sentrum av byen og har fire svømmebasseng, åtte restauranter, treningsrom og privat strand. Det er anledning til å delta på aktiviteter som solnedgangscruise, paraseiling og jetski. Kanskje du vil utforske den spennende undervannsverden i Rødehavet med sine fantastiske koraller og fargerike fisk? Eller frister det mer med en shoppingrunde i basarene? Reiselederen er behjelpelig med bestilling, tips og råd. (F)
Dag 11, onsdag 8. mai
Akaba – Amman – Oslo
Etter en tidlig frokost setter vi oss i bussen og kjører nordover mot flyplassen i Amman. Det blir et kort stopp underveis for å strekke på benene. Dersom tiden strekker til blir det også en liten sightseeingtur med bussen i Amman før vi ankommer flyplassen.
Vi flyr fra Amman om ettermiddagen og ankommer Oslo sent om kvelden. (F)
F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag
Ramadan
Fastemåneden ramadan begynner i løpet av vårt opphold. Ramadan er den niende måneden i den islamske kalender. Det mest framtredende aspektet ved denne måneden er fasten som blir praktisert fra soloppgang til solnedgang av troende muslimer. Ordet «ramadan» er avledet av den arabiske roten «ramida» eller «ar-ramad», som betyr «brennhete» eller «tørke». Å overholde ramadan regnes som én av islams fem søyler.
Datoene for ramadan forskyver seg cirka to uker hvert år, og vil i 2019 være fra 5. mai til 4. juni. Vi, som turister, vil ikke merke mye til fasten. Dagliglivet går som normalt og restauranter vil i stor grad være åpne. Nattklubber er derimot stengt, og man kan ikke kjøpe alkohol i butikkene. Barene på hotellene er åpne.
Priser
Romtype | A-kort pris | Pris uten A-kort |
Pr. person i dobbeltrom | kr 24 280 | kr 25 030 |
Enkeltrom | kr 27 820 | kr 28 570 |
Abonnenter av
Aftenposten (med A-kortet) får kr 750 i rabatt per person på denne reisen.
Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer
må oppgis ved bestilling.
Prisen inkluderer:
- Fly Oslo–Frankfurt–Beirut med Lufthansa
- Fly Beirut–Amman
- Fly Amman–Wien–Oslo med Austrian Airlines
- Flyskatter (kr 1272 pr. desember 2018)
- 9 netter på hotell med frokost
- Fem lunsjer
- Fem middager
- Lokal transport, utflukter og aktiviteter iht. program
- Visum til Jordan
- Engelsktalende lokalguider på utfluktene
- Norsk reiseleder fra Vista Travel
Prisen inkluderer ikke:
- Måltider utover de som er nevnt over
- Drikkevarer
- Tips til lokale guider og sjåfører
- Reise- og avbestillingsforsikring
Pass
og visum
Norske statsborgere trenger visum for reise til
Libanon og Jordan. Til Libanon ordnes turistvisum på flyplassen ved ankomst.
Visum til Jordan er inkludert i prisen og ordnes ved ankomst flyplassen i Amman. Israelsk
stempel i passet må ikke forekomme. Reisende risikerer å bli avvist ved
ankomst hvis reisedokumentet inneholder dette. Nødpass aksepteres ikke av libanesiske
myndigheter.
Vær oppmerksom på at passet må være
gyldig minst seks måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til
visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke
eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass
og eventuelt visum er gyldig ved avreise.
Prisene er basert på
valutakurser pr. desember 2018.