Beirut & Beyond - En reise til Libanon med redaktør Harald Stanghelle
Lesertur A-kortet. Venteliste

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Beirut
 • Gyldig fra
  03-10-2018
 • Gyldig til
  08-10-2018
 • Varighet
  6 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  14.680,-
MERK: denne reisen er fulltegnet. Ønsker du eventuelt å stå på venteliste, i tilfelle en avbestilling, send oss en forespørsel eller kontakt oss på 21 99 56 00.
Opplev Beirut – kalt Midtøstens Paris, som i dag er en kontrastfylt, spennende og vennlig by. Som mange andre land i Midtøsten har Libanon en eldgammel og mangslungen historie. Vi besøker historiske Byblos, Jeita-grotten, romerske ruiner i Baalbek og vinområdet Ksara. Beirut er en av Midtøstens mest spennende kulturbyer og en by for livsnytere.

Høydepunkter:
 • Smeltedigelen Beirut
 • Byblos – en av verdens eldste byer
 • Jeita-grotten – en underjordisk opplevelse
 • Romerske ruiner i Baalbek
 • Vinområdet Chateau Ksara
 • Sentralt, førsteklasses hotell i Hamra-gaten
 • Kåserier med Harald Stanghelle

Den libanesiske hovedstaden er i konstant endring. Stadig flere bydeler pusses opp og bykjernen gjenoppbygges. Langs strandpromenaden ligger luksus­hoteller og hippe kafeer vegg-i-vegg med bygninger som bærer preg av borgerkrigen som herjet landet. Men, til tross for årevis med konflikter har byen beholdt sin sjarm og personlighet. Det er umulig å ikke bli rørt av denne stolte, vakre og sårede byen. I Beirut får du oppleve optimisme, kulturmangfold, livsglede og ikke minst en lev-i-nuet holdning. I tillegg kan du nyte nydelig libanesisk mat, som regnes for å være den beste i Midtøsten. Det libanesiske kjøkkenet er inspirert av andre førsteklasses matland, som Tyrkia og Frankrike. Hvis du leter etter et virkelig øst-møter-vest sted – trenger du ikke dra lenger enn til Beirut.

Program

Dag 1, onsdag 3. oktober
Oslo – Beirut

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn. Avreise kl. 18.45 med Lufthansa til Frankfurt. Etter flybytte fortsetter vi til Beirut med ankomst kl. 02.40 neste morgen. Buss til førsteklassehotellet Crowne Plaza Hotel hvor vi sjekker inn og går til sengs.

Dag 2, torsdag 4. oktober
Byrundtur

Beirut er en av Midtøstens mest sammensatte byer, med mange etniske og religiøse retninger. Byen nevnes allerede i skrifter fra rundt år 1400 f. Kr. og har vært underlagt ulike riker og herskere. Selv om Libanons lange borgerkrig (1975–89) ødela mange minnesmerker, lever historien ennå. Under borgerkrigen ble byen nærmest delt mellom det overveiende kristne Øst-Beirut og det muslimske Vest-Beirut.
Etter en sen frokost møtes vi til et kort velkomstmøte før vi skal på en byrundtur. Den gamle, historiske delen av byen utforsker vi hovedsakelig til fots. Deretter tar vi en spasertur på La Corniche – byens nesten fem kilometer lange promenade langs havet med praktfull utsikt over Middelhavet og Libanonfjellene i øst. Vi spiser felles lunsj og får servert meze, libanesernes svar på tapas. Rundturen avsluttes med besøk i Nasjonalmuseet, det ledende arkeologimuseet i Libanon, spesielt kjent for sin store samling fønikiske gjenstander.
Om ettermiddagen holder Stanghelle et kåseri om Beirut og Libanon på hotellet. Middag for egen regning.  (F, L)
 
Dag 3, fredag 5. oktober
Byblos og Jeita-grotten

Etter frokost setter vi kursen mot Byblos (også kalt Jbeil) som ligger ved kysten, 37 kilometer nord for Beirut. Byblos er en av verdens eldste kontinuerlig befolkede byer. Her har det bodd mennesker siden neolittisk tid, cirka fem tusen år før Kristus. Byen omtales i Det gamle testamentet, og i gamle egyptiske skrifter har man også funnet henvisninger til byen. Den gamle oldtidsbyen oser av historie, og i dag kan man finne rester fra fønikerne, korstogsfestningen (Byblos-slottet), den gamle bymuren fra middelalderen, St. John-kirken fra 1116 og restene av Balaat Gebal – et tempel fra 2700 f. Kr. Byblos har siden 1984 stått på UNESCOs verdensarvliste.
På vei tilbake til Beirut besøker vi Jeita-­grotten, regnet  som en av verdens flotteste dryppsteinsgrotter. Grotten ligger på to nivåer, og strekker seg mer enn ni kilometer under jorden. Det nederste nivået kan kun besøkes med  båt siden det renner en underjordisk elv gjennom grotten. Det øverste består av en rekke kammer, der det største har en høyde på 120 meter. Her kan man se en av verdens største stalaktitter. Jeita-grotten er en av de mest populære attraksjonene i Libanon.
Om kvelden holder Stanghelle et nytt kåseri, før vi spiser felles middag på en hyggelig restaurant i gangavstand fra hotellet.  (F, M)

Dag 4, lørdag 6. oktober
Beirut på egen hånd

Du har hele dagen til fri disposisjon. Gå på oppdagelsesferd i nærområdet eller besøk et av byens mange markeder for å suge opp atmosfære og folkeliv. Souk el Tayeb er bondens marked hvor bønder hver lørdag selger organiske matvarer fra sine småskala gårder. Vil du heller besøke et marked med smykker, klær, antikviteter, elektronikk og andre småting, kan du ta turen til Souk el Ahad, også nær sentrum. Dette markedet er åpent på lørdager fra tidlig morgen til lunsjtider. Ta en pause på en av utekafeene på Rue Hamra, eller spaser gjennom den fasjonable yacht­marinaen Zaitunay Bay hvor det er mange gode restauranter. (F)

Dag 5, søndag 7. oktober
Baalbek og Ksara

I dag skal vi besøke Baalbek – kjent for sine monumentale tempelruiner fra Romerrikets tid.  Baalbek, tidligere kalt Heliopolis, var en av de største helligdommer i riket. Området var enormt, flere ganger større en Akropolis og hadde mange storslåtte bygg og templer. Krigerske mongoler, jordskjelv og tidens tann har ført til ødeleggelse og forfall, men vi får se deler av det som en gang var Venus-, Bacchus- og Jupiter­templene, samt den mektige byporten. Under alt dette finnes det også rester fra fønikernes by, Baal, som kan dateres tilbake til 9000 f. Kr. Den gang var dette et hellig sted hvor man hedret himmelguden Baal og gudinnen Astarte. På vei tilbake til Beirut spiser vi lunsj på en roterende restaurant med utsikt over dalen. Deretter besøker vi Chateau Ksara, hvor det har blitt produsert vin i snart 160 år. Det blir selvfølgelig anledning til å smake på de edle dråpene.
Om kvelden kan de som ønsker bli med reiselederen og spise middag på en god sjømatrestaurant (ikke inkludert). (F, L)

Dag 6, mandag 8. oktober
Beirut – Oslo

Vi sjekker ut av hotellet og får noen få timer på egen hånd før bussen kjører oss til flyplassen ved 13-tiden. Flyavgang kl. 16.40 med Lufthansa. Flybytte i Frankfurt og videre til Oslo med ankomst kl. 22.55. (F)

Harald Stanghelle
Stanghelle er redaktør i Aftenposten, hvor han også har vært både nyhetsredaktør og politisk redaktør. Han fikk Skup-prisen 1991, Den store journalistprisen 2001 og Gullpennen 2006.
En meningsmåling kåret i 2016 Stanghelle til den journalist/redaktør med størst troverdighet i Norge. Stanghelle var FN-offiser i Libanon 1979–1980, og har en rekke kortere og lengre opphold i landet i perioden 1982 til 1991 som utsendt fra Arbeider­bladet (Dags­avisen). Han kommenterer fortsatt Midtøsten-problematikken.

Priser
RomPris uten A-kortPris med A-kort
Per person i delt dobbeltromkr 15 680,-kr 14 680,-
Enkeltromkr 17 960,-kr 16 960,-
Fly fra andre byer enn Oslo på forespørsel.

Abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får kr 1000 i rabatt per person. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.

Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo-Beirut t/r med Lufthansa
 • Flyskatter, kr 966 pr. februar 2018
 • Transport fra/til flyplass i Beirut
 • Fem netter på Hotel Crown Plaza 4*+ med buffetfrokost
 • To lunsjer (dag 2 og 5)
 • En middag (dag 3)
 • Byrundtur i Beirut
 • Heldagsutflukt til Byblos og Jeita-grotten
 • Heldagsutflukt til Baalbek og Ksara
 • Redaktør Harald Stanghelle som kåsør og kjentmann
 • Tove Voss fra Vista Travel er reiseleder

Prisen inkluderer ikke:
 • Måltider utover det som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Pass og visum
Norske statsborgere trenger turistvisum for reise til Libanon. Dette ordnes på flyplassen ved ankomst. Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Prisene er basert på valutakurser pr. mars 2018.

Hotel Crown Plaza 4*+
Hyggelig førsteklasses hotell sentralt beliggende i den kjente Hamra-­gaten, nær natteliv og shoppingmuligheter. Kort vei til sentrum og byens historiske severdigheter.
Store rom med TV, radio, telefon, safe, minibar, hårtørrer, aircondition, badekåpe og tøfler. Trimrom, restaurant (kun frokost) og bar. Gratis Wi-Fi i fellesområder. Det er flere butikker i samme bygning.