Vintur til Israel med vinekspert Liora Levi. Venteliste
Lesertur Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Israel
 • Gyldig fra
  04-05-2019
 • Gyldig til
  08-05-2019
 • Varighet
  5 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 17.650,-
MERK: denne reisen er fulltegnet. Ønsker du eventuelt å stå på venteliste, i tilfelle en avbestilling, send oss en forespørsel eller kontakt oss på 21 99 56 00.

Deler av Midtøsten, inkludert området hvor Israel ligger, er blant verdens eldste vinproduserende områder. Foruten å besøke flere vingårder og smake utsøkte viner får du på denne reisen oppleve urbane Tel Aviv, de fargerike markedene i gamle Jaffa, hellige Jerusalem, Haifa og Caesarea. Med som reiseleder er sommelier, vinskribent og foredragsholder Liora Levi som er godt kjent både i Israel og med israelske viner.

Høydepunkter:
 • Besøk på fire ulike vingårder med omvisning og smaking
 • Førsteklasses hotell midt i Tel Aviv
 • Urbane Tel Aviv – en av ­Midt­østens mest trendy byer
 • Haifa med praktfulle Baha’i Gardens
 • Jaffa med sitt gamle havneområde og fargerike markeder
 • Historiske Jerusalem
 • Vinekspert Liora Levi er reiseleder

Program

Dag 1, lørdag 4. mai
Oslo/Bergen/Stavanger – Tel Aviv

Reisende fra Stavanger og Bergen ankommer Oslo med tilslutningsfly. Vista Travels reiseleder møter du på Oslo Lufthavn om formiddagen. Vi flyr med Norwegian direkte til Tel Aviv kl. 13.20. Ved ankomst kl. 19.20 blir vi møtt av vår lokalguide, og sammen kjører vi til det komfortable hotellet Rothschild 22 i som ligger i sentrum av byen. Etter innsjekk har du resten av kvelden til egen disposisjon.
Tel Aviv er en moderne storby med en helt spesiell atmosfære. Her finner du et bredt utvalg av trendy restauranter, kafeer og barer i tillegg til fasjonable butikker. Sentralt i bybildet er den flotte stranden med sin livlige promenade. Tel Aviv har åtte bydeler, og det er lett å ta seg rundt til fots. Nær Neve Tzedek-området, med sine mange gallerier og designbutikker, ligger «White City» – verdens største samling av hvite Bauhaus-hus, som unngikk å bli revet og modernisert ved at bydelen ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 2003. Det er disse bygningene som er bakgrunnen for at Tel Aviv ofte omtales som Den hvite byen. Vårt hotell ligger ved den eksklusive hovedgaten Rothschild med teater, konserthus, spennende arkitektur og noen av byens beste restauranter.

Dag 2, søndag 5. mai
Vingårder i Judean Hills og Jerusalem

Arkeologiske funn tyder på at det ble dyrket vin i dagens Israel allerede for seks tusen år siden. Området lå i en viktig vineksportrute fra Mesopotamia til Egypt, som sannsynligvis bidro til utviklingen av regionens egen vinindustri. Den dag i dag er vin sterkt knyttet til mange jødiske tradisjoner. 
I dag skal vi besøke to vingårder i De jødiske åser – Judean Hills. Åsene reiser seg skarpt bak kystsletten og har oppbygde terrasser som strekker seg i alle retninger. Klimaet her, med kjølige vintre, korte sommernetter og fuktige sommermorgener, så vel som variasjoner i jordsmonnet bidrar til ypperlige forhold for vindyrking. Vinene herfra har en helt spesiell karakter, med god balanse og lang varighet. Vår første stopp er vingården Tzora som har brukt tiår på å finne de beste områdene i åssidene vest for Jerusalem. I dag eier de flere områder her, hvert med forskjellige jordsmonn og klima som igjen gir ulike viner. Tzora er kjent for vinene «Judean Hills» (rød og hvit); «Shoresh» (rød og hvit) laget av druer fra de eldre terrassene i Shoresh vingården; samt toppmerket «Misty Hills» som produseres fra en helt spesiell mark med et eksepsjonelt jordsmonn.
Etter en omvisning og vinsmaking fortsetter vi til vingården Sphera, en såkalt boutique-vingård med en begrenset produksjon av utsøkte hvitviner laget av vinmakeren Doron Rav Hon. Hans formel for god vin er minimalt med tilsetninger kombinert med en innovativ og vitenskapelig prosess. Vi får både omvisning, vinsmaking og lunsj her.
Om ettermiddagen kjører vi til Jerusalem hvor det blir en to-timers byrundtur i gamlebyen. Her ser vi blant annet den legendariske Klagemuren som er delt i to med kvinner og menn på hver sin side. Gamle Jerusalem er delt inn i en jødisk, en armensk, en kristen og en muslimsk del, i tillegg til det omstridte området Tempelhøyden. På Tempehøyden ligger Klippedomen som er Jerusalems mest kjente landemerke med sin enorme gullforgylte kuppel og vakre mosaikker. Det var her Abraham skulle ofre sin sønn Isak da Gud stanset han. Vi passerer domen på vår byvandring og kommer også forbi Smertens vei – Via Dolorosa, gaten Jesus tok på vei til sin korsfestelse på Golgata. På stedet som ifølge tradisjonen er Golgata ligger Den hellige gravs kirke eller Oppstandelseskirken, som er bygget over graven til Jesus. Dette regnes for å være kristendommens helligste kirke og horder av pilegrimer valfarter hit. Man trenger ikke å være religiøs for å bli beveget av stemningen her. Vi avslutter vår begivenhetsrike dag med middag før vi returnerer til vårt hotell i Tel Aviv. (F, L, M)

Dag 3, mandag 6. mai
Haifa

Etter frokost kjører vi kystveien nordover til Haifa hvor vi først skal se de praktfulle Baha’i hagene som er Haifas attraksjon nummer én og en av landets mest populære. Hagene ligger på siden av Karmelberget og består av nitten bratte terrasser forbundet med trapper. Helt nederst, ved enden av trappene ligger gravmælet til Bábs, Baha’ienes grunnlegger. 
Vi vender så fokuset tilbake til vin og besøker Tulip vingården drevet av familien Itzhaki i landsbyen Kfar Tikva. Dette er en liten vingård hvor man produserer kvalitetsvin siden 2003. Etter en omvisning og vinsmaking her går turen til Recanati vingården, etablert av Lenny Recanati og Uri Shaked i 2000. Deres mål var å etablere en gård som kunne produsere originale israelske kvalitetsviner basert på det lokale jordsmonnet. Vi får en omvisning med vinsmaking og spiser en lett lunsj her før turen går videre til den gamle delen av byen Caesarea. Her opplever vi den eldgamle havna, det romerske teatret og hippodromen som først ble utgravd på 1950- og 1960-tallet. Byen og havna ble bygget under Herod den store i år 22 til 10 f. Kr og ble provinshovedstaden i det romerske Judea og Syria. Stedet har en mangslungen historie og ble i 1977 innlemmet i det israelske Haifa distriktet.
Retur til Tel Aviv. Resten av kvelden til egen disposisjon. (F, L)

Dag 4, tirsdag 7. mai
Jaffa

I dag kan du sove lenger og ta en sen frokost. Utpå formiddagen drar vi til Jaffa (femten minutters kjøring), en del av den israelske kommunen Tel-Aviv-Jaffa og en historisk havneby ved Middelhavet. Her får vi først en by- og havnerundtur. Et «must» når vi er her er et besøk til markedet Nachalat Binyamin som kun er åpent på tirsdager og fredager. Markedet ligger spredd utover en gågate og byr blant annet på antikviteter og kunstnere som selger sine egne håndlagde smykker og bilder. Det kryr av mennesker og langs gaten ligger også tallrike kafeer og barer. Et kvartal vest for markedet ligger Tel Avivs Carmel Market (Shuk HaCarmel) som går mer eller mindre parallelt med Nachlat Binyamin. Dette markedet byr på alle slags grønnsaker, oster, nøtter og annen mat, samt klær – et skikkelig fargerikt sted. Vi gjør også et stopp på det spennende loppemarkedet Shouk Hapishpishim som er et av høydepunktene i området med alt mulig av tenkelige produkter for salg.
Vi får tid til å utforske Jaffa videre på egen hånd, fram til vi samles til avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant nær havnen. Retur til hotellet i Tel Aviv. (F, M)

Dag 5, onsdag 8. mai
Tel Aviv – Oslo/Bergen/Stavanger

Du har formiddagen til fri disposisjon før vi kjører til flyplassen. Kanskje frister det med et oppkvikkende bad i Middelhavet? Vi flyr med Norwegian direkte tilbake til Oslo kl. 16.05 og lander på Gardermoen kl. 20.35. (F)

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag
Sommelier og reiseleder
Liora Levi

Liora Levi er en entusiastisk sommelier (vinkelner), som liker å spre litt av sin entusiasme med andre likesinnede og nysgjerrige. Hun har jobbet mange år i restaurantbransjen, blant annet som hovmester på Terje Ness’ restaurant Oro og som medlem av Norsk Vinkelnerlandslag. I tillegg til å være foredragsholder med fokus på vinkurs og smakinger, er hun vinskribent med fast spalte i magasinet Maison Mat & Vin, TV 2s vinekspert på God morgen Norge. Hun har også egen blogg, hvor vin, mat og reise er i fokus. 
Siden februar 2018 innehar hun vervet som president i Norsk Vinkelnerforening, og er i tillegg presse- og kommunikasjonsansvarlig i Association Sommellerie Internationale. Liora Levi har vunnet en rekke priser, blant annet norsk (2013) og nordisk (2012) mester for vinkelnere.
Hotel Rothschild 22
Lekkert førsteklassehotell på Rothschild-bulevarden i sentrum av Tel Aviv. TV, kaffemaskin, aircondition, bad med badekåper, tøfler og skjønnhetsprodukter fra L’Occitane. Gratis Wi-Fi. Som gjest får du rabatt på det nærliggende spaet Neve Tzedek. Det populære Neve Tzedek-området ligger en 10-minutters spasertur fra hotellet og byens strender ligger kun 1,5 kilometer unna. Flyplassen ligger 25-minutters kjøretur unna. 
Pris
 Pris uten fordelskortPris for abonnenter
Pr. person i delt dobbeltrom fra Oslokr 18 400kr 17 650
Pris for enkeltrom fra Oslokr 21 500kr 20 750
Pr. person i delt dobbeltrom fra Bergen eller Stavangerkr 20 000kr 19 250
Pris for enkeltrom fra Bergen eller Stavangerkr 23 100kr 22 350

Abonnenter av Aftenposten, Stavanger Aftenblad eller Bergens Tidende (med fordelskort) får kr 750 i rabatt per person. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingforløpet. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.
Tilslutningsfly fra Stavanger eller Bergen (kr 1 600 per person - inkludert i prisene over), velges i bookingforløpet.

Alt dette er inkludert:
 • Direktefly Oslo–Tel Aviv t/r med Norwegian
 • Flyskatter (kr 429 pr. januar 2019)
 • Transport fra flyplass til hotell t/r
 • Fire netter på førsteklasses hotell med frokost
 • Bagasjeservice ved ankomst/avreise hotell
 • Tre dager med utflukter og vinsmaking iht. program
 • Inngangspenger i henhold til program
 • 2 lunsjer
 • 2 middager
 • Tips til lokalguide og sjåfør
 • Engelsktalende lokalguide
 • Reiseleder fra Vista Travel er vinekspert Liora Levi

Prisen inkluderer ikke:
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikke til måltidene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 

Pass og visum 
Norske statsborgere får gratis turistvisum (B2) for en periode på opptil tre måneder ved innreise til Israel. Det er derfor ikke nødvendig med forhåndsvisum. Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. 
Pass blir ikke lenger stemplet ved innreise til Israel. Ved ankomst får man i passkontrollen utlevert et «Border Control Entry Permit» (et papir på størrelse med et kredittkort), påtrykt B2 (turistvisum), ankomstdato, visumets utløpsdato og personlige detaljer. Dette kortet fungerer som bevis på lovlig innreise og opphold i landet, og bør passes godt på. Dersom man har stempel i passet fra land Israel ikke har diplomatiske forbindelser med, kan dette medføre grundigere utspørring. Dette gjelder spesielt land som Iran, Syria og Libanon.
Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.
Prisene er basert på valutakurser pr. januar 2019.