Iran og det gamle Persia. Lesertur Aftenposten - EKSTRAAVGANG
En historisk reise til Shiraz, Persepolis, Yazd, Isfahan og Teheran

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Iran
 • Gyldig fra
  20-09-2019
 • Gyldig til
  01-10-2019
 • Varighet
  12 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 22.940,-
MERK: denne reisen er fulltegnet. Ønsker du eventuelt å stå på venteliste, i tilfelle en avbestilling, send oss en forespørsel eller kontakt oss på 21 99 56 00.
Bli med på noen spennende og innholdsrike dager i gjestfrie Iran. Sammen med vår kunnskapsrike reiseleder opplever du både høydepunkter fra det gamle Persia, og hverdagslivet i dagens Iran. Vi besøker historiske og vakre byer som Shiraz, Yazd og Isfahan. Ruinene av antikkens by Persepolis står selvsagt også på programmet. Rundreisen avsluttes i den travle hovedstaden Teheran – kontrastenes by.

Høydepunkter:
 • Poetenes by, Shiraz, en av Irans vakreste
 • Antikkens Persepolis
 • Den gamle bydelen i Yazd
 • Isfahan, som tatt ut av 1001 natt
 • Palasskomplekset Golestan i Teheran
 • Hotell Abbasi i Isfahan

Program

Dag 1, fredag 20. september
Oslo – Shiraz 

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Qatar Airways via Doha til Shiraz.

Dag 2, lørdag 21. september
Shiraz  

Vi lander i Shiraz tidlig om morgenen. På flyplassen venter buss og engelsktalende lokalguide som tar oss til hotellet. Etter noen timer søvn drar vi ut for å oppleve litt av byen, som er en av Irans vakreste med frodige blomsterhager, parker og flere flotte moskeer. Shiraz ligger nesten hundre mil sør for hovedstaden Teheran, og er kjent som rosenes, nattergalens og poetenes by. Dette skyldes først og fremst landets store diktere, Saadi og Hafez. Vi besøker deres mausoleum før vi drar videre til den fantastiske Eram hagen. Det blir også et stopp på martyrenes kirkegård fra krigen mellom Irak og Iran, hvor vannet i fontenene er rødt for å symbolisere blodet som rant under krigen. Om kvelden spiser vi en hyggelig velkomstmiddag sammen.

Dag 3, søndag 22. september
Shiraz

Etter frokost skal vi ut på byrundtur og se flere av Shiraz’ attraksjoner. Vi starter ved Vakilkomplekset med sin vakre moske og helt spesielle arkitektur. Vi fortsetter til Nasir Ol Molk moskeen, hvor vi får se de mest fantastiske mosaikkdekorasjoner. Karim Khan Zand var grunnlegger av Zand-dynastiet, og shah i Iran i perioden 1751-1779. Han bodde i det enorme Karim Khan citadellet, som er neste post på programmet. Vi tas med på omvisning og får høre den interessante historien om hvordan det også i en periode ble brukt som fengsel. Så er det tid for å sette pruteegenskapene på prøve i en av de yrende basarene. Utallige boder frister med tepper, krydder og fargerike stoffer, og bare folkelivet er en opplevelse i seg selv. 

Dag 4, mandag 23. september
Persepolis

I dag venter et av høydepunktene på turen, nemlig antikkens Persepolis, som ligger omkring seks mil utenfor Shiraz. Persepolis ble påbegynt fem hundre år før vår tidsregning av kong Darius den store, og er i dag et viktig vitnesbyrd om det store Perserriket. To syv meter høye okser hugget i stein vokter inngangen hvor en bred trapp leder opp til det tidligere palasset. Trappen flankeres av et stort antall relieffer. Området er enormt og omfatter ruiner av flere søylehaller av ulike størrelser. Deretter kjører vi til Nagshe Rostam, en nekropolis med fire store graver hugget inn i fjellet. På veien tilbake til Shiraz gjør vi et stopp ved Qoran porten og den berømte Vakil basaren. 

Dag 5, tirsdag 24. september
Shiraz – Yazd

Om morgenen forlater vi Shiraz og setter kurs for ørkenbyen Yazd. Kjøreturen er på cirka 425 kilometer og tar omkring seks timer. Underveis stopper vi for å se Kyros den stores grav, og det mer enn fire tusen år gamle sypresstreet i Abarkoh. Vi ankommer Yazd utpå ettermiddagen, og får en kort byrundtur før vi sjekker inn på vårt hotell. Dette er en av verdens eldste byer, og den gamle bydelen står i sin helhet på UNESCOs verdensarvliste. Yazd var i sin tid en viktig handelsby langs den legendariske Silkeveien, og silke, tekstiler og tepper ble fraktet hit av karavanene på vei mot Sentral-Asia og India. Den gamle bydelen kjennetegnes av sine flate eller kuplede hustak og vindtårn - et firkantet tårn med hull i slik at vinden kan blåse inn i bygningen og kjøle ned både hus og vann. Dette effektive systemet er forgjengeren til dagens aircondition.
 
Dag 6, onsdag 25. september
Yazd

Hele dagen er viet attraksjonene i den gamle handelsbyen. Vi besøker Stillhetenes tårn, som ligger på en høyde i ørkenen utenfor byen. Hit brakte man i tidligere tider de døde for at gribbene skulle fortære dem. Vi ser deretter Ildtemplet, hvor den hellige ild har brent uavbrutt siden 470 e. Kr. Tempelet er knyttet til parserne og deres religion zoroastrisme. Vi får også oppleve en hennafabrikk, et vannmuseum, Doulat Abad hagen, Amir Chack Margh sørgehall og fredagsmoskeen fra 1300-tallet, kjent for sine fargerike mosaikker. På kvelden besøker vi en zoorkhaneh, en slags sportsklubb hvor vi skal se Irans tradisjonelle idrett, Varzesh-e pahlavani, som er beskyttet av UNESCOs verdensarvliste. Varzesh-e pahlavani, eller heltesport, er et tradisjonelt atletisk system som ble brukt til å trene soldater. Her kombineres kampsport, styrketrening og musikk, og det er elementer av pre-persisk blandet med åndelighet av shia-islam og sufisme, islams mystiske trosretning.

Dag 7, torsdag 26. september
Yazd –Meybod – Na’in – Isfahan

Etter frokost forlater vi Yazd og setter kursen mot Isfahan, en kjøretur på rundt fire timer. Byen går for å være en av verdens mest fascinerende, og Irans vakreste. Underveis stopper vi i Meybod hvor vi får se Narin Qal’eh slottet, før vi fortsetter til Na’in med sin vakre Jamee-moske. I løpet av ettermiddagen ankommer vi Isfahan og sjekker inn på vårt hotell. Vi bor på fantastiske Hotel Abbasi, som er en attraksjon i seg selv. Om kvelden tar vi en tur til Si-o-seh broen, den mest kjente av de fem eldgamle broene som krysser elven Zayandeh. Alle broene er arkitektoniske mesterverk. Vi runder av dagens opplevelser med å drikke te i et gammelt, tradisjonelt tehus som ligger i tilknytning til broen. 

Dag 8, fredag 27. september
Isfahan

Isfahan er alt det man forbinder med Persia og orientens mystikk, og er som tatt ut av tusen og en natt med flotte palasser, fargerike moskeer og tehus. Karavaner med alle slags rikdommer har gjennom århundrene besøkt byen. Isfahan ble hovedstad i 1538, og da begynte byens storhetstid med bygging av flere praktbygninger. Vi besøker Chehel Sotun-palasset med sine førti søyler og et vakkert hageanlegg. Vi skal også vandre på en av verdens største åpne plasser, Naghshe Jahan, som står på UNESCOs verdensarvliste. Plassen ble anlagt i 1612, og er imponerende fem hundre meter lang og 162 meter bred. Her spilte man i tidligere tider blant annet polo. Rundt plassen finnes spennende basarer og håndverksboder. Deretter ser vi to av Irans mest imponerende byggverk, begge fra 1600 tallet – den enorme Imam-moskeen og Sheikh Luufthalla-moskeen med sin beige og rosa kuppel, dekorert med serier av arabesker og vakre blomster.  

Dag 9, lørdag 28. september
Isfahan

I dag skal vi besøke Isfahans ildtempel, den vakre Fuglehagen og Det armenske kvartalet i Jolfa med den imponerende Vank katedralen. Kristne armenere kom til Isfahan i 1604. Deres etterkommere bor her fremdeles, og har frihet til å utøve sin religion. Katedralen er kjent for sitt vakre interiør med fresker, forgylte utskjæringer og mosaikker.  

Dag 10, søndag 29. september
Isfahan – Kashan – Teheran

Den siste etappen på reisen vår går fra Isfahan til landets hovedstad, Teheran, en kjøretur på omkring fem timer. Underveis besøker vi landsbyen Abyaneh som ligger ved foten av Karkasfjellene, og står trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste. Byen er bygget i rød leire, og er et godt eksempel på en tradisjonell iransk landsby. Vi fortsetter til Kashan, en by med historiske røtter helt tilbake til fire tusen år før Kristus. Her får vi mulighet til å besøke en av landets vakreste hager, Finhagen (Bagh-e Fin), samt Boroujerdihuset. Vi regner med å ankomme Teheran tidlig i kveldingen.

Dag 11, mandag 30. september
Teheran

Teheran er en pulserende millionby, fylt av motsetninger med kaotisk trafikk, fredfylte parker, moskeer og ikke minst historiske minnesmerker. I dag skal vi besøke Grand Baazar, byens historiske marked hvor det selges tepper, keramikk, emaljegjenstander og broderier. Deretter venter det fantastiske palasskomplekset Golestan, som står på UNESCOs liste. Golestan er et enestående eksempel på fire hundre års persisk og iransk arkitektur, fra kongeslott på 1500-tallet og frem til den siste sjahen ble styrtet i 1979. Komplekset består av 17 bygninger, og er byens eldste historiske monument. Den siste sjah ble kronet her i 1941. Ikke bare er arkitekturen strålende vakker, men vi får også se tekniske innretninger som skulle svale ned majesteten og hans hoff i den kvelende sommervarmen i Teheran. I Golestan, som oversatt betyr Rosenhagepalasset, inngår også et vakkert hageanlegg med små dammer og sjøer. I palasset kan man også se kronregalier, gaver gitt av europeiske kongehus gjennom århundrene og ikke minst Marmortronen, satt sammen av 65 ulike stykker gul, iransk marmor. Videre tar vi turen innom nasjonalmuseet, og til slutt besøker vi byens berømte teppemuseum med tepper fra hele Iran, fra 1500-tallet og til i dag. Om kvelden spiser vi avskjedsmiddag på en tradisjonell restaurant, og oppsummerer alle inntrykkene vi sitter igjen med etter disse spennende dagene. Har din oppfatning av Iran forandret seg? 

Dag 12, tirsdag 01. oktober
Teheran-Doha-Oslo

Flyet vårt har avgang veldig tidlig om morgenen, og vi må dra fra hotellet om natten. Vi flyr med Qatar Airways via Doha, og lander i Oslo midt på dagen.
Pris
 Pris med A-kortPris uten A-kort
Pr. person i delt dobbeltromkr 22 940kr 24 440
Enkeltromkr 26 460kr 27 960

Abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får kr 1500 i rabatt per person på denne reisen. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.

Prisen inkluderer:
 • Flyreise Oslo–Shiraz/Teheran–Oslo med Qatar Airways
 • Flyskatter
 • 10 netter på fire og fem-stjerners hoteller
 • Helpensjon 
 • Utflukter, aktiviteter og inngangsbilletter til museer ihht program
 • Komfortabel buss med aircondition
 • Tips på restaurantene og hotellene
 • Engelsktalende lokalguide
 • Kunnskapsrik norsk reiseleder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke:
 • Visum – omkring kr 600
 • Drikkevarer
 • Tips til lokaleguide og sjåfør
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum for å reise til Iran. Vi sender informasjon om hvordan du kan søke om visum i god tid før avreise. Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato, og det kan ikke inneholde israelsk stempel
Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.
Prisene er basert på valutakurser pr. april 2019.
Praktisk informasjon
Nærmere avreise vil du få tilsendt informasjon om hva slags klær du bør ha med deg, visum og annet som er nyttig å vite.

Hoteller
På denne reisen benytter vi førsteklasse hoteller etter iransk standard. I Isfahan skal vi bo på Irans mest berømte hotell, Hotel Abbasi (med  forbehold om endring).  

Klima
Vår og høst er den mest behagelige tid å reise i Iran. Landet er stort så det er forskjellige klima avhengig hvor du reiser.