Iran og det gamle Persia
En historisk reise til Shiraz, Persepolis, Yazd, Isfahan og Teheran

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Iran
 • Gyldig fra
  25-10-2020
 • Gyldig til
  05-11-2020
 • Varighet
  12 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 23.960,-
Sammen med vår kunnskapsrike reiseleder opplever du høydepunkter fra både det gamle Persia og hverdagslivet i dagens Iran. Vi besøker historiske og vakre byer som Shiraz, Yazd og Isfahan. Ruinene av antikkens Persepolis står selvsagt også på programmet. Rundturen avsluttes i den travle hovedstaden Teheran- en by full av kontraster. Dette er en reise for minnebøkene, hvor de mange inntrykkene og møtene med den gjestfrie befolkningen vil sette spor.

Høydepunkter:
 • Poetenes by Shiraz, en av Irans vakreste
 • Antikkens Persepolis
 • Den gamle bydelen i Yazd
 • Naghshe Jahan plassen i Isfahan
 • Det armenske kvartalet Jolfa
 • Golestanpalasset i Teheran

Program

Dag 1, søndag 25. oktober

Oslo – Shiraz 
Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Qatar Airways via Doha til Shiraz.

Dag 2, mandag 26. oktober
Shiraz  
Vi lander i Shiraz tidlig om morgenen. På flyplassen venter buss som tar oss til hotellet. Etter noen timers søvn drar vi ut for å oppleve byen, som er en av Irans vakreste med frodige blomsterhager, parker og flotte moskeer. Shiraz ligger nesten hundre mil sør for hovedstaden Teheran, og er kjent som rosenes, nattergalens og poetenes by. Dette skyldes først og fremst landets store diktere, Saadi og Hafez. Vi besøker deres mausoleum før vi drar videre til den flotte Eram hagen. Perserne er viden kjent for sine vakre hager, og denne står godt plassert på UNESCOs verdensarvliste. Dagen avsluttes med et besøk i Ali Ebne Hamzeh, helligdommen som er bygget over båren til Amir Ali. Da dette er et gravsted må kvinnene ikle seg heldekkende kapper som deles ut ved inngangen. Moskeen er vakkert utsmykket med mosaikk og speilfliser, og har en hyggelig bakgård. Inne råder stillheten samt en helt spesiell stemning, og besøket er en flott avrunding på vår første dag i Iran. Om kvelden spiser vi en hyggelig velkomstmiddag og tar en tidlig kveld. 

Dag 3, tirsdag 27. oktober
Shiraz
Etter frokost drar vi ut på byrundtur for å se flere av Shiraz’ attraksjoner. Vi starter ved Vakil-komplekset som består av en moské, en gammel hammam og en basar. Vi fortsetter til Nasir Ol Molk moskeen med sine unike rosa mosaikkdekorasjoner. Karim Khan Zand var grunnlegger av Zand-dynastiet, og sjah i Iran i perioden 1751-1779. Han bodde i det enorme Karim Khan citadellet, som er neste post på programmet. Vi tas med på omvisning og får høre den interessante historien om hvordan det også i en periode ble brukt som fengsel. Så får vi tid på egen hånd i den yrende basaren. Utallige boder frister med tepper, krydder og fargerike stoffer, og bare folkelivet er en opplevelse i seg selv. Basaren oppleves ikke som masete, og prisene er særdeles hyggelige sett med norske øyne. Spesielt den matglade kan glede seg over et stort utvalg krydder i god kvalitet.

Dag 4, onsdag 28. oktober
Persepolis og Naghsh-e Rostam
I dag står nok et høydepunkt på agendaen. Antikkens Persepolis ble påbegynt fem hundre år før vår tidsregning av kong Darius den store, og er i dag et viktig vitnesbyrd om det mektige Perserriket. To syv meter høye okser hugget i stein vokter inngangen hvor en bred trapp leder opp til det tidligere palasset. Trappen flankeres av et stort antall relieffer man kan undres over hvordan de klarte å lage på den tiden. Persepolis ansees som et av verdens viktigste historiske minnesmerker, og er selvsagt å finne på UNESCOs verdensarvliste. Tolv kilometer nordvest for Persepolis ligger Naghsh-e Rostam, en nekropolis med fire kongegraver hugget ut høyt oppe i fjellsiden. Darius den store er en av de som har funnet sitt siste hvilested her. På veien tilbake til Shiraz gjør vi et stopp ved Qoran porten som i sin tid var inngangen til byen fra nord. I rommet på toppen lå et eksemplar av Koranen som skulle velsigne de som passerte igjennom. 

Dag 5, torsdag 29. oktober
Shiraz – Yazd
Om morgenen forlater vi Shiraz og setter kursen mot ørkenbyen Yazd. Kjøreturen er på cirka 425 kilometer og tar omkring seks timer. Underveis stopper vi for å se Kyros den stores grav, og det mer enn fire tusen år gamle sypresstreet i Abarkoh. Vi ankommer Yazd utpå ettermiddagen hvor vi sjekker inn på vårt hotell. Dette er en av verdens eldste byer, og den gamle bydelen står i sin helhet på UNESCOs verdensarvliste. Yazd var i sin tid en viktig handelsby langs den legendariske Silkeveien, og silke, tekstiler og tepper ble fraktet hit av karavanene på vei mot Sentral-Asia og India. Den gamle bydelen kjennetegnes av sine flate eller kuplede hustak og vindtårn – et firkantet tårn med hull i slik at vinden kan blåse inn i bygningen og kjøle ned både hus og vann. Dette effektive systemet er forgjengeren til dagens aircondition.
 
Dag 6, fredag 30. oktober
Yazd
Hele dagen er viet attraksjonene i den gamle handelsbyen. Vi starter med et besøk til Stillhetenes tårn som ligger på en høyde utenfor byen. Hit brakte man i tidligere tider de døde for at gribbene skulle fortære dem. Deretter tar vi turen innom vannmuseet hvor man kan se imponerende metoder som ble benyttet for å bevare og frakte vann i det tørre ørkenlandskapet. Vi fortsetter til Ildtempelet som er tilknyttet trosretningen zoroastrisme, og hvor den hellige ilden har brent uavbrutt siden 470 e. Kr. Etter lunsj tar vi en spasertur i Doulat Abad hagen med sitt imponerende vindtårn, samt ser Amir Chack Margh sørgehall og fredagsmoskeen fra 1300-tallet med sine fargerike mosaikker. 
På kvelden kan de som vil bli med på et arrangement i en såkalt zoorkhaneh. Dette er en slags sportsklubb hvor man får se Irans tradisjonelle heltesport, varezesh-e pahlavani, som for øvrig er beskyttet av UNESCO. Dette er et tradisjonelt atletisk system som i tidligere tider ble brukt til å trene soldater, og hvor kampsport kombineres med styrketrening og musikk.

Dag 7, lørdag 31. oktober
Yazd – Meybod – Na’in – Isfahan
Etter frokost busser vi videre mot Isfahan, som er en av Irans desidert flotteste byer. Kjøreturen tar omkring fire timer. Underveis stopper vi i Meybod hvor vi får se Narin Qal’eh festningen, før vi fortsetter til Na’in med sin spesielle moské. Dette er en av de få moskeene som ikke er dekorert med fargerike fliser, men er vakker i sin enkelhet. I løpet av ettermiddagen ankommer vi Isfahan og sjekker inn på vårt hotell. Vi bor på Abbasi, som er et av Irans eldste hotell. Slik det er utsmykket er det nesten som en attraksjon i seg selv. Vi slapper litt av før vi samles til middag. Hotellet vårt ligger i gåavstand fra den flotte Si-o-seh broen, den mest kjente av de fem eldgamle broene som krysser elven Zayandeh. Den er vakkert opplyst om kvelden for den som vil ta seg en liten spasertur før man går til ro.

Dag 8, søndag 1. november
Isfahan

Isfahan er alt det man forbinder med Persia og orientens mystikk. Byen er som tatt ut av tusen og en natt med flotte palasser, fargerike moskeer og tehus. Karavaner med alle slags rikdommer har gjennom århundrene besøkt byen. Isfahan ble hovedstad i 1538, som også var starten på byens storhetstid med bygging av flere praktbygninger. Vi besøker Chehel Sotun-palasset med sine tjue søyler og et vakkert hageanlegg. Vi skal også vandre på en av verdens største åpne plasser, Nagsh-e-Jahan, som står på UNESCOs verdensarvliste. Plassen ble anlagt i 1612, og er imponerende fem hundre meter lang og 162 meter bred. Det ble blant annet spilt polo her i tidligere tider. Plassen omkranses av to av Irans mest imponerende byggverk, begge fra 1600-tallet – den enorme Imam-moskeen og Sheikh Lotfollah-moskeen med sin beige kuppel, dekorert med serier av arabesker og vakre blomster. Det er umulig å ikke la seg imponere. Stemningen i dette området er helt spesiell, og vi får godt med tid til å gå rundt på egen hånd og kikke litt i basarene. Det finnes blant annet en egen avdeling for kopper så her kan man sikre seg flotte ting til en rimelig penge.

Dag 9, mandag 2. november
Isfahan
Vi fortsetter vår sightseeing i Isfahan med en tur til det armenske kvartalet Jolfa. Kristne armenere kom til Isfahan på begynnelsen av 1600-tallet. Deres etterkommere bor her fremdeles og har full frihet til å utøve sin religion. Dette området er som en liten oase med brosteinslagte gågater, små butikker, kafeer og restauranter. Her ligger også Vank katedralen som sto ferdig i 1666. Katedralen har et beskjedent ytre, men inne kan man beundre imponerende fresker som fremstiller kristne martyrer og scener fra Kristi liv. Rett ved siden av ligger musikkmuseet som stolt viser frem Irans lange tradisjoner med musikk. Etter planen får vi også overvære en liten fremføring. Vi drar videre til den historiske delen av Isfahan og Masjed-e Jame moskeen som står på UNESCOs verdensarvliste. Dette fantastiske komplekset dekker mer enn 20 000 km2, og er den eldste moskeen som blir benyttet til fredagsbønn i Iran. Det er ikke uten grunn Isfahan fort blir manges favorittby.

Dag 10, tirsdag 3. november
Isfahan – Abyaneh – Kashan – Teheran

Den siste etappen av reisen vår går fra Isfahan til hovedstaden Teheran, en kjøretur på omkring seks timer. Underveis besøker vi landsbyen Abyaneh som ligger ved foten av Karkasfjellene, og er registrert av UNESCO som historisk landsby på grunn av både den gamle og særpregede arkitekturen i rød leire, og landsbyens tradisjoner, drakter og skikker. Vi fortsetter til Kashan, en by med historiske røtter helt tilbake til fire tusen år før Kristus. Her besøker vi Finhagen (Bagh-e Fin), samt Boroujerdi-huset fra 1857 som en mektig handelsmann lot bygge for sin brud. Vi regner med å ankomme Teheran tidlig i kveldingen, hvorpå vi sjekker inn og samles til middag.

Dag 11, onsdag 4. november
Teheran

Teheran er en pulserende millionby, fylt av motsetninger med kaotisk trafikk, fredfylte parker, moskeer og ikke minst historiske minnesmerker. I dag skal vi besøke Grand Baazar hvor det selges tepper, keramikk, emaljegjenstander, krydder og broderier. Deretter får vi en omvisning i det imponerende palasskomplekset Golestan, som også er å finne på UNESCOs verdensarvliste. Golestan er et eksempel på fire hundre års persisk og iransk arkitektur, fra kongeslott på 1700-tallet og frem til den siste sjahen ble styrtet i 1979. Den siste sjah ble kronet her i 1941. Ikke bare er arkitekturen vakker, men vi får også se tekniske innretninger som skulle svale ned majesteten og hans hoff i den kvelende sommervarmen. I palasset kan man se kronregalier, gaver gitt av europeiske kongehus gjennom århundrene og ikke minst Marmortronen, satt sammen av 65 ulike stykker gul, iransk marmor. Vi drar videre til nasjonalmuseet, og til slutt besøker vi byens berømte teppemuseum med tepper fra hele Iran, fra 1500-tallet og til i dag. Om kvelden er det tid for avskjedsmiddag hvor vi oppsummerer alle inntrykkene vi sitter igjen med etter disse spennende dagene. 

Dag 12, torsdag 5. november
Teheran – Doha – Oslo
Flyet vårt har avgang veldig tidlig om morgenen, og vi må dra fra hotellet om natten. Vi flyr med Qatar Airways via Doha, og lander i Oslo midt på dagen.
Reiseleder
Knut J. Støvne
Knut J. Støvne er pensjonert oberst fra Hæren. Han har blant annet vært bataljonssjef for Jegerbataljonen i Porsanger, sjef for Hærens våpenskole og nestkommanderende ved Regional Command North Afghanistan og forsvarsattaché i Nederland. Støvne er nå frilansjournalist tilknyttet Vi Menn, med forsvar, historie og samfunn som spesialområder. Støvne har vært reiseleder på flere av Vista Travels reiser til Iran.
Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 23 960
Enkeltromkr 27 990

Alt dette er inkludert:
 • Flyreise Oslo–Shiraz/Teheran–Oslo med Qatar Airways
 • Flyskatter (kr 3415 pr. novmber 2019)
 • Overnatting på fire- og fem-stjerners hoteller
 • Helpensjon fra frokost dag 2 til middag dag 11
 • Utflukter, aktiviteter og inngangsbilletter til museer ihht program
 • Komfortabel buss med aircondition
 • Tips på restaurantene og hotellene
 • Engelsktalende lokalguide
 • Kunnskapsrik norsk reiseleder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke:
 • Visum – omkring kr 600
 • Drikkevarer
 • Tips til lokaleguide og sjåfør
 • Reise- og avbestillingsforsikring

En av Vista Travels ansatte har vært på reise i Iran. Les om hennes opplevelser i vår reiseblogg.

Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum for å reise til Iran. Vi sender informasjon om hvordan du kan søke om visum i god tid før avreise. Ikke start visumprosessen før du hører fra oss.
Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato, og det kan ikke inneholde israelsk stempel. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.
Prisene er basert på valutakurser pr. november 2018.
Praktisk informasjon
Nærmere avreise vil du få tilsendt informasjon om hva slags klær du bør ha med deg, visum og annet som er nyttig å vite.

Hoteller
På denne reisen benytter vi førsteklasse hoteller etter iransk standard. I Isfahan skal vi bo på Irans mest berømte hotell, Hotel Abbasi (med  forbehold om endring).  

Klima
Vår og høst er den mest behagelige tid å reise i Iran. Landet er stort så det er forskjellige klima avhengig hvor du reiser.