Georgia i Påsken. Tett på folk og tradisjoner. Venteliste

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Georgia
 • Gyldig fra
  13-04-2019
 • Gyldig til
  21-04-2019
 • Varighet
  9 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  17.990,-
MERK: denne reisen er fulltegnet. Ønsker du eventuelt å stå på venteliste, i tilfelle en avbestilling, send oss en forespørsel eller kontakt oss på 21 99 56 00.
Vårt lokale vertskap, Tamar Lomidze og Svend Waage tar oss med på en uforglemmelig og rikholdig reise i Georgia. Med sin utstrakte kunnskap og entusiasme tar de oss med i dette landet av storslagen natur, eldgamle kulturminner og rike folketradisjoner. Vi blir godt kjent med hovedstaden Tbilisis’ mangslugne historie og får oppleve spektakulære steder som hulekomplekset i Vardzia, Borjomis naturlige kilder og Georgias eldgamle vintradisjoner. Underveis blir det også musikk og sang, god mat og vin. Alt dette med Georgias magiske landskap som bakteppe!

Høydepunkter:
 • Gamlebyen i Tbilisi
 • Den UNESCO-vernede Svetitsk­hoveli kirken
 • Borjomi-kildene
 • Hulebyen Vardzia
 • Kulturbyen Sighnaghi i Kakheti-regionen
 • Georgisk folkesang og musikk
 • Bodbe-klostret – landets helligste sted


Program

Dag 1, lørdag 13. april

Oslo – Tbilisi
Vi møtes på Oslo lufthavn Gardermoen på ettermiddagen og flyr direkte med Turkish Airlines via Istanbul til Tbilisi hvor vi lander  tidlig neste dag.
 
Dag 2, søndag 14. april
Tbilisi
Vi lander før morgengry og kjører til vårt hotell for innsjekk og hvile. På formiddagen møtes vi til en litt sen og rolig start og vandrer til en bortgjemt restaurant i gamlebyen. Her spiser vi en lett brunsj før vi fortsetter vår vandring i gamlebyen. Dagen er dedikert til denne gamle, historiske delen av Tbilisi, og vi gjør oss kjent med noen av de viktigste monumentene og områdene, som for eksempel Betlemidistriktet, Narikala-borgen og Sulfurbadene. Vi ser hvordan den gamle bydelen restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som en gang gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. Det blir et stopp i Galleri Nor-Ge, hjemme hos reiselederne, i hjertet av gamlebyen ved inngangen til Den botanisk hagen. Byvandringen avsluttes ved sulfurbadene hvor bussen venter og bringer oss tilbake til hotellet. Du har et par timer til å slappe av etter en lang reise og en kort natt, eller til å rusle rundt og oppleve Tbilisis stemning og mangfold på egen hånd.
Det blir velkomstmiddag på en av Tbilisis bedre restauranter i gamlebyen. Her blir vi bedre kjent med både hverandre og våre reiseledere. Svend og Tamar gir oss en introduksjon til den georgiske bordtradisjonen og georgisk kultur, med sitt delikate, smaksrike og varierte kjøkken. (Brunsj, M)
 
Dag 3, mandag 15. april
Tbilisi – Borjomi
Vi begynner dagen med en vandring fra Frihetsplassen og inn i gamlebyens sentrale og fargerike smågater. Vi vandrer forbi det eksotiske Gabriadzes marionette-teater, Tbilisis eldste kirke Antchiskhati, samt gallerier og kafeer før vi ender opp i sentrum av gamlebyen. Her skuer vi over mot Metekhi-kirken og statuen av kong Vakhtang Gorgasali, grunnleggeren av Tbilisi. Vi hører om mytene bak grunnleggelsen av byen, og hvorfor den fikk navnet Tbilisi. Du får også tid til å utforske byen videre på egen hånd. Reiselederne er selvsagt tilgjengelige med tips og forslag til hva du kan oppleve og se.
Etter en sen lunsj på egenhånd setter vi kursen mot Meskheti­regionen og Borjomi, som  var et viktig rekreasjonsområde i det tidligere Sovjetunionen. Borjomi er også kjent for mineralvannet som bærer byens navn. Vi ankommer Borjomi om ettermiddagen. Etter innsjekking på det staselige femstjernershotellet Crowne Plaza er det felles middag, resten av kvelden til fri disposisjon. Det er flotte muligheter for rekreasjon og vandring i Borjomi-parken. Du kan smake Borjomivann fra de naturlige kildene, bade i Borjomikildene og nyte hotellets utmerkede fasiliteter, inkludert spa og svømmebasseng. (F, M)
 
Dag 4, tirsdag 16. april
Hulebyen Vardzia og Akhaltsikhe-­borgen
Vi har tidlig avreise til Vardzia som er en av Georgias flotteste og mest spektakulære historiske severdigheter, og et monument over Georgias storhetstid under dronning Tamar i 1184–1213.  Komplekset er hogd ut i fjellet og bestod opprinnelig av flere tusen ulike rom over tretten plan og flere kirker. Vi opplever hulekomplekset med sine rom, ganger og kirker, og lærer hvilken rolle stedet spilte gjennom århundrene etter at det ble bygget.
Etterpå nyter vi lunsj i nærheten av hulekomplekset, før vi fortsetter til byen Akhaltsikhe. Her besøker vi det historiske borgkomplekset Rabati med omvisning i borgen og i det historiske museet. Om kvelden spiser vi en hyggelig middag sammen med noen lokale sangere som er ved vårt bord hele måltidet. Det blir både folkesang og smakfulle retter fra regionen og området vi har besøkt. Våre sangervenner er en del av ett av de mest anerkjente ensemblene regionen har å by på. (F, L, M)
 
Dag 5, onsdag 17. april
Fra Borjomi til Mtskheta og kulturbyen Sighnaghi
Vi har en rolig morgen før vi tidlig på formiddagen setter kursen mot vinregionen Kakheti. På veien stopper vi i den historiske hovedstaden Mtskheta, hvor vi også har lunsj. I Mtskheta ligger Svetitskhoveli-kirken som står på UNESCOs verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at en bit av Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i en viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her får vi et inntrykk av den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og betydningen ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Etterpå rusler vi en tur i den gamle bydelen og opplever tradisjon og lokal koloritt.
Deretter fortsetter vi mot Kakheti og kulturbyen Sighnaghi. Kakheti­regionen står for nesten sytti prosent av all vinproduksjon i Georgia. Sighnaghi har tradisjonelt vært et kultursenter i Kakheti-­området. Området var kjent som handelssenter for georgiere og for handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan. I gamle dager betalte innbyggerne i byen og nærområdet ikke skatt. Som utpost mot øst og førsteforsvar mot invasjoner fra de østlige imperiene regnet man at folket betalte sin skatt gjennom sin innsats på slagmarken. I de senere år har Sighnaghi blitt renovert og man ønsker å opprettholde byen som et kultursenter i Kakheti-regionen. Byen har en flott utsikt over slettelandskapet i Kakheti og Kaukasusfjellene som reiser seg i horisonten. Vi ankommer Sighnaghi tidlig om kvelden, sjekker inn på hotellet og spiser middag med panoramautsikt over Alasani-sletten og Kaukasusfjellene. (F, L, M)
 
Dag 6, torsdag 18. april
Sighnaghi og Bodbe-klosteret
Etter frokost drar vi til Bodbe-klosteret, som ligger i utkanten av Sighnaghi. Dette er et av Georgias mest velholdte og tradisjonsrike klostre, og har også historie som akademi og kroningssted for kongene i Kakheti. St. Nino, som i henhold til legendene, kristnet Georgia i 337 er begravet her og vi får se graven. Dette gjør Bodbe til et av de mest hellige steder for georgiere. Deretter drar vi inn til Sighnaghi hvor vi har vinsmaking og lærer hvordan vinen produseres etter de samme metoder og prinsipper som har vært i bruk i mer enn åtte tusen år i georgisk vinproduksjon med qvevrier (store leirkrukker) gravd ned i bakken.
Deretter har vi tid til fri disposisjon. Du kan vandre i Sighnaghis sjarmerende gater, oppleve folkeliv og lokale håndverkstradisjoner, eller bare nyte lokal vin i en av byens mange små vinkjellere eller kafeer. Svend og Tamara er selvsagt tilgjengelige for hjelp og forslag. De som ønsker det kan besøke Sighnaghi museum og se et utvalg av bildene til Georgias mest kjente maler, Niko Pirosmani. Han var en anerkjent naivistisk maler i europeiske kretser på slutten av 1800 til begynnelsen av 1900-tallet.
Tidlig på kvelden vandrer vi sammen ned til restauranten «Pheasant’s Tears», en av de beste restaurantene regionen har å by på. Dette blir en kveld med ekte georgisk supra (festbord) i hele dets bredde med kalde og varme retter, viner, skåltradisjon, taler og sang. Med oss har vi folkesangere som er dedikert for oss hele kvelden. (F, M)
 
Dag 7, fredag 19. april
Sighnaghi – Tbilisi
Etter frokost setter vi kursen tilbake mot Tbilisi. Ved ankomst kjører vi opp til Mtatsminda-toppen og nyter den storslåtte utsikten over Tbilisi. Vi spiser lunsj på Mtatsminda før vi drar ned til hotellet og sjekker inn. Resten av dagen til egen disposisjon. (F, L)
 
Dag 8, lørdag 20. april
Tbilisi
Etter frokost kan du oppleve mer av byen på egen hånd. Hvis det frister med litt shopping anbefaler vi at du tar turen til markedet for gull og smykker, eller Dry Bridge hvor de selger brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk. Du kan også besøke den botaniske hagen, den store Treenighetskirken, eller se på folkelivet langs hovedgaten Rustaveli.
Tidlig ettermiddag setter vi kursen mot det etnografiske utendørsmuseet som viser georgisk tradisjonell byggeskikk fra de ulike regionene. På veien til museet får vi en rundtur med bussen gjennom Tbilisi som viser mer av byen og dens mangfold. Det blir også et stopp ved det som på Knut Hamsuns tid var Hotel London, hvor han bodde han da han besøkte Tbilisi. Bare et steinkast unna Hotel London ligger tidligere Grand Hotel, hvor den norske forfatterinnen og komponisten, femme fatal, Dagny Juel ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi 1901. På det etnografiske museet vandrer vi gjennom museumsområdet og lærer om georgisk tradisjonell byggetradisjon, før vi ender opp ved restauranten Rachis Ubani. Her nyter vi vår avskjedsmiddag på en gammel trebalkong med utsikt over byen. Det blir en kveld i rolige omgivelser for ettertanke og oppsummering. Retur til hotellet for avslapning før avreisen i etter midnatt. (F, M)
 
Dag 9, søndag 21. april
Tbilisi – Oslo
Vi har vårt hotellrom fram til vi reiser til flyplassen et par timer etter midnatt. Flyavgang med Turkish Airlines via Istanbul ved morgengry. Ankomst Oslo tidlig formiddag.
 
F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag
 

Reiseledere
Tamar Lomidze og Svend Waage


Tamar Lomidze og Svend Waage har bodd sammen i Georgia siden begynnelsen av 2000-tallet. De har begge vært reiseledere for ulike norske grupper og utsendinger. 
Tamar er filolog, lærer, kunstmaler og poet fra Tbilisi i Georgia. Hun har blant annet deltatt i flere prosjekter knyttet til Universitetet i Oslo innen norsk språk og litteratur.
Svend er Cand. Philol. i musikkvitenskap fra universitetet i Oslo. I Norge har Svend blant annet jobbet som kulturskolerektor og kultursjef. I Georgia har Svend jobbet for Wilh. Wilhelmsen med markedsføring, transport og HR/Quality assurance. Han arrangerer konserter, andre kulturelle aktiviteter og synger i gruppen «Georgi» som fremfører sanger fra den georgiske folkesangtradisjonen. I 2018 mottok Svend utmerkelsen The Order of Exellence av Georgias president for innsatsen innen georgisk kultur og for relasjonen mellom Georgia og Norge. 
Tamar og Svend etablerte i 2015 Gallery Nor-Ge i en 250 år gammel kulturarvbygning beliggende i hjertet av Tbilisis gamleby. 


Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 17 990
Enkeltromkr 22 380
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Tbilisi t/r med Turkish Airlines (fly fra andre byer i Norge på forepørsel)
 • Flyskatter (kr 1805 pr. juni 2018)
 • Syv netter på fire- og femstjerners hotell med frokost 
 • Fire lunsjer inkludert mineralvann
 • Seks middager inkludert mineralvann og ­øl/vin
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • En vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon 
 • Folkesangere ved to av middagene
 • Flaskevann og mineralvann på turer
 • Engelsktalende lokalguider på utfluktene 
 • Svend Waage er Vista Travels kunnskapsrike, lokalkjente reiseledere på stedet (fra ankomst dag 2 til avreise dag 9)
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Måltider og drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Pass og visum 
Norske statsborgere trenger ikke visum til Georgia, men passet må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass er gyldig ved avreise. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler.

Prisene er basert på valutakurser pr. juni 2018.