Etiopia - konger og keisere, kirker og palasser.
Bli med på en reise i menneskehetens historie

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Etiopia
 • Gyldig fra
  16-10-2020
 • Gyldig til
  28-10-2020
 • Varighet
  13 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  26.890,-
Bli med oss på en opplevelsesrik reise – fra moderne Addis Abeba til historiske byer, kirker som er unike i verdenssammenheng, fossefall og kaffeseremonier slik som bare etiopierne kan. Etiopia er det landet i Afrika som har flest monumenter på UNESCOs verdensarvliste – og vi skal besøke flere av dem.

Høydepunkter:
 • Pulserende Addis Abeba 
 • Bahir Dar med Den blå Nil-fossefallene
 • Gondar – kalt Afrikas Camelot (UNESCO)
 • Simien nasjonalpark (UNESCO)
 • Aksum (UNESCO) – dronningen av Sabas hovedstad
 • Vår Frue Maria av Zion-kapellet i Aksum som sies å huse Paktens ark 
 • Klippekirkene i Lalibela (UNESCO)

Program:

Dag 1, fredag 16. oktober
Oslo – Addis Abeba

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Ethiopian Airlines via Stockholm til Addis Abeba med ankomst dagen etter. 

Dag 2, lørdag 17. oktober
Ankomst Addis Abeba

Vi lander i Addis Abeba tidlig om morgenen. Det anbefales å veksle til den lokale valutaen birr, på flyplassen ved ankomst. Utenfor terminalen venter sjåføren som kjører oss til hotellet hvor vi får sjekket inn tidlig. Etter at vi har tatt en liten hvil på rommet drar vi ut for å få et overblikk over Addis Abeba, som på folkemunne gjerne bare kalles Addis. Byen ligger ved foten av Entotohøyden, og vi starter vår bussrundtur nettopp her. 
Addis ble grunnlagt av Menelik II i 1886. Før det hadde det etiopiske keiserhoffet lenge vært nomadisk. Menelik II var konge av Shoa fra 1865 til 1889 og erklærte seg siden som keiser av hele Etiopia (1889–1913). Han bevarte landets selvstendighet gjennom skiftende allianser og konflikter med europeiske stormakter. Etiopia er et av de få landene i Afrika som aldri ble kolonisert. Om kvelden spiser vi en hyggelig velkomstmiddag og blir bedre kjent. (M)
 
Dag 3, søndag 18. oktober
Addis Abeba

Etter frokost skal vi på byrundtur. Addis Abeba har de siste årene vært igjennom en rivende utvikling og modernisering. Her er det nye hoteller, kafeer, restauranter og shoppingsentre. Hovedkvarteret til Den afrikanske union ligger i Addis Abeba og mange internasjonale hjelpeorganisasjoner har sitt hovedsete her. Men Addis er så mye mer; blant annet eldgammel kultur. På Nasjonalmuseet ser vi levninger av verdens eldste kvinne, Lucy, som er rundt 3,2 millioner år gammel. Under utgravingen ble ­Beatles-sangen «Lucy in the sky with diamonds» stadig spilt – derav navnet. På det lokale språket heter hun Dinkinesh. Deretter besøker vi Det etnografiske museet, og hører historiene om den siste og kanskje mest berømte keiseren i vår tid; Haile Selassie, kronet i 1930 og avsatt i 1974. Museet er i Haile Selassies tidligere palass, omgitt av vakre hager og fontener. På vei tilbake til hotellet kjører vi gjennom et av Afrikas største utendørsmarkeder; Markato. Resten av dagen er til fri disposisjon. (F, L) 

Dag 4, mandag 19. oktober
Addis Abeba – Bahir Dar

Om morgenen sjekker vi ut av hotellet og flyr til Bahir Dar som ligger ved Tanasjøen, Etiopias største innsjø. Etter lunsj skal vi på båttur på Tanasjøen. Vi seiler til Zege-halvøyen og besøker Ura Kidane Mehret–kirken, kjent for sine vakre fresker og malerier som illustrerer bibelhistorien. (F, L, M)

Dag 5, tirsdag 20. oktober
Den blå Nil-fossen og Bahir Dar

I dag skal vi oppleve Den blå Nil-fossefallene, som ligger 32 kilometer sørvest for Bahir Dar. Den berømte fossen har et fall på 45 meter og kalles Tiss Issat på det lokale språket. Fra der bussen parkerer er det rundt tretti minutter å spasere i lett terreng for å komme til det beste utsiktpunktet over fossen. Retur til hotellet i Bahir Dar for lunsj. Resten av dagen er til fri disposisjon. (F, L, M)

Dag 6, onsdag 21. oktober
Bahir Dar – Gondar

Etter frokost setter vi kursen mot Gondar, som ligger 185 kilometer nord for Bahir Dar. Gondar var Etiopias keiserhovedstad fra 1636 til 1865, og kalles gjerne Afrikas Camelot. Byen fremstår i dag som moderne, men har flere til dels godt bevarte bygninger fra middelalderen. Den mest kjente og imponerende severdigheten er Fasil Ghebbi, et befestet palassområde som står på UNESCOs verdensarvliste. Dette var hjemmet til de etiopiske keiserne på 1600- og 1700-tallet, etter at keiser Fasilides I gjorde Gondar til landets hovedstad i 1632. Palasset er delvis påvirket av islamsk arkitektur og hinduistisk kultur, samt impulser fra europeisk barokkstil bragt til stedet av jesuittmisjonærer. Vi besøker også Debre-Birhan Selassie, en av Etiopias vakreste kirker. Fra utsiden er kirken ganske anonym, men de unike vegg- og takmaleriene inni kirken har gjort den til en turistmagnet. Mange av de gamle bygningene i Gondar ble ødelagt under den sudanske invasjonen av Gondar i 1888, men Debre Birhan Selassie-kirken ble til alt hell spart. Ifølge legenden sto erkeengelen Michael og beskyttet den store treporten med et flammende sverd da soldatene kom til kirken. (F, L, M)

Dag 7, torsdag 22. oktober
Utflukt til Simien nasjonalpark

I dag skal vi på heldagsutflukt til Simien­fjellene og nasjonalparken med samme navn. Fjellandskapet i nasjonalparken er formet av erosjon gjennom tretti millioner år – et eventyrlandskap med høye topper og dype kløfter. Etiopias høyeste, og Afrikas fjerde høyeste, fjell, Ras Dashen (4550 moh.) ligger her. Fjellområdet i nasjonalparken har hele 25 topper over fire tusen meter over havet, og kalles gjerne «Afrikas tak». De høyeste toppene er ofte dekket av snø. Simien nasjonalpark har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1978, og er hjemsted til flere svært sjeldne dyrearter, deriblant etiopisk ulv, geladabavianer og etiopia­steinbukk. (F, L, M)

Dag 8, fredag 23. oktober
Gondar – Aksum

Vi sjekker ut av hotellet etter frokost og kjører til flyplassen i Gondar for å fly til Aksum, helt nord i landet. Dette var tidligere hovedstad i kongeriket Aksum, som hadde sin storhetstid på 100–300-tallet, før det gikk i oppløsning på 1100-tallet. Aksum var en viktig partner i handelen mellom Romerriket og oldtidens India. Riket ble tidlig kristnet og selv lenge etter at det mistet sin rolle som politisk maktsentrum ble stedet brukt som gravplass for etiopiske keisere. I våre dager er Aksum hovedsete for den koptiske kirken i Etiopia og kjent for sine store obelisker, steler, kongegraver og ruiner av palasser. Dronningen av Saba skal ifølge legenden ha hersket i dette området. Etter lunsj skal vi besøke det arkeologiske området som omfatter Aksum museum, stele­parken fra år 300 som står på UNESCOs verdensarvliste og ruinene av dronningen av Sabas palass fra 800-tallet f.Kr. (F, L, M) 

Dag 9, lørdag 24. oktober
Aksum og utflukt til Yeha-tempelet

Vi står opp tidlig for å kjøre gjennom Tigray-fjellene til Yeha, cirka femti kilometer nordøst for Aksum. Underveis passerer vi Adwa, hvor det avgjørende slaget under den første italiensk-etiopiske krigen fant sted i 1896. På denne tiden hadde europeiske stormakter kolonisert mesteparten av det afrikanske kontinentet, og den etiopiske seieren her sikret landets selvstendighet. I Yeha besøker vi tempelet som er en av de eldste byggverkene i Etiopia. Det har vært foretatt flere arkeologiske utgravinger i dette området. I et lite museum finnes en samling av gamle bibler som fremdeles er i bruk. De fleste er skrevet på ge’ez – Etiopias eldste språk, samt en del gjenstander fra utgravinger som foregår i området.  
Om ettermiddagen skal vi besøke Vår Frue Maria av Zion-kirken i Aksum, som består av to kirker – en ny og en gammel. Den gamle har blitt ødelagt flere ganger, og ble sist gjenoppbygget på 1600-tallet. Den er kun åpen for menn. Tradisjonelt ble etiopiske keisere kronet i denne kirken. På 1950-tallet bygget Haile Selassie en ny, moderne kirke ved siden av den gamle, ettersom han ønsket at både kvinner og menn skulle ha lik tilgang til kirken. Mellom den nye og gamle kirken ligger kapellet som sies å huse Paktens ark. Ifølge den hebraiske bibelen er Paktens ark et skrin av akasietre, kledd i rent gull både innvendig og utvendig. Skrinet skal ha vært bygget på ordre fra Moses, og sies å inneholde de to steintavlene med de ti bud. I Det gamle testamentet kan man lese historien om dronningen av Sabas reise til Jerusalem og møtet med kong Salomon. Dette møtet resulterte i sønnen Menelik som ble Etiopias første keiser. Det sies at Menelik, da han besøkte sin far i Jerusalem, tok med seg Paktens Ark tilbake til Aksum. Kapellet er ikke er åpent for allmenheten. (F, L, M)

Dag 10, søndag 25. oktober
Aksum – Lalibela

Midt på dagen flyr vi fra Aksum til Lalibela – et av de største høydepunktene på vår reise. Etter at vi har sjekket inn på hotellet, bruker vi resten av dagen til å besøke noen av områdets berømte klippekirker. Lalibela er oppkalt etter kong Gebre Mesqel Lalibela (1181–1221). Kongen konverterte til kristendommen etter at han hadde vært i Jerusalem, og bygget kirkene etter en åpenbaring om dette. Ofte blir Lalibela kalt Etiopias Jerusalem. Det er totalt elleve kirker, såkalte monolittbygninger, hugget ut i klippene i Lalibela. I tillegg er det flere huler, krypter, sammenhengende tunneler og ganger her. Kirkene er svært populære pilegrimsmål og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1978. En av de mest særegne kirkene er Bet Medahine Alem, bygget for å ligne et antikt gresk tempel med firkantede søyler både utvendig og innvendig. Inni står det symbolske graver for Abraham, Isak og Jakob. Bet Medahine Alem sies å være verdens største monolittkirke. (F, L, M)

Dag 11, mandag 26. oktober
Lalibela

Etter frokost fortsetter vi å utforske dette spennende området. Vi besøker Bete Emanuel (Emanuels hus) som arkitektonisk er den fineste kirken, og Bete Giorgis (Georgs hus), den vakreste av alle kirkene i Lalibela. Om ettermiddagen kan du utforske Lalibela videre i ditt eget tempo. Reiselederen gir tips om steder verdt å besøke. (F, L, M)

Dag 12, tirsdag 27. oktober
Lalibela – Addis Abeba – hjemreise

Om morgenen flyr vi tilbake til Addis Abeba. Flyet videre til Norge har ikke avgang før sent om kvelden så vi får dagrom på et hotell nær flyplassen. Tilbring en avslappende dag på hotellet, eller dra på shopping eller opp­dagelsesferd i Addis. Før vi kjører til flyplassen spiser vi middag på en tradisjonell restaurant hvor vi får smake etiopiske retter og underholdes av folkloredans. Vårt fly med Ethiopian Airlines har avgang nær midnatt. (F, M)

Dag 13, onsdag 28. oktober
Ankomst Oslo

Vi mellomlander i Stockholm tidlig om morgenen, men bytter ikke fly. En times tid senere lander vi i Oslo.

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag


Reiseleder
Torill Juvet Hermansen
Torill har besøkt Etiopia mange ganger. Både i forbindelse med sin jobb som konsulent i Adopsjonsforum, men også som reiseleder for grupper. Hun elsker å reise, og med sin erfaring kan hun tilføre gruppen kunnskap og trygghet i en for oss annerledes kultur. 
I vår reiseblogg har Torill skrevet et inlegg fra en reise i Etiopia. 
Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 26 890
Enkeltromkr 32 190

Alt dette er inkludert
 • Fly Oslo–Addis Abeba t/r med ­Ethiopian Airlines
 • Innenlandsfly i Etiopia med ­Ethiopian Airlines
 • Flyskatter (kr 2765 pr. desember 2019)
 • 11 netter på gode mellomklasse/­førsteklasses hoteller
 • Helpensjon fra middag dag 2 til middag dag 12, bortsett fra middag dag 3 og lunsj dag 12 
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Tidlig innsjekking på hotellet dag 2
 • Dagrom på hotell i Addis dag 12
 • Engelsktalende lokalguide
 • Norsk reiseleder fra Vista Travel 
 
Prisen inkluderer ikke 
 • Visum til Etiopia (pt. USD 50)
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring 

Helse
Du bør ha normal god helse for å kunne følge programmet. Utfluktene omfatter en del gåing i ulendt terreng. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.
 
Pass og visum 

Norske statsborgere må ha visum for å reise til Etiopia. Visum må søkes om på forhånd og ordnes elektronisk. Vi sender informasjon om visumprosessen i god tid før avreise. Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­datoen. Vi forholder oss til visum­regler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass er gyldig ved avreise.


Prisene er basert på valutakurser pr. desember 2019.