Etiopia - konger og keisere, kirker og palasser.
Bli med på en reise i menneskehetens historie

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Etiopia
 • Gyldig fra
  15-10-2019
 • Gyldig til
  27-10-2019
 • Varighet
  13 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  26.490,-
MERK: denne reisen er fulltegnet. Ønsker du eventuelt å stå på venteliste, i tilfelle en avbestilling, send oss en forespørsel eller kontakt oss på 21 99 56 00.
Bli med oss på en historisk reise, fra det moderne Addis Abeba til historiske byer, fossefall, kirker som er unike i verdenssammenheng og kaffeseremonier slik som bare etiopierne kan. Etiopia er det landet i Afrika som har flest monumenter på UNESCOs verdensarvliste – og vi skal besøke flere av dem.

Høydepunkter:
 • Pulserende Addis Abeba 
 • Bahir Dar med Den blå Nil-fossefallene
 • Gondar – kalt Afrikas Camelot (UNESCO)
 • Simien nasjonalpark (UNESCO)
 • Aksum (UNESCO) – dronningen av Sabas hovedstad
 • Vår Frue Maria av Zion-kapellet i Aksum som sies å huse Paktens ark 
 • Klippekirkene i Lalibela (UNESCO)

Program:

Dag 1, tirsdag 15. oktober
Oslo – Addis Abeba

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Ethiopian Airlines til Addis Abeba med ankomst dagen etter. Underveis blir det mellomlanding og kort stopp i Stockholm, men ikke bytte av fly.

Dag 2, onsdag 16. oktober
Ankomst Addis Abeba

Vi lander i Etiopias hovedstad tidlig om morgenen. Ved ankomst anbefales det å veksle til den lokale valutaen. Dette kan gjøres inne i ankomsthallen. Utenfor terminalen venter sjåfør som kjører oss til hotellet. Etter at vi har sjekket inn og tatt en liten hvil på rommet, starter vår rundtur i Addis Abeba.

Addis Abeba, eller bare Addis som byen gjerne kalles på folkemunne, ble grunnlagt av Menelik II i 1886. Før det hadde det etiopiske keiserhoffet lenge vært nomadisk. Menelik II var konge av Shoa fra 1865 til 1889 og erklærte seg siden som keiser av hele Etiopia (1889–1913). Han bevarte landets selvstendighet gjennom skiftende allianser og konflikter med europeiske stormakter. Etiopia er et av de få landene i Afrika som aldri ble kolonisert. De siste årene har Addis vært igjennom en rivende utvikling og modernisering. Både Den afrikanske union og mange internasjonale hjelpeorganisasjoner har sitt hovedsete her.

Om ettermiddagen skal vi på byrundtur og besøke Nasjonalmuseet, hvor vi ser levninger av verdens eldste kvinne, Lucy, som er rundt 3,2 millioner år gammel. Under utgravingen ble Beatles-sangen «Lucy in the sky with diamonds» stadig spilt – derav navnet. På det lokale språket heter hun Dinkinesh. Deretter besøker vi Det etnografiske museet og får høre historiene om den siste og kanskje mest berømte keiseren i vår tid; Haile Selassie, kronet i 1930 og avsatt i 1974. Museet er Haile Selassies tidligere palass, omgitt av vakre hager og fontener. Addis ligger ved foten av Entotofjellet, og siste stopp på rundturen er nettopp her. På vei tilbake til hotellet kjører vi gjennom et av Afrikas største utendørsmarkeder; Markato. Om kvelden samles vi til en velkomstmiddag. (L, M)

Dag 3, torsdag 17. oktober
Addis Abeba – Bahir Dar

I dag står vi opp tidlig for å fly til Bahir Dar, som ligger ved Tanasjøen, Etiopias største innsjø og kilden til Den blå Nil. Etter lunsj skal vi på båttur på Tanasjøen og seiler til Zege-halvøyen for å besøke kirken Ura Kidane Mehret. Her ser vi vakre fresker og malerier som illustrerer bibelhistorien.

Vi skal bo to netter i Bahir Dar. (F, L, M)

Dag 4, fredag 18. oktober
Den blå Nil-fallene og Bahir Dar

Etter frokost kjører vi til den lille byen Tiss Abay, som ligger 32 kilometer sørvest for Bahir Dar. Herfra er det rundt tretti minutter å spasere til Den blå Nil-fossefallene. Den berømte fossen har et fall på 45 meter og kalles Tiss Issat på det lokale språket.

Retur til Bahir Dar for lunsj. Resten av dagen til fri disposisjon. (F, L, M)

Dag 5, lørdag 19. oktober
Bahir Dar – Gondar

Etter frokost setter vi kursen nordover og kjører med buss til Gondar, som ligger 185 kilometer fra Bahir Dar. Underveis stopper vi i Infraz på nordøstsiden av Tanasjøen, før vi besøker palassruinene til den etiopiske herskeren Sersa Dingile (1567–1597).

Vel fremme i Gondar sjekker vi inn på hotellet og spiser lunsj. Gondar var Etiopias keiserhovedstad fra 1636 til 1865, og kalles gjerne Afrikas Camelot. Byen fremstår i dag som moderne, men har flere til dels godt bevarte bygninger fra middelalderen. Den mest kjente og imponerende severdigheten er Fasil Ghebbi, et befestet palassområde som står på UNESCOs verdensarvliste. Dette var hjemmet til de etiopiske keiserne på 1600- og 1700-tallet, etter at keiser Fasilides I gjorde Gondar til landets hovedstad i 1632. Palasset er delvis påvirket av islamsk arkitektur og hinduistisk kultur, samt impulser fra europeisk barokkstil bragt til stedet av jesuittmisjonærer.

Vi besøker også Debre-Birhan Selassie, en av Etiopias vakreste kirker. Fra utsiden er kirken ganske anonym, men de unike vegg- og takmaleriene inni kirken har gjort den til en turistmagnet. Mange av de gamle bygningene i Gondar ble ødelagt under den sudanske invasjonen av Gondar i 1888, men Debre Birhan Selassie-kirken ble til alt hell spart. I følge legenden sto erkeengelen Michael og beskyttet den store treporten med et flammende sverd da soldatene kom til kirken. (F, L, M)

Dag 6, søndag 20. oktober
Utflukt til Simien nasjonalpark

I dag skal vi på heldagsutflukt til Simien-fjellene og nasjonalparken med samme navn. Avstanden fra Gondar er cirka 120 kilometer hver vei. Fjellandskapet i nasjonalparken er formet av erosjon gjennom tredve millioner år – et eventyrlandskap med høye topper og dype kløfter. De høyeste toppene er ofte dekket av snø. Simien nasjonalpark har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1978, og er hjemsted til flere svært sjeldne dyre-arter, deriblant etiopisk ulv, gelada-aper og etiopiasteinbukk. Den siste er endemisk for parken. Her ligger også Etiopias høyeste, og Afrikas fjerde høyeste, fjell, Ras Dashen (4550 moh.). Dette fjellområdet har 25 topper over 4000 moh., og er kjent som «Afrikas tak». (F, L, M)

Dag 7, mandag 21. oktober
Gondar – Aksum

Vi sjekker ut av hotellet etter frokost og kjører til flyplassen i Gondar for å fly til Aksum, helt nord i landet. Dette var tidligere hovedstad i kongeriket Aksum, som hadde sin storhetstid på 100–300-tallet, før det gikk i oppløsning på 1100-tallet. Aksum var en viktig partner i handelen mellom Romerriket og oldtidens India. Riket ble tidlig kristnet og selv lenge etter at riket mistet sin rolle som politisk maktsentrum ble stedet brukt som gravplass for etiopiske keisere. I våre dager er Aksum hovedsete for den koptiske kirken i Etiopia og kjent for sine store obelisker, steler, kongegraver og ruiner av palasser. Dronningen av Saba skal ifølge legendene ha hersket i dette området.

Etter lunsj skal vi besøke det arkeologiske området som omfatter Aksum museum, stele-parken fra år 300 (UNESCO) og ruinene av dronningen av Sabas palass (800-tallet f.Kr.). (F, L, M)

Dag 8, tirsdag 22. oktober
Aksum og utflukt til Yeha-tempelet

Vi står opp tidlig for å kjøre gjennom Tigray-fjellene til Yeha, cirka femti kilometer nordøst for Aksum. Underveis passerer vi Adwa, hvor det avgjørende slaget under den første italiensk-etiopiske krigen fant sted i 1896. På denne tiden hadde europeiske stormakter kolonisert mesteparten av det afrikanske kontinentet, og den etiopiske seieren her sikret landets selvstendighet. I Yeha besøker vi tempelet som er en av de eldste byggverkene i Etiopia. Det har vært foretatt flere arkeologiske utgravinger i dette området. I et lite museum finnes en samling av gamle bibler som fremdeles er i bruk. De fleste er skrevet på det eldste etiopiske språket ge’ez, samt en del gjenstander fra utgravinger som foregår i området.

Tilbake i Aksum om ettermiddagen skal vi besøke Vår Frue Maria av Zion-kirken, som består av to kirker – en ny og en gammel. Den gamle har blitt ødelagt flere ganger, og ble sist gjenoppbygget på 1600-tallet. Den er kun åpen for menn. Tradisjonelt ble etiopiske keisere kronet i denne kirken. På 1950-tallet bygget Haile Selassie en ny, moderne kirke ved siden av den gamle, ettersom han ønsket at både kvinner og menn skulle ha ik tilgang til kirken.

Mellom den nye og gamle kirken ligger kapellet som sies å huse Paktens ark. I følge den hebraiske bibelen er Paktens ark et skrin av akasietre, kledd i rent gull både innvendig og utvendig. Skrinet skal ha vært bygget på ordre fra Moses, og sies å inneholde de to steintavlene med de ti bud. I Det gamle testamentet kan man lese historien om dronningen av Sabas reise til Jerusalem og møtet med kong Salomon. Dette møtet resulterte i sønnen Menelik som ble Etiopias første keiser. Det sies at Menelik, da han besøkte sin far i Jerusalem, tok med seg Paktens Ark tilbake til  Aksum. Kapellet er ikke er åpent for allmenheten. (F, L, M)

Dag 9, onsdag 23. oktober
Aksum – Lalibela

Midt på dagen flyr vi fra Aksum til Lalibela – et høydepunkt på denne historiske reisen. Etter at vi har sjekket inn på hotellet, bruker vi resten av dagen til å besøke noen av de berømte klippekirkene som ligger her.

Lalibela er oppkalt etter kong Gebre Mesqel Lalibela (1181–1221). Kongen konverterte til kristen-dommen etter at han hadde vært i Jerusalem, og bygget kirkene etter en åpenbaring om dette. Ofte blir Lalibela kalt Etiopias Jerusalem. Det er totalt elleve kirker, såkalte monolittbygninger, hugget ut i klippene i Lalibela. I tillegg er det flere huler, krypter, sammenhengende tunneler og ganger her. Kirkene er svært populære pilegrimsmål og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1978. En av de mest særegne kirkene er Bet Medahine Alem, bygget for å ligne et antikt gresk tempel med firkantede søyler både utvendig og innvendig. Inni står det symbolske graver for Abraham, Isak og Jakob. Bet Medahine Alem sies å være verdens største monolittkirke. (F, L, M)

Dag 10, torsdag 24. oktober
Lalibela

Etter frokost fortsetter vi å utforske dette spennende området. Vi besøker Bete Emanuel (Emanuels hus) som arkitektonisk er den fineste kirken, og Bete Giorgis (Georgs hus), den vakreste av alle kirkene i Lalibela.

Om ettermiddagen kan du utforske Lalibela videre i ditt eget tempo. Reise-lederen gir tips om steder verdt å besøke. (F, L, M)

Dag 11, fredag 25. oktober
Lalibela – Addis Abeba

Om morgenen flyr vi tilbake til Addis Abeba. Ettermiddagen er til fri disposisjon. Du kan slappe av på hotellet eller ta en tur ut i byen.

Om kvelden er det avskjedsmiddag på en tradisjonell restaurant hvor vi får smake etiopiske retter mens vi underholdes av folklore-dans. (F, M)

Dag 12, lørdag 26. oktober
Addis Abeba – hjemreise

Nyt en avslappende dag på hotellet, eller dra på shopping eller oppdagelsesferd i Addis. Ved 19-tiden sjekker vi ut fra hotellet og kjører til flyplassen. Ethiopian Airlines har avgang ved midnatt. (F)

Dag 13, søndag 27. oktober
Ankomst Oslo

Flyet mellomlander i Stockholm tidlig om morgenen, men vi bytter ikke fly. Ankomst Oslo ved åttetiden om morgenen.

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag


Reiseleder
Torill Juvet Hermansen
Torill har besøkt Etiopia mange ganger. Både i forbindelse med sin jobb som konsulent i Adopsjonsforum, men også som reiseleder for grupper. Hun elsker å reise, og med sin erfaring kan hun tilføre gruppen kunnskap og trygghet i en for oss annerledes kultur. 
Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 26 490
Enkeltromkr 31 490

Alt dette er inkludert
 • Fly Oslo–Addis Abeba t/r og innenlandsfly i Etiopia med ­Ethiopian Airlines
 • Flyskatter (kr 3077 pr. desember 2018)
 • 11 netter på gode mellomklasse/­førsteklasses hoteller
 • Helpensjon fra lunsj dag 2 til frokost dag 12, bortsett fra lunsj dag 11 
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Tidlig innsjekking på hotellet dag 2
 • Sen utsjekking fra hotellet dag 12
 • Engelsktalende lokalguider
 • Norsk reiseleder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke 
 • Visum til Etiopia (pt. USD 50)
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring 

Helse
Du bør ha normal god helse for å kunne følge programmet. Utfluktene omfatter en del gåing i ulendt terreng. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.
 
Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum for å reise til Etiopia. Visum ordnes før avreise på nettet eller ved ankomst Addis Abeba. Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­datoen. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass er gyldig ved avreise.
Prisene er basert på valutakurser pr. desember 2018.