Etiopia - konger og keisere, kirker og palasser. Venteliste
Bli med på en reise i menneskehetens historie

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Etiopia
 • Gyldig fra
  27-01-2019
 • Gyldig til
  08-02-2019
 • Varighet
  13 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  24.990,-
MERK: denne reisen er fulltegnet. Ønsker du eventuelt å stå på venteliste, i tilfelle en avbestilling, send oss en forespørsel eller kontakt oss på 21 99 56 00.
Vi har også lik avgang i oktober 2019. Les mer her


Bli med oss på en historisk reise, fra det moderne Addis Abeba og kaffeseremonier slik som bare etiopierne kan, til fossefall og kirker som er unike i verdenssammenheng. Etiopia er det landet i Afrika som har flest monumenter på UNESCOs verdensarvliste – og vi skal besøke flere av dem. 

Høydepunkter:
 • Pulserende Addis Abeba 
 • Bahir Dar med Den blå Nil-fossefallene
 • Gondar – kalt Afrikas Camelot (UNESCO)
 • Simien nasjonalpark (UNESCO)
 • Aksum (UNESCO) – dronningen av Sabas hovedstad
 • Vår Frue Maria av Zion-kapellet i Aksum som sies å huse Paktens ark 
 • Klippekirkene i Lalibela (UNESCO)

Program:

Dag 1, søndag 27. januar
Oslo – Addis Abeba

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Ethiopian Airlines til Addis Abeba med ankomst dagen etter. Underveis blir det mellomlanding og kort stopp i Stockholm, men ikke bytte av fly. 

Dag 2, mandag 28. januar
Ankomst Addis Abeba

Vi lander i Etiopias hovedstad tidlig om morgenen. Ved ankomst  veksler vi til den lokale valutaen, birr. På flyplassen blir vi møtt av lokalguiden, som følger oss til vårt hotell. Her venter rommene våre og en sen frokost. 
Etter en liten hvil på hotellet drar vi ut for å få et overblikk over Addis Abeba, som på folkemunne gjerne bare kalles Addis. Byen ligger ved foten av Entotohøyden, og vi starter vår rundtur nettopp her. Addis ble grunnlagt av Menelik II i 1886. Før det hadde det etiopiske keiserhoffet lenge vært nomadisk. Menelik II var konge av Shoa fra 1865 til 1889 og erklærte seg siden som keiser av hele Etiopia (1889–1913). Han bevarte landets selvstendighet gjennom skiftende allianser og konflikter med europeiske stormakter. Seieren over Italia i 1896 skaffet Menelik og hans keiserrike internasjonalt ry. I Etiopia arbeidet han for en moderne administrasjon og sterk sentral­regjering. Etiopia er et av de få landene i Afrika som aldri ble kolonisert. Hovedkvarteret til Den afrikanske union ligger i Addis Abeba og mange internasjonale hjelpeorganisasjoner har sitt hovedsete her. 
Om kvelden er det velkomstmiddag. (F, M)

Dag 3, tirsdag 29. januar
Addis Abeba

Etter frokost skal vi på byrundtur. Addis Abeba, som betyr «den nye blomsten» på amharisk, har vært igjennom en rivende utvikling og modernisering de siste årene. Her er det nye hoteller, kafeer, restauranter og ikke minst shoppingsentre. Men Addis er så mye mer; blant annet eldgammel kultur­. På Nasjonalmuseet ser vi levninger av verdens eldste kvinne, Lucy, som er rundt 3,2 millioner år gammel. Under utgravingen ble Beatles-sangen «Lucy in the sky with diamonds» stadig spilt – derav navnet. På det lokale språket heter hun Dinkinesh. Deretter besøker vi Det etnografiske museet, og hører historiene om den siste og kanskje mest berømte keiseren i vår tid; Haile Selassie, kronet i 1930 og avsatt i 1974. Museet er Haile Selassies tidligere palass, omgitt av vakre hager og fontener. På vei tilbake til hotellet kjører vi gjennom et av Afrikas største utendørsmarkeder; Markato. Resten av dagen til fri disposisjon. (F, L) 

Dag 4, onsdag 30. januar 
Addis Abeba – Bahir Dar

I dag står vi opp tidlig for å fly til Bahir Dar, som ligger ved Tanasjøen, Etiopias største innsjø og kilden til Den blå Nil. Fra flyplassen kjører vi direkte til Den blå Nil-fosse­fallene, som ligger 32 kilometer sørvest for Bahir Dar. Den berømte fossen har et fall på 45 meter og kalles Tiss Issat på det lokale språket. Fra der bussen parkerer spaserer vi i cirka tyve minutter i lett terreng for å komme til det beste utsiktpunktet over fossen.
Om ettermiddagen skal vi på båttur på Tanasjøen og seiler til Zege-halvøyen for å besøke kirken Ura Kidane Mehret og Azwa Mariam klosteret. Her får vi se vakre fresker og malerier som illustrerer bibelhistorien, samt en samling uvurderlige gamle bibler skrevet på Etiopias eldste språk Ge’ez.
Retur til hotellet i Bahir Dar. (F, L, M)

Dag 5, torsdag 31. januar
Bahir Dar – Gondar

Etter frokost setter vi kursen videre nordover og kjører med buss til Gondar. Distansen er 185 kilometer og underveis blir det det flere stopp, blant annet for å besøke palassruinene til den etiopiske herskeren Sersa Dingile (1567–1597). Vel fremme i Gondar sjekker vi inn på vårt hotell og spiser lunsj.
Gondar var Etiopias keiserhovedstad fra 1636 til 1865, og kalles gjerne Afrikas Camelot. Byen fremstår i dag som moderne, men har gamle og til dels godt bevarte bygninger fra middelalderen. Den mest kjente og imponerende severdigheten er Fasil Ghebbi, et befestet palassområde som står på ­UNESCOs verdensarvliste. Dette var hjemmet til de etiopiske keiserne på 1600- og 1700-tallet, etter at keiser Fasilides I gjorde Gondar til landets hovedstad i 1632. Palasset er delvis påvirket av islamsk arkitektur og hinduistisk kultur, samt impulser fra europeisk barokkstil bragt til stedet av jesuittmisjonærer. 
Vi besøker også Debre-Birhan Selassie, en av Etiopias vakreste kirker. Fra utsiden er kirken ganske anonym, men de unike vegg- og takmaleriene inni kirken har gjort den til en turistmagnet. Mange av de gamle bygningene i Gondar ble ødelagt under den sudanske invasjonen av Gondar i 1888, men Debre Birhan Selassie-kirken ble til alt hell spart. I følge legenden sto erkeengelen Michael og beskyttet den store treporten med et flammende sverd da soldatene kom til kirken. (F, L, M)

Dag 6, fredag 1. februar
Simien nasjonalpark

I dag skal vi på heldagsutflukt til Simien­fjellene og nasjonalparken med samme navn. Avstanden fra Gondar er cirka 120 kilometer hver vei. Landskapet i nasjonalparken  er formet av erosjon og byr på høye tinder og bratte daler. De høyeste toppene er ofte dekket av snø. Simien nasjonalpark har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1978, og er hjemsted til flere svært sjeldne dyre­arter, deriblant etiopisk ulv, gelada-aper og etiopiasteinbukk. Den siste er endemisk for parken. Her ligger også Etiopias høyeste fjell, Ras Dashen (4550 moh.). På vei til eller fra nasjonalparken gjør vi et stopp på det ukentlige markedet i Debrak. (F, L, M)

Dag 7, lørdag 2. februar
Gondar – Aksum

Vi sjekker ut av hotellet etter frokost og kjører til flyplassen i Gondar for å fly til Aksum, helt nord i landet. Dette var tidligere hovedstad i kongeriket Aksum, som hadde sin storhetstid på 100–300-tallet, før det gikk i oppløsning på 1100-tallet. Aksum var en viktig partner i handelen mellom Romerriket og oldtidens India. Riket ble tidlig kristnet og selv lenge etter at riket mistet sin rolle som politisk maktsentrum ble stedet brukt som gravplass for etiopiske keisere. I våre dager er Aksum hovedsete for den koptiske kirken i Etiopia og kjent for sine store obelisker, steler, kongegraver og ruiner av palasser. Dronningen av Saba skal ifølge legendene ha hersket i dette området. 
Etter lunsj skal vi utforske Aksum. Vi besøker Det arkeologiske museet og stele­parken med en 21 meter høy obelisk. Vi ser ruinene av palasset og gravplassen til kong Kaleb og kong Gebre Meskel, samt ruinene av det man tror var dronningen av Sabas palass. (F, L, M) 

Dag 8, søndag 3. februar
Aksum og utflukt til Yeha-tempelet

Vi står opp tidlig for å kjøre gjennom Tigray-fjellene til Yeha, cirka femti kilometer nordøst for Aksum. Underveis passerer vi Adwa, hvor det avgjørende slaget under den første italiensk-etiopiske krigen fant sted i 1896. På denne tiden hadde europeiske stormakter kolonisert mesteparten av det afrikanske kontinentet, og den etiopiske seieren her sikret landets selvstendighet. I Yeha besøker vi tempelet som er en av de eldste byggverkene i Etiopia. Det har vært foretatt flere arkeologiske utgravinger i dette området. 
Tilbake i Aksum om ettermiddagen skal vi besøke Vår Frue Maria av Zion-kirken, som består av både en ny og en gammel kirke. Den gamle ble sist gjenoppbygget på 1600-tallet, etter å ha har blitt ødelagt flere ganger. Tradisjonelt ble etiopiske keisere kronet i denne kirken. På 1950-tallet bygget Haile Selassie en ny moderne kirke ved siden av den gamle. Mellom den nye og gamle kirken ligger kapellet som sies å huse Paktens ark. 
I følge den hebraiske Bibelen er Paktens ark et skrin av akasietre, kledd i rent gull både innvendig og utvendig. Skrinet skal ha vært bygget på ordre fra Moses, og sies å inneholde de to steintavlene med de ti bud. I Det gamle testamentet kan man lese historien om dronningen av Sabas reise til Jerusalem og møtet med kong Salomon. Dette møtet resulterte i sønnen Menelik som ble Etiopias første keiser. Det sies at Menelik, da han besøkte sin far i Jerusalem, tok med seg Paktens Ark tilbake til  Aksum. Kapellet er ikke er åpent for allmenheten. (F, L, M)

Dag 9, mandag 4. februar
Aksum – Lalibela

Midt på dagen flyr vi fra Aksum til Lalibela – et høydepunkt på denne reisen tilbake i historien. Etter at vi har sjekket inn på hotellet, bruker vi resten av dagen til å besøke noen av de berømte klippekirkene i Lalibela. Dette er en samling av totalt elleve kirker hugget ut i klippene, såkalte monolittbygninger. I tillegg til kirkene er det flere huler, krypter, sammenhengende tunneler og ganger her. Gjennom området renner den kunstige elva Yordanos. Kirkene er svært populære pilegrimsmål og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1978. Lalibela er oppkalt etter kong Gebre Mesqel Lalibela (1181–1221). Kongen konverterte til kristen­dommen etter å ha oppholdt seg i Jerusalem, og bygget kirkene etter en åpenbaring om dette. Ofte blir Lalibela kalt Etiopias Jerusalem. Blant kirkene er Bet Medahine Alem spesiell. Kirken var ment å ligne et antikt gresk tempel med firkantede søyler både utvendig og innvendig. Inni står det symbolske graver for Abraham, Isak og Jakob. Kirken sies å være verdens største monolittkirke. (F, L, M)

Dag 10, tirsdag 5. februar
Lalibela

Etter frokost fortsetter vi å utforske dette spennende området. Vi besøker Bete Emanuel (Emanuels hus) som arkitektonisk er den fineste kirken, og Bete Giorgis (Georgs hus), den vakreste av alle kirkene i Lalibela. 
Om ettermiddagen kan du utforske Lalibela videre i ditt eget tempo. Reise­lederen gir tips om steder verdt å besøke. (F, L, M)

Dag 11, onsdag 6. februar
Lalibela – Addis Abeba

Midt på dagen flyr vi tilbake til Addis Abeba, hvor vi sjekker inn på et sentralt belligende hotell. Resten av dagen er til fri disposisjon. Du kan for eksempel slappe av ved hotellets svømmebasseng eller ta en tur ut i byen. 
Om kvelden er det avskjedsmiddag hvor vi får smake tradisjonelle etiopiske retter mens vi underholdes av folkloredans. (F, M)

Dag 12, torsdag 7. februar
Addis Abeba – hjemreise

Nyt en avslappende dag på hotellet, eller dra på shopping eller oppdagelsesferd i denne spennende byen. Ved 19-tiden sjekker vi ut fra hotellet og kjører til flyplassen. Ethiopian Airlines har avgang kl. 23.50. (F)

Dag 13, fredag 8. februar
Ankomst Oslo

Flyet mellomlander i Stockholm tidlig om morgenen, men vi bytter ikke fly. Ankomst Oslo ved åttetiden om morgenen.

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag
Reiseleder
Torill Juvet Hermansen
Torill har besøkt Etiopia mange ganger. Både i forbindelse med sin jobb som konsulent i Adopsjonsforum, men også som reiseleder for grupper. Hun elsker å reise, og med sin erfaring kan hun tilføre gruppen kunnskap og trygghet i en for oss annerledes kultur. 
Hotellene som benyttes på reisen
Her følger en liste over hotellene vi benytter på reisen. Linkene åpnes i nytt vindu.
De første to nettene i Addis Abeba: Nexus Hotel www.nexusaddis.com
Den siste natten i Addis Abeba: Elilly Hotel www.elillyhotel.com
Hotellet i Bahirdar: Naky Hotel www.nakyhotel.com
Hotellet i Gonder: Goha Hotel www.gohahotel.com
Hotellet i Axum: Consular Hotel www.consolarhotelaxum.com
Hotellet i Lalibella: Roha Hotel www.rohahotel.com
Pris
Pr. person i delt dobbeltromkr 24 990
Enkeltromkr 28 590

Alt dette er inkludert
 • Fly Oslo-Addis Abeba t/r med ­Ethiopian Airlines (fly fra andre byer enn Oslo på forespørsel).
 • Innenlandsfly i Etiopia med ­Ethiopian Airlines
 • Flyskatter (kr 3028 pr. mai 2018)
 • 11 netter på gode hoteller med frokost
 • Åtte lunsjer
 • Ni middager
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Engelsktalende lokalguider
 • Norsk reiseleder fra Vista Travel 
 
Prisen inkluderer ikke 
 • Visum til Etiopia (pt. USD 50)
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum for å reise til Etiopia. Nærmere informasjon om visum kommer. Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. 
Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass er gyldig ved avreise.


Prisene er basert på valutakurser pr. mai 2018.