Aserbajdsjan, Georgia og Armenia - Opplevelser i Kaukasus

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Baku
 • Gyldig fra
  22-09-2020
 • Gyldig til
  02-10-2020
 • Varighet
  11 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 22.880,-
Bli med på en reise langs landeveien gjennom tre av landene i Kaukasia – det mektige og naturskjønne området som strekker seg fra Svartehavet til Det kaspiske hav. Her får vi oppleve en dramatisk natur med høye fjell og åpne landskap, samt eldgamle kulturminner representert på UNESCOs verdensarvliste. Aserbajdsjan og hovedstaden Baku var et sentralt handelssted langs den gamle Silkeveien. Georgia byr på en rik kulturarv og en turbulent historie. Armenia er et av verdens eldste land med røtter flere tusen år tilbake i tid, og omtales ofte som sivilisasjonens vugge og den første kristne stat.

Noen av høydepunktene:
 • Gamlebyen i Baku (UNESCO)
 • Helleristninger i Gobustan (UNESCO)
 • Tbilisi, Georgias fascinerende hovedstad
 • Gergeti-kirken – høyt oppe i Kaukasusfjellene
 • Uplistsikhe – hulebyen fra oldtiden
 • Sevansjøen og Sevanavank-klosteret
 • Garni-tempelet
 • Armenias hovedstad, Jerevan - en av verdens eldste bebodde byer
 • Trappetrinnskomplekset Kaskaden i Jeravan
 • Besøk et armensk brandydestilleri
 • Edzjmiatsin-katedralen (UNESCO)


Program
 
Dag 1, tirsdag 22. september:
Oslo – Baku

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi med Lufthansa via Frankfurt til Baku. Vel fremme blir vi ønsket velkommen av vår lokale guide, og kjører videre med buss til hotellet for innsjekking og sen middag. (M)
 
Dag 2, onsdag 23. september:
Baku og Gobustan

Baku er en by full av kontraster – eldgammel, men likevel ny. På begynnelsen av 1900-tallet ble Baku en viktig aktør innenfor oljeindustrien, og er i dag en moderne hovedstad med fascinerende arkitektur. De tre skyskraperne Flame Towers er faktisk de høyeste bygningene i hele Kaukasia, og er som navnet tilsier ment å etterlikne flammer, Aserbajdsjans nasjonalsymbol. Våre opplevelser starter med å besøke historiske Gobustan som ligger omkring 65 kilometer sør for Baku. Gobustan er kjent for sine godt bevarte helleristninger, blant annet av båter, dyr og kamelkaravaner, som kan dateres fra fem til hele tyve tusen år tilbake i tid. Dette er et spennende område som i dag står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Regionen har også mye vulkansk aktivitet og vi stopper for å se de små «vulkanene» hvor gjørmen putrer og koker. Tilbake i Baku skal vi på vandring igjennom gamlebyens gater. I den historiske delen som heter Icheri Sheher finner vi smale smug, historiske karavanseraier, moskeer og ikke minst Shirvanshahs-palasset. Sistnevnte er kanskje det største og viktigste monumentet i Aserbajdsjans historie. Vi besøker også byens mest berømte landemerke, Jomfrutårnet fra 1100-tallet, som i likhet med Shirvanshahs-palasset står på UNESCOs verdensarvliste. (F, L, M)
 
Dag 3, torsdag 24. september:
Baku – Shemakha – Sheki

Vi sjekker ut av hotellet og setter kursen mot Sheki, omkring 60 km vest for Baku. Underveis besøker vi Demi-moskeen i Shemakha. Dette er landets eldste og største moské som opprinnelig ble bygget på 800-tallet. Vi fortsetter til Maraza hvor vi ser den imponerende toetasjes høye Diri-Baba mausoleum-moskeen fra 1500-tallet. Neste stopp er Yeddi Gumbes mausoleet som ligger ved foten av festningen Gulistan. Dette er et litt mystisk område hvor gravsteinskuplene ser ut som de «vokser» opp fra under jorden på den øde kirkegården. Om ettermiddagen ankommer vi hotellet i Sheki hvor vi skal bo en natt. (F, L, M)
 
Dag 4, fredag 25. september:
Sheki – grensekryssing – Sighnaghi – Tbilisi

Sheki er en av de eldste byene i Aserbajdsjan og var i sin tid et viktig samlingssted langs Silkeveien. Tidligere var det fem store karavaneseraier her, men bare to eksisterer fremdeles; Øvre og Nedre karavaneserai. Begge ble oppført på 1700-tallet og hadde over to hundre rom. Før vi forlater Sheki tar vi en spasertur for å se byens stolthet – Sheki Khans-palasset fra 1762, bygget uten en eneste spiker. Fra Sheki er det en kjøretur på omkring to timer til den georgiske grensen. I forbindelse med grensepasseringen må man være oppmerksom på at man må gå av bussen og gå noen hundre meter med bagasjen da bussen ikke kan krysse landegrensen. På den andre siden ønskes vi velkommen til Georgia av en ny lokalguide og buss. Det er da tid for litt mat og vi skal spise lunsj på en gård nær Lagodekhi. Der får vi servert hjemmelaget mat og vin som er laget på den tradisjonelle kvevri-metoden. Mer autentisk blir det ikke. Kvevri er store leirkrukker som brukes til gjæring og lagring av vinen. Denne metoden er i dag anerkjent som en del av UNESCOs kulturarv. Gode og mette kjører vi videre til Sighnaghi, kjent for sine historiske monumenter og vakre omgivelser. Byen ligger på en bakketopp omkranset av en gammel bymur, og har utsikt over Alazanidalen og fjellene i Øst-Kaukasus. Vi tar en spasertur i den sjarmerende byen før vi kjører videre til Tbilisi med ankomst sent om ettermiddagen. (F, L, M)
 
Dag 5, lørdag 26. september:
Tbilisi

I dag skal vi utforske Georgias flotte hovedstad, som har en lang og fascinerende historie. Byen ble bygget ved elven Kura, ved utspringet av varme mineralkilder som har vært til stor glede for byens befolkning igjennom århundrene. Tbilisi ble raskt en av de viktigste byene i Kaukasus, og var også et av stoppene langs Silkeveien. Gamlebyen er kjent for sin blanding av kulturer, stilarter og arkitektur, og ikke minst særpregede trehus med balkonger og vakre utskjæringer. Byrundturen starter ved Metekhi-kirken fra 1200-tallet. Derfra vandrer vi gjennom de hyggelige gatene før vi tar kabelbanen opp på høyden hvor restene av Narikala-fortet fra 300-tallet ligger. Her står statuen Mor Georgia og speider utover byen og nyter Tbilisis beste utsikt. Om ettermiddagen fortsetter vi rundturen i gamlebyen hvor vi ser Sion-katedralen fra det 11. århundre, den moderne Fredsbroen og Anchiskhati-kirken. Avslutningsvis besøker vi Georgias nasjonalmuseum før vi får litt tid på egen hånd til å rusle langs Rustaveli avenyen – hovedgaten i Tbilisi. (F, L, M)
 
Dag 6, søndag 27. september:
Tbilisi – Stepantsminda – Gudauri

Etter frokost setter vi oss i bussen og kjører nordover langs Den georgiske militærveien mot de mektige og naturskjønne Kaukasusfjellene. Underveis besøker vi festningskomplekset Ananuri fra 1600-tallet. Turen fortsetter over Jvaripasset til den lille landsbyen Stepantsminda (tidligere Kazbegi), som ligger 1740 meter over havet. Herfra kjører vi med firehjuls-trekkere gjennom skogsterreng til Gergeti treenighetskirke, beliggende på 2170 meter over havet. Hvis været tillater det får vi et glimt av den snødekte toppen til Kazbek-fjellet, en av Kaukasus’ seks topper over 5000 meter. Vi overnatter i vakre omgivelser på det lille skistedet Gudauri 2000 m.o.h. (F, L, M)
 
Dag 7, mandag 28. september:
Gudauri – Gori – Uplistsikhe – Mtskheta – Tbilisi

Ferden går sørover igjen i retning Gori, best kjent som fødebyen til diktatoren Stalin. Her får vi en omvisning på Stalin-museet før vi kjører videre til den fraflyttede grottebyen Uplistsikhe. Byen ble bygget fra tidlig jernalder til sen middelalder, og regnes for å være en av de eldste urbane bosetningene i Georgia. Neste stopp er Mtskheta, som var hovedstad i Georgia fra cirka 500 f.Kr. til 500 e.Kr. Vi besøker den imponerende Svetitskhoveli-katedralen, hvor Jesu klede sies å være begravet, og Jvari-klosteret fra 500-tallet som ligger på en høyde med utsikt over området. Både byen og de arkitektoniske monumentene står på UNESCOs verdensarvliste. Vi kommer tilbake igjen til Tbilisi om kvelden, hvorpå vi samles til en hyggelig middag. (F, L, M)
 
Dag 8, tirsdag 29. september:
Tbilisi – grensekryssing – Haghpat – Dilijan

Om morgenen setter vi oss i bussen og kjører mot Armenia. Etter cirka 1,5 time krysser vi grensen og skifter igjen buss og guide. Første stopp i Armenia er det middelalderske klosterkomplekset i Haghpat. Haghpat-klosteret ble anlagt av dronning Khosrovanuysh rundt år 976, og står i dag på UNESCOs verdensarvliste. Dagens mål er Dilijan, beliggende i det naturskjønne området som kalles Armenias Sveits. Før middag kan man spasere en tur langs Sharambeyan-gaten i gamlebyen og hvor mange lokale håndverkere har sine verksteder. (F, L, M)
 
Dag 9, onsdag 30. september:
Dilijan – Sevan – Garni – Geghard-klosteret – Jerevan

Vi starter dagen ved den blågrønne Sevansjøen som ligger på omkring 1900 m.o.h, og med det både er den høyest beliggende innsjøen i Kaukasusfjellene og den nest største fjellsjøen i verden. Her kan den som vil gå trappene opp til Sevanavank klosteret som ligger på en høyde over sjøen. Vi drar videre til landsbyen Garni hvor vi spiser lunsj og får en demonstrasjon på hvordan man lager det tradisjonelle brødet lavash i underjordiske bakerovner kalt tonir. Etter måltidet ser vi Garni-tempelet, som kan dateres tilbake til første århundre etter Kristus. Dette er det eneste gjenværende hedenske tempelet etter kristendommens inntog i landet. En kort kjøretur unna ligger Geghard-klosteret som er delvis hugget ut i stein, og er noe av det ypperste Armenia har å by på av middelalderarkitektur. Hele komplekset står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Om ettermiddagen kommer vi til Jerevan, som ligger vakkert til på Ararat-sletten med det mektige Ararat-fjellet som bakteppe. Hvis tiden tillater det besøker vi det lokale fruktmarkedet – det beste stedet å utforske det brede utvalget av armensk mat og frukt. (F, L, M)
 
Dag 10, torsdag 1. oktober:
Jerevan – Echmiadzin – Tsitsernakaberd – Jerevan

I dag skal vi bli nærmere kjent med Armenias hovedstad, en av verdens eldste bebodde byer. Jerevan ble grunnlagt i år 782 f.Kr og er i dag en pulserende by med blanding av moderne livstil og gamle tradisjoner. Byrundturen starter med Jerevans største severdighet, Kaskaden – en stor trapp bestående av 572 trinn som huser et rikholdig kunstmuseum. Trappen har flere avsatser med fontener og skulpturer. Fra toppen er det flott utsikt over byen og dens omgivelser med fjellet Ararat i bakgrunnen. Byrundturen tar oss også forbi Republikkplassen og det flotte operahuset som er omkranset av en rekke hyggelige kafeer. Armenia er kjent for sin gode brandy. Vi får omvisning på et brandydestilleri hvor det også vanker smaksprøver av de edle dråpene. Deretter kjører vi til Echmiadzin, landets religiøse hovedstad. Der besøker vi Echmiadzin-katedralen som står på UNESCOs verdensarvliste. På veien tilbake til Jerevan stopper vi ved Tsitsernakaberd memorial. Dette museet er et minnesmerke over ofrene for det armenske folkemordet på begynnelsen av 1900-tallet og inneholder mange sterke inntrykk. Fridtjof Nansen var blant annet involvert i prosessen med å skaffe armenere pass og redde de unna forfølgelse, og i sentrum er han beæret med en statue. Om kvelden spiser vi avskjedsmiddag på en tradisjonell armensk restaurant. (F, L, M)
 
Dag 11, fredag 2. oktober:
Jerevan – Oslo

Ved midnatt sjekker vi ut av hotellet og kjører til flyplassen. Tidlig flyavgang tilbake til Oslo med mellomlanding og flybytte underveis.

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag

Reiseleder
Vladimir Kozlov

Vladimir er født i Russland, men snakker flytende norsk. Han er utdannet ved det filologiske fakultetet, Statsuniversitetet i St. Petersburg og har også studert i Oslo. Vladimir har inngående kunnskap om Kaukasia, blant annet gjennom besøk som tolk for politiske, faglige og kulturelle delegasjoner fra ulike land, og som reiseleder for turgrupper. 


Pris
Pr. person i dobbeltromkr 22 880
Enkeltromkr 26 680
*Fly fra andre byer enn Oslo på forepørsel.

Alt dette er inkludert:
 • Fly  Oslo–Baku/Jerevan–Oslo (fly fra andre byer på forepørsel)
 • Flyskatter
 • Ni netter på førsteklasses hoteller
 • En natt på mellomklassehotell
 • Helpensjon fra middag dag 1 til middag dag 10
 • Komfortabel buss med aircondition
 • Program og utflukter iht.  program
 • Engelsktalende lokalguider
 • Kunnskapsrik reise­leder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Visum til Aserbajdsjan    
 • Tips til sjåfører og lokalguider
 • Tips til bagasjebærere på hotellene
 • Drikkevarer
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 
Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum for innreise til Aserbajdsjan. Du kan søke om visum elektronisk. Visum må ordnes før ankomst Aserbajdsjan (https://www.evisa.gov.az/en/). Det er ikke krav om visum for norske statsborgere som besøker Georgia og Armenia.
Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Har du annen nasjonalitet enn norsk, må du selv sjekke eventuelle visumregler.
Prisene er basert på valutakurser pr. september 2019.