Aserbajdsjan, Georgia og Armenia - Opplevelser i Kaukasus

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Baku
 • Gyldig fra
  22-09-2020
 • Gyldig til
  02-10-2020
 • Varighet
  11 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 23.880,-
Bli med på en reise langs landeveien gjennom tre av landene i Kaukasia – det mektige og naturskjønne området som strekker seg fra Svartehavet til Det kaspiske hav. Her får vi oppleve en dramatisk natur med høye fjell og åpne landskap, samt eldgamle kulturminner representert på UNESCOs verdensarvliste. Aserbajdsjan og hovedstaden Baku var et sentralt handelssted langs den gamle Silkeveien. Georgia byr på en rik kulturarv og en turbulent historie. Armenia er et av verdens eldste land med røtter flere tusen år tilbake i tid, og omtales ofte som sivilisasjonens vugge og den første kristne stat.

Noen av høydepunktene:
 • Gamlebyen i Baku (UNESCO)
 • Helleristninger i Gobustan (UNESCO)
 • Tbilisi, Georgias fascinerende hovedstad
 • Gergeti-kirken – høyt oppe i Kaukasusfjellene
 • Uplistsikhe – hulebyen fra oldtiden
 • Sevansjøen og Sevanavank-klosteret
 • Garni-tempelet
 • Armenias hovedstad, Jerevan - en av verdens eldste bebodde byer
 • Trappetrinnskomplekset Kaskaden i Jeravan
 • Besøk et armensk brandydestilleri
 • Edzjmiatsin-katedralen (UNESCO)


Program
 
Dag 1, tirsdag 22. september
Oslo – Baku

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi med til Baku. Mellomlanding og flybytte underveis. I Baku blir vi møtt av vår lokale guide og kjørt til hotellet for innsjekking. En hyggelig velkomstmiddag venter oss og vi får muligheten til å bli litt bedre kjent med hverandre. (M)

Dag 2, onsdag 23. september
Baku og Gobustan

Baku er en by full av kontraster – en eldgammel, men likevel ny by. Fra en persisk hovedstad til en ledende oljeby på begynnelsen av 1900-tallet, til dagens moderne by med enestående arkitektur. De tre skyskraperne Flame Towers er fantastiske eksempler på akkurat dette, de er faktisk de høyeste bygningene i hele Kaukasus (skyskraperne, som navnet tilsier, er ment å etterligne flammer, Aserbajdsjans nasjonalsymbol).
Om morgenen besøker vi historiske Gobustan, 65 kilometer sør for Baku. Gobustan er kjent for sine godt bevarte helleristninger, blant annet av båter, dyr og kamelkaravaner, som kan dateres fem til tyve tusen år tilbake i tid. Et spennende område som i dag står oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Tilbake i Baku blir vi med på en fottur i gamlebyen Icheri Sheher. Her finner vi smale smug, historiske karavanseraier, moskeer og Shirvanshahs-palasset, kanskje det største og viktigste monumentet i Aserbajdsjans historie. Vi besøker også byens mest berømte landemerke, Jomfrutårnet bygget på 1100-tallet, som i likhet med Shirvanshahs-palasset står på UNESCOs verdensarvliste. (F, L, M)

Dag 3, onsdag 24. september
Baku – Shamakhi – Sheki

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen mot Sheki, 30 mil vest for Baku. Underveis besøker vi Demi-moskeen i Shemakha, landets eldste og største moské som opprinnelig ble bygget på 800-tallet. I Maraza ser vi den toetasjes høye Diri-Baba mausoleum-moskeen fra 1500-tallet. Neste stopp er Yeddi ­Gumbes-mausoleet ved foten av festningen Gulistan. Dette er et litt mystisk område hvor gravsteinskuplene ser ut som de «vokser» opp fra under jorden i den øde kirkegården. Vi sjekker deretter inn på hotellet i Sheki, hvor vi skal bo en natt. (F, L, M)

Dag 4, onsdag 25. september
Sheki – grensekryssing – Sighnaghi – Tbilisi

Sheki er en av de eldste byene i Aserbajdsjan og et kjent samlingssted langs Silkeveien. Tidligere var det fem store karavaneseraier her, men bare to av dem eksisterer fremdeles; Øvre og Nedre Karavaneserai. Begge ble oppført på 1700-tallet og hadde over to hundre rom. Før vi forlater Sheki tar vi en spasertur for å se byens stolthet – Sheki Khans-palasset fra 1762, bygget uten en eneste spiker.
Fra Sheki kjører vi cirka to timer for å komme til den georgiske grensen. Etter grenseformaliteter og skifte av guide og buss, spiser vi lunsj på en gård nær Lagodekhi. Her får vi servert hjemmelaget mat og georgisk vin som laget på den tradisjonelle kvevri-metoden. Kvevri er store leirkrukker som brukes til gjæring og lagring av vinen – metoden er i dag en del av UNESCOs kulturarv.
Vi kjører videre til Sighnaghi, kjent for sine historiske monumenter og vakre omgivelser. Byen ligger på en bakketopp omkranset av en gammel bymur og har utsikt over Alazanidalen, samt fjellene i Øst-Kaukasus. Vi tar en spasertur i den sjarmerende byen før vi kjører videre til Tbilisi med ankomst sent om ettermiddagen. (F, L, M)

Dag 5, onsdag 26. september
Tbilisi

I dag skal vi utforske Georgias flotte hovedstad, Tbilisi, som har en lang og fascinerende historie. Byen ble bygget ved elven Kura, ved utspringet av varme mineralkilder som har vært til stor glede for byens befolkning igjennom århundrene. Tbilisi ble raskt en av de viktigste byene i Kaukasus og var også et av stoppene langs Silkeveien. Gamlebyen er kjent for sin blanding av kulturer, stilarter og arkitektur, og ikke minst særpregede trehus med balkonger og vakre utskjæringer.
Byrundturen starter ved Metekhi-kirken fra 1200-tallet. Derfra rusler vi gjennom de smale gatene i den gamle bydelen, før vi tar kabelbanen opp på høyden hvor restene av Narikala-fortet fra 300-tallet ligger. Her står statuen Mor Georgia og speider utover byen og vi nyter Tbilisis beste utsikt. Om ettermiddagen fortsetter vi rundturen i gamlebyen. Vi ser Sion-katedralen fra det 11. århundre, den moderne Fredsbroen og Anchiskhati-kirken. Deretter besøker vi Georgias nasjonalmuseum og rusler langs den vakre Rustaveli avenyen – hovedgaten i Tbilisi. (F, L, M)

Dag 6, onsdag 27. september
Tbilisi – Stepantsminda – Gudauri

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører nordover langs Den georgiske militærveien mot de mektige og naturskjønne Kaukasusfjellene. Underveis besøker vi det enorme festningskomplekset Ananuri fra 1600-tallet. Turen fortsetter langs Terek-elven til den lille landsbyen Stepantsminda (tidligere Kazbegi), som ligger 1740 meter over havet. Herfra kjører vi med firehjuls­trekkere gjennom skogsterreng til Gergeti treenighetskirke, beliggende på 2170 meter over havet. Hvis været tillater det får vi et glimt av den snødekte toppen til Kazbek-fjellet, et av Kaukasus høyeste fjell som strekker seg 5047 meter over havet. Om ettermiddagen kjører vi til det nærliggende, lille skistedet Gudauri, hvor vi sjekker vi inn på vårt hotell for natten. (F, L, M)

7, onsdag 28. september
Gudauri – Gori – Uplistsikhe – Mtskheta – Tbilisi

Ferden går sørover igjen og til Gori, best kjent for å være fødebyen til diktatoren Stalin. Vi får en omvisning på Stalin­museet, før vi kjører videre til Uplistsikhe, en fraflyttet grotteby, beliggende ved Kura-elven. Byen ble bygget fra tidlig jernalder til sen middelalder, og regnes for å være en av de eldste urbane bosetningene i Georgia.
Neste stopp er Mtskheta, tidligere hovedstad i Georgia (fra cirka 500 f.Kr. til 500 e.Kr.), som ligger kun tjue kilometer fra Tbilisi. Vi ser Jvari-klosteret fra 500-tallet og Svetitskhoveli-katedralen, hvor Jesus klede sies å være begravet. Både byen og de arkitektoniske monumentene står på UNESCOs verdensarvliste. Vi er tilbake i Tbilisi tidlig kveld. (F, L, M)

Dag 8, onsdag 29. september
Tbilisi – grensekryssing – Haghpat – Dilijan

Etter frokost setter vi oss i bussen som skal kjøre oss sørover mot Armenia. Etter cirka 1,5 time krysser vi grensen og skifter buss og guide. Første stopp i Armenia er det middelalderske klosterkomplekset i Haghpat. Haghpat-klosteret ble grunnlagt av dronning Khosrovanuysh, konen til Bagratid-kongen Ashot III, rundt år 976. Det står i dag på UNESCOs verdensarvliste.
Derfra kjører vi videre til Fioletovo, en landsby primært befolket av molokere, som oversatt betyr «melkedrikkere». Vi gjør et stopp og får møte noen av innbyggeren, som serverer oss te og søte kaker samt gir oss et innblikk i hverdagen til denne spirituelle sekten.
Dagens mål er Dilijan, beliggende i det naturskjønne området kalt Armenias Sveits. Før middag rusler vi en tur med reiselederen langs Sharambeyan-gaten i gamlebyen i Dilijan og besøker verkstedene til lokale håndverkere. (F, L, M)

Dag 9, onsdag 30. september
Dilijan – Sevan – Garni – Geghard-klosteret – Jerevan

Etter frokost setter vi kursen mot Sevansjøen, den høyest beliggende innsjøen i Kaukasusfjellene. Fra Sevan kjører vi til landsbyen Garni, hvor vi spiser lunsj og får en demonstrasjon på hvordan man lager det tradisjonelle brødet lavash i underjordiske bakerovner kalt tonir.
Etterpå besøker vi Garni-tempelet, som kan dateres tilbake til første århundre etter Kristus. Dette er det eneste gjenværende hedenske tempelet etter kristendommens inntog i landet. Videre til Geghard-klosteret, som er delvis hugget ut i stein. Klosteret er noe av det ypperste Armenia har å by på av middelalderarkitektur. Hele komplekset står oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Om ettermiddagen kommer vi til Jerevan, som ligger vakkert til på Ararat-sletten med det mektige Ararat-fjellet som bakteppe. Før vi sjekker inn på vårt hotell besøker vi det lokale fruktmarkedet – det beste stedet å utforske armensk mat og frukt. (F, L, M)

Dag 10, torsdag 1. oktober
Jerevan – Edzjmiatsin – Tsitsernakaberd – Jerevan

I dag skal vi se nærmere på Armenias hovedstad Jerevan, en av verdens eldste bebodde byer. Jerevan ble grunnlagt i år 782 f.Kr. og er i dag en pulserende hovedstad med blanding av moderne livstil og gamle tradisjoner. Byrundturen starter med Jerevans største severdighet, Kaskaden – en stor trapp bestående av 572 trinn. Trappen har flere avsatser med fontener og skulpturer. Fra toppen er det flott utsikt over byen og dens omgivelser. Byrundturen tar oss også forbi Republikkplassen og operahuset. Etterpå besøker vi et brandydestilleri hvor vi får en omvisning og smaksprøver på de edle dråpene.
Deretter kjører vi til Edzjmiatsin, Armenias åndelige hovedstad. Byens offisielle navn er Vagharsjapat, men Edzjmiatsin er det religiøse og mest benyttete navnet. Her besøker vi Edzjmiatsin -katedralen, som er den eldste statlige bygget kirken i verden og på UNESCOs verdensarvliste. På vei tilbake til Jerevan stopper vi ved Tsitsernakaberd minneskompleks, dedikert til ofrene for det første folkemordet på 1900-tallet.
Om kvelden spiser vi avskjedsmiddag på en tradisjonell armensk restaurant. (F, L, M)

Dag 11, fredag 2. oktober
Jerevan – Oslo

Ved midnatt sjekker vi ut av hotellet og kjører til flyplassen. Fly tilbake til Oslo. Mellomlanding og flybytte underveis.

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag

Reiseleder
Vladimir Kozlov

Vladimir er født i Russland, men snakker flytende norsk. Han er utdannet ved det filologiske fakultetet, Statsuniversitetet i St. Petersburg og har også studert i Oslo. Vladimir har inngående kunnskap om Kaukasia, blant annet gjennom besøk som tolk for politiske, faglige og kulturelle delegasjoner fra ulike land, og som reiseleder for turgrupper. 


Pris
Pr. person i dobbeltromkr 23 880
Enkeltromkr 27 680
*Fly fra andre byer enn Oslo på forepørsel.

Alt dette er inkludert:
 • Fly  Oslo–Baku/Jerevan–Oslo (fly fra andre byer på forepørsel)
 • Flyskatter
 • Ni netter på førsteklasses hoteller
 • En natt på mellomklassehotell
 • Helpensjon fra middag dag 1 til middag dag 10
 • Komfortabel buss med aircondition
 • Program og utflukter iht.  program
 • Engelsktalende lokalguider
 • Kunnskapsrik reise­leder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Visum til Aserbajdsjan    
 • Tips til sjåfører og lokalguider
 • Tips til bagasjebærere på hotellene
 • Drikkevarer
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 
Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum for innreise til Aserbajdsjan. Du kan søke om visum elektronisk. Visum må ordnes før ankomst Aserbajdsjan (https://www.evisa.gov.az/en/). Det er ikke krav om visum for norske statsborgere som besøker Georgia og Armenia.
Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Har du annen nasjonalitet enn norsk, må du selv sjekke eventuelle visumregler.
Prisene er basert på valutakurser pr. september 2019.