Aserbajdsjan, Georgia og Armenia - opplev tre land i Kaukasia

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Georgia
 • Gyldig fra
  30-09-2019
 • Gyldig til
  10-10-2019
 • Varighet
  11 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 23.980,-
Bli med på en reise langs landeveien gjennom tre av landene i Kaukasia – det mektige og naturskjønne området som strekker seg fra Svartehavet til Det kaspiske hav. Her får vi oppleve en dramatisk natur med høye fjell og åpne landskap, og  eldgamle kulturminner representert på UNESCOs verdensarvliste. Aserbajdsjan og hovedstaden Baku var et sentralt handelssted langs den gamle Silkeveien. Georgia byr på en rik kulturarv og en turbulent historie. Armenia er et av verdens eldste land med røtter flere tusen år tilbake i tid, og omtales ofte som sivilisasjonens vugge og den første kristne stat. 

Noen høydepunkter:
 • Gamlebyen i Baku (UNESCO)
 • Helleristninger i Gobustan (UNESCO)
 • Tbilisi, Georgias fascinerende hovedstad
 • Gergeti kirken – høyt oppe i Kaukasusfjellene
 • Uplistsikhe – den ubebodde hulebyen fra oldtiden 
 • Sevansjøen og  middelalderklosteret Sevanavank
 • Garni-tempelet
 • Armenias hovedstad, Jerevan - en av verdens eldste bebodde byer
 • Trappetrinnskomplekset Kaskaden i Jeravan
 • Besøk på et armensk brandydestilleri


Program
 
Dag 1, mandag 30. september
Oslo – Frankfurt – Baku
Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi  med Lufthansa til Frankfurt og derfra videre til Baku hvor vi lander om kvelden. Her blir vi møtt av vår lokale guide og kjørt til hotellet. 
 
Dag 2, tirsdag 1. oktober
Baku og Gobustan
Baku er en kontrastenes by. En gammel, men likevel en ny by – fra persisk hovedstad via ledende oljeby på begynnelsen av 1900-tallet, til dagens moderne sentrum med unik arkitektur. Om morgenen besøker vi det historiske området Gobustan, 65 kilometer sør for Baku. Gobustan er kjent for sine godt bevarte helleristninger, blant annet av båter, dyr og kamelkaravaner, som kan dateres fem til tyve tusen år tilbake i tid. Et spennende område som i dag står på UNESCOs verdensarvliste. 
Tilbake i Baku spaserer vi gjennom den gamle bydelen, med trange smug, historiske karavaneseraier, moskeer og palasset Shirvanshahs – kanskje det største og viktigste monumentet i aserbajdsjansk historie. Vi besøker også byens best kjente landemerke, Jomfrutårnet fra 1100-tallet. Både tårnet og Shirvanshahs­palasset står på UNESCOs verdensarvliste. 
 
Dag 3, onsdag 2. oktober
Baku – Shamakhi– Sheki
Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen mot Sheki, 30 mil vest for Baku. Underveis gjør vi flere stopp. I Maraza ser vi den toetasjes høye Diri-Baba mausoleum-moskeen fra 1500-tallet. Nær Shamakhi besøker vi Yeddi ­Gumbes-mausoleet ved foten av festningen Gulistan. Dette er et litt mystisk område hvor gravsteinskuplene ser ut som de «vokser» opp fra under jorden i den øde kirkegården. I Shamakhi besøker vi Djuma­moskeen, landets største moské, opprinnelig bygget på 800-tallet. 
Vi skal bo én natt på hotell i Sheki. 
 
Dag 4, torsdag 3. oktober
Sheki – grensekryssing – Sighnaghi – Tbilisi
Sheki er en av de eldste byene i Aserbajdsjan og et kjent samlingssted langs Silkeveien. Tidligere var det fem store karavaneseraier her, men bare to av dem eksisterer fremdeles; Øvre og Nedre Karavaneserai. Begge ble oppført på 1700-tallet og hadde over to hundre rom. Før vi forlater Sheki tar vi en spasertur for å se byens stolthet – Sheki Khans-palasset fra 1762, bygget uten en eneste spiker. 
Fra Sheki kjører vi cirka to timer for å komme til den georgiske grensen. Etter grenseformaliteter og skifte av guide og buss, spiser vi lunsj på en gård nær Lagodekhi. Her får vi servert hjemmelaget mat og georgisk vin som laget på den tradisjonelle kvevri-metoden. Kvevri er store leirkrukker som brukes til gjæring og  lagring av vinen. 
Neste stopp er Sighnaghi, som ligger på en bakketopp omkranset av en gammel bymur og med utsikt over Alazanidalen og fjellene i Øst-Kaukasus. Vi tar en spasertur i den sjarmerende byen før vi kjører videre til Tbilisi med ankomst sent om ettermiddagen. 
 
Dag 5, fredag 4. oktober
Tbilisi
I dag skal vi utforske Georgias flotte hovedstad, som har en lang og fascinerende historie. Byen ble bygget ved elven Kura, ved utspringet av varme mineralkilder som har vært til stor glede for byens befolkning igjennom århundrene. Tbilisi ble raskt en av de viktigste byene i Kaukasus og var også et av stoppene langs Silkeveien. Gamlebyen i Tbilisi er kjent for sin blanding av kulturer, stilarter og arkitektur, og ikke minst særpregede trehus med balkonger og vakre utskjæringer.
Byrundturen starter ved Metekhi kirken fra 1200-tallet. Derfra rusler vi gjennom de smale gatene i den gamle bydelen, før vi tar kabelbanen opp på høyden hvor restene av Narikala-fortet fra 300-tallet ligger. Her står statuen Mor Georgia og speider utover byen, og vi nyter Tbilisis beste utsikt. Om ettermiddagen fortsetter vi rundturen i den gamle bydelen. Vi ser Sion katedralen fra den 11. århundre og den moderne Fredsbroen. Deretter besøker vi Georgias nasjonalmuseum og rusler langs Rustaveli avenyen – hovedgaten i Tbilisi. 
 
Dag 6, lørdag 5. oktober
Tbilisi – Stepantsminda – Gudauri
Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører nordover langs Den georgiske militærveien mot de mektige og naturskjønne Kaukasusfjellene. Underveis besøker vi det enorme festningskomplekset Ananuri fra 1600-tallet. Turen fortsetter langs Terek-elven til den lille landsbyen Stepantsminda (tidligere Kazbegi), som ligger 1740 meter over havet. Herfra kjører vi med firehjuls­trekkere gjennom skogsterreng til Gergeti treenighetskirke, beliggende på 2170 meter over havet. Hvis været tillater det får vi et glimt av den snødekte toppen til Kazbek-fjellet, et av Kaukasus høyeste fjell som strekker seg 5047 meter over havet. Om ettermiddagen kjører vi til det nærliggende, lille skistedet Gudauri, hvor vi sjekker vi inn på vårt hotell for natten.  
 
Dag 7, søndag 6. oktober oktober
Gudauri – Gori – Uplistsikhe – Mtskheta – Tbilisi
Etter frokost går ferden sørover igjen og til Gori, best kjent for å være fødebyen til diktatoren Stalin. Vi får en omvisning på Stalin­museet, før vi kjører videre til Uplistsikhe, en fraflyttet grotteby, beliggende ved Kura-elven. Byen ble bygget fra tidlig jernalder til sen middelalder, og regnes for å være en av de eldste urbane bosetningene i Georgia. 
Neste stopp er Mtskheta, tidligere hovedstad i Georgia (fra cirka 500 f.Kr. til 500 e.Kr.), som ligger kun tjue kilometer fra Tbilisi. Vi ser Jvari-klosteret fra 500-tallet og Svetitskhoveli-katedralen, hvor Jesus klede sies å være begravet. Både byen og de arkitektoniske monumentene står på UNESCOs verdensarvliste. 
Vi er tilbake i Tbilisi tidlig kveld.
 
Dag 8, mandag 7. oktober
Tbilisi – grensekryssing – Haghpat – Dilijan
Etter frokost setter vi oss i bussen som skal kjøre oss sørover mot Armenia. Etter cirka 1,5 time krysser vi grensen og skifter buss og guide. Første stopp i Armenia er Haghpat klostret fra 900-tallet, som står på UNESCOs verdensarvliste. Derfra kjører vi videre til Fioletovo, en landsby primært befolket av  molokere. Vi gjør et stopp og får møte noen av innbyggeren, som serverer oss te og søte kaker samt gir oss et innblikk i hverdagen til denne spirituelle sekten. 
Dagens mål er Dilijan, beliggende i det naturskjønne området kalt Armenias Sveits. Før middag rusler vi en tur med reiselederen langs Sharambeyan gaten i gamlebyen i Dilijan og besøker verkstedene til lokale håndverkere.
 
Dag 9, tirsdag 8. oktober
Dilijan – Sevan – Geghard-klosteret – Garni – Jerevan
Etter frokost setter vi kursen mot Sevansjøen, den høyest beliggende innsjøen i Kaukasusfjellene. Her besøker vi Sevan­avank-klosteret fra år 874, vakkert beliggende på en halvøy i innsjøen. Fra Sevan kjører vi til landsbyen Garni, hvor vi spiser lunsj og får en demonstrasjon på hvordan man lager det tradisjonelle brødet lavash i underjordiske bakerovner kalt tonir. 
Om ettermiddagen besøker vi Garni-­tempelet, som kan dateres tilbake til første århundre etter Kristus. Dette er det eneste gjenværende hedenske tempelet etter kristendommens inntog i landet. Videre til Geghard-klosteret, som er delvis hugget ut i stein. Klosteret er noe av det ypperste Armenia har å by på av middelalderarkitektur. Hele komplekset står på UNESCOs verdensarvliste. 
Om ettermiddagen kommer vi til Jerevan, som ligger vakkert til på Ararat-sletten med det mektige Ararat-fjellet som bakteppe. Før vi sjekker inn på vårt hotell besøker vi det lokale fruktmarkedet – det beste stedet å utforske armensk mat og frukt.
 
Dag 10, onsdag 9. oktober
Jerevan – Edzjmiatsin – Jerevan
I dag skal vi se nærmere på Armenias hovedstad Jerevan, en av verdens eldste bebodde byer. Jerevan ble grunnlagt i år 782 f.Kr. og er i dag en pulserende hovedstad med blanding av moderne livstil og gamle tradisjoner. Byrundturen starter med Jerevans største severdighet, Kaskaden – en stor trapp bestående av 572 trinn. Trappen har flere avsatser med fontener og skulpturer. Fra toppen er det flott utsikt over byen og dens omgivelser. Byrundturen tar oss også forbi Republikkplassen og Operahuset. Etterpå besøker vi et brandydestilleri hvor vi får en omvisning og smaksprøver på de edle dråpene.
Deretter kjører vi ut av hovedstaden til den lille byen Edzjmiatsin, Armenias fjerde største by og landets spirituelle hovedstad. Byens offisielle navn er Vagharsjapat, men Edzjmiatsin er det religiøse og mest benyttede navnet. Her besøker vi Echmiadzin-­katedralen* fra år 303. Katedralen står på UNESCOs verdensarvliste og regnes for å være den første kristne kirke i Armenia. 
På vei tilbake til Jerevan blir det et kort stopp i Tsitsernakaberd hvor vi ser minnesmerket over folkemordet på armeneren som fant sted på begynnelsen av 1900-tallet.
 Om kvelden spiser vi avskjedsmiddag på en tradisjonell armensk restaurant.
* Katedralen skal renoveres i 2019. Hvis den er stengt, besøkes Zvartnots tempelet i stedet.
  
Dag 11, torsdag 10. oktober
Jerevan – Wien – Oslo
Ved midnatt sjekker vi ut av hotellet og kjører til flyplassen. Vi flyr med Austrian Airlines fra Jerevan ved fire-tiden om natten og lander i Wien tidlig om morgenen lokal tid. Noen timer senere flyr vi videre med ankomst Oslo tidlig ettermiddag.

Reiseleder
Vladimir Kozlov

Vladimir er født i Russland, men snakker flytende norsk. Han er utdannet ved det filologiske fakultetet, Statsuniversitetet i St. Petersburg og har også studert i Oslo. Vladimir har inngående kunnskap om Kaukasia, blant annet gjennom besøk som tolk for politiske, faglige og kulturelle delegasjoner fra ulike land, og som reiseleder for turgrupper. 


Pris
 A-kort prisPris uten A-kort
Pr. person i dobbeltromkr 23 980kr 24 980
Enkeltromkr 26 980kr 27 980

Fly fra andre byer enn Oslo på forepørsel.

Abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får kr 1000 i rabatt per person på denne reisen. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.


Alt dette er inkludert:
 • Fly  Oslo–Baku/Jerevan–Oslo med Lufthansa og Austrian Airlines
 • Flyskatter (kr 1133 pr. nov. 2018)
 • Ni netter på førsteklasses hoteller
 • En natt på mellomklassehotell 
 • Helpensjon fra frokost dag 2 til middag dag 10
 • Komfortabel buss med aircondition
 • Program og utflukter iht.  program
 • Engelsktalende lokalguider
 • Kunnskapsrik reise­leder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Visum til Aserbajdsjan
 • Tips til sjåfører og lokalguider
 • Tips til bagasjebærere på hotellene
 • Drikkevarer 
 • Reise- og avbestillingsforsikring

 
Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum for innreise til Aserbajdsjan. Du kan søke om visum elektronisk. Visum må ordnes før ankomst Aserbajdsjan (https://www.evisa.gov.az/en/ ). Det er ikke krav om visum for norske statsborgere som besøker Georgia og Armenia.
Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Har du annen nasjonalitet enn norsk, må du selv sjekke eventuelle visumregler.
 
Prisene er basert på valutakurser pr. november 2018.