Bli en skikkelig trekkfugl, du også: Langtidsferie i Sør-Amerika

Mange norske fuglearter satser på langtidsopphold sør for ekvator når vintermørke og kulde holder Norden i sitt jerngrep. Hvis du er lei kakelinne, slaps og lange netter kan du gjøre som våre små fjærkledde venner: fly til den sørlige halvkule. Vista Travel tilbyr nå som første norske turoperatør langtidsferie i Ecuador, et lite land ved Stillehavet som har et behagelig klima, hyggelige mennesker og mange interessante attraksjoner.
På vårt hotell er det norsk vertskap og en internasjonal atmosfære. El Faro Escandinavo (”Det skandinaviske fyrtårn”) ligger i den lille fiskerlandsbyen San Lorenzo, omkring en halvtimes kjøring fra storbyen Manta. I ukedagene har du milevis av strender for deg selv, men lørdag og søndag yrer det av strandliv. Likevel er det aldri trangt om plassen.

For naturinteresserte er Ecuador et eldorado – ingen andre land har en så variert flora og fauna per kvadratmeter som dette landet. Juvelen i kronen er øygruppen Galapagos. Ecuador byr på tropisk landbruk og evig snø, tørrskog og regnskog og en svimlende mengde dyrearter i vann, til lands og i luften, fra de mektige kondorene til den minste kolibri som bare veier to gram! I hotellets hage har man observert mer enn 40 ulike fuglearter og det er ofte besøk av røslige grønne landiguaner, natthegrer og andinsk rev.

Flyreise


Vi reiser med KLM fra Oslo via Amsterdam og ankommer Ecuadors største by, Guayaquil om kvelden samme dag. Hvis det ankommer fire eller flere gjester, møtes de av en norsktalende guide på flyplassen. For et mindre antall blir de møtt av hotellets faste drosje som kjører trygt og sikkert gjestene fra dør til dør.

Ønsker du å kombinere reisen med besøk i hovedstaden Quito, kan du fly videre fra Quito til Manta. En flytur på ca. en halv time. Fra Manta flyplass til hotellet er det kun en halv time å kjøre.

San Lorenzo og provinsen Manabí


I San Lorenzo landsby bor det omkring to tusen sjeler med smått og stort. De aller fleste lever svært enkle liv i beskjedne, noen ganger fattigslige, små hus. Stedet er tuftet på fiske og det er et interessant skue å se de lokale fiskerbåtene bli dratt opp fra sjøen. Her er det ingen mangel på hjelpere, som får småfisk som takk for bryet. Så var lunsjen sikret denne dagen også!

San Lorenzo har både barneskole og videregående, som har elever fra hele menighetskretsen som omfatter en håndfull andre landsbyer i nærheten. Det gjør at byen vrimler av barn og unge i skoleuniformer, smårollingene med ryggsekker større enn dem selv. Og man hilser på hverandre: ”Buenas dias, como está?”. Et smil fremkaller et smil hos dem du møter. Det er rett og slett hyggelig å rusle rundt i San Lorenzo!

Vår provins heter Manabí og ligger ved Stillehavets østbredd. Fra San Lorenzo er det – hvis man flyr som kråka – ca. 6000 kilometer til Tahiti, men bare 1000 til Galapagosøyene. Manabí har flere interessante utfluktsmål, blant annet Isla de La Plata, som har flora og fauna svært lik Galapagos. I Agua Blanca (”Det hvite vann”) er det et arkeologisk funnsted, berømt for sine begravelseskrukker og Los Frailes-stranden som anses for å være Ecuadors fineste badestrand. I Montecristi omkring tre kvarters kjøring fra hotellet finner vi utallige artisaner, som tilbyr innfødt kunsthåndverk, ikke minst de berømte Panamahattene. Manta by syder av handel med flere fargerike markeder. Ved siden av fiskemarkedet ved havnen er det verft som bygger store trebåter, artig å studere.

Mat og drikke


Ris spiller samme rolle for ecuadorianerne som poteten for oss. Noen spiser ris tre ganger om dagen med litt fisk eller kylling hvis man har noe å kjøpe for. Det lokale cuisine er enkel – for å si det forsiktig. I helgene har San Lorenzo små strandrestauranter der det går an å spise lunsj, helst fisk i en eller annen form med stekt banan (”patacones”) en liten salat – også ris, selvfølgelig. Søramerikanske poteter er mer smaksrike enn vi er vant til i Norge. I Manta er det flere internasjonale restauranter, bl. japanske, kinesiske, franske, spanske og nordamerikanske. Noen av dem holder høy kvalitet og har et bra utvalg av vin. Ecuadorianere flest drikker cola eller øl til maten.

Hotell El Faro Escandinavo


Ditt hjem i langtidsferien er et lite luksushotell med bare åtte dobbeltrom. Møblene i hovedhuset er engelske og norske og en liten kunstsamling pryder veggene. Det er et stort bibliotek med engelske og norske samt noen svenske og tyske bøker. Musikkbiblioteket har omkring 1200 titler med klassisk musikk – alt til din disposisjon. Ved baren er det et fjernsyn med 30 ulike kanaler, bl.a. CNN, BBC og Deutsche Welle. Hovedhuset ligger åtte meter fra stranden – fra terrassen går du rett ned på sanden og kan gå nordover til det majestetiske Kapp San Lorenzo eller sørover til nabolandsbyene Rio Caña og Las Piñas. 

Hotellet er kun for egne gjester og kun de har adgang, men de kan selvfølgelig invitere gjester.

Rommene er enkle, men delikate – alt treverk er laget i San Lorenzo, likeså tekstilene. Rommene stelles to ganger hver dag, etter frokost og under middagen. Lintøy skiftes ved behov, men ellers hver fjerde dag. Klesvask er gratis for gjestene.

Mat på hotellet
Det serveres internasjonale retter og skandinavisk mat som köttbullar, rødspette, kjøttkaker og fiskegrateng – og mange andre fiskeretter. Middagen består av to retter og serveres kl.19.00.

Frokosten serveres fra 08.00 til ­09.45, og består av dagens juice, dagens frukt, to egg tilberedt etter gjestenes ønske, bacon, pølser eller skinke, hjemmebakt halvgrovt brød, meierismør, to typer syltetøy og kaffe, te eller kakao.

Det vesle stedet La Resbalosa har enkle, men vel renommerte fiskerestauranter.

Det er også mulig å bestille lunsj på hotellet for den som ønsker det.

Utflukter


Det finnes flere severdigheter du kan besøke til fots. Kirken i San Lorenzo har fått et vakkert klokketårn i italiensk stil. Det er et storslagent freskomaleri over Sankt Lavrans’ liv og død på veggen bak alteret, utført av kunstnere fra Perú. Det gjelder også glassmaleriene som er korsvei i kirken.

Den italienske indremisjonsstasjonen på hovedgaten er vel verd et besøk. Der finnes det både et avansert snekkerverksted og systue, der det ånder av fred og flid. De har salgsutstilling der du kan handle håndlagede suvenirer til rimelige priser. Den italienske misjonen er faktisk den største arbeidsgiver i hele kretsen.

På toppen av Kapp San Lorenzo har marinen et fyrtårn. Dit opp går det omkring 670 trinn, men man belønnes med en fantastisk 360 graders utsikt. Og med et bedre hjerte ….

Til nabolandsbyene kan man gå langs stranden. Særlig er Las Piñas interessant. Der er det et større fiskemottak og det kryr av fregattfugler som fråtser i fiskeslo. Og her kan man se helt nye varianter av fisk. I forlengelsen av San Lorenzo finnes det en subtropisk regnskog med to store kolonier av brøleaper, et sant mylder av fugler og en meget interessant flora.

De som er interessert i verdens beste Panama-hatter kan besøke Pile, en landsby ca. 20 minutter sør for San Lorenzo. Her kan vi hilse på en familie som har vært hattevevere i sju generasjoner. De demonstrerer dette fantastiske håndverket og du får et interessant inntrykk av hvordan en landsens familie bor og arbeider. De fleste hattene sendes til Montecristi for ferdiggjøring og salg. En halvdags utflukt til denne livlige handelsbyen kan gi både inspirasjon og en og annen god handel.

En heldagsutflukt til Isla de la Plata kan gi deg et inntrykk av flora og fauna på Galapagos, men koster bare en brøkdel. Du tar drosje fra hotellet til Puerto Lopez i sør og derfra går den med hurtigbåt drøyt halvannen time til øya. De blir du møtte av havskilpadder, du får gå en natursti og oppleve hekkende blåfotsule og fregattfugl. Du kan gå helt innpå dem uten at de reagerer. Og snorkling tar deg inn i den marine fauna og flora. Samme drosje tar deg tilbake til hotellet.

Du kan også avlegge et besøk i Agua Blanca med sitt lille, interessante museum med fornminner fra tiden før Columbus og de fantastiske begravelseskrukkene. Et dypp i den svovelrike sjøen (derav navnet) skal være helsebringende.

Det mangler ikke på adspredelser – men hva med å gjøre absolutt ingenting, bare lytte til dønningen og nyte sol og varme ved bassenget?

Diverse


Klima
Den kalde havstrømmen (Humboldtstrømmen) som går langs vestkysten av Søramerika gjør at klimaet her rett under ekvator gir et deilig sommerklima med omtrent 30 grader midt på dagen, men en frisk sørlig vind gjør at selv såpass høy temperatur ikke føles ubehagelig. Om natten faller temperaturen 5-6 grader og en fløyelsmyk vind fra havet omfavner deg der du sitter under stjernene. Alle soverom har aircondition.

Prisnivå
Ecuador er ikke lenger det billigste landet. Særlig er prisene på importert alkohol steget kraftig, omtrent som norske polpriser. Men: Lokalt tilvirket brennevin er billig (og ofte svært godt!) og det gjelder også viner fra Argentina og Chile som har fått gunstige tolltariffer.

Man kan få seg en middag på en lokal comedor – en meget enkel restaurant - for 5-6 dollar.

En flaske god vin kan kjøpes i butikk for 7-8 US dollar, som også er den lokale valuta.

Ha med deg noen dollarsedler (én-og femdollarsedler) til å leie bagasjetralle, til drikkepenger etc. Større sedler enn 20 USD kan være vanskelig å få vekslet utenfor de store shoppingsentrene. Det er flust med minibanker i Manta. AmEx, Mastercard, VISA og Diners godtas i større forretninger og hoteller.

NB: Hotel El Faro Escandinavo tar IKKE imot Diners.