Verdt å få med seg

Barbados har mer enn seksti strender. Crane Beach på sydkysten har gjentatte ganger blitt nevnt som en av verdens ti beste.
Ønsker man andre opplevelser enn bare å ligge på en hvit sandstrand, finnes det mange spennende muligheter – dyphavsfisking, dykking og surfing er bare noen av aktivitetene. Øya er kjent for sportsturisme, ikke bare vannsport, men også ridning, polo, tennis, golf og cricket.
 
Men, Barbados er så mye mer enn fantastiske strender. Vi anbefaler å bruke tid på besøk til en eller flere av de mange historiske attraksjonene på øya, samt å se mer av den vakre naturen.

Andromeda Garden
Bathsheba, St Joseph
Denne parken ligger ved Bathsheba på østkysten og dekker 24 dekar. Dette var tidligere et privat hjem, før eiendommen ble testamentert til Barbados National Trust på 1980-tallet. Det er to stier man kan følge gjennom hagen hvor man ser et utrolig utvalg av vekster som gror her. Du bruker rundt en time på å følge Johns sti, og en halvtime på Iris sti. Klimaet på Barbados bidrar til at fargene i hagen bokstavelig talt løper løpsk hele året, og de korte spaserturene er utmerket for å se en del av de tropiske plantene. Orkideene er spesielt verdt å få med seg – noen av de eksotiske plantene fra hagen er vist på utstillinger som Chelsea Flower Show i London. Kaféen ved inngangen er et ideelt sted å slappe av etter spasertur i hagen.
 
Atlantis Submarine
The Shallow Draught, Bridgetown
Barbados er berømt for sine områder med skipsvrak og fantastiske korallrev. Hvis du ikke vil dykke selv, er Atlantis den perfekte løsningen for å oppleve verden under vann. Den luftkondisjonerte undervannsbåten tar deg 25 meter ned til bunnen slik at du kan se revene og vrakene som ligger utenfor Bridgetown. På veien vil du se mange eksempler på det rike marinelivet i dette farvannet – inklusive kjemperokker, havskilpadder og en mengde mindre, tropiske fiskeslag. Hvis mulig, prøv å sitte helt foran for å få den beste utsikten – men med 26 kuøyer er du garantert god utsikt uansett. Alle turister får et diplom etter turen. Anbefales ikke for de minste barna eller hvis du lider av klaustrofobi.
 
Barbados Museum
St Ann’s, The Garrison, Hastings

Barbados Museum ble etablert i 1933, og ligger på sydkysten ved Hastings, på området til det tidligere britiske militærfengselet The Garrison. Dette er en av de mange konstruksjonene britene bygde på Barbados på 1900-tallet. Utstillingene er interessante og gir god informasjon om øyas historie. Kunstgjenstander som møbler og antikke kart går tilbake til de første britiske bosetterne, som ankom det ubebodde Barbados for over fire hundre år siden. Kanonene som vokter inngangspartiet er bare noen av de mange hundre artillerideler som britene hadde med seg for å beskytte Barbados fra andre kolonimakter. På museet finnes også en utstilling som tar for seg øyas geologi og de omkringliggende korallrev.
 
Harrison's Limestone Caves
Highway 2, St Thomas

Harrison's Caves ligger omtrent midt på øya og er en av Barbados største attraksjoner. Bli med på en guidet tur og få omfattende informasjon om hulens historie og de forskjellige stein- og krystallformasjonene som passeres mens du kjører nedover og innover i hulene. Turen gjennom hulene går med elektrisk tog, forbi en mengde stalaktitter og stalagmitter, og noen tilsynelatende bunnløse vannpytter. Turen slutter ved et vakkert fossefall helt nederst i grottene. Her kan man ta en pause fra toget og gå litt omkring. Det lille besøkssenteret har en interessant utstilling av lokale steiner og mineraler, samt enkelte amerindiske kunstgjenstander som ble funnet nedgravet her og andre steder på øya.
 
Mount Gay romdestilleri
Spring Garden Hwy, St Michael

Like utenfor Bridgetown ligger besøkssenteret Mount Gay Rum. Guidede turer på besøkssenteret forteller historien om Barbados’ berømte rom, sammen med en visuell presentasjon om selve produksjonen. Prosessen er like kompleks som ved tillaging av whisky når det gjelder de riktige mengder vann, tønner og aldring. Etter denne presentasjonen tas gjestene med på en tur til destilleriet for å se hvordan prosessen går fra råmateriale, gjennom de enorme destillasjonsapparatene og ender som et sluttprodukt - som serveres til deg i baren i hagen. Turen varer ca. en halv time, men du kan bruke mye lenger tid i baren hvis du ønsker det. Betjeningen vil lage enhver type cocktail du ønsker – så lenge den inneholder rom. Du kan kjøpe noen av de sjeldnere eksemplarene av rom i Mount Gay-butikken.
 
Sir Frank Hutson sukkermuseum og fabrikk
St. James
 
Barbados var en av de mange utpostene innen Det britiske samveldet som ble etablert på grunnlag av sukkerplantasjer. Like nord for Harrison Caves i St. James kan du høre om denne viktige delen av Barbados’ historie. Sukkermuseet ligger på gårdsplassen til Portvale Sugar Factory, og har originalmaskiner fra 1800-tallet som er bevart inne i et gammelt kokehus. Utstillingen viser prosessen med sukkerproduksjon slik den var for mange år siden – fra den manuelle kuttingen av sukkerrør til det endelige, raffinerte produktet. Museet har sitt navn etter en av grunnleggerne, Sir Frank Hutson, som personlig hjalp til å lete opp og samle gjenstander som i dag er kjernen i samlingen. Særlig barna elsker å smake på noen av de enkle søtsakene som ble produsert, mens de voksne har mulighet for å se utviklingen av en av hjørnesteinsindustriene på øya - fremdeles tydelig i den moderne Portvale-fabrikken.
 
Sunbury Plantation House
St Philip

Det er mange plantasjehus på Barbados, som ble bygget av rike britiske jordeiere. Et av de best bevarte er Sunbury Plantation House, et ekte herskapshus fra kolonitiden, bygget i 1660. Historien til enhver plantasje er synonymt med slaveri, og Sunbury var en av plantasjene som hadde det største antall slaver. Dette var derfor åstedet for et av de største slaveopprørene, som fant sted på Barbados i 1816. Stemningen og karakteren ved huset i dag er typisk for et viktoriansk plantasjehus, men etter en brann i 1995 går mange av møblene fra forskjellige tidsepoker på øya tapt. Huset er unikt i den forstand at alle rommene er åpne for publikum. Under omvisningen får du høre om plantasjeeiernes overdådige livsstil – takket være inntjening fra sine landområder - og slaver.
 
Barbados Wildlife reserve
Farley Hill, St Peter

I denne parken går mange av dyrene fritt omkring, og reservatet huser blant annet grønne apekatter, flamingoer og påfugler. Se spesielt etter kjempeskilpaddene som ofte kan sees mens de snegler seg bortover stiene, og sørg for at du er der når dyrene mates kl. 14.00. Du kan følge en natursti gjennom 16 dekar med mahogniskog, og på denne måten se mange av de mindre dyreartene og lære om Barbados flora og fauna.
 
Farley Hill Park
På andre siden av gaten for Wildlife reserve ligger Farley Hill Park som tidligere var en stor plantasje. Gå blant ruinene fra det som i sin tid var øyas flotteste herskapshus. Det ble oppført av den rike plantasjeeieren Sir Graham Briggs. Gjennom årene ble hundrevis av gjester, inkludert medlemmer av det britiske kongedømme, ønsket velkommen her, før huset ble ødelagt av en brann på 1950-tallet. Filmen «Island in the sun», med Harry Belafonte, ble spilt inn her rett før det brant. Grenade House, også på Farley Hill, er en restaurert signalstasjon. Britene brukte det for å sende meldinger rundt om på øya. Det inneholder også et lite museum med gjenstander fra kolonitiden.
 
Welchman Hall Gully
Welchman Hall, St Thomas

Welchman Hall Gully er et område med uberørt natur og frodig, tropisk jungel. Dette er den største og dypeste av øyas mange kløfter og den er omgitt av en mur av kalkstein. Det tar litt over en time å gå gjennom hele området, på en av stiene som snor seg mellom trær og annen vegetasjon. Her kan du også se det som omtales som verdens største kalksteinssøyle. Den har blitt til ved en blanding av stalaktitt og stalagmitt. Den befinner seg i en av de naturlige grottene. Se opp for apekattene når de er på sitt mest aktive, om morgenen og sent på ettermiddagen.
Det er fantastisk å vandre rundt i kløften. Gå gjerne sammen med en guide som vil peke ut forskjellig flora og fauna, eller bruk brosjyren fra National Trust, som informerer om de mest interessante stedene.