Reiser og covid-19 – hvilke regler gjelder?

Har du sprøsmål om reiser i relasjon til covid-19 finner du her relevant informasjon om reiser i Europa i nær fremtid, samt informasjon om endring/kansellering.
Landene i Europa har stort sett lik praksis i hva som kreves av dokumentasjon og når, men det er noen få forskjeller. I hovedsak kreves det at man er fullvaksinert, enten med to doser og i noen tilfeller tre. Hva som kreves i hvert land kan man finne oversiktelig informasjon om på regjeringens side.

Reiser til Europa
Det som er gjennomgående for alle landene i Europa er at fullvaksinerte (to eller tre doser) kan reise uten å måtte gå i karantene, men man må ha med gyldig koronasertifikat. Både digitalt på telefonen og i utskrevet form (gjerne flere eksemplarer med på reisen). Koronasertifikatet finner man ved å logge seg inn på helsenorge.no. Om man ikke har anledning til å logge seg inn på helsenorge.no kan man ringe informasjonstelefonen (815 55 015) for å få tilsendt koronasertifikatet i posten. I noen tilfeller kreves også negativ test i tillegg. Kreves dette av et land man kommer til under reisen organiseres som oftest testing under veis. Kreves det i første land man kommer til må man selv sørge for test i forkant av reisen etter gjeldende regler. 
Mange av elvecruiseskipene krever at gjesten er fullvaksinert for å få komme om bord og krever dokumentasjon på dette ved innsjekk (koronasertifikat, noen krever sertifikatet på papir så pass på å skrive ut noen eksemplarer før avreise). 
Regler og anbefalinger endrer seg raskt slik at vi anbefaler alle til å sjekke oppdatert informasjon fra myndighetene før avreise.

Hva med innreisen til Norge igjen?
Reglene ved dette finner du på Helsenorge.no  
Anbefalinger og regler vil kunne endre seg raskst, så vi anbefaler alle til å sjekke oppdatert informasjon før avreise.

Som reisende er man selv ansvarlig for å finne ut hvilke regler som gjelder for deg. 

"Reiseklar"
Vi vil anbefale å bruke appen "Reiseklar". «Reiseklar» er Utenriksdepartementets reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering tilgjengelig i én app.
Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet. Her kan du lese mer om appen "Reiseklar" på regjeringen.no samt linker til installering av appen.

Ytterligere informasjon kan du finne på https://www.helsenorge.no/koronavirus/reise/

Får jeg pengene mine tilbake hvis reisen blir kansellert?
Ja, det kan du være helt sikker på. Dersom en reise blir kansellert fra vår side, vil vi alltid refundere innbetalt beløp. Du kan forvente å få pengene tilbake senest 14 dager etter at vi har kansellert reisen din, ofte etter bare noen få dager.

Hva skjer hvis Utenriksdepartementet fraråder reiser til reisemålet mitt?
Dersom Utenriksdepartementet fraråder reiser til reisemålet og det er mindre enn 14 dager til avreise, vil vi kontakte deg og informere om hvordan innbetalt beløp refunderes. Vær oppmerksom på at det kun er mulig å avbestille en reise med henvisning til Utenriksdepartementets reiseråd dersom det er mindre enn 14 dager til avreise.

Hvor mye koster det å avbestille reisen min?
Dersom du ønsker å kansellere reisen på et tidspunkt da Utenriksdepartementet ikke fraråder alle reiser, eller fraråder reiser spesifikt til reisemålet ditt med avreise innen de neste 14 dagene, vil kanselleringen skje i henhold til våre generelle betingelser og dermed utelukkende mot et gebyr.

Hva hvis det kommer krav om karantene?
Vista Travel gjennomfører ikke reiser til destinasjoner hvor du som fullvaksinert (to eller tre doser - avhengig av krav) må ha karantene ved ankomst. Reisen din vil med andre ord bli kansellert av Vista Travel dersom det 14 dager før avreise er krav om karantene ved ankomst til reisemålet eller retur til Norge – selv om du er fullvaksinert.

Kan jeg endre/flytte reisen min?
Ja, du kan gratis flytte reisen til en senere avreisedato (og/eller annen destinasjon om ønskelig) inntil 66 dager før avreise, Dersom det er mindre enn 66 dager til avreise, kan vi dessverre normalt ikke lenger tilby å flytte avreisedatoen. Velger du å flytte reisen til en dyrere avreisedato, må du betale prisdifferansen. Velger du å flytte reisen til en rimeligere avreisedato får du selvsagt reisen til den rimeligere prisen.