Reiser og covid-19 – hvilke regler gjelder?

Har du sprøsmål om reiser i relasjon til covid-19 finner du her relevant informasjon om reiser i Europa i nær fremtid.
Vårt søsterselskap i Danmark har siden juli sendt mange gjester av sted på reiser i Europa, primært på elvecruise. Hvordan har reisene gått i praksis? De kan melde tilbake at det meste er som tidligere. Det eneste som er annerledes er at på flyplassene og om bord i fly er det et absolutt krav om bruk av munnbind. Unntaket er kun når man spiser/drikker. Landene i Europa har stort sett lik praksis i hva som kreves av dokumentasjon og når, men det er noen få forskjeller. Hva som kreves i hvert land kan man finne oversiktelig informasjon om på regjeringens side.

Reiser til Europa
Det som er gjennomgående for alle landene i Europa er at fullvaksinerte kan reise uten å medbringe noe prøvesvar på negativ test i forkant eller gå i karantene, men man må ha med gyldig koronasertifikat. Både digitalt på telefonen og i utskrevet form (gjerne flere eksemplarer med på reisen). Koronasertifikatet finner man ved å logge seg inn på helsenorge.no. Om man ikke har anledning til å logge seg inn på helsenorge.no kan man ringe informasjonstelefonen (815 55 015) for å få tilsendt koronasertifikatet i posten. 
Noen av elvecruiseskipene krever at gjesten er fullvaksinert for å få komme om bord og krever dokumentasjon på dette ved innsjekk (koronasertifikat, noen krever sertifikatet på papir så pass på å skrive ut noen eksemplarer før avreise). 

Hva med innreisen til Norge igjen?
Reglene ved dette er helt klare og det opplyses følgende på Helsenorge.no: «Dersom du er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, er du unntatt kravene om attest på negativ test, reiseregistreringsskjema, test ved ankomst og reisekarantene. Du må dokumentere dette med et gyldig koronasertifikat». Med andre ord kan fullvaksinerte reise inn igjen til Norge uten noen form for restriksjoner eller pålegg, uansett farge på landet man kommer fra, så sant de kan fremlegge gyldig dokumentasjon på at de er fullvaksinerte. 
Som fullvaksinert er man derfor unntatt alle restriksjoner. 

Som reisende er man selv ansvarlig for å finne ut hvilke regler som gjelder for deg. 

"Reiseklar"
Vi vil anbefale å bruke appen "Reiseklar". «Reiseklar» er Utenriksdepartementets reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering tilgjengelig i én app.
Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet. Her kan du lese mer om appen "Reiseklar" på regjeringen.no samt linker til installering av appen.

Ytterligere informasjon kan du finne på https://www.helsenorge.no/koronavirus/reise/