Fra hjertet av Russland til Europas yttergrense.
Elvecruise på Volga fra Moskva til Astrakhan. Lesertur MOTOR

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Russland
 • Gyldig fra
  10-09-2020
 • Gyldig til
  22-09-2020
 • Varighet
  13 dager
 • Overnatting
  Lugar
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 21.980,-
Fra Russlands hovedstad, Moskva, seiler vi på mektige Volga, gjennom områder sjelden besøkt av turister. I tillegg til Moskva får du oppleve storslått natur, byer tidligere stengt for utlendinger, Den gylne ring-byene Uglitsj og Jaroslavl, Kazan i tatarenes land, Lenins fødeby Uljanovsk, og Volgograd – kjent fra slaget under andre verdenskrig. Reisen ender i Astrakhan, nær Det kaspiske hav – tre tusen kilometer fra utgangspunktet.

Høydepunkter:
 • Den røde plass og Kreml i Moskva
 • Uglitsj med Blodskirken
 • Den gylne ring-byen Jaroslavl
 • Kazan, hovedstad i Tatarstan
 • Lenins fødeby Uljanovsk
 • Volgograd - tidligere Stalingrad
 • Astrakhan nær Det kaspiske hav
 • Førsteklasses skip
 • Foredrag om bord med utenriks­journalist Morten Strand

Program

Dag 1, torsdag 10. september 
Oslo – Moskva

Du møter Vista Travels reiselederen på Oslo lufthavn og sammen flyr vi direkte til Moskva. Fra flyplassen er det buss til skipet. Etter at vi har sjekket inn og funnet oss til rette i lugaren, møtes vi til vår første middag om bord. Skipet ligger ved kai over natten.

Dag 2, fredag 11. september
Moskva

Moskva ble grunnlagt midt på 1100-tallet og er i dag en metropol med over tolv millioner innbyggere. Etter frokost skal vi på byrundtur med buss. Vi ser Den røde plass, Vasilijkatedralen med sine fargerike løkkupler, Kreml, GUM varehuset og andre kjente landemerker. Retur til skipet for lunsj
Klokken 16.00 kaster skipet loss og cruiset begynner. Første etappe går på den 125 kilometer lange Moskvakanalen, som forbinder hovedstaden med Volga. Kanalen ble gravet for hånd av Stalins straffanger mellom 1932 og 1937. Før middag inviteres vi på en velkomstdrink og presentasjon av kapteinen og hans mannskap.

Dag 3, lørdag 12. september
Uglitsj

Vi nyter en avslappende formiddag om bord. Når skipet seiler mellom to havner arrangeres det mange ulike aktiviteter om bord, blant annet russisk språkkurs, teseremoni, film og andre aktiviteter. Vista Travels reiseleder vil i tillegg holde flere interessante kåserier i løpet av cruiset. 
Om ettermiddagen kommer vi til Uglitsj. Byen ble grunnlagt i 1148, men er best kjent for et mørkt kapittel i Russlands historie. Ivan den grusommes sønn, tsarevitsj Dimitrij, ble drept i Uglitsj mens han og hans mor var forvist hit i 1591. Den røde Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, er reist til minne om hendelsen. Uglitsj er ikke større enn at byrundturen kan gjøres til fots. Vi ser både byens Kreml, Blodskirken og Gjenoppstandelsesklosteret. Skipet seiler videre om kvelden.

Dag 4, søndag 13. september
Jaroslavl

Jaroslavl ble grunnlagt av fyrst Jaroslav 1. i 1010, og er en av byene langs Den gylne ring – en turistrute som går gjennom en rekke middelalderbyer beliggende nord og nordvest for Moskva. Dette er historiske byer med arkitektoniske skatter i form av kirker, klostre og festninger fra 1100- til 1700-tallet. Sentrum av Jaroslavl har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2005. Etter ankomst blir vi med på en bussrundtur gjennom byen og ser blant annet Spassy­klosteret og profeten Elias-kirken.

Dag 5, mandag 14. september
Nizjnij Novgorod

Vi fortsetter vår ferd på Volga. I dag skal vi besøke Nizjnij Novgorod – grunnlagt 1221 og et av Russlands tidligst industrialiserte områder. Den russiske forfatteren Maksim Gorkij ble født i Nizjnij Novgorod 1868, og i 1932 endret Stalin byens navn til Gorkij for å hedre forfatteren. I Sovjettiden ble Gorkij brukt til militær forskning og var forbudt område for utlendinger. Byen huskes kanskje best i Vesten fordi nobelprisvinneren Andrej Sakharov og hans kone Jelena Bonner satt i intern forvisning her på 1980-tallet. Parets enkle hjem er nå museum. Nizjnij Novgorod fikk tilbake sitt opprinnelige navn i 1991. I byens historiske sentrum ligger Kreml, med en fire meter tykk bymur. Elleve av de opprinnelige tretten tårnene i muren er fremdeles intakte. Før vi seiler videre blir vi med på en byrundtur, inkludert besøk i Kreml.

Dag 6, tirsdag 15. september
Kazan

Neste havn er Kazan – en av Russlands eldste byer og hovedstad i delrepublikken Tatarstan. Omkring førti prosent av byens 1,1 millioner innbyggerne er tatarer. Med flere moskeer og et livlig gateliv, minner Kazan mer om Sentral-Asia enn Europa. Byens Kreml, som står på UNESCOs verdensarvliste, ble bygget på oppdrag fra Ivan den grusomme, og er den eneste gjenstående tatarfestningen i Russland. Området består av en rekke historiske bygninger, blant annet Kul Sjarif-moskeen med fire minareter og Maria bebudelseskatedral. Etter ankomst tar vi byens severdigheter i nærmere øyesyn. 

Dag 7, onsdag 16. september
Uljanovsk

Om morgenen legger vi til kai vi til Uljanovsk, best kjent som Lenins fødeby. Fram til 1924 het byen Simbirsk, men til ære for byens store sønn ble den døpt om til Uljanovsk etter Lenins opprinnelige navn, Vladimir Uljanov. I sentrum av Uljanovsk ligger flere museer, deriblant Lenins minnemuseum. På byrundturen får vi høre mer om byen. Etter lunsj seiler skipet videre.

Dag 8, torsdag 17. september 
Samara

Samara er den sjette største byen i Russland – en moderne industriby i en umiskjennelig russisk stil med over én million innbyggere. Like utenfor byen ligger Samarareservoaret, en av verdens største kunstige sjøer. I 1942 bygget Stalin en stor bunker nær Samara. Den tidligere hemmelige bunkeren ligger 37 meter under bakkenivå, men ble aldri tatt i bruk. Etter ankomst blir vi med på en byrundtur. Deretter kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til Stalins bunker.

Dag 9, fredag 18. september
Saratov

Neste havn er Saratov, som i Sovjettiden og frem til 1991 var en lukket by for utlendinger fordi det ble produsert militærfly her. Den første kosmonauten, Jurij Gagarin, kom fra Saratov, og etter sin berømte romferd landet han på et jorde like utenfor byen. Saratov var tidligere en viktig havneby langs Volga, men etter at jernbanelinjen til Moskva åpnet i 1870 utviklet byens seg mer industrielt. På byrundturen lærer vi litt mer om byens historie.

Dag 10, lørdag 19. september
Volgograd

Cruiset nærmer seg slutten og om morgenen kommer vi til Volgograd, reisens nest siste havn. Volgograd er en av de mest historisk interessante byene langs Volga. Byen het tidligere Stalingrad og huskes best for et av de blodigste slagene under andre verdenskrig, som foregikk fra august 1942 til februar 1943. Slaget om Stalingrad ble et avgjørende vendepunkt for krigen. Byrundturen inkluderer en stopp på høydedraget Mamayev Kurgan – åstedet for de intense kampene. I dag er dette et minnested som domineres av den 85 meter høye Moderlandstatuen. Ettermiddagen er til fri disposisjon. Vi anbefaler et besøk på Panoramamuseet, hvor du kan lære mer om slaget om Stalingrad. Skipet seiler videre om kvelden.

Dag 11, søndag 20. september
Om bord

Vi tilbringer hele dagen om bord mens vi seiler siste etappe mot Astrakhan. Bruk dagen til å fordøye alle inntrykkene fra reisen.

Dag 12, mandag 21. september
Astrakhan

Cruisets siste havn, Astrakhan, ligger i Volgadeltaet, cirka ti mil fra Det kaspiske hav. Byen ble innlemmet i Russland av Ivan den grusomme i 1558 og er en smeltedigel av ulike folkeslag. I sentrum ligger byens Kreml, med blant annet Maria Himmelfartskatedral, som tsar Peter den store kalte den vakreste katedralen i hele Russland. 
Etter ankomst blir vi med på byrundtur. Avhengig av når skipet ankommer Astrakhan kan du bli med på en valgfri utflukt til naturreservatet i Volgadeltaet etter byrundturen. Deltaet er et eldorado for naturinteresserte og kjent for sitt rike fugle- og dyreliv. Skipet ligger ved kai i Astrakhan over natten.

Dag 13, tirsdag 22. september
Astrakhan–Moskva–Oslo

Etter en tidlig frokost tar vi farvel med skipet og kjører til flyplassen. Vi flyr med Aeroflot fra Astrakhan til Moskva, og derfra videre til Oslo med ankomst om kvelden.
Reiseleder og foredragsholder
Morten Strand
Morten Strand har jobbet som utenriksjournalist og kommentator i mer enn 35 år, nesten 30 av dem i Dagbladet. Han har studert statsvitenskap, historie og russisk ved Universitetet i Oslo og Statsuniversitetet i Moskva. Morten har vært Russland- og EU-korrespondent, og har skrevet en bok som er et by-portrett av St. Petersburg, samt boken «Ukraina – grenselandet mellom øst og vest». Morten Strand bor deler av året i byen i hans hjerte, St. Petersburg.
MS Peter Tchaikovsky 4*
Rederi: Orthodox
Byggeår: 1981, renovert 2011
Lengde: 125 m
Passasjerer: 205

MS Peter Tchaikovsky er et av de bedre elvecruiseskipene i Russland. Om bord er det restaurant, to barer, suvenirbutikk, et lite bibliotek, konferanserom, resepsjon og stort soldekk. Interiøret er lyst og elegant. Det er medisinsk personell om bord.
Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, minisafe, radio og aircondition. Strømstyrken er 220V. Vinduet i lugaren kan åpnes. Lugarene er små, men praktisk innredet. Standardlguarene er ca 9 m², enkeltlugarene 7,5 m², og junior­suitene 14–18 m².
Priser
Standardlugar, Main Deckkr 21 980
Standardlugar, Upper Deckkr 23 270
Jr. Suite (14 m²), Upper Deckkr 27 850
Jr. Suite (18 m²), Boat Deckkr 32 390
Pris pr. person i delt dobbeltlugar. 
  
Enkeltlugar, Boat Deckkr 25 390

Prisen inkluderer:
 • Fly Oslo–Moskva/Astrakhan–Oslo med Aeroflot (fly fra andre byer på forespørsel)
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r
 • Havneavgifter 
 • 12 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra frokost andre dag til frokost siste dag  
 • Utflukter iht. program
 • Engelsktalende lokalguider på utfluktene
 • Morten Strand er med som reiseleder og foredragsholder

Prisen inkluderer ikke:
 • Valgfrie utflukter 
 • Drikkevarer
 • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 

Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka fem euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

Valgfrie utflukter
Med forbehold om  hvilke valgrie utflukter som tilbys i løpet av cruiset. Endelig oversikt over valgfrie utflukter blir opplyst om bord på skipet.

Helse
Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Få skip har heis og på utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis. 

Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum til Russland. Det er den reisendes eget ansvar å sørge for å ha gyldig pass og visum før avreise. Vista Travel vil ordne med et invitasjonsbrev fra Russland, som må vedlegges visumsøknaden. I god tid før avreise vil vi sende ut informasjon om hvordan du går frem videre i søknadsprosessen. 
Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet må du selv sjekke gjeldende visumregler.

Forbehold
Elver er naturbaserte og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Gjestene refunderes ikke for manglende gjennomføring av program som er forårsaket av force majeure, det vil si forhold som ingen av partene er herre over. Rederiet vil ordne med alternativt program hvis mulig.
Prisene er basert på valutakurser pr. september 2019.