Fra Europas yttergrense til hjertet av Russland
Elvecruise på Volga fra Astrakhan til Moskva - med Morten Strand

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Volgaregionen
 • Gyldig fra
  25-09-2021
 • Gyldig til
  08-10-2021
 • Varighet
  14 dager
 • Overnatting
  Lugar
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 24.990,-

Vårt elvecruise starter i Astrakhan ved Volgadeltaet. Fra Europas yttergrense seiler vi på mektige Volga, gjennom områder sjelden besøkt av turister. Vi får oppleve storslått natur, byer tidligere stengt for utlendinger, Volgograd – kjent fra slaget under andre verdenskrig, Lenins fødeby Uljanovsk, Kazan – største by i tatarenes land, og Den gylne ring-byene Jaroslavl og Uglitsj. Reisen ender i Russlands hovedstad, Moskva – tre tusen kilometer fra utgangspunktet.
 
Noen høydepunkter:
 • Astrakhan, nær Det kaspiske hav
 • Volgograd - tidligere Stalingrad
 • Lenins fødeby Uljanovsk
 • Kazan, hovedstad i Tatarstan
 • Den gylne ring-byen Jaroslavl
 • Uglitsj med Blodskirken
 • Den røde plass og Kreml i Moskva
 • Foredrag om bord med Russland-­korrespondent Morten Strand fra Dagbladet

Program

Dag 1
Oslo – Moskva – Astrakhan

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn og sammen flyr vi med Aeroflot til Moskva. Det blir noen timer å vente på flyplassen i Moskva før vi flyr videre til Astrakhan.

Dag 2
Astrakhan

Vi lander i Astrakhan like etter midnatt lokal tid. Fra flyplassen blir vi kjørt til skipet, hvor vi sjekker inn og får noen timers søvn før vi møtes igjen til frokost. 
Astrakhan ligger i Volgadeltaet, cirka ti mil fra Det kaspiske hav. Byen ble innlemmet i Russland av Ivan den grusomme i 1558 og er en smeltedigel av ulike folkeslag. I sentrum ligger byens Kreml (byborg), med blant annet Maria Himmelfartskatedralen, som tsar Peter de store kalte den vakreste kirken i hele Russland. Etter lunsj kan du utforske Astrakhan på egen hånd eller bli med på en valgfri utflukt til naturreservatet i Volgadeltaet. Deltaet er et eldorado for naturinteresserte, med et rikt fugle- og dyreliv.
Om kvelden kaster skipet loss og cruiset på Volga begynner. Før middag inviteres vi på en velkomstdrink og presentasjon av kapteinen og hans mannskap.

Dag 3
Om bord

I dag tilbringer vi hele dagen på skipet. Når vi seiler mellom to havner arrangeres det mange ulike aktiviteter om bord, blant annet russisk språkkurs, teseremoni, film og andre aktiviteter. Vista Travels reiseleder vil i tillegg holde flere interessante kåserier i løpet av cruiset. 

Dag 4
Volgograd

Om morgenen kommer vi til Volgograd – en av de mest historisk interessante byene langs Volga. Byen het tidligere Stalingrad og huskes best for et av de blodigste kampene under andre verdenskrig. Slaget om Stalingrad foregikk fra august 1942 til februar 1943, og ble et avgjørende vendepunkt for krigen. Byrundturen inkluderer et stopp på høydedraget Mamayev Kurgan – åstedet for de intense kampene. I dag er dette et minnested som domineres av den 85 meter høye Moderlandstatuen. Ettermiddagen er til fri disposisjon. Skipet seiler videre om kvelden.

Dag 5
Saratov

Neste havn er Saratov, som i Sovjettiden og frem til 1991 var en lukket by for utlendinger fordi det ble produsert militærfly her. Saratov var tidligere en viktig havneby langs Volga, men etter at jernbanelinjen til Moskva åpnet i 1870 utviklet byen seg mer industrielt. Den første kosmonauten, Jurij Gagarin, kom fra Saratov, og etter sin berømte romferd landet han på et jorde like utenfor byen. På byrundturen lærer vi mer om byens historie.

Dag 6
Samara

Samara er en moderne industriby i en umiskjennelig russisk stil med over én million innbyggere. Like utenfor byen ligger Samarareservoaret, en av verdens største kunstige sjøer. Under andre verdenskrig bygget Stalin i hemmelighet en stor bunker nær Samara. Bunkeren ligger 37 meter under bakkenivå, men ble aldri tatt i bruk. Etter byrundturen kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til Stalins bunker.

Dag 7
Uljanovsk

Om morgenen legger vi til kai i Uljanovsk, best kjent som Lenins fødeby. Byen het tidligere Simbirsk, men til ære for byens store sønn ble den i 1924 døpt om til Uljanovsk etter Lenins opprinnelige navn, Vladimir Uljanov. På byrundturen ser vi huset der Lenin bodde som liten, og besøker museet reist til hans minne.

Dag 8
Kazan

Neste havn er Kazan – en av Russlands eldste byer og hovedstad i delrepublikken Tatarstan. Omkring førti prosent av byens 1,1 millioner innbyggerne er tatarer. Med flere moskeer og et livlig gateliv, minner Kazan mer om ­Sentral-­Asia enn Europa. Byens Kreml (byfestning), som står på UNESCOs verdensarvliste, ble bygget på oppdrag fra Ivan den grusomme, og er den eneste gjenstående tatarfestningen i Russland. Området består av en rekke historiske bygninger, blant annet Kul Sjarif-moskeen med fire minareter, og Maria bebudelseskatedral. Etter ankomst tar vi byens severdigheter i nærmere øyesyn. 

Dag 9
Nizjnij Novgorod

I dag skal vi besøke Nizjnij Novgorod, som ble grunnlagt 1221. Den russiske forfatteren Maksim Gorkij ble født i Nizjnij Novgorod 1868, og i 1932 endret Stalin byens navn til Gorkij for å hedre forfatteren. I Sovjettiden ble Gorkij brukt til militær forskning og var forbudt område for utlendinger. Byen huskes kanskje best i Vesten fordi nobelprisvinneren Andrej Sakharov og hans kone Jelena Bonner satt i intern forvisning her på 1980-tallet. Parets enkle hjem er nå museum. Nizjnij Novgorod fikk tilbake sitt opprinnelige navn i 1991. I byens historiske sentrum ligger Kreml, med en fire meter tykk bymur. Elleve av de opprinnelige tretten tårnene i muren er fremdeles intakte. Før vi seiler videre blir vi med på en byrundtur.

Dag 10
Jaroslavl

Jaroslavl ble grunnlagt av fyrst Jaroslav 1. i 1010, og er en byene langs Den gylne ring – en turistrute som går gjennom en rekke middelalderbyer beliggende nord og nordvest for Moskva. Dette er historiske steder med arkitektoniske skatter i form av kirker, klostre og festninger fra 1100- til 1700-tallet. Sentrum av Jaroslavl har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2005. Vi blir med på en bussrundtur gjennom byen og ser blant annet Spassy­klosteret og profeten Elias-kirken.

Dag 11
Uglitsj

Om morgenen kommer vi til Uglitsj. Byen ble grunnlagt i 1148, men er best kjent for et mørkt kapittel i Russlands historie. Ivan den grusommes sønn, tsarevitsj Dimitrij, ble drept i Uglitsj mens han og hans mor var forvist hit i 1591. Den røde Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, er reist til minne om hendelsen. Uglitsj er ikke større enn at vi kan oppleve byen til fots, og vi ser både byens Kreml, Blodskirken og Gjenoppstandelsesklosteret. Skipet seiler videre om formiddagen.

Dag 12
Moskva

Siste etappe av cruiset går på den 125 kilometer lange Moskvakanalen, som ble gravd ut av Stalins straffanger fra 1932 til 1937. Ved lunsjtid legger vi til kai i Moskva, Russlands hovedstad. Moskva ble grunnlagt midt på 1100-tallet og er i dag en metropol med over tolv millioner innbyggere. Etter lunsj skal vi på byrundtur med buss. Vi ser Den røde plass, Vasilijkatedralen med sine fargerike løkkupler, Kreml, GUM-varehuset og andre kjente landemerker. Om kvelden tilbys en valgfri bussrundtur, «Moscow by Night», inkludert besøk på en av byens vakre metrostasjoner. 

Dag 13
Moskva

I dag skal vi til Kreml, Moskvas byborg, som imponerer med en 20 meter høy ringmur, forsterket med 19 tårn. Innenfor murene ligger flere palasser og katedraler. 
Om ettermiddagen kan du utforske Moskva i ditt eget tempo. Vi anbefaler en rusletur på Arbat – byens livlige gågate, eller se verdens største samling av russisk kunst på Tretjakov­galleriet.

Dag 14
Moskva – Oslo

Etter frokost tar vi farvel med skipet og kjører til flyplassen. Fly tilbake til Oslo.
Reiseleder og foredragsholder
 Morten Strand 
Morten Strand har jobbet som utenriksjournalist og kommentator i mer enn 35 år, nesten 30 av dem i Dagbladet. Han har studert statsvitenskap, historie og russisk ved Universitetet i Oslo og Statsuniversitetet i Moskva. Morten har vært Russland- og EU-korrespondent, og har skrevet en bok som er et by-portrett av St. Petersburg, samt boken «Ukraina – grenselandet mellom øst og vest». Morten Strand bor deler av året i byen i hans hjerte, St. Petersburg.
MS Kandinsky 4*
Rederi: Orthodox
Byggeår: renovert 2013/14
Lengde: 129 m
Passasjerer: 190
 
MS Kandinsky er et av de bedre elvecruiseskipene i Russland. Om bord er det restaurant, tre barer, lite bibliotek, suvenirbutikk,  skjønnhetssalong, konferanserom, resepsjon og stort soldekk. Det er medisinsk personell om bord, samt mulighet for å få vasket tøy. 
Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, minisafe, radio og aircondition. Spenningen er 220V. Vinduet i lugaren kan åpnes. Lugarene er små, men praktisk innredet. Standardlugarene er cirka 9 m², enkeltlugarene 7,5 m², og junior­suitene cirka 18 m².
Priser
Hoveddekk (Main Deck)kr 24 990
Midtdekk (Upper Deck)kr 25 960
Juniorsuite, (Upper Deck)kr 30 250
Juniorsuite, øvre dekk (Boat Deck)kr 34 210
Pris pr. person i delt dobbeltlugar.  
Enkeltlugar, Boat deckkr 28 690
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Astrakhan/Moskva–Oslo med Aeroflot (fly fra andre byer på forespørsel)
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r
 • Havneavgifter
 • 13 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra frokost andre dag til frokost siste dag
 • Utflukter iht. program
 • Engelsktalende lokalguider på utfluktene
 • Foredrag med Roy Jacobsen
 • Morten Strand er Vista Travels reise­leder/foredrags­holder på reisen
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Valgfrie utflukter 
 • Drikkevarer
 • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka fem euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

Valgfrie utflukter
Med forbehold om  hvilke valgrie utflukter som tilbys i løpet av cruiset. Endelig oversikt over valgfrie utflukter blir opplyst om bord på skipet.

Helse
Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Få skip har heis og på utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis. 

Pass og visum 
Norske statsborgere må ha visum til Russland. Det er den reisendes eget ansvar å sørge for å ha gyldig pass og visum før avreise. Vista Travel vil ordne med et invitasjonsbrev fra Russland, som må vedlegges visumsøknaden. I god tid før avreise vil vi sende ut informasjon om hvordan du går frem videre i søknadsprosessen. 
Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet må du selv sjekke gjeldende visumregler.

Forbehold
Elver er naturbaserte og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Det gis ikke refusjon for endringer i programmet forårsaket av force majeure.
Det tas forbehold om endringer i program og flytider, samt justering av prisen som følge av økning i oljepriser, valutakurser, skatter og avgifter og andre uforutsette faktorer vi ikke har kontroll over. 

Prisene er basert på valutakurser pr. 23. september 2020. Avbestillingsregler og øvrige reise­betingelser finner du på vistatravel.no
NB: Det er foreløpig ikke bestilt fly for denne reisen. Prisene er derfor basert på en estimert flypris. Vi tar forbehold om eventuell økning (eller reduksjon) av pakke­prisen når korrekt flypris foreligger.

Frem til vi ser at situasjonen for å kunne gjennomføre reiser under trygge former normaliserer seg kan du vise din interesse for denne reisen ved å klikke på "Send forespørsel". Fyll inn dine detaljer og vi vil føre deg opp på listen over denne turen. Når vi ser at reisen vil bli gjennomført vil vi gjøre om til bestillinger i henhold til listen (med forbehold om ledige plasser).