Elvecruise på Volga fra Astrakhan til Moskva.
Med forfatter Roy Jacobsen og tidligere ambassadør Øyvind Nordsletten

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Volgaregionen
 • Gyldig fra
  22-09-2020
 • Gyldig til
  04-10-2020
 • Varighet
  13 dager
 • Overnatting
  Lugar
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 21.580,-

Vårt elvecruise starter i Astrakhan ved Volgadeltaet. Fra Europas yttergrense seiler vi på mektige Volga, gjennom områder sjelden besøkt av turister. Vi får oppleve storslått natur, byer tidligere stengt for utlendinger, Volgograd – kjent fra slaget under andre verdenskrig, Lenins fødeby Uljanovsk, Kazan – største by i tatarenes land, og Den gylne ring-byene Jaroslavl og Uglitsj. Reisen ender i Russlands hovedstad, Moskva – tre tusen kilometer fra utgangspunktet.
 
Noen høydepunkter:
 • Astrakhan, nær Det kaspiske hav
 • Volgograd - tidligere Stalingrad
 • Lenins fødeby Uljanovsk
 • Kazan, hovedstad i Tatarstan
 • Den gylne ring-byen Jaroslavl
 • Uglitsj med Blodskirken
 • Den røde plass og Kreml i Moskva
 • Foredrag om bord med Roy ­Jacobsen og Øyvind Nordsletten

Program

Dag 1, tirsdag 22. september
Oslo – Moskva – Astrakhan

Du møter Vista Travels reiselederen på Oslo lufthavn midt på dagen. Sammen flyr vi med Aeroflot til Moskva. Det blir noen timer å vente på flyplassen i Moskva før vi flyr videre.

Dag 2, onsdag 23. september
Astrakhan

Vi lander i Astrakhan like etter midnatt lokal tid. Fra flyplassen blir vi kjørt til skipet, hvor vi sjekker inn og får noen timers søvn før vi møtes igjen til frokost.
Astrakhan ligger i Volgadeltaet, cirka ti mil fra Det kaspiske hav. Byen ble innlemmet i Russland av Ivan den grusomme i 1558 og er en smeltedigel av ulike folkeslag. I sentrum ligger byens Kreml (byborg), med blant annet Maria Himmelfartskatedralen, som tsar Peter de store kalte den vakreste kirken i hele Russland. Etter lunsj kan du utforske Astrakhan på egen hånd eller bli med på en valgfri utflukt til naturreservatet i Volgadeltaet. Deltaet er et eldorado for naturinteresserte, med et rikt fugle- og dyreliv.
Om kvelden kaster skipet loss og cruiset på Volga begynner. Før middag inviteres vi på en velkomstdrink og presentasjon av kapteinen og hans mannskap.

Dag 3, torsdag 24. september
Om bord

I dag tilbringer vi hele dagen på skipet. Når vi seiler mellom to havner arrangeres det mange ulike aktiviteter om bord, blant annet russisk språkkurs, teseremoni, film og andre aktiviteter. Roy Jacobsen og Øyvind Nordsletten vil i tillegg holde flere interessante kåserier i løpet av cruiset.

Dag 4, fredag 25. september
Volgograd

Om morgenen kommer vi til Volgograd – en av de mest historisk interessante byene langs Volga. Byen het tidligere Stalingrad og huskes best som åstedet for et av de blodigste slagene under andre verdenskrig. Slaget om Stalingrad, som foregikk fra august 1942 til februar 1943, ble et avgjørende vendepunkt for krigen. Byrundturen inkluderer et stopp på høydedraget Mamayev Kurgan – åstedet for de intense kampene. I dag er dette et minnested som domineres av den 85 meter høye Moderlandstatuen. Ettermiddagen er til fri disposisjon. Vi anbefaler et besøk på Panoramamuseet, hvor du kan lære mer om slaget om Stalingrad. Skipet seiler videre om kvelden.

Dag 5, lørdag 26. september
Saratov

Neste havn er Saratov, som i Sovjettiden og frem til 1991 var en lukket by for utlendinger fordi det ble produsert militærfly her. Den første kosmonauten, Jurij Gagarin, kom fra Saratov, og etter sin berømte romferd landet han på et jorde like utenfor byen. Saratov var tidligere en viktig havneby langs Volga, men etter at jernbanelinjen til Moskva åpnet i 1870 utviklet byens seg mer industrielt. Etter ankomst blir vi med på en byrundtur.

Dag 6, søndag 27. september
Samara

Samara er den sjette største byen i Russland, og er en moderne industriby i en umiskjennelig russisk stil og over én million innbyggere. Like utenfor byen ligger en av verdens største kunstige sjøer, Samarareservoaret. Etter ankomst blir vi med på en byrundtur. Deretter kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til Stalins bunker. Den tidligere hemmelige bunkeren ble bygget i 1942 og ligger 37 meter under bakkenivå, men ble aldri tatt i bruk.

Dag 7, mandag 28. september
Uljanovsk

Om morgenen legger vi til kai vi til Uljanovsk, best kjent som Lenins fødeby. Fram til 1924 het byen Simbirsk, men til ære for byens store sønn ble den døpt om til Uljanovsk etter Lenins opprinnelige navn, Vladimir Uljanov. I sentrum av Uljanovsk ligger flere museer, deriblant Lenins minnemuseum. På byrundturen får vi høre mer om byen. Om ettermiddagen seiler skipet videre.

Dag 8, tirsdag 29. september
Kazan

Kazan er en av Russlands eldste byer og hovedstad i delrepublikken Tatarstan. Omkring førti prosent av byens 1,1 millioner innbyggerne er tatarer. Med flere moskeer og et livlig gateliv, minner Kazan mer om ­Sentral-­Asia enn Europa. Byens Kreml, som står på UNESCOs verdensarvliste, ble bygget på oppdrag fra Ivan den grusomme, og er den eneste gjenstående tatarfestningen i Russland. Området består av en rekke historiske bygninger, blant annet Kul Sjarif-moskeen med fire minareter, og Maria bebudelseskatedral. Vi tar byens severdigheter i nærmere øyesyn, før cruiset fortsetter.

Dag 9, onsdag 30. september
Nizjnij Novgorod

Vi fortsetter vår ferd oppover Volga. I dag skal vi besøke Nizjnij Novgorod, som ble grunnlagt 1221 og er et av Russlands tidligst industrialiserte områder. Den russiske forfatteren Maksim Gorkij ble født i 1868, og i 1932 endret Stalin byens navn til Gorkij for å hedre forfatteren. I Sovjet­tiden ble Gorkij brukt til militær forskning og var forbudt område for utlendinger. Byen huskes kanskje best i Vesten fordi nobelprisvinneren Andrej Sakharov og hans kone Jelena Bonner satt i intern forvisning her på 1980-tallet. Parets enkle hjem er nå museum. Nizjnij Novgorod fikk tilbake sitt opprinnelige navn i 1991. I byens historiske sentrum ligger Kreml, med en fire meter tykk bymur. Elleve av de opprinnelige tretten tårnene i muren er fremdeles intakte. Før vi seiler videre blir vi med på en byrundtur, inkludert besøk i Kreml.

Dag 10, torsdag 1. oktober
Jaroslavl

Jaroslavl ble grunnlagt av fyrst Jaroslav 1. i 1010, og er en av Den gylne ring-byene – en turistrute som går gjennom en rekke middelalderbyer beliggende nord og nordvest for Moskva. Dette er historiske byer med arkitektoniske skatter i form av kirker, klostre og festninger fra det 12. til det 18. århundre. Sentrum av Jaroslavl har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2005. Vi ankommer Jaroslavl like etter frokost. På bussrundturen gjennom byen ser vi blant annet Spassy­klosteret og profeten Elias-kirken.

Dag 11, fredag 2. oktober
Uglitsj

Om morgenen kommer vi til Uglitsj. Byen ble grunnlagt i 1148, men er best kjent for et mørkt kapittel i Russlands historie. Ivan den grusommes sønn, tsarevitsj Dimitrij, ble drept i Uglitsj mens han og hans mor var forvist hit i 1591. Den røde Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, er reist til minne om hendelsen. Uglitsj er ikke større enn at byrundturen kan gjøres til fots. Vi ser både byens Kreml, Blodskirken og Gjenoppstandelsesklosteret. Skipet seiler videre om formiddagen.

Dag 12, lørdag 3. oktober
Moskva

Siste etappe av cruiset går på den 125 kilometer lange Moskvakanalen, som ble gravet for hånd av Stalins straffanger mellom 1932 og 1937. Ved lunsjtid legger vi til kai i Moskva, Russlands hovedstad. Moskva ble grunnlagt midt på 1100-tallet og er i dag en metropol med over tolv millioner innbyggere.
Etter lunsj skal vi på byrundtur med buss. Vi ser Den røde plass, Vasilijkatedralen med sine fargerike løkkupler, Kreml, GUM varehuset og andre kjente landemerker.

Dag 13, søndag 4. oktober
Moskva – Oslo

Etter en tidlig frokost tar vi farvel med skipet og kjører til flyplassen. Vi flyr med Aeroflot direkte tilbake til Oslo.
Roy Jacobsen og Øyvind Nordsletten
På dette cruiset er vi så heldige å ha med to svært interessant og entusiastiske foredragsholdere og reiseledere. 
Roy Jacobsen, en av Norges mest kjente forfattere, vil i løpet av cruiset holde foredrag om russisk og sovjetisk historie, blant annet andre verdenskrig og slaget ved Stalingrad. I tillegg vil han berøre andre emner fra russisk litteratur, kunst- og kulturliv.
Øyvind Nordsletten er tidligere mangeårig norsk ambassadør til Russland. Også han vil holde foredrag og kåserier om samkvemmet mellom Norge og Russland opp gjennom århundrene, samt aktuelle temaer fra russisk nåtid og fortid.
MS Peter Tchaikovsky 4*
Rederi: Orthodox
Byggeår: 1981, renovert 2011
Lengde: 125 m
Passasjerer: 205
 
MS Peter Tchaikovsky er et av de bedre elvecruiseskipene i Russland. Om bord er det restaurant, to barer, suvenirbutikk, et lite bibliotek, konferanserom, resepsjon og stort soldekk. Interiøret er lyst og elegant. Det er medisinsk personell om bord. 
Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, minisafe, radio og aircondition. Strømstyrken er 220V. Vinduet i lugaren kan åpnes. Lugarene er små, men praktisk innredet. Standardlguarene er ca 9 m², enkeltlugarene 7,5 m², og junior­suitene 14–18 m². 
Priser
Hoveddekk (Main Deck)kr 21 580
Midtdekk (Upper Deck)kr 22 870
Juniorsuite, (Upper Deck)kr 27 450
Juniorsuite, øvre dekk (Boat Deck)kr 31 990
Pris pr. person i delt dobbeltlugar.  
Enkeltlugar, øvre dekkkr 24 990
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Astrakhan/Moskva–Oslo med Aeroflot (fly fra andre byer på forespørsel)
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r
 • Havneavgifter
 • 12 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra frokost andre dag til frokost siste dag
 • Utflukter iht. program
 • Engelsktalende lokalguider på utfluktene
 • Foredrag med Roy Jacobsen
 • Øyvind Nordsletten, reiseleder og foredragsholder
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Valgfrie utflukter 
 • Drikkevarer
 • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka fem euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

Valgfrie utflukter
Med forbehold om  hvilke valgrie utflukter som tilbys i løpet av cruiset. Endelig oversikt over valgfrie utflukter blir opplyst om bord på skipet.

Helse
Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Få skip har heis og på utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.

Pass og visum
Norske statsborgere må ha visum til Russland. Det er den reisendes eget ansvar å sørge for å ha gyldig pass og visum før avreise. Vista Travel vil ordne med et invitasjonsbrev fra Russland, som må vedlegges visumsøknaden. I god tid før avreise vil vi sende ut informasjon om hvordan du går frem videre i søknadsprosessen.
Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet må du selv sjekke gjeldende visumregler.

Forbehold
Elver er naturbaserte og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Gjestene refunderes ikke for manglende gjennomføring av program som er forårsaket av force majeure, det vil si forhold som ingen av partene er herre over. Rederiet vil ordne med alternativt program hvis mulig.
Prisene er basert på valutakurser pr. september 2019.