I impresjonistenes fotspor
Elvecruise på Seinen fra Paris til Honfleur. Kansellert

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Normandie
 • Gyldig fra
  13-08-2020
 • Gyldig til
  19-08-2020
 • Varighet
  7 dager
 • Overnatting
  Lugar
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 16.790,-
Bli med på et cruise hvor kunst- og kulturinteresserte kan fordype seg i impresjonismens verden. Underveis besøker vi kjente kunstmuseer, deriblant Musée Marmottan i Paris og Musée des Beaux-Artes i Rouen, Claude Monets hage i Giverny, og pittoreske Honfleur – hvor den impresjonistiske bevegelsen utfoldet seg på slutten av 1800-tallet.

Utflukter og drikkevarer er inkludert.

Høydepunkter:
 • Auvers-sur-Oise slottet
 • Marmottan-museet i Paris
 • Claude Monets hus og hage i Giverny
 • Den historiske gamlebyen i Rouen
 • Utflukt langs Routes des Abbeyes
 • Pittoreske Honfleur
 • Kalkklippene ved Alabastkysten
 • Temaforedrag om impresjonismen om bord

Program

Dag 1, torsdag 13. august
Oslo – Paris

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn. Sammen flyr vi med SAS direkte til Paris. Her venter bussen som skal kjøre oss til skipet, som ligger ved kai nær Eiffeltårnet. Ombordstigningen starter kl. 18.00. Kommer vi tidligere, setter vi fra oss bagasjen på skipet og tar en liten rusletur langs elvebredden. Vel om bord finner vi oss til rette i lugaren, før vi samles til en velkomstcocktail og middag. 
Senere om kvelden samles vi i salongen for cruisets første temaforedrag: «En definisjon av impresjonismen, dens opprinnelse, teknikker og kontekst.» Alle foredragene i løpet av cruiset er på engelsk. Skipet ligger ved kai i Paris over natten. 

Dag 2, fredag 14. august
Paris

Etter frokost skal vi på utflukt til den lille byen Auvers-sur-Oise, nord for Paris. Her besøker vi Château d’Auvers-sur-Oise og opplever en animert utstilling som tar oss med tilbake til impresjonistenes tid. En lydguide leder oss gjennom de ulike rommene i slottet hvor du får et innblikk i livet i Paris på 1800-tallet. Château d’Auvers-sur-Oise ble bygget på midten av 1600-tallet, og ligger på en bakketopp omkranset av vakre hager med bassenger, fontener og to orangerier. Vincent Van Gogh tilbragte de siste sytti dagene av sitt liv i landsbyen Auvers-sur-Oise, og ligger begravd på den lokale kirkegården. Retur til skipet for lunsj.
Om ettermiddagen står Marmottan-­museet på programmet. Museet huser maleriet som var opprinnelsen til impresjonistbevegelsens navn; Claude Monets «Impression, soleil levant», i tillegg til at de har den største samlingen av Claude Monets verker. Vi får se hvordan hans malerier utviklet seg fra de første skissene i hans ungdom, til den berømte vannlilje-serien. 
Etter middag, dersom vannstanden tillater det, seiler skipet på et kveldscruise gjennom den vakkert opplyste byen.

Dag 3, lørdag 15. august
Paris – Giverny – Vernon

Om morgenen kaster vi loss og cruiset begynner. I utkanten av Paris seiler vi forbi den futuristiske bydelen La Défense – et av verdens største kontor- og forretningsdistrikter. Blant høyhus i betong og glass ruver den moderne triumfbuen, Arche de la Défense. Mens vi seiler holdes det andre temaforedraget, som har tittelen «Claude Monet – kvintessensen av impresjonismen». 
Etter lunsj skal vi på utflukt til Claude Monets hus i Giverny. Kunstneren tilbragte halve livet sitt her, og delte tiden sin mellom hagearbeid og maling. Hagen er som et levende maleri. De siste årene han levde var hans største lidenskap maleriene i vannlilje-serien. Det blir tid til å oppleve både huset, med Monets private samling av japanske trykk, og hagen med vannliljedammen. Retur til skipet, som venter i Vernon.

Dag 4, søndag 16. august
Rouen

Seilasen fortsetter mot Rouen og vi nyter en rolig morgen om bord. Kanskje på soldekket for å beundre utsikten, eller i salongen med en god bok. Om formiddagen kommer vi til Rouen, hvor vi, som våre forfedre – vikingene – gjør et landhugg. Rouen er Normandies historiske hovedstad. Under andre verdenskrig ble Rouen hardt bombet, men den historiske bykjernen med sine vakre bindingsverkshus, og den gotiske katedralen, er nøysomt restaurert. Her ligger også klokkeporten Gros-Horloge og den gamle markedsplassen hvor jomfruen av Orléans, Jeanne d’Arc, ble brent på bålet av engelskmennene i 1431. Et høyt sølvkors markerer stedet, og ved siden ligger den moderne Jeanne d’Arc-kirken fra 1979, bygget for å hedre hennes minne.
Etter ankomst blir vi med på en byvandring i impresjonistenes fotspor, og ser stedene hvor kunstnerne malte kjente verker – som Monets katedralfasade-serie, Pissarros Pont Boieldieu og mange flere. Det blir også besøk i byens kunstmuseum, Musée des Beaux-Artes, som har den største samlingen av malerier fra impresjonismen utenfor Paris. 
Skipet ligger ved kai over natten, og de som ønsker kan ta en tur i land etter middag og oppleve lysshowet «The Nights of the Impressionists» som vises hver kveld i perioden juni–september på fasaden til katedralen og kunstmuseet.  

Dag 5, mandag 17. august
Duclair – Honfleur

Om morgenen legger skipet ut på siste etappe av cruiset. Seinen bukter seg mot kysten gjennom et vakkert landskap hvor bratte kalksteinsklipper og små byer dekorerer elvebredden. Om bord holdes det tredje temaforedraget: «Impresjonismens geografi: Paris og forstedene, Honfleur og Normandie-kysten».  
Etter lunsj kommer vi til Duclair, som er utgangspunkt for en bussutflukt langs Routes des Abbeyes, turistveien som går gjennom et område med mange gamle klosterkirker. I tidligere tider lå det over hundre klosterkirker i Normandie. Vi besøker ruinene av Jumiègesklosteret, et benediktinerkloster bygget i 654 da kristendommen kom til regionen. Klosteret ble ødelagt av vikingene, men gjenoppbygget av deres etterkommere. I romantikkens tid ble klosteret godt kjent takket være Victor Hugo, som beskrev det som de vakreste ruinene i hele Frankrike. Vi ser også Saint Pierre-kirken, et av de fineste eksempler på normannisk arkitektur, og passerer det klassiske middelalderklosteret Saint Wandrille. 
Retur til skipet i Duclair, og cruiset fortsetter. Ankomsten til Honfleur er avhengig av tidevannet, som kan variere med hele åtte meter.

Dag 6, tirsdag 18. august
Honfleur – Alabastkysten

Honfleur, med sin strategiske beliggenhet ved Den engelske kanal og nær munningen til Seinen, har gjennom tidene vært en viktig sjøfartsby. Det er lett å la seg sjarmere av Honfleur, og krigshistorien med de nærliggende landingsstrendene fra D-dagen, virker lysår unna de trange gatene med små butikker, hyggelige kafeer og ferierende parisere. Det er noe med lyset i Honfleur – noe dust, gyllent og skapende, som virket som en magnet på impresjonistene for litt over hundre år siden. Byen blir da også kalt impresjonismens fødested. Både Gustave Courbet og Claude Monet satt i sin tid nede ved den gamle havnen og malte. 
Etter frokost blir vi med på en byvandring i Honfleur. Vi begynner i Vieux Bassin, den gamle havnen, med sine maleriske hus og skiferkledde fasader. Derfra spaserer vi gjennom smale gater til trekirken Saint Catherine fra 1400-tallet, og saltlageret Greniers à Sel fra 1670, før turen avsluttes med et besøk i Saint Léonard-kirken. 
Om ettermiddagen er det utflukt til Côte d’Albâtre (Alabastkysten), som strekker seg 120 kilometer østover fra Le Havre. Kyststrekningen har tatt navnet fra de høye, hvite kalkklippene man finner her. Alabastkysten var et av favorittmotivene til impresjonistene, og de bratte klippene er foreviget i maleriene til både Claude Monet, Camille Pissarro og Pierre-Auguste Renoir. Det blir et stopp i feriebyen Etretat, som på 1800-tallet var populær både blant kunstnere og adelige. Skipet ligger ved kai i Honfleur over natten, og de som ønsker kan ta en kveldstur i land.

Dag 7, onsdag 19. august
Honfleur – Oslo

Etter en god frokost sjekker vi ut av skipet. Fra Honfleur blir vi kjørt med buss til flyplassen i Paris – en kjøretur på knappe tre timer. Direktefly tilbake til Oslo med SAS om ettermiddagen.


Impresjonismen er en kunst­retning  som oppsto på slutten av 1800-tallet. I utgangspunktet var de impresjonistiske malerne i sterk opposisjon til den akademiske salongkunsten, som var underlagt strenge regler og definerte motiver. Bevegelsen fikk sitt navn etter at journalist Louis Leroy, i en satirisk kritikk av Claude Monets maleri «Impression, soleil levant» («Inntrykk av en soloppgang») fra 1872, brukte betegnelsen «impresjonisme» i en nedlatende betydning.
Under impresjonismen ble friluftsmaleriet dominerende, og naturen skulle skildres som en fargeopp­levelse med spekterets rene farger. Karakteristisk for de impresjonistiske malerne er tydelige penselstrøk, lyse farger, løse og åpne komposisjoner, hverdagslige motiver, gjerne sett fra uvanlige vinkler, og fremfor alt en ambisjon om å fange det skiftende lyset i alle dets ulike fasetter. For impresjonistene ble det en ideologisk føring å gå ut av atelierene og arbeide i friluft, for å konfrontere naturen mest mulig impulsivt og direkte.
Reiseleder
Elizabeth S. Lingjærde
 

Elizabeth S. Lingjærde er utdannet siviløkonom, men har de siste årene jobbet som forfatter og frilans­journalist, med spesiell interesse og kunnskap om reiseliv, mat og vin. Hun snakker flere språk, og har stor interesse for kultur, litteratur og historie. Hun kjenner Frankrike godt, etter flere opphold i landet og flere reiser som reiseleder for Vista Travel.
MS Botticelli 4*
Rederi: CroisiEurope
Byggeår: 2004, renovert i 2016
Lengde: 110 m
Passasjerer: 149
 
Et hyggelig førsteklasses skip. Om bord er det restaurant, salong med bar og dansegulv, og stort soldekk med solstoler. Gratis Wi-Fi i salong og bar. 
Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, TV og minisafe. Lugarene har enten en smal dobbeltseng eller to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng.
Pris
Hoveddekkkr 16 790
Øvre dekkkr 18 390
Pris pr. person i delt dobbeltlugar.  
Enkeltlugar*, hoveddekkkr 20 390
* Dobbeltlugar brukt som enkeltlugar
 
Prisen inkluderer:
 • Fly Oslo–Paris t/r med SAS (fly fra andre byer i Norge på forepørsel)
 • Flyskatter (kr 1143 pr. oktober 2019 )
 • Transport flyplass–skip t/r
 • Havneavgifter 
 • Seks netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag  
 • Drikkevarer om bord: vin, vann, juice, øl, kaffe og te, samt ­drinker i baren, men ikke champagne og vin fra vinlisten
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Engelsktalende lokalguide på utfluktene
 • Foredrag om bord på engelsk om impresjonismen
 • Norsk reiseleder fra Vista Travel 

Prisen inkluderer ikke:
 • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 
 
Helse
Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Skipet har ikke heis og på utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis. 
 
Forbehold
Elver er naturbaserte og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Det gis ikke refusjon for endringer i programmet forårsaket av force majeure.
Prisene er basert på valutakurser pr. september 2019.