Praktisk informasjon

Nedenfor finner du relevant informasjon om elvecruise som reiseform.

Livet om bord på et elvecruise
Skipet legger som regel til kai tidlig om morgenen. Er du morgenfugl starter du kanskje dagen med en kopp kaffe på soldekket. Etter frokost kan du bli med på en byrundtur eller utflukt. Hvis du vil ta det med ro kan du bli igjen på skipet og nyte komforten om bord, eller du kan legge ut på din egen oppdagelsesferd i land. Lunsj inntas på skipet før seilasen fortsetter. Kanskje kommer vi til en ny by og et nytt land om ettermiddagen. Mens vi seiler kan du beundre utsikten til stadig nye landskap, høre på et foredrag, fordype deg i en god bok, eller gjøre nye bekjentskaper i salongen over et parti sjakk eller bridge. Om kvelden serveres en utsøkt treretters middag, etterfulgt av underholdning og dans. Enkelte dager ligger skipet ved kai natten over. Det gir mulighet til å ta en tur i land om kvelden for å utforske stedets natteliv.

Lugarer
På elvecruiseskipene er alle lugarene utvendige. Fasilitetene inkluderer bad med dusj og toalett, og som oftest hårtørrer, safe, TV, radio og aircondition. Det er vanligvis to separate senger, som i noen tilfeller kan settes sammen til en dobbeltseng. På nederste dekk er vinduene ofte smale og høyt på veggen. På høyere dekk er det store vinduer. Mange skip har lugarer med fransk balkong. På skipene i Russland er lugarene små, men praktisk innredet. 

Måltider og drikkevarer
Cruiseprisen inkluderer helpensjon om bord, vanligvis fra middag første dag til frokost siste dag. Måltidene serveres i én bordsetning, med fast bord til lunsj og middag. Kaffe og te til måltidene er ofte inkludert. På noen skip er også drikkevarer, som vin, øl og mineralvann inkludert – enten kun til måltidene, eller både i restauranten og baren. 

Utflukter
På de fleste cruisene tilbys det utflukter i hver havn. På noen cruise er utfluktene inkludert i prisen, mens man på andre kan forhåndsbestille en utfluktspakke. Hvis du kjøper en utfluktspakke før avreise er du garantert plass. Vil du i stedet kjøpe utfluktene om bord kan prisen være dyrere, i tillegg til at utflukten kan være utsolgt. Vista Travels reiseleder er med på utfluktene og oversetter for de som ønsker det. På mange cruise tilbys det valgfrie utflukter i tillegg til utfluktspakken. Disse kan kun bestilles om bord. 

Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Det er vanlig å gi tips til besetningen om bord, samt til lokale guider og sjåfører på utfluktene. Tips er ikke inkludert i cruiseprisen. Vi angir anbefalt beløp i turprogrammet.

Pakketips
Atmosfæren om bord er uformell. På dagtid anbefaler vi praktiske og komfortable klær, samt gode spasersko. Ta med en jakke eller genser for kjølige kvelder. Om kveldene er det vanlig å skifte til et litt penere antrekk enn det du har brukt på dagtid. En av kveldene pynter man seg gjerne litt ekstra til middag, for eksempel kjole for damene og jakke og slips for herrene.

Helse
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede eller rullestolbrukere. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Få skip har heis og på utfluktene kan det være mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Norsk reiseleder og foredragsholdere
På alle våre fellescruise er det med en norsktalende reiseleder. På noen cruise har vi i tillegg med en foredragsholder, som holder interessante kåserier om bord. Det kan være foredrag om stedene og landet vi besøker, eller om et spesielt tema. Disse cruisene er merket med et eget symbol. Les mer om foredragsholderen på vår nettside, eller bestill spesialprogram for turen.

Sykkelcruise
Ønsker du å kombinere et elvecruise med aktiv ferie, er sykkelcruise noe for deg. Den største fordelen med sykkelcruise, i forhold til vanlige sykkelferier, er at du ikke trenger å sjekke inn på nytt hotell hver dag. På et sykkelcruise følger «hotellet» etter. Du står fritt til å stå over en etappe hvis du heller vil slappe av om bord en av dagene. Terrenget det sykles i er flatt og godt egnet for fritidssyklister. Skipets sykkelguide foreslår ruter dere kan sykle. Vista Travels reiseleder sykler med de som ønsker å sykle samlet. Det er ingen guiding underveis. Et sykkelcruise er den perfekte kombinasjon av aktivitet og avslapning.

Lag din egen gruppereise
Et elvecruise kan være en hyggelig ramme for en spesialgruppe, enten dere er en vennegjeng, vinklubb eller pensjonistforening. Her får dere mulighet til hyggelig samvær omkring en felles interesse. Planlegger du et slektsjubileum eller en stor familiebegivenhet? Hvorfor ikke feire anledningen om bord på et elvecruiseskip? Har du en idé for en gruppe du ønsker å reise sammen med, kan du få hjelp til å realisere den hos oss i Vista Travel. Vi har lang erfaring med alle typer gruppereiser, og kan bistå nettopp din gruppe med planleggingen av et vellykket arrangement.

Elvecruise på egen hånd
Foretrekker du å reise på egen hånd framfor i en gruppe med reiseleder, kan vi sette sammen en feriepakke kun for deg. Den kan inkludere flyreise, transport og cruise, eller kun cruise. Vi skreddersyr reisen ut fra dine ønsker og lommebok. 
Flere av rederiene vi samarbeider med tilbyr spesielle temacruise, hvor både seilingsruten og aktivitetene om bord og i land er lagt opp rundt temaet. Det kan for eksempel være vin-, musikk-, litteratur- eller kunstcruise. Disse temacruisene er i regi av rederiet, ikke Vista Travel.
Er du på utkikk etter et cruise av høy standard, hvor alt er inkludert, anbefaler vi luksusrederiene AmaWaterways, Scenic Luxery Cruises eller Emerald Waterways. 

Fleksible reiser
Når du først er på reisefot, har du kanskje lyst til å legge inn noen dager i forkant eller etterkant av cruiset? Et elvecruise kan både være begynnelsen på en lengre ferietur – eller avslutningen på en. Vi hjelper deg med å sette sammen fleksible løsninger basert på dine ønsker. Vi bruker kun rutefly på våre reiser, noe som gir stor fleksibilitet.